hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

O ALTA CALE

Adrian Stoicescu YO5BFJ

Citind raportul FRR, ascultand relatarea delegatului nostru Stefan Cristea-YO5CEA, la Adunarea generala a FRR si analizand framantarile radioamatorilor prezentate pe acest site, am ajuns la concluzia ca FRR nu mai este in stare sa reprezinte marea majoritate a radioamatorilor romani. Au fost aratate aici pe RADIOAMATOR cateva aspecte de la acea adunare, aspecte care nu ilustreaza atmosfera generala a intrunirii respective. In sala a primat o atmosfera de lipsa de respect pentru cei care au luat cuvantul, au fost rostite cuvinte si au fost manifestari care nu isi au locul la o intrunire civilizata si mai mult decat atat au fost invocate prevederi ale statutului FRR care ingradesc posibilitatea membrilor de a-si exprima opinia intr-un cadru oficial. Delegatul nostru a fost mandatat sa prezinte propunerile de mai jos, propuneri care credeam ca ar fi dus la o oarecare imbunatatire a activitatii FRR si la detensionarea relatiilor dintre FRR si radioamatorii membri sau nu ai acesteia.

"Avand in vedere situatia critica prin care trece federatia, credem ca sunt necesare masuri ferme imediate de a reforma institutia pe baze noi , care sa tina seama de noile curente si cerinte in evolutia radioamatorismului romanesc si international.

Pentru aceasta propunem :

1. Revizuirea si actualizarea statutului FRR, care sa se faca in conformitate cu legea si prin consultarea tuturor membrilor afiliati;
2. Alegerea membrilor CA sa se faca la propunerea cluburilor, acestia fiind obligati sa-si prezinte CV-ul si planul de activitate cu cel putin 30 de zile inainte de alegeri;
3. Sa fie numit un membru din CA resposabil cu imbunatatirea si actualizarea permanenta a site-ului FRR , iar persoana care lucreaza efectiv la acest site sa fie indemnizata;
4. Persoanele alese in CA sa fie obligate sa-si pastreze functiile pana la o noua adunare generala, la care sa motiveze eventuala cerere de demisie;
5. FRR sa infiinteze un club asociat, din care sa faca parte acei radioamatori care doresc sa li se asigure expedierea de QSL –uri catre celelalte asociatii nationale. Resursele materiale pentru acest club, sa se realizeze exclusiv din contributia membrilor sai;
6. FRR sa contabilizeze separat taxele incasate de la cluburile asociate si sa prezinte trimestrial pe site si anual la adunarea generala , modul de utilizare a acestor fonduri;
7. Sa se permita participarea la concursurile organizate de FRR tuturor radioamatorilor autorizati si sa se constituie o categorie separata de participare pentru nemembri FRR.
8. FRR sa intensifice munca de constientizare a membrilor sai, prin cluburile afiliate, pentru respectarea regulilor de concurs si de trafic diurn si sa ia masuri ferme impotriva celor ce savarsesc abateri.
9. Arbitrii sa fie desemnati conform regulamentelor in vigoare si verificati anual de catre o comisie stabilita de CA din care sa faca parte si un specialist din autoritatea superioara.
10. FRR sa dea dovada de transparenta in utilizarea fondurilor primite de la stat, sa precizeze persoanele remunerate din conducerea FRR si din ce fonduri. Aceste propuneri sa fie aprobate punctual in adunarea generala si sa fie duse la indeplinire in cursul acestui an calendaristic. FRR sa posteze pe site propunerile noastre pentru a fi accesate de catre ceilalti radioamatori si care sa-si poata exprima criticile si sugestiile."

Drept raspuns, delegatului nostru i s-a spus ca aceste propuneri ar fi trebuit prezentate cu cel putin 20 de zile inaintea adunarii pentru a fi luate in considerare !!!

Poate ca nu toate cele propuse de noi, cei din judetul Alba, sunt bine gandite, noi am dorit sa contribuim cu ceva la imbunatatirea activitatii. Se pare insa ca nu se doreste acest lucru de catre conducerea federatiei.

Intelegem ca FRR se doreste a fi numai o federatie SPORTIVA . In acest caz sigur FRR va ramane in scurt timp, numai cu cateva zeci de sportivi, adica numai cu telegrafistii si goniometristii.

Astfel celelalte mii de radioamatori romani vor fi nevoiti sa aleaga alt drum, sa se asocieze altfel, iar FRR nu va mai fi reprezentanta lor si nu va mai fi nici reprezentativa .

Eu personal cred ca asta trebuie sa facem. Cu aceasta ocazie cer iertare tuturor celor pe care i-am suparat cu opinia mea indarjita "pro FRR". Am avut increderea si speranta ca se poate remedia ceva. M-am inselat!

Va trebui sa reluam discutiile pentru infiintarea unei asociatii nationale, care sa reprezinte radioamatorii "nesportivi " din toata tara. Trebuie sa construim o alta cale !

Cu stima
Adrian Stoicescu –YO5BFJ
A.J.R. ALBA

Adrian Stoicescu YO5BFJ

Articol aparut la 16-4-2013

7205

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2013-04-17 07:46:10 (ora Romaniei)
  • Adrian - este extrem de punctual in ce a ce priveste ce a fost la AG al FRR. Si eu am avut 10 puncte pregatite si mandatat de membri radioclubului pe care am reprezentat....degeaba. Am expus in mod telegrafic contra cronometru (asta a fost dorinta prezidiului) si sub maciuca acelui enunt, potrivit caruia trebuia sa inaintez CA al FRR cu 20 de zile inainte. Inaintea AG al FRR am publicat cate ceva cu gandul ca macar in ceasul al doisprezecelea trezesc constiinta CA al FRR, ca aceasta AG sa fie intr-adevar o sansa de redresare al picajului mortal in care se afla...nu a fost sa fie. AG a desfasurat sub semnul unei rigiditati extrem de pagubitori in ce a ce priveste viitorul - viitorul care nu mai este sub semnul sperantei. In randul radioamatorilor YO s-a instalat o tacere apatica, o tacere de rau augur.

  • Postat de Vasile - YO5FMT (yo5fmt) la 2013-04-17 10:33:51 (ora Romaniei)
  • Din pacate asa este construit statutul FRR ca sa faca imposibila orice modificare, orice "ingerinta" in dulcele nefacutului nimic de catre CA si stafului FRR fiind exclusa din start. Are dreptate Adrian, a venit timpul pentru o alta constructie nationala!
    Din pacate delegatii de buna credinta, care au fost mandatate de cluburile lor sa incerce punerea pe fagasul bun al activitatii, nu au uzitat de simpla forma de a parasi adunarea, care din cauza slabei participari era cu cvorumul la limita, facand astfel inoperanta orice hotarare a AG, producand obligativitatea de a se convoca o noua AG!

  • Postat de Geo - YO5OVM la 2013-04-17 20:01:02 (ora Romaniei)
  • Va salut.Citind relatarea lui yo4px dupa o inregistrare audio de la marele fass numit si Adunarea Generala a FRR,cat si relatarea lui yo5cea,nu mica mi-a fost surpriza sa constat ca cel ce reprezinta interesele noastre numit si Generalu,are o pregatire de 7 clase,asta cel mult.Daca un astfel de individ,care se zvoneste,spune si discuta pe la colturi,este general in rezerva,ne reprezinta la nivelul FRR nu va mire ca lucrurile evolueaza in directia pe care toti o semnalati,adica inapoi!
    Acest asazis tovaras general are o exprimare de scolar la fara fregventa!Acum se pune intrebarea,are pregatirea si gradul pe care-l clameaza? Daca da, sant doua optiuni,una,ori a facut parte din cei ce pana in 22 Decembrie au reprimat prin forta revolta populatiei si imediat tov,Iliescu i-a facut generali ,pe unii chiar de la gradul de Maior,pentru a nu-i ajunge bratul lung al legii,vezi legile in vigoare cu privire la modul in care un general poate fi tras la raspundere in fata instantei,ori a fost vreo sluga a unui ministru si acesta la propulsat in grad de mare general.Si atunci ma intreb si va intreb,poate miscarea noastra sa mearga in directia buna cu astfel de adunaturi la conducerea FRR? Cum a ajuns acest neica nimeni in ale radioamatorismului,care nimic nu are si nu a avut de-a face vreodata cu hobiul,sportul,spunetii cum vreti in functia pe care o detine si de care nu se dezlipeste precum scaiul de oaie?
    Este el vinovat de tot ceea ce se intampla dupa disparitia regretatului Vasile Ciobanita sau sant cei ce l-au inscaunat si-l mentin acolo?
    Tov general,banuiesc ca pensioara dumneavoastra este una substantiala nu de 3-400 de lei,care este totusi motivul ca mai roadeti un oscior de la Federatie din banii contribuabililor si implicit ai mei?
    Stiu,din experienta proprie ca fost Ofiter al Armatei Romane,ca,caracteristica principala ar trebuie sa fie ONOAREA ! Dumneavoastra o aveti? Daca da,dati-va demisia si nu mai distrugeti din putinul care a mai ramas din FRR! Asta daca nu carecumva aceasta va este menirea in postura care o detineti !Aceea de a distruge FRR!
    In rest,numai de bine si TOT INAINTE ! Tov general!
    Celorlalti colegi radioamatori 73,si sa auzim de bine.yo5 ovm.

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2013-04-17 22:31:09 (ora Romaniei)
  • Rog respectuos pe toti cei care vor sa comenteze subiectul, sa se refere numai la subiect. Nu vreau sa denigram pe nimeni, vreau sa gasim o solutie comuna care sa ne uneasca . Doar atat !

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-04-17 22:51:33 (ora Romaniei)
  • Am citit cu atentie articolul si in continuarea acestuia vin cu o propunere alternativa:

    Pentru ca FRR prin apartenenta sa la Ministerul sporturilor nu poate sa reprezinte partea de hobby din radioamatorism, ar putea sa se limiteze la radiotelegrafie si radiogoniometrie, singurele ramuri cu adevarat sportive din radioamatorism. Se schimba statutul si structura, dar nu fundamental, ci se restrange activitatea. Numele devine Federatia Romana de Radiotelegrafie si Radiogoniometrie (FRRR). Toate fondurile de la buget si din alte forme de finantare se consuma pe deplasari la concursuri, antrenamente, cupe etc. Un secretar si o contabila sunt mai mult decat de ajuns, asocierea ramane pe baza de cluburi, cele existente raman in continuare afiliate daca doresc.


    Prin aceasta scindare se infiinteaza Asociatia Amatorilor Romani de Unde Radio (AARUR), care devine continuatorul de drept al AARUS, si este reprezentantul radioamatorilor YO in fata autoritatii radio ANCOM si in fata uniunii mondiale IARU, este o organizatie de drept privat, cu autofinantare, cu afiliere individuala si taxa anuala, care promoveaza radioamatorismul ca hobby si furnizeaza servicii radioamatorilor YO. FRRR si AARUR colaboreaza indeaproape, dar au conduceri si surse de finantare independente.

  • Postat de Dan - YO3IBW la 2013-04-17 23:13:22 (ora Romaniei)
  • Alternative exista. Una dintre ele este SRR (Societatea Romana a Radioamatorilor)www.asrr.org

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-04-17 23:24:05 (ora Romaniei)
  • Ciprian, cu tot respectul, tin sa te contrazic in ceea ce priveste sintagma "de drept". Cata vreme pe membrii AARUS nu i-a intrebat nimeni daca doresc sa se transforme in AARUR nu putem vorbi despre asa ceva. In rest, solutia pare fezabila dar pe alte taramuri, nu in YO. Ca sa zic asa, sa asteptam sa vina si saptamana viitoare cand vom afla ca un domn vicepresedinte devine simultan... presedinte! Asa, de ghicitoare! 73 de yo3hjv

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-04-17 23:39:05 (ora Romaniei)
  • Adrian, YO3HJV - Ideea cu asociatia AARUR ca fiind continuatoare a AARUS ar putea fi bazata pe Art. 1 din Statutul FRR care spune ca "Federaţia Română de Radioamatorism (F.R.R.) a fost înfiinţată la 1 martie 1936 sub numele de Asociaţia Amatorilor Români de Unde Scurte. În 1950 numele i s-a schimbat în Asociaţia Radioamatorilor de Emisie din România, pentru ca în 1967 denumirea să devină Federaţia Română de Radioamatorism din cadrul UCFS". Daca AARUR continua FRR, atunci AARUR continua AARUS.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-04-17 23:46:04 (ora Romaniei)
  • Dan, YO3IBW - Sub forma prezentata AARUR nu este o asociatie-alternativa, ci este chiar FRR care s-a debarasat de povara "sportiva". Alternative este bine sa existe si in continuare, nimeni nefiind obligat sa se inscrie intr-o organizatie sau alta.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-04-18 00:14:59 (ora Romaniei)
  • Pai, se aplica si celebrului art.1 din Statut! Ca nici de FRR nu i-a intrebat cineva pe cei care au infiintat AARUS. E pus "din burta" caci nu exista, ever, ever vreun document din care sa rezulte altceva decat ca FRR a aparut, la un moment dat, dupa 90. E ca si cum eu m-as erija in urmasul lui Einstein, in descendenta directa. Nu imi dau seama daca in propunere exista o doza de ironie sau nu. Daca da, atunci sunt de acord! Sa fie continuatori! Sa stii ca mi-ai dat o idee, sa propun in AG SRR sa trecem si noi in Statut ca suntem continuatorii tuturor asociatiilor de radioamatori dinaintea FRR! Sa rezolvam odata problema asta!

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-04-18 00:26:35 (ora Romaniei)
  • Nu sunt suficient de documentat cat sa dezbat legitimitatea continuitatii AARUS, un articol detaliat scris de YO3APG despre istoria radioamatorismului se gaseste aici: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=292. Ideea importanta este ca AARUR ar urma sa fie continuatorul FRR.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-04-18 02:45:08 (ora Romaniei)
  • Ciprian, uite, e o problema. Tocmai ca, in lipsa unor documentari se creeaza "impresiile". In 48, cand inca mai functiona principiul liberei asocieri, se infiinteaza prin hotarare judecatoreasca AARUS. Membri, persoane fizice. In 1950, are loc o alta adunare a unor radioamatori care infiinteaza ARERUS. Tot o hotarare judecatoreasca sta la baza acesteia. In 1954, AVTCF - organizatie paramilitara, sau premilitara, cum se vrea a se numi, INCORPOREAZA radioamatorii. Adica, vointa nu a fost a radioamatorilor ci a organelor administrative ale statului popular. Ocazie cu care apar radioamatorii SALARIZATI si sefii radioamatorilor, cu grade militare. Dupa care totul se duce de rapa. Ideea este ca, prima asociatie a avut niste radioamatori, a doua a avut ALTII si asa mai departe cu urmatoarele. Nu exista - si daca exista, nimeni nu o arata, vreo hotarare prin care membrii AARUS sau ARERUS sa hotarasca intrarea in AVTCF devenita mai apoi AVSAP despre care putem presupune ca sta la baza FRR. Chestiunea legitimitatii nu este deloc derizorie pentru ca, in numele acesteia s-au petrecut multe lucruri nelalocul lor. Privind rece si fara patima, chiar lasand la o parte ironia, sa te pretinzi continuatorul unor adevarati deschizatori de drumuri necesita o anumita doza de responsabilitate si de interes fata de domeniul respectiv. Informatiile sunt prezente in materialul la care ai facut trimitere doar ca ele trebuie cumva curatate de interpretare si aduse la stadiul de informatie nuda. Astfel se mai limpezesc unele semne de intrebare. Sunt multi insa care nu au nicio dilema si iau de bun tot ce li se spune, e defectul Romaniei de astazi. Sa incepi inca de la primul articol al unui act constitutiv cu o asemenea mistificare denota sange rece si premeditare in tot ce urmeaza. Si anii care au trecut cred ca o si demonstreaza. Scuze pentru eventualul offtopic.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2013-04-18 02:54:04 (ora Romaniei)
  • Este nevoie de mult mai mult decat de "continuari". O regandire din temelii, o reevaluare a celor care au tot decis de-a lungul anilor (mai ales gresit) si o privire catre cei care au reusit sa produca radioamatorism pozitiv si promotor. Si nu in ultimul rand, renuntarea la cea mai mare si mai pagubitoare indecenta a radioamatorismului romanesc: beneficiile materiale pentru activitatea de radioamatorism. Aici se includ: prime de concurs ori de arbitraj, indemnizatii, diurne, decontari de tricouri, adidasi, mese festive si alte paranghelii, norme intregi sau jumatati. Acolo unde este necesar personal remunerat, ar trebui ca angajatul sa fie profesionist si neradioamator. De ce este atat de greu sa se inteleaga ca acordarea unui beneficiu material unui radioamator pentru activitatea de radioamatorism este nu numai contrara regulamentului si principiilor universale ale radioamatorismului dar aduce si pervertirea acestui hobby? In ARRL se platesc traine-rii? Arbitrii la CQ WW sau alte astfel de contesturi sunt ei platiti? Asta daca exista, evident... In fine...

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2013-04-18 09:59:06 (ora Romaniei)
  • Din cauza serviciului,nu prea vizitez saiturile noastre.Dar,cind vad o asemenea birocratie,cam de prost gust,cu comunicari,intre noi radioamatori si FRR,care te duce la perioada sovietica,incepi sa-ti pui intrebari si cauti soluti.Da, cred ca e nevoie,de taierea nodului gordian.Dupa citi bani am dat FRR-ului,pentru cauza noastra,nu accept ca cineva,sasi bata joc de noi.Domnilor,ori dam gunoiul afara din curte,ori ajungem ceva gen GLINA .73 nick

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2013-04-18 19:06:23 (ora Romaniei)
  • In actala stare a radioamatorismului consider ca o alternativa ar putea consta in separarea activitatilor in doua:
    1. Infiintarea unui radioclub la nivel national, club de drept privat, la care sa se afilieze cluburi teritoriale, ceva in genul DARC, in care sa se desfasoare activitati ce decurg din radioamatorism ca hobby.
    2. Infiintarea de sectii de radio in cadrul cluburilor sportive municipale, de pe langa asociatii profesionale sau altele, care sa fie coordonate de o federatie pur sportiva din subordinea ministerului care are sportul. In aceste cluburi criteriile de apreciere vor fi numai meritele sportive.
    Evident ca fiecare din aceste doua structuri trebuie sa aibe statutul sau si tot ce decurge de aici. Cat priveste reprezentarea la IARU, deoarece in statutul IARU nu se gasesc activitati preponderent sportive, cel mai indicat este clubul national cu activitate tehnico-stiintifica. 72! Tavi

  • Postat de Vasile - YO5DNA la 2013-04-29 22:18:45 (ora Romaniei)
  • Radioamatorismul există cu sau fără o structură ierarhică, acesta nu poate avea decât un rolul de
    dezvoltare, reprezentare şi servicii mebrilor, sau din contra starea de fapt din ultimi ani. Dihotomia propusă, sunt sigur cu bună credinţă, nu poate duce decât spre reducerea şanselor de relansare şi recunoaştere acestei activităţi complexe - educativă, tehnică, sportivă, comunicare interumană la nivel global - ca un adevarat act de cultură umană.
    Relatarea lui Ştefan, YO5CEA, ca punct de vederea a unui radioclub judeţean, trebuie apreciată în
    primul rând ca fiind o dorinţă generală de a avea o forma de organizare la nivel naţional. O centralizare şi o sinteză a diverselor propuneri poate să stea la baza unori reguli unanim acceptate de un mare număr dintre noi şi astfel se poate impune un Statut şi o formă de organizare atotcuprinzătoare acestei activităţi extraordinare. Plecând pe acestă cale susţinută de Stefan în QTC-ul Radioclubul din Bistriţa, acesta îşi propune o astfel de dezbatere. Dacă se va putea cristaliza un set de principii şi reguli aceasta nu depinde decât de implicarea fiecărui participant şi de numărul celor care pot analiza obiectiv soluţiile propuse.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "O ALTA CALE"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact