hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Diletantism sau reavoinţă?

Petrică Stolnicu YO9RIJ

Luna februarie a trecut aproape neobservată. Zile puţine, friguroase, concursuri şi activitate mai mult în banda de 1,8Mhz, nimic interesant aş putea spune. Totuşi am timp să ascult QTC-ul FRR din 20.02.2013 unde la capitolul concursuri interne o aud pe Tina YO3FRI, că din partea CA al FRR se anunţă că va avea loc Campionatul Naţional US etapa CW, pe data de 04.03.2013. La QTC-ul următor se va da citire regulamentului de concurs.

Am "răsfoit" repede internetul în căutarea regulamentului Campionatului Naţional US pentru a revedea regulile şi a construi o strategie de participare. Minune, mare minune! În timp ce la microfonul QTC-ului FRR se anunţa desfăşurarea Campionatului Naţional US, etapa de telegrafie, pe pagina de internet a FRR (www.hamradio.ro) nici urmă de regulament. Fug repede la cea de-a doua "sursă oficială" care a devenit chiar "mai oficială" decat cea oficială, şi găsesc regulamentul CN US varianta aprobată în luna mai 2012. Observ că la capitolul Arbitraj este stipulat că "arbitrii se desemnează de catre CA la propunerea comisiei de specialitate cu cel puţin 45 zile înaintea primei etape şi se publică". Simplu şi la obiect. Atât de simplu încât nu s-a sinchisit nimeni să ţină cont de această prevedere, nici măcar arbitrii autodesemnaţi (având în vedere că nu apar pe nici un proces verbal de şedinţă a CA al FRR ca fiind propuşi, votaţi, numiţi, etc). Deci voi avea primul motiv să cer anularea Campionatului Naţional US la ANST. TNX YO9XC!

Revenim a doua zi pe pagina oficială a FRR unde surpriza este de proporţii. De această dată, apare un regulament trunchiat semnat de doi arbitrii: YO9XC şi YO9HG. Regulament care la insistenţele mai multor radioamatori dispare în ceaţă, fiind repostat regulamentul în vigoare. Nici un regulament nu a fost semnat de arbitrii, dar ce mai contează aspectul de legalitate într-o federaţie aflată în derivă, la cheremul unui vicepreşedinte, în acest caz, incompetent.

Dacă cineva îşi imaginează că radioamatorii YO pot fi "fraieriţi la nesfârşit" îşi face iluzii deşarte!

Este inutil să întrebăm "fabrica de campioni" FRR, dacă această decizie de a se juca cu "Uite regulamentul! Nu-i regulamentul!" a avut aprobarea Preşedintelui FRR, dar sunt sigur că nu a fost nevoie de aprobare pentru că a fost făcută cu girul şi de către vicepreşedintele YO9XC, mult iubit şi nelipsit printre sportivii YO gata să coordoneze orice. Hi!

O dilemă care a persistat şi care m-a determinat să nu particip la un campionat ce are un iz puternic de ilegal. Un campionat care nu are nici puterea, nici voinţa de a respecta legile votate şi aprobate de însăşi conducerea FRR, un campionat de CW lăsat să fie arbitrat de către un radioamator care nu ştie telegrafie, cu siguranţă este un campionat care nu mă reprezintă. Lipsa de seriozitate va duce an de an la un număr din ce în ce mai mic de participanţi astfel încat va fi condamnat să dispară (nu îmi doresc acest lucru, dar...).

Aşa a reuşit orgoliul unor neştiutori să îngenuncheze performanţa în YO. Felicitări!

Petrică Stolnicu YO9RIJ

Articol aparut la 31-3-2013

6067

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact