hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XX-a

George Pataki WB2AQC

ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, Vol.5

ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, Vol.5

Aceasta este volumul 5 din seria de enciclopedii care, dupa cum stiu, au aparut in 7 volume. A fost publicata in 1995 de TAB Books, McGraw-Hill, Blue Ridge Summit, PA 17294-0850, USA. Autorii sunt Rudolf F. Graf si William Sheets.

Dimensiunea cartii este de 18.8 x 23.3 cm; greutatea este de 1.34 kg; numarul de pagini este de 754. Pretul a fost de $34.95.

Acest manual este similar cu cele 4 volume publicate anterior, acelasi format si fel de prezentare, totusi este foarte diferit caci contine circa 1000 de scheme noi, grupate sub 112 titluri care pot fi aceleasi cu cele din primele carti dar continand scheme cu totul diferite.

Titlurile sunt:

Circuite de alarma si securitate, Amplificatoare, Convertoare analog-digital, Circuite de antena, Amplificator audio de putere, Controlul automat de nivel, Circuite de control, Surse de curent, Circuite digitale, Circuite FAX, Filtre, Multiplicatoare de frecventa, Generator de functii si semnale, Numaratoare Geiger, Circuite infrarosii, Circuite interfata, Circuite control lumina, Mixere, Modulatoare, Monitoare, Detectoare de miscare, Multivibratoare, Circuite muzicale, Generatoare de zgomot, Limitatoare de zgomot, Amplificatoare operationale, Circuite optice, Receptoare, Redresoare de joasa tensiune, Redresoare de inalta tensiune, Circuite de proximitate, Circuite releu, Circuite de ton, Emitatoare, Ultrasunete, Circuite video si multe altele.

Fiecare schema de circuit are si un text explicativ.

Sursele pentru informatii suplimentare sunt prezentate pentru fiecare titlu cu numarul figurii, numele si pagina lucrarii, precum si data publicarii.

Tabla de materii este cumulativa pentru toate cele 5 volume.

Lucrarea este foarte bine redactata, schemele sunt usor de inteles si de folosit.


HELLO WORLD, A LIFE IN HAM RADIO

HELLO WORLD, A LIFE IN HAM RADIO

Din cele peste 100 de carti recenzate pana acum aceasta este cea mai frumoasa, este interesanta si o placere sa o citesti.

Este a 2-a carte pe care am vazut, desi scrisa, editata, etc. in Statele Unite, a fost tiparita in China si asta s-a facut in conditiuni superioare. A fost publicata in 2003 by Princeton Architectural Press, 37 East Seventh Street, New York, NY 10003, USA; telefon: 1-800-722-6657, Websait: www.papress.com. Autorii sunt Danny Gregory and Paul Sahre.

Lucrarea se bazeaza pe o colectie de 369 QSL-uri vechi pe care Danny Gregory, neradioamator pe atunci, a gasit la un talcioc.

Pe atunci nu a stiut nimic despre radioamatorism, el si Paul Sahre au inceput sa studieze ce sunt acele cartoteci colorate cu inscriptii misterioase, au descoperit o lume foarte interesanta si au devenit si ei radioamatori. Aceste QSL-uri au apartinut lui Jerry Powel, W9DOG, mai tarziu W2OJW.

Dimensiunea cartii este 17.3 x 23.3 cm; greutatea este de 0.79 kg; numarul de pagini 256. Pretul a fost de $24.95.

Cartea are o introducere, de fapt o scurta istorie a radioamatorului a carui QSL-uri sunt prezentate in culori in tot cuprinsul lucrari. Urmeaza o istorie mai detailata a lui W9DOG devenit apoi W2OJW, explicatii despre radioamatorism, indicative, DXuri, codul Morse, etc.

Multe QSL-uri au scurte note despre tara de origine, operatorii care a lucrat acolo, conditiile de operare chiar si social-politice.

Cartea este informativa, materialul este frumos prezentat.

Un radioamator avansat nu va avea prea mult de invatat din ea totusi o va gasi interesanta.

Un incepator va afla multe informatii utile iar unui neradioamator i se va deschide o fereastra catre a lume fascinanta asa cum se mentioneaza pe unul dintre QSL-uri: "DACA ESTI UN RADIOAMATOR, LUMEA ESTE PRIETENUL TAU".


ARRL's TECH Q & A

ARRL's TECH Q & A Aceasta carte este menita sa pregateasca noi radioamatori pentru examenul de clasa Tehnician, categoria de incepatori. Nu se mai cere examen la telegrafie, dar candidatul trebuie sa fie capabil sa gaseasca raspunsuri corecte la cel putin 74% din cele 35 de intrebari de examen, deci sa nimereasca minimum 26 de raspunsuri bune.

In legatura cu aceasta problema, imi amintesc ca acum foarte multi ani, sotia mea Eva si cu mine ne-am dus la Federal Communication Commission sa dam examen de radioamator. Eu eram inginer electronist nu am avut greutati, dar sotia a trebuit sa invete mult. Cand sotia a predat fisa cu raspunsurile ei marcate, agentul care administra examenul a pus grila pe ea si a numarat raspunsurile corecte.

"Doamna - a pus el gentil - sunteti aproape dar nu este chiar de trecere. Doriti sa mai revedeti fisa, sa va mai ganditi si sa faceti corecturi?" Da, a zis sotia, a luat fisa, s-a asezat la masa, s-a gandit si a facut corecturi cum i-a spus agentul apoi ia dat fisa inapoi. Agentul a pus grila pe fisa ei si a zis: "Doamna, acum sunteti departe. Mai treceti pe la noi peste o luna."

Revenind la carte, aceasta a fost publicata de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Lucrarea a fost editata de Larry D. Wolfgang, WR1B, care a coordonat o serie de colaboratori.

Dimensiunea cartii este de 13.5 x 21.1 cm; greutatea este de 0.65 kg, numarul de pagini 243. Pretul a fost $12.95.

Manualul incepe cu tabla de materii, apoi urmeaza cateva prefete, introduceri despre carte, examen si materialul de studiat care este impartit in 10 grupe cu subiecte apropiate:
1. Regulamentele FCC.
2. Metode de comunicatii.
3. Propagarea undelor radio.
4. Obligatiile celor autorizati.
5. Obligatiile operatorilor.
6. Practici de operare recomandate.
7. Bazele comunicatiilor electronice.
8. Practici ingineresti recomandate.
9. Operatiuni speciale.
10. Masuri de precautie la lucrul cu electricitate, antene si radio frecventa.

Materialul prezentat este de forma intrebarilor care se dau la examen, fiecare cu 4 raspunsuri posibile dintre care numai unul este corect si acesta este explicat in cateva propozitii. Se tinde ca aplicantii sa inteleaga problema si nu numai sa memoreze raspunsurile corecte.

Cartea se incheie cu informatii despre ARRL.


ARRL's EXTRA Q & A

ARRL's EXTRA Q & A In Statele Unite sunt doua surse mari cu materiale folosite de candidatii la examenele de radioamator; una este American Radio Relay League si a doua este intreprinderea lui Gordon West, WB6NOA. Ambele produc carti pentru toate cele 3 nivele de autorizatii, Tehnician, General si Extra. Cu ani in urma au scos si editii pentru nivelul Novice, dar cu desfiintarea acestei clase, s-a oprit publicarea cartii.

Odata cu schimbarea periodica a intrebarilor de examen, caci odata cu progresul in radioamatorism apar noi subiecte, la cativa ani se produc carti noi.

Aceasta carte a fost publicata in 2005 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hwinfo@arrl.org; Website: www.arrl.org. Autorul este Stephen Horan, AC5RI, redactorul este Chuck Hutchinson, K8CH.

Marimea cartii este de 13.5 x 21.0 cm, greutatea este de 0.61 kg. Fiecare capitol are numaratoarea paginilor separat, ca sa aflu totalul trebuia sa le adun, dar la fiecare operatie mi-a iesit alt rezultat. Cand am primit acelasi rezultat de 2 ori, gresit sau corect, nu stiu, atunci l-am ales, deci 319, zic eu cu timiditate. Pretul a fost de $17.95, deci "apreciabil" mai ieftin decat un numar mai rotund de $18.00.

Cartea incepe cu o prefata si niste instructiuni cum trebuie folosita, mai mult o traditie decat o utilitate practica. Este si un scurt capitol cu materiale de studii recomandate, care in fond este o reclama pentru alte produse oferite de ARRL.

Urmeaza o introducere depre autorizatii de radioamator, invatarea codului Morse (care nu mai este necesar la examen) si desfasurarea examenului care se face dupa sistemul "multiple choice". Examenul consta din 50 de intrebari din care 74%, adica 37 trebuie sa fie corecte. Examinarea se face la un radioclub sau cu ocazia diferitelor reuniuni radioamatoricesti, comisia de examinare fiind colegi radioamatori acreditati.

Partea importanta a cartii sunt cele 9 capitole continand intrebarile si cate 4 raspunsuri la fiecare, din care numai una este cea corecta si acea trebuie bifata pe formularul de examen. La fiecare intrebare este atasata si o scurta explicatie ca radioamatorul sa inteleaga problema, nu numai sa memoreze raspunsul corect.

Capitolele, grupate pe subiecte apropiate sunt:
1. Regulamentul comisiei (FCC).
2. Proceduri de operare.
3. Propagarea undelor radio.
4. Tehnica radioamatorismului.
5. Notiuni de electricitate.
6. Componentele circuitelor.
7. Circuite practice.
8. Semnale si emisiuni.
9. Antene.

Cartea se incheie cu un capitol cu informatii despre ARRL.

Lucrarea este bine intocmita si cu putina harnicie si perseverenta va duce candidatul la obtinerea unei autorizatii de radioamator. Daca nu, mai vine o data.


INTERFERENCE HANDBOOK

INTERFERENCE HANDBOOK Cartea au fost publicata in 1981 de Radio Amateur Callbook, P.O.Box 2013, Lakewood, NJ 08701, USA, dar dupa 30 de ani sanse sunt ca firma sa nu mai existe. Manualul este chiar vechi, dar problema interferentelor nu s-a schimbat mult de-a lungul anilor, doar s-a mai intensificat odata cu aparatia multor noi aparate electrice, mai ales de uz casnic, producatoare de perturbatii electromagnetice. Autorii au fost William R. Nelson, WA6FQG and William I. Orr, W6SAI. Pretul a fost de $13.95, mult mai ieftin deca suma rotunda de $14.00, nu e asa?

Marimea cartii este de 13.7 x 21.3 cm; greutatea este de 0.40 kg; numarul de pagini 253. Manualul incepe cu o introducere combinata cu o nota de confirmare si multumire adresata persoanelor si intreprinderilor care au contribuit cu sugestii la crearea acestei lucrari.

Lucrarea are 13 capitole, fiecare cu subsectii:
1. Interferente de radio-frecventa.
2. Informatii utile despre eliminarea zgomotelor.
3. Descarcari electrostatice.
4. Cautarea si gasirea inteferentelor in casa.
5. Surse si remedii de interferente cauzate de retea.
6. Metode de investigatii si remedieri la uzinelele electrice.
7. Reducerea zgomotelor din exterior afectand receptoarele radio.
8. Interferente cauzate de surse neliniare.
9. Cum se poate reduce intensitatea interferentelor?
10. Eliminarea interferentelor in radio, TV si echipamente audio.
11. Prizele de pamant.
12. Reducerea zgomotelor in masini, camioane si ambarcatiuni.
13. Informatii generale, imagini pe osciloscoape ale diferitelor interferente, surse aditionale de documentare pentru produse si publicatii, precum si un index.


HINTS AND KINKS, Ed. 11

HINTS AND KINKS, Ed. 11 Acest volum este editia 11 a unei serii care apare o data la cativa ani, incepand din 1933. Am recenzat deja Hints & Kinks editiile 12, 13, 14 si 15 si acum am obtinut o editie mai timpurie. Ar fi fost normal sa le iau in ordine cronologica dar le-am luat cum le-am gasit pe Amazon.com.

Cartea a fost publicata in 1982 de American Radio Relay League, 225 Main Street, CT 06111-1494, USA. Telefon: 860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Redactorii au fost Charles L. Hutchinson K8CH, Stuarte B. Leland W1JEC si Larry D. Wolfgang WA3VIL.

Pretul, in stare noua, a fost de $4.00. Azi chiar in stare uzata costa de 2 ori mai mult, plus expedierea. Dar cel putin costul s-a pus in numere intregi. Mai tarziu, indemnati de psihologia cumparatorului, multe case de publicatii au folosit preturi ca $xx.95. Oare au reusit sa creasca vanzarile? Nu stiu, eu la cumparaturi totdeauna am folosit alte criterii decat un pret terminand cu 95 cents.

Dimensiunea cartii este 20.8 x 27.6 cm; greutatea este de 0.38 kg; numarul de pagini 132.

Lucrarea are 11 capitole, fiecare cu o serie de articole scurte, grupate in subiecte asemanatoare, publicate anterior in revista QST la rubrica Hints and Kinks. Articolele sunt semnate de autori cu nume si indicative.
1. Secrete de atelier.
2. Sugestii pentru statie.
3. Teme de receptoare si emitatoare.
4. Indrumari pentru operatorii de telegrafie.
5. Sfaturi pentru antene.
6. Indrumari pentru masuratori.
7. Metode portabile si mobile.
8. Sfaturi pentru frecventele inalte.
9. Sfaturi pentru redresoare.
10. Sugestii pentru teme diferite.
11. Interferente.

La incheiere se prezinta simbolurile schematice folosite in ilustratiile de circuite si o tabla de materii. Cartea contine multe sfaturi si "indicatii pretioase" (sic) si ajuta la rezolvare multor probleme. Am citit cu interes multe din indrumarile prezentate, unele pentru remedierea unor deficiente, altele pentru imbunatatirea performantelor. La unele chiar am recunoscut "de ce eu nu m-am gandit la asta?".


HAM RADIO OPERATOR'S GUIDE

HAM RADIO OPERATOR'S GUIDE Aceasta lucrare a fost publicata in 1999 de firma Howard W. Sam si Prompt Publications, 2647 Waterfront Parkway, E. Dr., Indianapolis, IN 46214-2041. Autorul este Carl Bergquist, KG4AIC. Pretul a fost $29.95.

Dimensiunea cartii este de 15.1 x 22.8 cm; greutatea este de 0.45 kg; numarul de pagini 319.

Lucrarea are 3 sectii mari, fiecare cu o serie de subsectii:

Sectia 1:

Obtinerea autorizatiei de radioamator, Clasele de autorizatii, Clasa Novice (care s-a desfiintat intre timp), Clasa Tehnician, Clasa Tehnician Plus (desfiintat), Clasa General, Clasa Avansat, Clasa Extra, Alegerea examenului, Exemple de intrebari de examen, Examenul!

Sectia 2, cea mai ampla:

Comunicatii in fonie, Frecvente inalte (HF), Frecvente joase in banda de inalta frecventa (LVHF), Frecvente foarte inalte (VHF), Frecvente ultra inalte (UHF), Microunde, Frecvente foarte joase (VLF), Repetoare, QRP, comunicatii cu semnale slabe, RTTY, Comunicatii prin sateliti, SSTV, ATV, EME, Receptoare, Emitatoare, Transivere, Amplificatoare lineare, Piloni, Acordor de antena, Transvertere, Redresoare, Manipulatoare, Manipulatoare electronice, Microfoane, Baterii si incarcatoare, TNC (Terminal Node Controler), Filtre, DSP (Digital Signal Processing), Preamplificatoare, Repetoare, DX, Propagare, Antene, Terminologia radioamatorilor, Codul Q si multe altele.

Sectia 3:

Hai sa construim ceva: un masurator de camp, un releu pentru RF, un centru de distributie de putere, o antena ground plane, o antena dipol, un cubical quad, o antena verticala multiband, o statie QRP pentru 40 de metri.

Urmeaza cateva pagini cu surse pentru materiale si informatii, adrese Internet pentru radioamatori, un glosar, tabla de materii si descrieri de carti produse de Prompt Publications.

Lucrarea este ambitioasa, acopera foarte mult material, dar toate numai superficial. Este buna pentru incepatori si daca cineva este interesat de detalii in anumite sectoare ale radioamatorismului atunci trebuie sa consulte lucrari mai specializate.


AMATEUR RADIO ON THE MOVE

AMATEUR RADIO ON THE MOVE Aceasta carte a fost publicata in 2005 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Autorii sunt: Roger Burch WF4N, Mike Gruber W1MG, Terence Rybak W8TR si Mark Stefka WW8MS pentru capitolul Automobil Mobil; Steve Waterman K4CJK pentru Maritim Mobil; Dave Martin W6KOW pentru Aeronautic Mobil, Al Brogdon W1AB pentru Motocicleta si RV Mobil; John Bee N1GNV pentru "per piedes" Mobil.

Dimensiunea carti este de 20.7 x 27.4 cm; greutatea este de 0.55 kg; numarul de pagini 172. Pretul a fost de $19.95.

Lucrarea incepe cu o prefata de Dave Sumner K1ZZ, vicepresedintele ARRL-ului, urmata de o pagina despre aceasta asociatie. Urmeaza 6 capitole mari tratand subiectul operarii radio din automobil, ambarcatiune, avion (chiar si din balon si dirijabil), motocicleta, pe jos si din RV (recreational vehicle).

Ca o curiozitate mentionez ca Al Brogdon W1AB operates CW pe motocicleta. Consider asta un extremism foarte periculos ce nu ar trebuie a fi facut deloc. Logarea legaturilor facute in timp ce motocicleta este in miscare este la fel de primejdioasa si trebuie evitata ca si ori ce activitate care ar distrage atentia motociclistului.

Lipseste doar un capitol despre radioamatorism pe trotineta dar asta poate va apare intr-o editie viitoare (?). Capitolele contin serii de subcapitole cu multe desene, scheme si fotografii.

Lucrarea se termina, ca toate lucrarile, cu tabla de materii.

Este o carte foarte buna, ofera o multime de sfaturi pentru instalarea si folosirea radiocomunicatiilor pe diferite mijloace mobile. Ea este utila celor care nu se multumesc sa faca radioamatorism confortabil din casa lor, ci cauta metode si senzatii noi. Din partea mea, eu prefer sa fac radioamatorism instalat comod intr-un fotoliu confortabil, ceea ce nu cere nici benzina scumpa de azi. Nici accidente scumpe si daunatoare sanatatii nu se pot face. Fotoliul meu are rotile totusi nu pot afirma sincer ca lucrez mobil.


SIMPLE AND FUN ANTENNAS FOR HAMS

SIMPLE AND FUN ANTENNAS FOR HAMS Aceasta carte a fost publicata in 2002 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 0611-1494, USA; Telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Autorii sunt Chuck Hutchinson K8CH si Dean Straw N6BV. Pretul a fost $29.95.

Dimensiunea cartii este 20.8 x 27.5 cm; greutatea este de 0.80 kg; numarul de pagini, daca am numarat bine, este de 251. Problema mea este ca unii redactori in loc sa numeroteze toata cartea, o fac separat pentru fiecare capitol, iar eu trebuie sa notez si apoi sa adun un sir lung de numere. Natural, fie ca fac asta din cap sau cu calculatorul, reusesc sa scot de fiecare data rezultate diferite. Probabil nici capul si nici bateria calculatorului nu mai sunt ce au fost. Cand primesc doua rezultate identice, corecte sau incorecte, e timpul sa ma opresc si sa le iau ca bune.

Lucrarea incepe cu o prefata de David Sumner K1ZZ, vicepresedintele ARRLului, urmata de o pagina cu informatii despre aceasta asociatie.

Cartea are 16 capitole, fiecare cu subcapitole, unele chiar cu proiecte de constructii:
1. Prima antena de VHF.
2. Prima antena de HF.
3. Linii de transmisie.
4. Piloane su suporti pentru antene.
5. Antene verticale pentru HF.
6. Antene aditionale pentru VHF si UHF.
7. Dipoluri pentru HF.
8. Antene pentru 2 benzi: VHF si UHF.
9. Antena verticala pentru HF care nu are nevoie de radiale.
10. Dipoli aditionali pentru HF.
11. Informatii aditionale despre linii de transmisie.
12. Diferite alte tipuri de antene.
13. Antene Yagi pentru VHF.
14. Sfaturi pentru instalarea unor piloni de antene.
15. Antene Yagi pentru HF.
16. Informatii suplimentare despre antene.

Lucrarea este foarte buna si utila oricarui radioamator, incepator sau avansat. Explicatiile sunt clare si precise. Ilustratiile sunt foarte bune si de mare ajutor. Proiectele de constructii sunt multe si usor de realizat.

Antena, poate partea cea mai importanta a unei statii de radioamator, este deseori neglijata atat la proiectare, cat si la executare. Aceasta carte ajuta la rezolvarea multor probleme.


RADIO & ELECTRONICS COOKBOOK

RADIO & ELECTRONICS COOKBOOK Aceasta carte a fost publicata in 2004 de Newnes sau de Elsevier, nu stiu care caci ambele nume figureaza unde ar trebui sa fie una. Elsevier da o adresa in Anglia si una in USA care este 30 Corporate Drive, Burlington, MA 01803. In orice caz a fost produsa sub efigia lui Radio Society of Great Britain, este foarte bine realizata pe hartie velina, grea si contine foarte multe ilustratii. Autorul este Dr. George Brown, M5ACN. Pretul este dat in codul de bare si probabil este in lire sterline.

Dimensiuna lucrarii este de 18.7 x 24.5 cm, greutatea este de 0.81 kg, numarul de pagini este 319.

La inceput este tabla de materii urmata de o prefata.

Cartea contine 88 de capitole, fiecare prezentand cate o constructie cu lista pieselor necesare, unele chiar cu sursele de aprovizionare care insa fiind in Anglia nu ar fi de mare folos pentru un radioamator din SUA sau chiar pentru cei in Romania.

Iata cateva exemple de constructii: Receptor pentru unde medii, Amplificator de audio frecventa, Metronom, Acordor de antena pentru un receptor, Preamplificator pentru un receptor de 2 metri, Antene de receptie, Receptor cu cristal, Receptor portabil pentru unde medii, Calibrator cu cristal, Receptor pentru unde scurte, Verificator de continuitate, Incarcator pentru baterii NiCad, Emitator CW pentru 80 metri controlat cu cristal, Receptor alimentat cu un panou solar, Receptor pentru banda de 7 MHz, Antena Quad-loop pentru 70 cm, Masurator de camp pentru UHF, Antene simple, Filtru trece-jos cu 7 elemente pentru emitatoare, Filtru CW, Wattmetru cu absorbtie, Antena verticala pentru 70 cm, Oscilator Morse, Masurator de camp, Delta loop pentru 20 metri, Yagi simplu pentru 6 metri, Emitator CW QRP pentru 80 metri, Oscilator grid-dip si multe altele.

Proiectele de constructii sunt simple, indicatiile sunt usor de urmarit. Cartea este ideala pentru cei care nu vor sa fie doar "appliance operators".

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 2-3-2013

6540

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact