hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cubul 2x2x2

Panoul frontal – filtrul Π

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP

1 Redresorul – pe scurt
2 Redresorul – constructia
3 Panoul XXI
4 Etajul 2 – auxiliare
4.1 Regulatoarele pentru negativare
4.2 Circuite secundare [Fil. Rel. etc]
4.3 Cuplarea redresorului IT cu circuitele auxiliare
5 Etajul amplificator PA - HF
• 5.1 Panoul din spate – tuburile
• 5.2 Catometrul
• 5.3 Corectarea greselilor
• 5.4 Panoul frontal
• 5.5 In loc de incheiere

Cap 5.4 Panoul frontal – filtrul Π

Si in sfirsit, dupa atita tinichigerie si electricitate in curenti tari, incepe electronica. Pe panoul din fata se fixeaza filtrul Π cu toate elementele lui, condensatoare variabile, bobine, comutator, reflectometru si power- metru. Nu sint multe de spus, mai multe de vazut.

Filtrul Π este clasic, se calculeaza cu ori ce program destinat acestui calcul sau se iau valorile din tabele gata calculate. Doua lampi GU74B in paralel prezinta o impedanta anodica de 1000 Ω si in consecinta filtrul Π se dimensioneaza pentru 1000 Ω la intrare si 50 Ω la iesire si se construieste pentru o putere la intrare de 1500W rms. Datele cu care am inceput constructia sint urmatoarele:

Am executat trei bobine cu urmatoarele caracteristici constructive fiecare:

BOBINA MICA [L 1] 12 sp [modificata ulterior la 10,5 spire]

BOBINA [L 2] 12 spire [modificata ulterior la 9,5 spire]

D = 40 mm cu pas de 6.66 mm [ 12 spire pe 80 mm ]

BOBINA [L 3 ] = fabricatie MFJ

[33 spire, dar ar fi fost suficiente numai 20 spire]

D = 50 mm cu pas de 3.33 mm [ 30 spire pe 100 mm ]

Schema acestui filtru este data in Fig. 01 Filtrul Π, urmatoare:


Fig. 01 Filtrul Π

Din schema se remarca faptul ca am utilizat un comutator cu trei galeti care comuta prizele pe bobine si condensatorii ficsi necesari in paralel cu condensatorii variabili. Condensatorii ficsi montati in paralel cu condensatorul variabil din anozi sint fixati de panoul frontal, cei in paralel cu variabilul din antena, sint montati pe scheletul cutiei.


Fig. 02 Condensatorii in paralel cu Canod


Fig. 03 Condensatorii in paralel cu Cant


Fig. 04 Incepe montajul panoului frontal


Fig. 05 Panoul frontal – fata nefinisata


Fig. 06 Panoul frontal - fata aproape gata

Am executat si am montat bobinele asa ca in tabelele de mai sus. Fata de cele calculate, la stabilirea inductantei participa insa si conexiunile, astfel ca fata de intentia de a utiliza bobina mica [L1] intreaga pentru banda de 24 MHz si cu priza pentru banda de 28 MHz, la primele masuratori efectuate pe montaj [masurind inductanta cu inductantmetrul conectat intre capatul cald al condensatorului din placa si cursorul comutatorului de game] a rezultat ca aceasta bobina acopera si banda de 21 MHz.


Fig. 07 Conectarea inductantmetrului

Am taiat o spira si jumatate si apoi prin lungirea si comprimarea succesiva a bobinei, am adus valoarea inductantei la 0.9 µH, atit cit trebuie sa fie pentru 24 MHz. Apoi am lipit priza pentru 28MHz. Am lipit conexiunile de la comutator in continuare pe L2 pentru benzile de 21, 18, 14 si 10 MHz. La montaj am taiat si din bobina L2 doua spire, aceasta bobina raminind numai cu 9,5 spire. In final, am lipit prizele pentru 7MHz, 3.5 MHz si 1.8 MHz la spirele 3, 8 si 17 pe L3.

Tinind cont ca "laboratorul" este instalat in balcon unde variatia de temperatura este de cca 10ºC, reproductibilitatea in timp a masuratorilor de inductanta este foarte buna, [diferenta sub 5%]


Fig. 7.1 Masurarea inductantelor a doua oara

Punctele exacte de lipire ale prizelor spre comutator si montajul in ansamblu al filtrului se vad in figurile urmatoare.["exacte" este valabil numai in aceasta cutie. In alt montaj vor fi alte pozitii !!!]


Fig. 08 Bobinele filtrului Π


Fig. 09 Bobinele filtrului Π vazute de sus


Fig. 10 Prizele pentru 1,8 – 7 MHz


Fig. 11 Prizele pentru 10 - 28 MHz


Fig. 12 Prizele pentru 10 - 28 MHz vazute de sus

Dupa ce am lipit prizele pentru toate benzile urmeaza din nou un test care ma face sa stau cu sufletul la gura. Intra sau nu intra filtrul Π in banda de 28 MHz.?! Mi-aduc aminte cu multa emotie ca in urma cu ceva ani [vreo 20], filtrul Π al unui liniar cu un GU74B, facut cu un variometru, nu a vrut sa urce pentru nimic in lume mai sus de 26 MHz….. Atunci capacitatea montajului era prea mare. Voi vedea acum cum stau abea la terminarea montajului, cind intregul liniar este asamblat si montat in cutie, cind intreaga capacitate parazita isi va spune cuvintul. Mai este un pic pina atunci. Deocamdata, pentru cei interesati, redau in figurile urmatoare "etichetele" pentru panoul frontal.


Fig. 13 Eticheta Comutatorului de Game,


Fig. 14 Eticheta CV


Fig. 15 Eticheta CV anod


Fig. 16 Eticheta CV antena.

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP 

Articol aparut la 14-2-2013

10436

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2013-02-15 08:59:39 (ora Romaniei)
  • O intrebare. Prinderea puntilor pe bobina L3 cu contacte mecanice este ok din punct de vedere al rezistentei in timp? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2013-02-15 09:50:46 (ora Romaniei)
  • Clemele se utilizeaza pentru definitivarea pozitiei prizei dupa care se scot si se cositoresc firele direct pe bobina. 73! andrei

  • Postat de Costel A - YO8BND la 2013-02-15 10:06:08 (ora Romaniei)
  • ...bine lucrat, felicitari, asteptam parametrii pe benzi,

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2013-02-15 21:17:51 (ora Romaniei)
  • O observatie la panoul frontal. In general comutatorul rotativ de schimbare a benzilor are pozitii care indica banda in ordinea crescatoare a frecventei, in sensul acelor de ceasornic. In cazul de fata este invers. Este adevarat, este o chestie care se poate invata in decursul exploatarii, insa o comutare la repezeala facuta eventual de un prieten care a venit in vizita poate sa seteze banda pe o pozitie incorecta. In multe situatii operatorii nici nu se mai uita la buton, ci numara intr-un sens sau altul comutarile. De pilda daca as fi pe 7 MHz si as vrea sa trec pe 14 MHz as comuta intuitiv in sensul acelor de ceasornic doua pozitii "tac-tac", insa in loc de 14 MHz ma trezesc ca liniarul va fi pregatit pentru un acord in 1,8 MHz.

  • Postat de ALEX - (neradioamator) la 2013-02-15 21:28:06 (ora Romaniei)
  • Imi place ideea de "poor's man tie-wrap":)

    Alex

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2013-02-16 09:06:35 (ora Romaniei)
  • lui ciprian. am aranjat benzile asa ca sa scurtez la maximum conexiunile dintre bobine si comutator si de la comutator la condensatorii variabili. 73! andrei, yo4aup

  • Postat de liv livadaru - YO8OU la 2013-02-20 18:10:19 (ora Romaniei)
  • frumos ,munca multa ,piese bune,sa dea DOMNUL sa nu stai la rind....Te astept la DX...

    FELICITARI

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cubul 2x2x2"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact