hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

"In Memoriam" Draguleanu Nicolae YO3CZ

Nini Vasilescu YO3CCC

S-a nascut la 22 august 1924 la Ploiesti. Pentru ca nasul Nicolae nu a mai putut participa la botez, atunci a fost tinut in brate de catre fratele tatalui pe care il chema Ion si de aici si numele de Nelu cu care va fi cunoscut. Vine la Bucuresti si urmeaza Scoala nr. 30 de pe strada Monetariei pe care o frecventa si regele Mihai. Cercetas pasionat in Cohorta 3 Albastru, Centuria a 7-a Metropola.

Impreuna cu acestia participa la excursii si la sadirea de pomi, de exemplu la Padurea Pasarea. In aceea perioada, in Bucuresti, erau numai 4 sectoare si anume: Galben, Verde, Albastru si Negru. In 1936, regele Carol al II-lea infiinteaza Strajeria condusa de Sidorovici. La 8 iunie strajerii mergeau la Cotroceni pe un platou, unde venea si Carol al II-lea. Se canta:
"....Toti strajerii Majestate,
Va ureaza sanatate."
Ei de fapt cantau ceva de genul:
".... Va ureaz-un bat pe spate..."

In 1934 – 1935 s-au organizat tabere si o Jamboree la Mamaia. In 1936 la Cabana Cercetasilor din Poiana Brasova avut loc ultima Jamboree Internationala din Romania la care a luat parte si tanarul Draguleanu Nicolae. Nelu urmeaza apoi Liceul Comercial Nicolae Balcescu – 8 clase. Mai tarziu, in perioada 1945 – 1949, urmeaza sectia Finante – Credite din cadrul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale, astazi ASE. In 1944 intre clasele a VII-a si a VIII-a de liceu i-l gasim ca militar la Scoala de Subofiter rezerva de Infanterie Sibiu in Compania Specializata pentru Transmisiuni, unde va ramane doar 4 luni caci venirea rusilor va aduce si desfiintarea scolii. Parintii lui Nelu divorteaza, el ramane la mama, care se va recasatori cativa ani mai tarziu cu un om minunat – nea Vasile, care cocheta cu: filatelia, radio, vanatoarea si in plus avea si ... condensatoare electrolitice! Acestea se gaseau foarte greu. Multi chiar le reconditionau. Nelu va descoperi curand ca acestea se pot vinde convenabil, pentru a face un ban de buzunar, in pasajul aflat vis-a-vis de prefectura. La Sibiu afla cate ceva despre radio. Cere de acasa cartea Radioelectricitatea lui Mihai Konteschweller. La 23 August se desfiinteaza scoala. Urmeaza clasa a VIII-a de liceu. Incepe sa citeasca Radio ABC – Baltatu, Manualul Radiopracticianului, etc.

Exista atunci Editura Gorjanu, iar langa Gara de Nord un oarecare Ion A. Dumitrescu tinea cursuri care aveau doua parti si anume:
a) depanare radio;
b) constructii.

Plateai piesele si un sasiu si-ti montai singur, sub indrumare, un receptor cu reactie cu care plecai mandru acasa. In 1948 a avut loc si epurarea bibliotecilor. Nelu lucra la Societatea Generala de Gaz si Electricitate pentru a castiga banii absolut necesari pentru plata taxelor de student. Societatea Generala de Gaz si Electricitate era condusa atunci de Nicolae Caranfil, o mare personalitate, care mai tarziu s-a remarcat si un SUA, pe unde l-au dus valurile vietii. Biblioteca acestei institutii a scos din inventar numeroase cartii si colectii de ziare. Fiind cunoscut ca este preocupat de radiofonie, colegii i-au dat colectia ziarului Radio Universul si cateva carti. In paginile acestui ziar gaseste YR Buletin din care afla despre radioamatori. La un moment dat chiar aude intr-un aparat pe cineva. Era YO3RI care-i spunea unui vizitator "Nu pune mana..." Deschide cartea de telefoane si la litera A vede AAUSR – Asociatia Amatorilor de Unde Scurte din Romania. Suna si incep vizitele la asociatie in strada Jacques Elias nr.3 de langa Piata Sf. Gheorghe. Aici i-i va cunoaste pe: George Craiu YO3RF, Ionel Pantea YO3RI, Liviu Macoveanu YO3RD, etc. Tot aici lucra tatal lui Petrica Cristian YO3ZR – dl. Spiridon Cristian. Acolo aveau un generator de ton cu AF7 si un receptor Lorentz. Ohaba, un telegrafist de la Agerpres ii invata Morse. In 1949 Nelu devine radioamator de receptie cu indicativul YO-R-299. Aprobarea cererii sale pentru o autorizatie de emisie mai dureaza inca 5 ani! Obtine certificat categoria a III-a in 1952 si autorizatie in 1954. Lucreaza in cateva concursuri, desi nu stapanea perfect telegrafia. Nelu povestea cu mult umor o intamplare de care isi aminteste. Lucrase intr-un concurs intern. Cateva legaturi in CW. Stia sa inteleaga un indicativ si sa dea un control. Este chemat de cineva. Intelege pana la urma ca este vorba de YO3RZ – George Filipeanu, un foarte bun telegrafist. I-i transmite controlul si GL. Acesta mai intreaba ceva... Nelu transmite iar controlul si GL. YO3RZ intreaba din nou, el probabil nu stia despre ce concurs era vorba. Nelu, controlul si GL. La sediul asociatiei cateva zile mai tarziu. Gheorghe Filipeanu – arhitect, un om cu prestanta, intreaba pe cei prezenti:
- Cine este Domnule... asta 3CZ?" adaugand un cuvant greu. Un tanar timid din sala:
- Eu sunt.
- Va rog sa ma scuzati, spune atunci YO3RZ.
- Nu face nimic, aveti dreptate.

Nelu avea un Rx de tip 0-V-1 si un Tx cu 6L6 in final cu 807. Lucra in AM si CW. Isi face curand alta statie beneficiind de un Tx Lorentz avand in final tubul RL12P35. Peste cativa ani isi va construi si un receptor superheterodina cu care v-a lucra mult, intrucat vorbeste la perfectie limba franceza si italiana. Vor trece ani pana v-a achizitiona un FT902. Ca radioamator a ajutat mult AVSAP-ul, Comisia Centrala a Sportului Radio si Federatia Romana de Radioamatorism. A predat cursuri de initiere si a fost multi ani membru in Comitetul si Biroul Federal. In 1973, la Haga, a participat la Conferinta IARU. Atunci lucra la IFA. A fost arbitru national si international de radioamatorism. In aceasta calitate a insotit echipa regiunii Bacau in deplasarea pe Muntele Ceahlau la Campionatul National de UUS. La Moscova prin 1962, impreuna cu Hincu Cristache YO3YO, a condus echipa Romaniei la Concursurile de Poliatlon radio. Din echipa faceau parte: YO7BI, YO6EX, YO3FD, etc. A condus multe competitii de RGA si a insotit echipa noastra (Sergiu Costin, Nita Raduta, David Rusu, Iosif Cuibus) si in strainatate. In 1948 s-a casatorit cu Teodora (Tatiana). A avut doi copii, un baiat si o fata. Tot timul a avut opinii puternice si din aceasta cauza intrand deseori in contradictie cu Petre Cezar (YO3FF) sau Iosif Paolazzo YO3JP. Pana in ultima clipa de viata a ramas aceelasi spirit activ, aceelasi pasionat de radioamatorism.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Pe data de 24 iunie 2008 un grup de 7 radioamatori am participat alaturi de familia indurerata la inmormantarea lui nenea Nelu YO3CZ. Ii vom purta o vesnica amintire. Dumnezeu sa-l odihneasca! Cateva poze facute cu acea ocazie se gasesc aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 9-2-2013

7337

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact