hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Radioamatorism intre real si virtual!

Iulius I. Suli YO2IS

De mai bine de jumatate de secol particip la aceasta activitate de timp liber, care poate fi deopotriva un simplu hobby sau ramura sportiva, fiind excelent definita prin sloganul reluat ca deviza de, Sorin, YO7CKQ :

AMATEUR RADIO: the greatest of all scientific hobbies

Ne-a speriat si ne sperie inca perspectiva "navalirii profesioniste" in benzile alocate radioamatorilor, care a inceput cu emisiunile de radiodifuziune din ZA, BY s.a. din anii "60 in banda de 40m, a continuat cu radarele de mare distanta gen "ciocanitoare" ale marilor puteri, cu probabila interferenta generata de emisunile cu spectru larg care vor sosi in curand pe reteaua de energie electrica, omniprezenta poluare cu unde radio produsa de electro-domestice low cost si de ce nu de virtualitatea Internetului care ne "extrage" din realitatea existentei cotidiene!

Pareri sumbre prognozau disparitia emisiunilor A1A (CW) odata cu incetarea utilizarii lor de catre armata si profesionisti, disparitia RTTY in favoarea altor digitale (PSK, JT s.a) , nici QSL-ul tiparit nu a sucombat in favoarea celui virtual, ba dinpotriva au aparut noi radioamatori tipografi care fac la preturi competitive excelente QSL policrome, adevarate lucrari de arta!

LOTW, inca la moda, ramane o optiune doar pentru cei care au uitat sa scrie LOG si QSL cu pixul...lasand totul in seama calculatorului, sa nu se uite de "backup & service", multe loguri au fost iremediabil pierdute!

Nici Echo-link nu a substituit clasicul FM, chiar daca acesta a inregistrat un regres, fiind tot mai rar folosit de tinerii radioamatori care prefera comunicatia vocala prin Internet sau celularele.

Se pare ca radioamatorismul, desi mereu inoit cu tehnica de avangarda, si-a pastrat caracterul conservator, rezistand in forma sa traditionala ca o excelenta activitate de timp liber, destinata unui grup restrans de oameni foarte pasionati si dedicati.

M-am bucurat sa vad readus in actualitate "fenomenul home brew" ( cu ani in urma exista un club "World Institude of Home Brewers" al carui membru am fost cu # 71 / 4 mai 1967 ) acum sub o noua denumire DIY – Do It Yourself, care stimuleaza interesul pentru regatirea tehnico-stiintifica a radioamatorului, care redevine si creator de echipamente pentru radiocomunicatii sau accesoriile acestora.

Desi nu particip in mod direct, citesc ades discutiile de pe forumuri care au o tematica tehnica, ele incep promitator, apoi uneori se dilueaza, ca in final sa se risipeasca in derizoriu...

Urmarisem tema privind confectionarea in regie proprie a circuitelor imprimate, tema la care ma voi referi in cele ce urmeaza si nu numai.

Banatean fiind, ma asteptam sa se puna si problema raportului pret/utilitate/timp, apoi sa fie prezentate si alternative in cazul unor montaje simple tip unicat care nu justifica confectionarea unui circuit imprimat ( CI ), oricum marea majoritate nu producem "industrial"!

Am anexat cateva fotografii cu montaje de la simplu la complex care au fost realizate fara circuite imprimate clasice, incepand de la montajul "in aer" folosind ca suport partea metalizata a unui placi de CI, apoi clasicul perfoboard iar in final o varianta, excelenta si pentru UUS, care foloseste ca plan de masa partea metalizata a CI iar pe verso sunt conectiunile facute cu conductor blanc (fara izolatie).

Este montajul unui transverter 28 MHz / 472 KHz sau 137 KHz descris de G3XBM, util pentru cei care doresc sa faca trafic in digitale in VLF sau MF, gen WSPR / WSJT , varianta poate mai lesnicioasa decat clasicul QRSS3 care din pacate nu a avut succes in YO. Mixerul cu diode este recuperat de la un RTP, iar oscilatorul cu cristal TTL, 28.600 MHz, de la un calculator vechi. Putera de iesire este de 0.5W suficienta pentru excitarea unui IRF510 sau unui tub EL84.

Oscilator pilot pentru 137 KHz, cu 4 canale, care utilizeaza cristale in intervalul de la 13.58 la 13.78 MHz, fundamentala de la overtone 41 MHz, selectabile cu un selector tip PC, frecventa fiind divizata cu 100 prin doua divizoare CDB490, semnalul fiind amplificat pana la nivelul de 1W cu care se poate excita un IRF640 capabil sa debiteze la iesire in clasa D 100W, suficient pentru un QSO in CW la sute de kilometri!

Folosirea unui perfoboard este avantajoasa datorita distantei de 2.54mm ( 0,1 tol !) dintre gauri care usureaza montarea circuitelor integrate folosite eliminand necesitatea gauririi cu masina in coordonate.

Un exercitiu de "dinamizare a neuronilor" ! si verificarea capacitatii de transpunere in realitate a unui montaj complex a fost realizarea acestui TCVR monoband, CW proiectat de 7N3WVM, pentru 40m cu VFX, iar in varianta proprie pentru 20m cu VFO si media frecventa de 10 MHz, tot cu XTALE recuperate din placi de la PC-uri. Este complect "break-in" cu 5W output. Montajul foloseste ca plan de masa partea metalizata a circuitului imprimat simplu placat, conexiunile intre componente fiind sub placa.

In final un emitator realizat in 2013! XO-PA de 200W, cu 2xIRF640 in parallel, pilotat cu un oscillator TTL echipat cu crystal FT243 ( WWII !) 8266.7 KHz, divizat cu 60 -> 137.778 KHz in sub-banda DX TA (Trans-Atlantic). Emitator cu care mi-am si vazut semnalul pe grabber-ul din KN34al, gestionat cu profesionalism de YO/4X1RF.

Desigur in epoca SMD, a microelectronicii si softizarii radiocomunicatiilor de amator, cele de mai sus par montaje desuete, dar va asigur ca daca esti intradevar pasionat iti ofera multiple satisfactii, incepand de la capacitatea de a citi o schema, a intelege functionalitatea componentelor folosite, eventuala inlocuire a unora mai greu de gasit cu altele care mai zac in sertarele proprii !, amplasarea optima in montaj, in final reglarea , testarea si apoi proba comparativa din trafic. Oricum este o activitate mai instructiva decat simpla plasare a componentelor pe un CI gata realizat ( KIT ), de regula de...altii!

E o treaba mult mai complexa decat conectarea stecherului noii statii la retea si a antenei gata cumparate, apoi navala la "mushuroiul cu DX" postat pe DX-clustere sau Chat-urile din Internet, urmat de eterna lamentare ca "nu merge, imi trebuie o statie mai performanta...antene mai mari si poate ...un operator mai bun"!

LOG si QSL fiind notiuni tot mai putin folosite in limbajul din banda.

De obicei nu sunt interesat de "feedback"-ul la articolele pe care le-am scris (sunt cateva zeci)...uneori insa aflu, fara sa fi solicitat, opinia unora care "isi dau cu parerea" la ceea ce am scris, din pacate sunt cei care n-au scris/publicat niciodata vreun rand!

Astfel mi-a fost recomandat sa scriu ceva despre "marile mele realizari actuale" (daca am !?) si sa mai termin cu "aducerile aminte"...

Oricum, fiecare este liber sa practice radioamatorismul dupa propria dorinta, fara insa sa deranjeze pe altii care vor sa faca la fel!

Prin anii '70 cel care a fost YO2BU, ing. Dan Contantin, mi-a daruit cu dedicatie o carte, "Geschichte des Amateurfunks", scrisa de DL1CU, W.F. Koerner, fost editor al revistei DL-QTC ( precursoare a CQ-DL de la DARC), despre istoria documentata a radioamatorismului german.

Mi-a spus apoi prin viu grai ca probabil istoria radioamatorismului romanesc nu se va scrie vreodata, avea o presimtire, cel care se angajase sa o scrie, YO3APG, ing. Vasile Ciobanita, nu mai este si probabil nici impresionanta documentatie adunata de el.

YODXC-HF editia 2012 mi-a oferit priejul de-a sarbatori intr-un fel cei 50 de ani (1 sept 1962) de la autorizarea ca YO2IS si 55 de ani de radioamatorism ca membru al radioclubului YO2KAB.

Dupa decenii de "homemade" sunt bucuros ca am acces si la "tehnicile DSP" (tema recenta de forum !) prin noul IC-7000 ( totusi prea zgomotos fata de vechiul meu RSI6M !) si un performant log de concurs, TR4W, scris si oferit gratuit de, Dmitry, UA4WLI, care a ajuns deja pe locul III in topul logurilor folosite in CQWW.

Am operat la categoria SOAB-CW-LP, un LP real, din pacate adesea nerespectat la noi, cei cu experienta de trafic stiu ca puterea se "simte", cu 100W si GP nu faci semnal "backscatter" pe 21 MHz ! si nici nu realizezi 50% din scor prin CQ TEST!

Au fost ani de ciudatenii cu logurile mele de concurs la YODX-HF, in 2012 am fost bucuros sa primesc rapid un E-mail de confirmare pentru logul meu, asta la standardele marilor concursuri, apoi totul a revenit la..."normal", intre timp chiar si site-ul YODX Contest a disparut, astept inca LOG-ul si fisierul UBN de la arbitrii. Mi-a ramas in minte penibilul arbitraj de la campionatele YO de UUS, asta vis a vis de cum le arbitra YO3AID in anii '80.

Tot ce facem devine oricum istorie, realizarile noastre trebuie sa fie cunoscute, asta cu sau fara voia unor asa zisi modesti, chiar carcotasi, care lesne ne pot acuza de narcisism! Cine nu face, nu are ce scrie / publica/povesti !, comunicarea fiind de fapt esenta radioamatorismului.

Revenind la tema montajelor realizate prin efort propriu, DIY – imi place sloganul - !, prezint alte doua poze cu aplicatii care folosesc tuburi electronice, montajul atipic fiind realizat pe CI neprelucrat chimic!

Schemele sunt preluate din informatiile si dezbaterile care pot fi gasite in excelentul forum tehnic de la CQHAM.ru ( poate fi o pilda pentru forumurile de radioamatorism din YO!).

Este o replica functionala a faimosului emitator Bip-Bip de pe satelitul Sputnik 1 ( CCCP ) care l-am ascultat pe 20 MHz de la YO2KAB in 1957!, construit cu tuburile "antiatomice" 1J29 & comp, inventate de rusi, pe care le-au admirat si astronautii americanii cand au zburat pe statia spatiala "Mir".

Frecventa modelului meu este de 3.579 MHz ( NTSC-TV) puterea 0.2W, care cu antena LW 41m "acopera" tot orasul. Alimentrea la Ua=40V, Ufc=1.2V de la un accumulator NiCd (fara brum !)

Receptor 0-V-1, (0-fara amplificator RF, V-detector cu reactie, 1-cu un amplificator de AF!) cu un singur tub 6N2P, functioneaza la fel de bine ca si receptorul meu retro "anno 1957" cu 6J7 si 6G7. Are dimensiuni extrem de mici fata de cel clasic, ambele au banda de 20m.

Consuma doar cativa Watt si veti putea auzi tot ce aude un SDR, care are nevoie de cateva sute de Watt si un soft-ist priceput. Poate fi construit in mai putin de o ora ... si desigur perfectionat, de exemplu intregit cu un LM386 ca sa faca posibila si auditia in difuzor.

In incheiere doresc sa va reamintesc ca in acest nobil hobby/sport este loc pentru fiecare, faceti ce va place dar nu deranjati/suparati pe cei care mai doresc sa faca si ei cate ceva REAL in regim DIY !

Ing.prof. Suli I. Iulius, YO2IS
Maestru international in Radioamatorism


Timisoara, 23 ianuarie 2013

Iulius I. Suli YO2IS

Articol aparut la 30-1-2013

10370

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact