hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XIX-a

George Pataki WB2AQC

THE ARRL EXTRA CLASS LICENSE MANUAL

THE ARRL EXTRA CLASS LICENSE MANUAL Acest manual se afla la editia a 7-a si a fost publicat in 2001 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06110-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200. Redactorul este Larry D. Wolfgang, WR1B.

Dimensiunea este de 18.4 x 22.9 cm, greutatea de 0.96 kg, numarul de pagini 593. Pretul a fost de $19.00, slava Domnului nu $18.95 cum multi editori sunt tentati sa puna.

In Statele Unite, clasa Extra este cel mai inalt grad al unei autorizatii de radioamator. El confera toate drepturile acordate radioamatorilor de catre Federal Communication Commission, in ce priveste benzile si modurile de lucru, puterea la emisie, etc.

Cartea incepe cu o prefata (nu poti scapa de asta), recomandari pentru folosirea ei si ceva informatii mentinute de FCC despre radioamatori.

Urmeaza o introducere despre diferite autorizatii de radioamator si obtinerea lor.

Materialul care trebuie insusit, inteles si memorizat (cel putin pana la ziua examenului) este impartit in 10 capitole, toate cu subcapitole:
1. Regulamentele FCC-lui.
2. Proceduri de operare.
3. Propagarea undelor radio.
4. Probleme din practica de radioamator.
5. Probleme electrice/electronice.
6. Componentele circuitelor.
7. Circuite practice.
8. Semnale si emisiuni.
9. Antene si linii de alimentare.
10. Intrebari si raspunsuri.

La sfarsit sunt si 3 apendice:
A. Tabele si grafice.
B. Formule folosite in carte.
C. Glosar.

Urmeaza ceva informatii despre ARRL si apoi tabla de materii.

Cea mai importanta parte a cartii este capitolul 10. Dupa ce materialul prezentat in primele 9 capitole a fost studiate si retinut, viitorul radioamator trebuie sa fie in stare sa rapunda corect la majoritatea intrebarilor. Acesta sunt prezentate in forma de "multiple choice", fiecare intrebare are 4 raspunsuri dintre care numai unul estd corect si acela trebuie bifat pe formularul de examinare. In carte, langa fiecare intrebare si cele 4 raspunsuri, este indicat si cel corect.

La inceputul primelor 9 capitole este o lista de cuvinte si expresii folosite in carte si explicate.

Examinand intrebarile si gasind multe chiar grele, ma intrebam cum am putut sa iau acum multi ani examenul pentru clasa Extra. Eram mult mai tanar, cu o memorie mai buna. Cu siguranta azi nu as putea sa repet aceasta performanta.

Cartea este bine conceputa si redactata, dupa studierea ei examenul este ca si garantat.

De mentionat este ca in Stale Unite examenele pentru autorizatii de radioamator, pentru orice clasa, se dau in radiocluburi in fata unor examinatori voluntari si acreditati. Este recunoscut de autoritati si de public ca radioamatorii realizeaza servicii utile societatii si in consecinta autorizatiile se elibereaza gratis.


GENERAL CLASS - FCC LICENSE PREPARATION

GENERAL CLASS - FCC LICENSE PREPARATION Acest manual este la a 7-a editie si a fost publicat in 2007 de Master Publishing, Niles, IL, USA, pentru cei care vor sa studieze si sa dea examenul pentru autorizatia de radioamator, clasa General. Autorul este Gordon West, WB6NOA, cel care a publicat o serie de manuale pentru aspirantii care se pregatesc sa se prezinte la examene pentru obtinerea unor autorizatii de radioamator de clasa Tehnician, General sau Extra ori chiar si pentru General Radiotelefon, necesar pentru profesionisti. Prin "Gordon West Radio School" autorul conduce o retea de examinatori voluntari care dupa examenele trecute cu succes, prepara si inainteaza formele necesare la Federal Communication Commission unde se elibereaza autorizatiile respective.

Gordon West, WB6NOA, are standuri la multe intruniri radioamatoricesti, il intalnesc in fiecare an la Dayton Hamvention. Dimensiunea cartii este de 15.2 x 22.8 cm; greutatea este de 0.34 kg; numarul de pagini 220. Pretul este dat atat in barcod, cat si in dolari, $20.95, ceea ce este un fapt in plus; dar in stil "atragator" din punct de vedere marketing, ceea ce este un minus.

Cartea incepe cu o prefata asa cum incepe fiecare carte de casa buna, apoi urmeaza o pagina explicand cartea, ceea ce este putin necesar.

Urmeaza 5 capitole:
1. Privilegiile clasei General.
2. Putina istorie radioamatoriceasca, fara multa legatura cu trecerea examenului pentru autorizatie.
3. Lista intrebarilor care apar pe formularul de examinare, fiecare cu 4 raspunsuri dintre care numai unul este corect si acela este indicat, precum si o explicatie a problemei respective. Intrebarile sunt grupate pe teme apropiate ca benzile si modurile utilizabile, regulamentul FCC, operatiune in fonie, operatiune in digitale, de urgenta, spatiale, emitatorul HF, receptorul, oscilatoare si componente, bazele electricitatii, circuite, priza de pamant, antene HF, cablu coaxial, RF si masuri de siguranta si altele.
4. Prezentarea la examen.
5. Invatarea codului Morse ceea ce insa de cativa ani nu mai este necesar pentru examen.

Urmeaza un apendice cu o serie de liste si tabele; in fine este un glosar si tabla de materie.

Manualul este dotat si cu un Audio CD cu 8 segmente in care Gordon West explica o serie de activitati radioamatoricesti.


NOW YOU'RE TALKING!

NOW YOU'RE TALKING! Acest manual este la editia a 3-a si a fost publicat in 1997 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 0611-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200, email: hqinfo@arrl.org: Websait: www.arrl.org. Editorii sunt Larry D. Wolfgang, WR1B si Joel P. Kleinman, N1BKE.

Dimensiunea este de 20.8 x 27.4 cm; greutatea este de 1 kg si are 430 de pagini. Cartea are nu una ci 4 introduceri: prima de Chuck E. Brady, Jr, N4BQW, astronautul care a zburat in 1996 pe Space Shuttle Columbia, a 2-a de David Sumner, K1ZZ, seful ARRL-lui; a 3-a nesemnata este despre autorizatia de clasa Tehnician, iar a 4-a, tot nesemnata, probabil de unul din editori, ofera sfaturi pentru folosirea cartii.

Daca aceste 4 introduceri nu sunt destule s-a mai creat si a 5-a: Introducere: Binevenit la Radioamatorism. Urmeaza o pagina cu Codul Radioamatorului pe care mai toti o stiu dar nu totdeauna este respectata.

Urmeaza 14 capitole, fiecare cu sectiuni:
1. Regulamentele FCC.
2. Operarea unei statii de radioamator.
3. Propagarea undelor radio.
4. Practicarea radioamatorismului.
5. Principiile de baza ale eletrotehnicii.
6. Componentele circuitelor.
7. Emitatoare, receptoare, antene.
8. Semnale si emisiuni de radioamator.
9. Alegerea antenei.
10. RF si masuri de protectie.
11. Codul Morse, limba internationala a radioamatorilor.
12. Alegerea echipamentului.
13. Intrebari si raspunsuri pentru examenul clasei Novice (care intre timp s-a desfintat).
14. Intrebari si raspunsuri pentru examenul clasei Tehnician.

Sistemul folosit este cel de la examen adica "multiple choice" cu 4 raspunsuri la fiecare intrebare. Insa in loc sa dea raspunsul corect, cum fac alte manuale similare, se indica pagina unde se trateaza subiectul respectiv deci "studentul" poate sa revina si sa lamureasca problema.

La sfarsitul fiecarui capitol este o lista in care sunt explicate cuvintele cheie folosite.

Cartea contine si 6 apendice:
1. Tabele cu date si nomograme.
2. Tabele de conversie a unitatilor de masura americane la cele metrice.
3. Frecventele si modurile folosite de radioamatorii americani.
4. Simboluri schematice.
5. Ecuatii folosite in carte.
6. Glosar.

Lucrarea se incheie cu tabla de materii si cateva pagini despre ARRL.

Ea contine cunostiintele cerute la examenul pentru clasa Tehnician, repet, in SUA nu mai exista clasa Novice. Cartea este bine redactata, contine multe ilustratii si fotografii.


PRACTICAL ELECTRONICS HANDBOOK

PRACTICAL ELECTRONICS HANDBOOK Aceasta carte este la a 5-editie si a fost publicata in 2000 de Newnes - Butterworth-Heinemann, Linacre House, Jordan Hill, Oxford, OX2 8DP, Great Britain. Autorul este Jan R. Sinclair.

Dimensiunea este de 15.6 x 23.4 cm, greutatea este 0.86 kg, numarul de pagini 561. Pretul este dat in barcod dar o etcheta lipita indica 14.99 lire sterline.

Cartea are o prefata, slava Domnului numai una, 14 capitole cu subcapitole, 5 apendice si o tabla de materii.

Capitolele sunt:
1. Componente pasive.
2. Componente active.
3. Circuite.
4. Circuite integrate liniare.
5. Componente pentru conversie de energie.
6. Circuite integrate digitale.
7. Microprocesoare si sisteme.
8. Transferul de date digitale.
9. Conversie analog-digital.
10. Calculatorul in electronica.
11. Hardware si operarea lor.
12. Microcontroleri si controleri logic programabile.
13. Radiodifuziune si TV digitale.
14. Instalatii electronice pentru securitate.

Apendicele sunt: I. Tabelul conductorilor in valori metrice. II. Bibliografie. III. Scala hexadecimala. IV. Conexiuni la circuite integrate. V. Conexiunea SCART.

Cartea, o lucrare de referinta, este ilustrata cu scheme, tabele, diagrame, contine multe informatii folositoare, dar sincer sa fiu, nu mi se pare prea atractiva.


ARRL'S GENERAL Q & A

ARRL'S GENERAL Q & A Aceasta carte pregateste candidatii pentru examenul de radioamator clasa General. Este editia a 2-a si a fost publicata in 2006 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newigton, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Autorul este Larry D. Wolfgang, WR1B.

Dimensiunea cartii este de 13.7 x 21.2 cm, greutatea de 0.34 kg, numarul de pagini 276. Pretul a fost de $15.95.

Lucrarea are o prefata, apoi inca una cu titlul "Cum sa fie folosita aceasta carte", apoi a 3-a intitulata "Materiale de studiu de la ARRL".

In sfarsit se ajunge la cele 13 capitole importante:
1. Introducere cu generalitati despre autorizatia de radioamator si obtinerea ei.
2. Regulamentele FCC-ului.
3. Moduri de operare.
4. Propagarea undelor radio.
5. Activitatea de radioamator.
6. Bazele electricitatii.
7. Piesele componente ale circuitelor.
8. Circuite practice.
9. Semnale si emisiuni.
10. Antene si linii de transmisie.
11. Protectia contra RF.
12. Despre ARRL.
13. Formular pentru inscriere in ARRL.

Lucrarea se incheie cu o pagina pentru comentarii despre carte care daca este inaintata probabil va fi folosita de departamentul marketing a ARRL-ului.

Intrebarile de antrenament sunt grupate pe subiecte apropiate si au cate 4 raspunsuri din care una este corecta si acea trebuie marcata pe formularul de la examen. Fiecare raspuns corect este explicat destul de larg ca cititorii sa il inteleaga si sa invete cele citite nu numai sa il memoreze.


DICTIONARY OF COMPUTER AND INTERNET TERMS

DICTIONARY OF COMPUTER AND INTERNET TERMS Cu inventia calculatorului, a Internetului si crearea sutelor de programe si de parti componente, s-a format un limbaj complet nou care ca sa fie inteles este neaparat nevoie de un dictionar specializat. Pentru acest scop s-au intocmit zeci si zeci astfel de lucrari si deoarece calculatorul si tot ce este in legatura cu el evolueaza rapid si expresii noi se creaza si se folosesc in continuu, a trebuit sa se creeze mereu dictionare noi sa explice noile cuvinte.

Un astfel de exemplu este acest dictionar care este la a 9-a editie si a fost publicat in 2006 de Barron's Business Guide, 250 Wireless Blvd., Hauppauge, NY 11788, USA; Websait: http://www.barronseduc.com. El contine peste 3200 de termeni clar explicate si suportate cu desene, fotografii si tabele. Autorii sunt Douglas Downing, Michael Covington, Melody M. Covington si Catherine A. Covington. Fapt interesant, cartea a fost tiparta in China in conditiuni optime.

Dimensiunea cartii este de 10.5 x 17.7 cm; greutatea este de 0.41 kg, numarul de pagini 587.

Explicatiile termenilor sunt usor de inteles, deci dictionarul este bun si folositor. Mentionez acest lucru caci am vazut alte carti in care unele explicatii erau atat de confuze incat era necesar un al 2-lea dictionar sa inteleg prima explicatie.


ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, Vol.2

ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, Vol.2 Aceasta enciclopedie este volumul 2 dintr-o serie din care au aparut cel putin 7 volume, fiecare cu un numar foarte mare de circuite electronice, toate cu note explicative. Ele au fost publicate de TAB Books, McGraw-Hill, Blue Ridge Summit, PA 17294-0214, USA, telefon: 1-800-822-8158. Autorul lor este Rudolf F. Graf. Acest volum a fost tiparit in 1988.

Dimensiunea este de 19.2 x 24.2 cm; greutatea este 1.55 kg; numarul de pagini este 734. Pretul nu este dat nici macar in barcod dar nu cred ca era gratis. Acest volum are coperti tari, dar toata seria a fost produsa atat cu coperti tari (cartonate), cat si moi.

Cartea are o foarte scurta introducere (Thank God) urmata de peste 1400 de circuite practice cu notele lor, neprezentate in volumul 1, grupate in 108 sectii. Iata numai cateva din ele:

Circuite de alarma, amplificatoare, convertizoare analog-digital, incarcatoare de baterii, masuratori de capacitate, comparatoare, oscilatoare cu cristal, demodulatoare, detectoare, circuite fibre optice, filtre, masuratori de frecvente, generatoare de functii, circuite cu infrarosii, circuite laser, detectoare de metal, circuite modulatoare, circuite multiplicatoare, oscilatoare, circuite redresoare, generatoare de impulsuri, detectoare de radiatie, receptoare, circuite de redresare, controloare de temperatura si multe altele.

Urmeaza o lista de surse pentru fiecare din cele 108 sectii cu numarul circuitului, titlul, pagina si data publicatiei.

Lucrarea se termina cu tabla de materii care este foarte lunga caci materialele prezentate sunt foarte multe.

Cartea, ca si celalte editii din aceasta serie, este extraordinar de utila.


ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, VOL.3

ENCYCLOPEDIA OF ELECTRONIC CIRCUITS, VOL.3 Volumul 3 din aceasta serie care a aparut in 7 volume, a fost publicata in 1991 de TAB Books, McGraw-Hill, Blue Ridge Summit, PA 17294-0850, USA. Autorul este Rudolf, F. Graf.

Dimensiunea este de 18.5 x 23.4 cm; greutatea este de 1.47 kg, numarul de pagini este 852. Acest exemplar are coperti noi dar exista si cu coperti cartonate. Pretul a fost $34.50.

Lucrarea contine cca 1000 circuite impartite in 126 de sectiuni, fiecare cu o serie de circuite avand explicatii proprii.

Desi numele majoritatii sectoarelor este indentica cu numele celor aparute in primele 2 volume, continutul lor este diferit, se prezinta alte circuite. Iata cateva exemple:

Antene active, Atenuatoare, Amplificatoare audio, Circuite automotive, Compresoare-expandere, Circuite de calculator, Numaratoare, Circuite de afisare, Jocuri, Detectoare de gaz si fum, Senzori de umiditate, Indicatoare, Circuite de intercomunicatii, Limitatoare, Circuite matematice, Metronoame, Multiplexoare, Circuite pentru reducerea zgomotelor, Circute cuplate optic, Detectoare de faza, Amplificatoare de putere, Redresoare de inalta tensiune, Amplificatoare programabile, Circuite de protectie, Senzori de proximitate, Masuratoare de rezistenta si continuitate, Injectoare de semnale, Oscilatoare sinusoidale, Efecte sonore, Control de temperatura, Bobine Tesla, Emitatoare, Ultrasunete, Amplificatoare video, Circuite video, Circuite audio si multe altele.

Urmeaza lista surselor pe sectiuni, cu numarul circuitelor, numele, pagina si anul publicatiilor.

Cartea se termina cu o tabla de materii voluminoasa.

Lucrarea este foarte bine intocmita, utila si usor de folosit.


THE ILLUSTRATED DICTIONARY OF ELECTRONICS, 3rd Edition

THE ILLUSTRATED DICTIONARY OF ELECTRONICS, 3rd Edition Acest dictionar, este editia a 3-a si a fost publicata in 1985 de TAB Books divizie a lui McGraw-Hill, P.O.Box 40, Blue Ridge Summit, PA 17214-0850, USA; telefon: 1-800-822-8158. Autorii sunt Rufus P. Turner si Stan Gibilisco.

Dimensiunea cartii este de 19.7 x 24.3 cm; greutatea este de 1.34 kg; numarul de pagini este 597 si are coperti tari, cartonate. Pretul a fost $34.95.

Ca sa se condenseze cat mai mult material s-au folosit litere mai mici ca de obicei si pentru un batranel ca mine textele sunt mai greu citibile.

Desi titlul cartii zice ca lucrarea este "ilustrata", totusi desenele sunt destul de putine, se pare ca au pus aceasta denumire sa atraga cumparatori.

Un dictionar de acest fel este necesar si util pentru cei care studiaza carti de electronica, mai ales cele aparute in ultimii ani. Aceasta lucrare a fost realizata solid dar este depasita, am vazut multe dictionare publicate mai recent si deci mai folositoare.


NOW YOU'RE TALKING, 4th edition

NOW YOU'RE TALKING, 4th edition Aceasta carte, publicata in 2000, este foarte similara cu cea avand aceasi titlu publicata in 1997 si adresata celor care doreau sa se pregateasca pentru examenele clasa Novice si Tehnician. Deosebirea esentiala consta ca din aceasta noua editia, materialele pentru clasa Novice s-au scos, clasa respectiva de radioamator fiind desfiintata.

Lucrarea a fost produsa tot de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494; telefon 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Editorii au fost Larry D. Wolfgang, WR1B si Joel P. Kleinman, N1BKE.

Dimensiunea cartii este de 20.8 x 27.6 cm; greutatea este de 0.75 kg; numarul de pagini 317. Pretul a fost ca la editia precedenta, $19.00

Parte din text si poze s-au schimbat, au ramas tot 10 grupe de intrebari cu caractere asemanatoare, dar in loc de 30, noua editie are 35 intrebari. Deci este aceeasi Marie cu o alta jumatate de palarie.

Partea cu intrebari sunt similare celor date la examen care este de sistemul "multiple choice", fiecare intrebare are o referinta cu raspunsul corect si paginile din text unde se explica mai larg problema.

Manualul este bine redactat si contine multe ilustratii care ajuta la intelegera materialului. Viitorul radioamator daca citeste cu atentie textul pregatitor si face niste exercitii sa raspunda la intrebarile puse, va trece examenul cu usurinta. Daca nu... mai vine odata.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 19-1-2013

6264

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact