hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Corector de propagare pentru 144 MHz

George Dita YO3ICW

Cochetam de ceva vreme cu ideea construirii unui amplificator pe tub, dar am fost nevoit sa aman momentul inceperii acestui proiect din lipsa componentelor necesare. Ocazia nu s-a lasat mult asteptata si in iarna anului 2010 in timp ce ma aflam la o intrunire radioamatoricesca de cartier impreuna cu YO3DIU, YO3VK, YO3FXN, YO3GGR, YO3CCC, dupa cateva beri si multa vorbarie; in care amintesc eternele divergente de opinie intre YO3DIU si YO3GGR cu privire la atare performante imaginare intre YAESU 1000MP si ICOM 756 Pro III, YO3FXN face imprudenta si mi se lauda ca ar detine un tub GS31. Evident, in acel moment in capul meu au inceput sa patineze o sumedenie de calcule in virgule mobile, mai ceva decat un Pentium 4.

Normal ca in secunda doi, i-am propus lui Eugen (YO3FXN) sa-mi imprumute tubul cu titlu definitiv si daca se poate si ceva pe langa el, cum ar fi o turbina, componenta cu care, deasemenea, se laudase mai devreme ca o are "in pastrare la sertar", nestiind ce intentii "criminale" am eu. Nu stiu care a fost factorul determinant, berea sau marinimia, dar spre surprinderea mea a acceptat transferul de bunuri cu usurinta.

Vazandu-ma pe masa cu cele doua componente prioritare, mi-am dat seama ca nu mai exista cale de intoarcere si trebuie sa purced la constructia unui "corrector de propagare". Din discutiile cu nenumarati radioamatori si informatiile cumulate de pe internet am ales sa construiesc un amplificator in 144 MHz, dupa planurile lui F6CHT: http://f6cht.free.fr/page3.html

Am ales aceasta varianta si datorita faptului ca stiam un exemplar functional in posesia lui Claudiu – YO4FYQ, care mi-a recomandat "calduros" sa nu muncesc degeaba ca nu merita; ca o sa ma aleg doar cu o cutie nefunctionala, pe masa si nimic mai mult.

Schema este oarecum simpla si clasica totodata, trioda este cu grila la masa, iesirea pe link, ce culege semnal de pe o linie anodica acordata.

Impreuna cu Mircea (YO3FYI) am cumparat o foaie de aluminiu de 2m x 1m, pe care am impartit-o in mod egal si am trecut la constructia partii celei mai grele a amplificatorului si anume rezonatorul. Atasez cateva fotografii cu diversele faze ale constructiei mecanice, deloc usoara. Stiind ca cea mai grea electronica este cutia, am considerat ca acesta este primul pas cu care obligatoriu, trebuie inceput.

Dupa debitarea celor 7 pereti ai cavitatii rezonante, am trecut la asamblarea cu pop-nituri. Am gasit cu greu un strugar dispus sa-mi confectioneze "flansa" de prindere a tubului pe carcasa, pe care intr-un final a executat-o intr-o cu totul alta versiune.

Urmatoarea faza a constructiei a fost constructia circuitului anodic pe care l-am construit dupa recomandarile lui F6CHT. Evident ca "problemele organizatorice" nu s-au lasat asteptate si m-am trezit ca, variabilul, care facea parte integranta din circutuil anodic s-a "ratacit" prin casa refunzand cu indarjire sa se lase gasit, cu toate insistentele mele.

Vanzand acest lucru m-am hotarat ca trebuie sa ma deplasez la Constanta pentru a-l "dezmosteni" pe Liviu de un al-doilea condesator variabil, cu toate crizele de encefalita cronica pe care le-a facut. Odata intrat in posesia variabilului de 40 pf mult cautat, am dimensionat si construit circuitul anodic. Acest pas fiind finalizat, am trecut la verificarea lui cu analizor de antene MFJ si am constatat spre stupoarea lui Liviu, care nu a reusit niciodata sa ,,nimereasca’’ linia unui amplificator din prima, ca se acorda perfect. O fi fost norocul incepatorului ori mi-a cazut in cap manualul de electronica, nu stiu...

Am trecut apoi, la realizarea circuitului de intrare unde am preferat sa construiesc o varianta de filtru in T, asa cum am vazut si in pozele lui F6CHT. Am ales acesta varianta pentru simplitatea constructiei, dar consider ca trebuie mentionat, ca aceasta varianta prezinta si unele dezavamtaje, cum ar fi faptul ca acordul este foarte "ascutit", iar acest lucru desigur se transpune intr-un bandwith foarte mic. Am folosit un condesator cu mica, mult mai potrivit pentru aplicatii de RF din cauza pierderilor mici si a tensiunii mari de lucru. Circuitul de intrare l-am acodat cu reflectometrul pus in serie, cu tensiunea de filament pornita si cu circuitul de bias pe pozitie. In aceasta situatie, tubul nu a primit tensiune anodica.

Am injectat din transceiver o putere de aproximativ 5W. S-a urmarit obtinerea unui swr cat mai aproape de 1:1, pe toata portiunea de banda cuprinsa intre 144,100 – 144,500 MHz, deziderat care a fost atins din prima incercare.

  • bobinele au fost confectionate din sarma de CuEm de 1 mm, in aer, pe o lungime de 30 mm si un diametru de 20 mm.

    O data terminat si circuitul de intrare a venit marea clipa. Punerea finalului sub tensiune anodica. Cuprins de o adanca emotie am apasat pe butonul de pornit al unei surse de 1900V/0,6A, considerand ca este o tensiune minima, satisfacatoare ca sa "gadil pe burta" o trioda de tipul GS31b. La apropierea degetului meu de butonul de pornire al sursei de HV, Liviu – YO4FNG, a invins forta celor 130Kg proprii, in viu si s-a ascuns, cu viteza luminii, de frica, in debara. Faptul ca nu am provocat nici un incendiu, nici un scurt circuit, sau alte avarii casnice, intr-un final, l-au convins cu greu, pe Liviu sa iasa din debara.

    Am trecut la teste. Am citit Io – curentul de mers in gol – aproximativ 100mA. Perfect pana aici. Cu 5W input, dintr-o portabila WOXUN, la o tensiune in sarcina de 1700V, am obtinut cam 80W out, pentru un consum net de aproximativ 50 mA. Un randament multumitor, de aproximativ 52%, cu mentiunea ca tot finalul era desirat pe masa.

    Am considerat ca vizita mea la Liviu la Constanta si-a atins obiectivul, urmand sa definitivez amplificatorul acasa la Bucuresti.

    Ajuns acasa am reflectat la ideea unei solutii de control si protectie a tubului. Dupa o minima informare am ajuns la concluzia ca automatizarea lui GM3SEK (triode board control) este foarte raspandita printre radioamatori, s-a scris si la noi pe radioamator.ro despre ea si am considerat ca este cea mai buna solutie si pentru mine; drept pentru care am trecut la constructia ei. Dupa finalizarea constructiei propriu-zise a montajului, am ajuns la faza personalizarii placii de control pentru tubul GS31b.

    Modul de functionare, regaje, parametrii a placii de control: http://www.ifwtech.co.uk/g3sek/boards/triode/triode-1.htm

    Parametrii finali obtinuti din reglaje:

    • timp de comutare HV – 3 minute (timp suficient de incalzire filament);
    • curentul de grila – max. 500 mA;
    • curentul anodic – max. 1200 mA;

    Am urmarit citirea parametrilor electrici, cat mai aproape de valoarea exacta, fapt pentru care am demontat si rescalat toate indicatoarelor de panou.

    Acest lucru nu este recomandat cardiacilor, deoarece obligatoriu, trebuie sa fii fost intr-o viata anterioara ceasornicar. Cireasa de pe tort o constituie introducerea de becuri miniatura in instrumente pentru iluminare. Randamentul operatiei, din patru ceasuri supuse interventiei, doar doua au supravietuit.

    Atentie foarte mare trebuie acordata la pozitionare placii de control in incinta amplificatorului, cat si introducerea unor ecrane de tabla suplimentare pentru protectia de RF. Altfel la fiecare apasare a PTT-ului la o putere medie, pe placa de control o sa aveti componente distruse, nu e cazul sa dau numele lui Liviu – YO4FNG, care a reusit de patru ori aceasta "operatie". Doza de RF primita de control board este direct proportionala cu raportul de unde stationare, intr-un caz ideal, placa functioneaza perfect.

    Deorece am observat ca foarte multe constructii facute de alti radioamatori nu respecta un mininimum necesar de debit si presiune de aer, chestiune absolut importanta la un tub am inceput sa ma gindesc serios la o solutie cit mai eficace. Consultand fisa tubului am constatat ca necesarul de volum de aer pentru un tub este de 90 de mc/ora. Turbina care am folosit-o este o turbina Samsung, capabila sa livreze 100 mc/ora, deci suficient pt aplicatia mea.

    Asa cum se observa din fotografii cutia cavitatii este despartita in doua compartimente distincte si izolate una fata de cealalta.

    Rationamentul pentru care am ales aceasta varianta este faptul ca racirea tubului se face independent la anod fata de catod. In partea inferioara a tubului am montat un ventilator de 12V pentru racirea catodului, iar pentru anod turbina mai sus amintita, care prin intermediul tubului de pvc, trage aer din exterior, il introduce in cavitate, raceste tubul si il evacueaza fortat, prin hornul montat in partea superioara.

    Am pozitionat tubul prin care turbina aspira aerul din exteriorul cutiei, desi este este un dezavantaj de gabarit, un jacuzzi in opinia lui Liviu, din motivul ca aerul, daca era luat din interiorul cutiei, era deja preincalzit, datorita radiatie termice a celolrlalte componente.

    O alta solutie ar fi fost montarea unei turbine pe unul din peretii laterali, in afara cutiei, dar aceasta varianta am exclus-o din start pentru ca as fi avut un zgomot suplimentar si observind ca la Liviu – YO4FNG, cind porneste finalul, vecinii se sperie si ii bat in teava; eu nedorind IMGB-ul in casa.

    Partea inferioara a tubului este racita separat si suplimentar cu un ventilator de PC separat, ales din cele cu debit de aer ridicat.

    Odata rezolvata si problema racirii tubului, am trecut la constructia carcasei finale. Ca sa dau "fainosag" finalului am optat pentru proiectarea in Corel a desenului mastii frontale. Am imprimat desenul final pe autocolant pe care la randul sau, l-am lipit pe fata carcasei.

    Evident ca o problemele nu au intirziat sa apara. Am observat, la final, ca butoanele de "load", "plate" si "input" imi acopereau scrisul obtinut cu atata truda si masuratori de "mare precizie".

    Numai gandul ca trebuie sa dau autocolantul jos, sa repet operatia de proiectare si relipire a unui alt autocolant, m-a facut sa renunt; este o operatiune unde trebuie sa ai si ceva tendinte sado-masochiste.

    In prezent utilizez acest final numai cu un transceiver YAESU FT736R, care livreaza la iesire doar modesta putere de 25W. Cu acest imput, se obtin 670W out, la o tensiune anodica de 2450V in gol si 2200V in sarcina si un curent anodic de 500mA.

    Ca o observatie interesanta, as mentiona faptul ca daca in faza initiala am folosit o linie anodica din tabla de alama de 1mm grosime si am obtinut o putere maxima de 620W, dupa argintarea ei puterea totala a crescut la 670W.

    Folosesc o sursa de HV externa, capabila sa dea 2450 V/0,6A, aceasta sursa este construita pe placa de HV produsa de amicul Sorin YO9HVP si imbunatatita de Liviu YO4FNG, conform articolelor anterioare aparute in site-ul nostru.Aceasta este subdimensinata pentru un asemenea tub insa lucrez in present la o noua sursa care va fi corect dimensionata si executata si pe care am sa o prezint intr-un viitor articol .

    Am optat pentru o sursa externa, desi nu recomand acest lucru, fiindca vreau sa o folosesc la mai multe amplificatoare.

    Ca automatizare, in sursa se afla doua relee solid state, care numai in urma primirii comenzilor de la placa de control triode board, pune/scoate tensiunea in traful de alimentare HV.

    Acest amplificator, care a avut marea sansa sa fie asezat intr-o cutie cu butoane si fata scrisa a fost prezentat la Campionatul National de Creatie Tehnica 2010, desasurat la Baia Sprie, unde a fost premiat cu locul I la categoria UUS.

    In final imi doresc sa vad cat mai multe articole tehnice si sa ne reamintim ca suntem radioamatori, iar constructiile ar trebui sa fie baza de plecare intr-o activitate de acest gen.Observ o tendinta universala de a deveni usor apasatori de ptt si imi pare rau ca din ce in ce sunt mai putini constructori.

    Va doresc sarbatori fericite si mosu’ sa va aduca tuburi cit mai puternice.

    George Dita YO3ICW

    Articol aparut la 30-12-2012

    32759

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (23)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-12-31 08:40:38 (ora Romaniei)
  • Felicitari George pentru realizare si prezentare.
    Apreciez:
    "In final imi doresc sa vad cat mai multe articole tehnice si sa ne reamintim ca suntem radioamatori, iar constructiile ar trebui sa fie baza de plecare intr-o activitate de acest gen.Observ o tendinta universala de a deveni usor apasatori de ptt si imi pare rau ca din ce in ce sunt mai putini constructori."
    Si o intrebare: De ce ai optat pentru aceasta solutie: "Cireasa de pe tort o constituie introducerea de becuri miniatura in instrumente pentru iluminare."
    Becurile nu sunt fiabile si vad ca ai muncit...O matrice de LED-uri sau alta solutie pentru back-light (de exemplu iluminare prin partea de sus a instrumentelor(montat la exterior) folosind o "linie" LED SMD pentru fiecare instrument.In fine, nu este cel mai important lucu al constructie.Categoric.
    Succes la DX!

  • Postat de Cornel Octavian TOMA - YO7NW la 2012-12-31 09:34:51 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare si pentru articol. Pe langa realizarea propriu-zisa mi-a placut si modul usor umoristic in care ai facut prezentarea. Acest lucru m-a atras si mai mult determinandu-ma sa citesc articolul cu deosebit interes.
    La Multi Ani! ... cu sanatate si multe impliniri (nu numai radioamatoricesti)

  • Postat de Viorel Georgescu - YO2MHJ la 2012-12-31 16:53:11 (ora Romaniei)
  • Felicitari,frumoasa si practica constructie .
    Ma bucur sincer de ceea ce ai facut insa daca nu te superi am cateva intrebari.
    Vad ca ai folosit o sursa anodica independenta-te rog sa imi spui ce cablu si ce fel de conectori ai folosit intre sursa si QRO.Am construit si eu o sursa de 2200V /1A si am "dileme" legate de cablu+conectori de inalta tensiune.
    Alt aspect este legat de releele de comutare emisie receptie,daca poti sa ne spui ce model ai folosit sau ce solutie ai adoptat.
    AN NOU FERICIT si cat mai multe constructii realizate,73!
    Viorel,YO2MHJ

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2012-12-31 21:25:25 (ora Romaniei)
  • Cu permisiunea lui YO3ICW, iti voi raspunde eu la subiectul "HV connectors & cable".
    Conductorul folosit este unul de tip special de HV achizionat de la Millen Parts/USA si asigura 18KV/3A.

    http://www.surplussales.com/wire-cable/hvwire-2.html

    In rest felicitarile mele pentru realizare. E mare lucru atunci cand ajungi cu un final in stare "terminala", cu mufe si cutie inscriptionata si mai ales functional. Chiar daca este un amplificator "confort zero patru camere decomandat" in opinia mea, este o realizare practica, utila si un articol din care avem toti, indiferent cat de dotati suntem la mansarda, mai avem cate ceva de invatat. Astfel de realizari practice cam lipseau de pe site-ul nostru. Felicitari inca o data!

  • Postat de Doru - YO2AMU la 2012-12-31 23:05:50 (ora Romaniei)
  • Interesant articol si pe deasupra scris in stilul inconfundabil a lui YO3ICW. Am ramas surprins sa vad ca mai sunt RADIOAMATORI care construiesc si nu cumpara. Satisfactia este proportionala cu volumul de munca investit in realizarea oricarui HM.
    Felicitari pentru realizarea acestui amplificator si pe viitor , ma bucur sa am cu cine schimba pareri privind constructii de amplificatoare de putere,eu fiind pasionat de QRO pentru legaturi EME si orice sfat de la un constructor bun, este binevenit.De altfel, am colaborat cu George la realizarea sursei de alimentatre de la PA-ul meu cu modestul tub GU78b, pentru banda de 2m.De asemenea felicit inimosul colectiv cu care George a avut discutii constructive si care , mai ales,s-au materializat.
    Mult succes pe mai departe si Un An Nou 2013 cu noi proiecte si constructii! Asteptam si alte articole interesante,cu multa placere si mult interes!

  • Postat de George Dita - YO3ICW la 2013-01-01 11:07:44 (ora Romaniei)
  • Multumesc tuturor pt aprecieri.
    YO9CHO nu m-am gindit la solutia postata de tine niciodata, dar la asta e bun radioamator.ro nu?Singurul impediment ar fi fost cum ajungeam cu firele de alimentare la leduri fara sa se vada!Pt viitor am sa ma mai gindesc, multumesc de idei.
    YO2MHJ-Liviu ti-a raspuns si eu am sa fac doar o completare:se poate folosi cu succes rg 58/59 teoretic pina la 5 kv, eu personal nu as folosi peste 3 kv.Daca doriti o siguranta maxima in exploatare folositi RG 213 ori similar.In legatura cu releele coaxiale...motivul pt care nu se vad in amplificator este faptul ca se regasesc sus pe pilon linga antene, eu folosind un secventiator cu care le comand din casa toata secventa, in felul urmator:la apasarea ptt-ului primul releu coaxial trece din pozitia normal inchis in pozitia deschis si pune intrarea lna-ului la o rezistenta de 50 ohm, 30 de milisecunde mai tirziu releul doi trece si el in pozitia inchis trimitind rf-ul direct in antene; alte 30 de milisecunde mai tirziu amplificatorul intra in emisie dar neavind input pe intrare nu va scoate nimic la iesire decit dupa alte 30 de milisecunde cind tcvr-ul intra si el la rindul sau in emisie

  • Postat de Stoenica Sorin - YO9HVP la 2013-01-01 13:02:34 (ora Romaniei)
  • Cine a mai inventat si prietenia asta ?! Acum mi-ar fi fost mai usor sa-l injur pe George ca nu mi-a mentionat si mie indicativul in aticol... Macar asociat unei injuraturi sau sub forma unui scrasnet de dinti :))... Placa "TB Control" e proiectarea(PCB) si realizarea mea si macar pentru palmele ce le-am luat de la G3SEK trebuia sa fiu si eu mentionat...
    Dar il iert pe ICW-ul nostru ca asa sunt eu, am suflet de mama... :))
    Oricum ar trebui sa intri in pamant de rusine!!! :)
    Felicitari maxime draga George!!!
    Asta cu felicitarile stii ca a fost formala, eu deja te-am sters din YM, din telefon si de pe fata pamantului(in curand).
    Sper ca ai sa ma iei in serios si la urmatorul Simpo YO sa ne luptam prieteneste pentru locul I pe podium :).

  • Postat de Georgescu Viorel - YO2MHJ la 2013-01-01 20:31:52 (ora Romaniei)
  • Multumesc foarte mult de raspunsuri,eu intentionez sa folosesc RG213 dar fiecare pol(+/-)puse separat.Din pacate conectorii din site-ul dat(TNX Liviu)sunt superbi dar cam expensivi...daca s-ar face un grup buy cred ca m-as incumeta sa iau si eu o pereche.
    Chestia cu releele pe pilon-mie mi-a scapat nu prea am cochetat cu VHF-UHF(dar urmeaza) si mi se pare cea mai OK mai ales la montarea unui LNA pe pilon.
    73!
    AN NOU FERICIT!!!

  • Postat de Alex - (neradioamator) la 2013-01-02 00:56:05 (ora Romaniei)
  • FRUMOS!

  • Postat de Prof. dr. Eliodor Tanislav - YO3AS la 2013-01-02 22:34:08 (ora Romaniei)
  • Felicitari ! Numai succese in 2013 !

  • Postat de Ilie - YO3FOP la 2013-01-03 01:23:25 (ora Romaniei)
  • Super, mergi inainte!

  • Postat de Ion - YO4CVT la 2013-01-03 07:19:42 (ora Romaniei)
  • Felicitari George.O lucrare frumos realizata.Eu am realizat cu GS31B un liniar pentru scurte si functioneaza foarte bine.Pentru Sorin,mii de scuze pentru neplacerile cu TB Board,eu am fost acela care a generat acest miniproiect pe care cu toate problemele de pe parcurs el l-a dus la sfarsit.Aceleasi felicitari si pentru Sorin.
    La multi ani.

  • Postat de Dan - YO3IBW la 2013-01-03 12:10:11 (ora Romaniei)
  • Felicitari George, frumos amplif ti-a iesit! Cum se spune, Good DX si la o modulatie cat mai frumoasa! 73

  • Postat de Radu Nasui - YO2MCQ la 2013-01-06 01:09:37 (ora Romaniei)
  • Super articol! Ti-e mai mare dragu'' sa citesti asa ceva. 73!

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-01-06 10:56:52 (ora Romaniei)
  • Articol de valoare. Felicitari pentru constructie si solutii, tie George si colectivului implicat. Imi place si stilul relaxat si umoristic. Din cate imi amintesc, este pentru prima oara cand cineva abordeaza mai in detaliu problema racirii corecte si a volumului necesar de aer. Cateva intrebari: 1. Exista vreun link unde se poate vedea o fisa de catalog coerenta si integrala (poate chiar a producatorului) pentru GS-31? Ce am gasit, sunt date incomplete, oarecum disparate si chiar contradictorii cateodata. Iar volumul de aer de racirii nu l-am gasit mentionat pe nici un site. 2.Turbina Samsung poate fi achizitionata in YO ? Am multi amici care recurg la solutii de racire inadecvate pentru metaloceramice deoarece nu gasesc local turbine silentioase si cu volum potrivit, iar importul este cateodata cam prea scump. 3.Exista posibilitatea modificarii soclului/cutiei de presiune pentru a permite turbinei sa raceasca atat catodul cat radiatorului anodic sau exista un motiv tehnic anume pentru care ai optat pentru racirea separata a catodului ? TNX si 73 de Morel, 4X1AD.
    P.S.: Ar fi interesant daca si ceilalti comentatori ar impartasi in articole asemanatoare experienta proprie si solutiile tehnice adoptate pentru amplificatoare precum cele cu GU-78 (YO2AMU), GS-31 pt.HF (YO4CVT) si altele. Poate si YO4FNG va reincepe sa posteze din nou articole ? Cred ca sunt multi interesati sa citeasca si sa invete lucruri noi sau sa vada cum au rezolvat altii diverse dileme tehnice.

  • Postat de Ilie - YO3BBW la 2013-01-06 12:21:46 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru realizare. Imi pare ciudat totusi ca la punerea in functiune nu s-a intimplat nimic, nici macar o rezistenta prajita, un CI distrus de RF. Sau poate exista si astfel de minuni?

  • Postat de George Dita - YO3ICW la 2013-01-06 13:29:55 (ora Romaniei)
  • Multumesc pt aprecieri si multumesc celor care mi-au dat o mina de ajutor pomeniti si nepomeniti de mine aici
    Pt Morel:linkuri sunt cu duiumul pe internet, asta este unul la nimereala:http://www.nd2x.net/gs31b.html
    Turbina a fost comandata la un dealer de componente Samsung si era folosita la ceva copiatoare de mari dimensiuni din cite imi amintesc, din pacate am vrut sa mai achizitionez una insa nu mai exista pe stoc.Ce mai buna alternativa ramine Papst care are reprezentant in yo si se poate aduce orice model.
    Despre modificarea pt racire simultana a catodului si a anodului simultan nu poate fi vorba pt ca solutia aleasa de mine mi s-a parut mai ok si mai la indemina si in plus mai eficace.De ce?Din simplul fapt ca suflind de jos in sus in anod ajungea aer deja preincalzit de catod, este adevarat ca putin dar de ce cind se poate si altfel?

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-01-06 17:49:50 (ora Romaniei)
  • @YO3ICW: Multumesc de raspuns. Cunosteam site-ul lui ND2X dar fisa de acolo este partiala si compilata de cineva, necontinand suficiente date. Am sperat ca acolo unde ai gasit specificat volumul de aer necesar racirii sa exista o fisa tehnica mai relevanta.
    Succes si 73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2013-01-07 10:08:39 (ora Romaniei)
  • Realizarea este de nota 10 !Dar ca sa fiu...carcotas,titlul este "aiurea" referitor la propagare !Propagarea...este o zeita...apare cand vrea ea...spunea mentorul meu YO9BQZ !
    In rest SUCCESURI !
    73 Vasile !

  • Postat de Stoenica Sorin - YO9HVP la 2013-01-08 12:39:41 (ora Romaniei)
  • La Multi Ani tuturor si multumesc pentru felicitari YO4CVT. Doresc sa precizez ca nu am postat pentru a atrage felicitari din partea celor implicati in acel proiect... Chiar daca au existat nemultumiti pana la urma si ce-i mai vitregi dintre ei mi-au multumit in particular. Eu m-am luat de George(3ICW)in gluma si pentru ca mi-am permis, e prietenul meu si s-a vazut la ultimile simpozioane ca venim impreuna, ne cazam impreuna... In curand vom oficia relatia! :)))))))
    ========================================
    Am un prieten care are un atelier/reprezentanta pentru service electrocasnice si am vazut intr-un cuptor microunde/rezistenta Siemens o turbina cu adevarat superba, numai buna scopului nostru ciudat si fara sens :), deasemenea l-am intrebat daca mai exista si in alte cuptoare si mi-a zis ca sunt oarecum frecvente la modelele scumpe, unele din aceste turbine avand un pret chiar accesibil. Probabil ca ar trebui urmata si aceasta cale in cazul celor ce doresc sa construiasca liniare si care nu au posibilitatea sa cumpere o turbina scumpa.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2013-01-08 14:39:18 (ora Romaniei)
  • @YO9HVP: Sorin, in general turbinele folosite in aplicatii casnice au un debit cu mult mai mare decat cei 20-80CFM necesari de obicei pentru aplicatiile noastre specifice. Si sunt foarte zgomotoase pentru SSB. Cat de silentioasa este aceasta turbina Siemens ? Daca cineva are date unde se pot achizitiona in YO, turbine de AC silentioase la preturi accesibile, il rog sa le publice pentru ca va ajuta pe multi baieti care folosesc de nevoie solutii de racire inadecvate.73 de Morel, 4X1AD, ex.YO4BE.

  • Postat de Ilie - YO3BBW la 2013-01-10 20:21:47 (ora Romaniei)
  • "Am trecut la teste. Am citit Io – curentul de mers in gol – aproximativ 100mA. Perfect pana aici. Cu 5W input, dintr-o portabila WOXUN, la o tensiune in sarcina de 1700V, am obtinut cam 80W out, pentru un consum net de aproximativ 50 mA. Un randament multumitor, de aproximativ 52%, cu mentiunea ca tot finalul era desirat pe masa."
    George, cred ca e o mica eroare aici. Randamentul este Puterea Utila / Puterea cosumata. Aici puterea utila este cea masurata adica 80 W, iar puterea cosumata este 1700 V x [100 mA in gol + 50 mA denumiti de tine curent util] = 255 W, iese randamentul de ~ 0,31, si este normal la acest nivel mic de excitatie. Randamentul va creste odata cu puterea, ajungind maxim la puterea maxima de iesire.

  • Postat de Marius - YO2YA la 2013-01-15 14:51:00 (ora Romaniei)
  • Legat de turbine si variante de procurare:
    o varianta eleganta si fiabila o reprezinta turbinele folosite pentru evacuarea gazelor arse la centralele termice murale.Pentru achizitie intrebati depanatorii de centrale din zona, daca nu, internetul ofera citeva variante.
    73 si bafta la constructii de finale!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Corector de propagare pentru 144 MHz"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact