hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi" la ceas aniversar

Florian Ungur YO5BWQ

Infiintata acum doi ani, in preajma implinirii a 110 ani de la punerea in exploatare a radioului de catre Guglielmo Marconi – Decembrie 1901, locatia muzeala "Radionostalgia-Brusturi" a constituit un punct de interes pentru vizitatori, atat in spatiul virtual, cat si in spatiul de dispunere actual.

Colectiile existente in cadrul muzeului se incadreaza in efortul general de conservare, restaurare si pastrare a patrimoniului radiotehnic si a miscarii radioamatoricesti din Romania.

Ca orice inceput, constituirea fondului muzeistic s-a facut mai greoi, insa gratie donatiilor facute in acesti ani si achizitionarile de pe piata vintage specifica, s-a reusit extinderea celor 4 sectiuni : manipulatoare Morse, publicistica radio, aparate de masura si control si galeria aparatelor de epoca.

In acest context, doresc sa mentionez, spre exemplu, sectiunea de publicistica radio care s-a extins de la 780 de titluri existente la inceput la 1820 in prezent. Au fost completate total sau partial colectiile revistelor aparute in perioada interbelica : Radio (Radiofonie, Televiziune, Stiinta pentru toti), Radiofonia, Radio-Adeverul, Radio Universul precum si revistele aparute dupa anul 1945, dintre care : Radioelectronica, Radio, RADIOAMATORUL, Pentru APARAREA PATRIEI, Sport si TEHNICA, Tehnium s.a.

Atat sectiunea manipulatoarelor Morse cat si cea a aparatelor de masura si control au fost completate cu exemplare autentice datand din 1890, precum si din prima decada a secolului XX.

Galeria aparatelor radio de epoca s-a completat cu cateva exemplare de galene radio fabricate la inceputul anilor 1920, precum si cu radiouri monolampa construite in anii 1924-1925. Urmeaza in perioada urmatoare ca aceasta sectiune sa fie completata cu modele ale aparatelor radio fabricate in perioada interbelica de catre marile firme de renume (PHILIPS, AEG, BLAUPUNKT, GRUNDIG s.a.), precum si cu aparate ce au fost construite in tara noastra incepand cu anul 1949.

O atentie sporita s-a acordat inca de la inceput conservarii materialelor reprezentative si a celor purtatoare de informatii in ceea ce priveste istoricul miscarii radioamatoricesti din tara noastra. In acest context au fost luate masuri pentru pastrarea corespunzatoare a actelor originale ce consfintesc infiintarea Asociatiei Amatorilor Romani de Unde Scurte la 1 martie 1936, a celorlalte acte normative privind amatorii radio romani. A fost restaurata, totodata, colectia cuprinzand numerele YR5-Buletin, primul organ stiintific si informativ al A.A.R.U.S.

Au fost de asemenea, inventariate si cartate o parte din cartile de confirmare (QSL) donate muzeului de catre radioamatorii romani si straini, imprimate ce atesta efectuarea legaturilor radio ale amatorilor romani chiar din anul 1930.

Un element de noutate, incepand cu acest an este colectionarea si pastrarea fanioanelor, insignelor si altor elemente de heraldica specifica radioamatorismului din tara noastra si de peste hotare.

Dorind a fi un promotor al procesului de educare si instruire a tuturor iubitorilor de radio, locatia muzeala "Radio Nostalgia-Brusturi" a desfasurat in acesti 2 ani activitati de initiere in tainele radioului cu o parte din elevii si scolarii care au vizitat muzeul, auditii radiofonice cu aparatura de colectie, mediatizarea in mass-media locala s.a.

Demn de remarcat este si efortul depus pentru restaurarea si reconditionarea unor elemente de colectie, in special la sectiunile manipulatoare Morse si aparate radio de epoca. Cu toate greutatile intampinate, s-a reusit ca o parte din aceste elemente de colectie sa recapete stralucirea de altadata, atat sub aspect functional cat si estetic.

Pentru asigurarea indeplinirii misiunii si obiectivelor specifice, la nivelul locatiei muzeale se deruleaza in prezent mai multe proiecte, care sa duca la eficienizarea activitatilor ce vizeaza informatizarea bazei de date, cercetarea, dezvoltarea, restaurarea si conservarea elementelor de patrimoniu radiotehnic.

Aceste proiecte au fost planificate a se derula pe termen scurt (1-3 ani), cat si pe termen mediu si lung, astfel ca aceasta locatie sa se extinda cat mai mult si sa devina un muzeu reprezentativ al radioului.

Cu mai mult de 25.500 de accesari ale site-ului dedicat (www.radionostalgia-brusturi.ro) si peste 250 de vizitatori care au trecut pragul locatiei, Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi" este inca la inceputul unui drum nascut din pasiunea si nostalgia pentru radio... si radioamatorism desigur.

Pentru conformitate,
DIRECTOR MANAGER
Colonel (r) ing. UNGUR FLORIAN – YO5BWQ

12 Decembrie 2012 Brusturi, Salaj

Florian Ungur YO5BWQ

Articol aparut la 26-12-2012

8347

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Tarata Nicolae-Corneliu - YO3AIS la 2012-12-27 00:13:36 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari,efortul este rasplatit .
    Muzeul este o lectie si o buna popularizare
    a pasiuni noastre si iubirea RADIOULUI.
    Am onoarea sa va salut
    Cu respect.Nicu.

  • Postat de Neacsu Constantin - YO3IRC la 2012-12-27 05:17:38 (ora Romaniei)
  • Este o frumoasa si utila realizare, o actiune de voluntariat demna de mentionat, o pasiune pusa la dispozitia tuturor. Voi vizita negresit muzeul anul viitor pentru a cunoaste personal pe domnul colonel (r) ing. Florian Ungur - YO5BWQ si a vedea exponatele. Pentru promovarea acestui muzeu, vom asigura spatiu in revista FRR.
    Sincere felicitari pentru aceasta realizare !
    Presedinte FRR
    Constantin Neacsu - YO3IRC

  • Postat de I.Mihaescu - YO3CO la 2012-12-27 18:12:41 (ora Romaniei)
  • Infiintarea Casei Muzeu-Radio Nostalgia,constituie un veritabil act de cultura,menit sa stea mereu marturie a inteligentei tehnice romanesti.Pentru radioamatori si pentru tineri in general el este un valoros Nutrimentum spiritus in aceasta perioada cand interesul pentru lucrurile serioase este puternic erodat.Toata admiratia si stima dlui Florian Ungur artizanul acestui lacas de cultura,Muzeul Radio Nostalgia-Brusturi.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-12-29 17:03:03 (ora Romaniei)
  • Toata admiratia ptr cei care pastreaza si conserva istoria radio ....Iar daca se regasesc printre exponate si realizari romanesti care sa fie cunoscute de generatiile viitoare iubitoare de radio , jos palaria . Daca am ocazia o sa vizitez si eu locatia ...
    73 !

  • Postat de Sorin - YO2MSC la 2012-12-30 12:04:05 (ora Romaniei)
  • Da un om deosebit l-am cunoscut personal,a fost pe la mine la Sambateni ii pasionat de ceia ce face mult succes Florine tineo tot asa 73.La multi ani!

  • Postat de Feri - YO2MHF la 2012-12-31 19:46:01 (ora Romaniei)
  • Felicitari Florian... si La Multi Ani! Ar fi fost bine daca aminteai si de Asocitia Colectionarilor Aparatelor Radio din Romania: Pro Radio Antic... Ca tot e trecut pe logo... Hi!

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2013-01-05 09:45:50 (ora Romaniei)
  • Toata admiratia pentru ceea ce face Florin!
    Il cunosc bine, m-a ajutat de mai multe ori in recunoasterea unor piese din minicolectia mea de manipulatoare ( cca. 25). Regret mult ca nu am reusit sa vad muzeul de la Brusturi, dar am bucuria de a-l fi putut vizita in decembrie 2011 pe cel de la Sanpaul (CJ) al lui Vasile YO5BLA! Toata stima pentru astfel de oameni! Foarte important este acum sa isi poata gasi continuatori tot atat de pasionati pentru ca ceeace au colectionat, clasificat, conservat si pastrat cu atata truda sa nu se piarda!

  • Postat de Gelu-Marius Popescu - YO3IZQ la 2016-11-24 08:17:16 (ora Romaniei)
  • Intr-o lume dominata de pradatori, domnul col.(r) Florian Ungur este unul dintre putinii ocrotitori si conservatori ai valorilor documentare istorice si tehnice care s-au dezvoltat de-a lungul timpului in tara noastra. Viata dansului s-a contopit cu pasiunea, iar casa dansului a devenit salasul acestor marturii de mare insemnatate - Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi".
    Sunt onorat ca am avut prilejul sa colaborez cu domnia sa inca de pe vremea cand isi avea serviciul in capitala, iar muzeul pe care l-a infiintat era doar un vis.
    Acum, la ceas aniversar, va doresc sa dezvoltati in continuare materializarea acestui vis, asa cum numai dumneavoastra stiti sa o faceti.
    Cu deosebit respect, col. (r) ing. Gelu-Marius Popescu – YO3IZQ.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Casa-Muzeu "Radio Nostalgia-Brusturi" la ceas aniversar"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact