hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sentimentul de a fi DX

Nini Vasilescu YO3CCC

YO3CCC: Cum ti-a venit ideea ca sa fii DX?

YO3FRI: Nu doar o data mi-am pus intrebarea, cum este sa fii DX. De-a lungul timpului am fost invitata de cateva ori sa particip in diferite expeditii DX insa nu m-am simtit destul de pregatita pentru asta. Teama ca nu sunt destul de bine pregatita, faptul ca am foarte putine cunostinte din tehnica necesara unui operator DX, m-au tinut departe, insa cum tentatia a fost atat de mare de aceasta data m-am lasat prinsa in joc.

Deoarece eram la a doua vizita cand imi petreceam cateva zile de concediu in Dubai si mai ales de faptul ca aveam acolo pe cineva care ma putea sustine din punct de vedere moral dar si tehnic, am zis, de ce nu? Pe Salem A61AS l-am cunoscut in 1996 prin intermediul lui Ahmed OD5RZ caruia ii eram manager inca din 1993 si care m-a solicitat sa ii fiu si lui manager macar pentru un an de zile; am zis OK si iata ca au trecut 16 ani pana am avut onoarea sa i-l intalnesc si personal.

YO3CCC: Cum te-ai pregatit pentru aceasta “aventura”?

YO3FRI: Bineinteles, regulile sunt reguli si a trebuit sa respect dorinta celui ce ma va ajuta din punct de vedere tehnic. Am depus actele necesare pentru autorizare la Asociatia de Radioamatori din UAE, de unde am primit permisiunea de a utiliza pe durata sederii mele a indicativului A6/YO3FRI.
Acasa am facut pregatirile necesare ca sa lucrez direct din laptop, cum normal se face intr-o competitie, am setat com-urile, am testat cum merge, am inghesuit in geamantan cablurile si cutiuta pentru a putea face CAT si bineinteles cheia de telegrafie.

YO3CCC: Cum a fost sosirea in Dubai?

YO3FRI: Sosirea in Dubai a fost cat se poate reusita. Salem a fost o gazda cat se poate de primitoare, in sensul ca ne-a asteptat la Aeroport, desi era 4 dimineata si ne-a condus la hotel; a venit personal si a verificat conditiile de cazare, apoi ne-a lasat sa ne odihnim cateva ore. Deoarece nu am fost inspirati cu data sosirii, am picat cat se poate de prost, Joi este sarbatoare religioasa, urmeaza week-end-ul, respectiv Vineri si Sambata, asa ca tot ce am putut face a fost sa facem o mini simulare in incinta hotelului.

YO3CCC: Cu ce aparatura, transceiver si antena, ai lucrat ca DX?

YO3FRI: Salem a adus de acasa un FT1000MP Mark V pe care i-l avea de ani buni insa nu il folosise niciodata, iar alaturi intr-o gentuta care nu cantarea mai mult de 3 Kg se afla, nimic mai mult, decat faimoasa antena Buddipole (antena dedicata pentru statii portabile). Am inceput sa montam antenuta in camera de hotel pentru a vedea cum se procedeaza si sa vedem daca se aude ceva cu ea, rezultatele erau dezamagitoare, liniste totala, insa hai sa fim optimisti, sa nu ne dam batuti. La un moment dat am auzit o statie englezeasca la un nivel foarte scazut, pe scala nu se vedea nimic, am incercat sa o chem insa nici un raspuns.

YO3CCC: Cand ai inceput sa faci primele legaturi radio?

YO3FRI: Duminica dimineata (dupa ora 10, ora locala, echivalent cu ora 6 UTC) ne-am urcat in masina si am plecat la o ferma din Dubai, undeva in desert. Pe drum am vazut pistele de antrenament pentru cursele de camile si ce m-a uimit a fost asfaltul curat ca in palma fara nici macar o gropita, acolo, sa ne aminteasca da drumurile noastre. Odata ajunsi la destinatie unde ne-am pus pe treaba, eu cu montarea echipamentelor de pe masa, respective statia, calculatorul, cutiuta pentru CAT si cablurile necesare intrand in obligatia mea iar partea de montat antena intrand in obligatia baietilor.

YO3CCC: Cu ce banda ai inceput?

YO3FRI: Am inceput cu 17 m si cum socoteala de acasa nu este ca cea din targ, au inceput problemele. Statia refuza efectiv sa lucreze, nici setarile nu erau facute pentru partea de telegrafie si mai ales delay-ul necesar, dandu-mi mari batai de cap. Colac peste pupaza nici linia nu era setata corect fiind mai scurta decat se cerea, na belea, de unde sa iau eu setarile, iar manualul era bineinteles acasa la Salem. Sa nu mai vorbesc de programul prost ales de acasa care nu era pentru a genera pile-up ci pur si simplu a lucra normal la cheie, ceea ce s-a si intamplat pe toata durata QSO-urilor mele.

YO3CCC: Cam cate legaturi ai facut in prima zi?

YO3FRI: Asa chinuit am incetat prima zi de radio cu aproximativ 200 de QSO-uri, plecand spre hotel dezamagita si trista, singura satisfactie era ca am fost chemata de statii YO, primul indicativ auzit fiind al lui Pit YO3JW.

YO3CCC: A doua zi a fost mai bine?

YO3FRI: Ca un facut, nici a doua zi nu a fost mai breaza, ba din contra. Am inceput cu 15 m unde am lucrat aproximativ 2 ore si vazand ca nu mai am cautare, am hotarat sa ne mutam in 20 m. Zis si facut, dar din pacate aceasta antena trebuie sa fie acordata de fiecare data cand se schimba banda, asa ca Salem si sotul meu s-au apucat de ajustarile necesare, eu incercand sa ma pregatesc pentru emisie, iar timpul fugea pe langa noi ca apucatul. A durat mai mult decat ne-am propus si dupa nici mai mult de 15 minute de emisie sunt anuntata sa ma opresc din emisie deoarece intensitatea vantului a crescut si mi-a culcat la pamant antena rupand un element. Ce mai era de facut? A trebuit sa imi strang lucrurile si sa plecam inapoi la hotel. Din pacate totalul QSO-urilor a fost si mai slab, aproximativ 160.

YO3CCC: Din ce in ce mai bine! Hi!

YO3FRI: Drumul de intoarcere a fost parcurs intr-o tacere apasatoare; probabil ca dezamagirea mi-a fost sculptata pe chip si nu puteam sa scot nici un sunet.
Salem ma anunta ca Marti este ultima zi in care pot sa mai lucrez deoarece ultimile doua zile sunt dedicate plimbarilor, fotografiilor si cumparaturilor. Inima parca a incetat sa mai bata, eram coplesita, nu aveam chef sa mai scot nici macar un sunet si nici macar faimoasa lor inghetata nu m-a facut sa zambesc desi Salem s-a straduit sa ma indulceasca, oferindu-mi la pachet inca o inghetata.

YO3CCC: Cum a decurs ultima zi de trafic radio ca DX?

YO3FRI: Marti am plecat ceva mai devreme, dar nu inainte de ora 10, hotarata pentru ultima incercare. Salem deja invatase cum sa acordeze antena si mai ales, de aceasta data a si ancorat-o iar la ora locala 11:34 (07:34 UTC) am facut primul QSO, de data asta in banda de 10 m si se pare ca am fost inspirata. Deschiderea a fost superba si in aproximativ 4 ore am reusit sa fac peste 300 de QSO-uri avand surpriza sa mearga totul mai bine ca oricand, dar din pacate a venit seara si a trebuit sa ne facem bagajele.

YO3CCC: Ce poti sa ne spui acum cand tragi linie si aduni?

YO3FRI: In total au fost 11 ore de activitate (incluzand si timpii morti acordati reglarii antenei pentru fiecare banda in parte), am reusit sa lucrez in 5 benzi si am facut un total de 697 de QSO-uri, dintre care 32 de statii din YO. Zambiti, insa pentru mine a fost ceva fantastic si unic, luand hotararea de a ma pune serios pe treaba si a ma pregati pentru o eventuala alta activitate DX; daca se va mai ivi o alta oportunitate.

YO3CCC: Ceva impresii despre oamenii si locurile vizitate.

YO3FRI: Nu am vorbit deloc despre oamenii pe care am avut onoarea sa ii intalnesc, oameni calmi, amabili, binevoitori, glumeti si cu inima deschisa. Am vazut locuri extraordinare, impresionante pe care cu siguranta nu le vezi peste tot. Turismul este principala lor activitate. Toti banii se investesc in asta si se vede. Preturile sunt la fel cu cele de la noi, numai vanzatorii sunt zambitori si amabili.

YO3CCC: Ce ne spui ca incheiere?

YO3FRI: Multumesc pentru incredere si rabdarea de a citi impresiile micii experiente de a opera din afara YO, pentru sprijinul acordat din partea lui A61AS si mai ales a sotului meu care desi s-a plictisit facand SUDOKU sau fotografii pe durata activitatii mele in radio, imi intelege pasiunea pentru telegrafie. Doamne ce emotii nebanuite si cata pasiune trebuie sa existe in sangele unui biet radioamator. Nebuni, dar sanatosi.

Un album cu fotografii ocazionat de acest subiect poate fi vazut aici.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 25-12-2012

7147

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact