hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XVIII-a

George Pataki WB2AQC

PERSONAL COMPUTERS IN THE HAM SHACK

PERSONAL COMPUTERS IN THE HAM SHACK Aceasta carte a fost publicata in 1997 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Autorii sunt Paul Danzer, N1II si Richard Roznoy, K1OF.

Dimensiunea este de 18.3 x 22.8 cm; greutatea este 0.52 kg. Pretul a fost $15.95, un chilipir comparat cu $16.00, nu e asa?

Lucrarea incepe cu tabla de materii, apoi vin obisnuitele umpluturi ca introducere si prefata (nu vad diferenta intre ele), si lista celor care au ajutat autorii la producerea cartii. Daca nu puteau sa faca singuri acest lucru, de ce s-au mai apuncat?

Lucrarea consta din 7 capitole, 4 apendice si un index.

Capitolele sunt:
1. Ce ar trebui sa stie fiecare radioamator despre calculator.
2. Calculatorul ca un terminal de comunicatii.
3. Intelegerea statiei.
4. Softurile pentru radioamatori.
5. Cum se foloseste calculatorul pentru control si calcule.
6. Radioamatori + Calculator + Modem = Internet.
7. Ghid pentru resurse.
Apendicele sunt:
A. Numele filelor in calculator, ce inseamna cand un fisier se termina cu ARC, EXE sau alte sufixe.
B. Glosar explicand terminologia folosita in calculatoare.
C. Carti in acest domeniu publicate de ARRL.
D. Serviciul de informatii tehnice oferite de ARRL.

O parte din aceasta carte contine doar o serie de reclame pentru produsele si serviciile oferite de ARRL. Lucrarea este ilustrata, incearca sa dea informatii utile, dar nu este impresionanta. A aparut acum 15 ani si de atunci multe lucruri s-au schimbat in lumea calculatoarelor.

Daca din aceasta recenzie nu reiese destul de clar ca dupa parea mea nu este o lucrare buna, atunci afirm aici, ca sunt multe carti tratand aceleasi subiecte, mult mai bine concepute si mai utile.


PASSPORT TO WORLD BAND RADIO

PASSPORT TO WORLD BAND RADIO Aceasta lucrare se publica anual de International Broadcasting Services, Box 300, Penn's Park, PA 18943, USA, avand birouri si in Paraguay, Australia si Japonia. Telefon: 1-215-598-9018; email: media@passband.com; Websait: www.passband.com. Redactorul sef Lawrence Magne este ajutat de o serie de redactori si contribuitori. Copertile multicolore sunt creatile lui Gahan Wilson.

Editia din 2005 are dimensiunea de 17.8 x 23.0 cm; o greutate de 0.86 kg; numarul de pagini este 592. Pretul a fost de $22.95. Este tiparita pe hartie velina uimitor de grea.

Aceasta lucrare nu este pentru radioamatorin ci pentru amatorii de radiodifuziune. Contine foarte multe reclame si descrieri de receptoare radio, antene, accesorii, cu modele noi in fiecare noua editie.

Anumite rubrici ca radiouri portabile, de masa, profesionale, pentru situatii de urgenta, kituri, antene compacte, lista statiilor de radiodifuziune din diferite tari cu localitati si adrese, puterile si frecventele emitatoarelor, etc. apar in fiecare editie cu schimbarile si noutatile respective.

Un capitol cuprinde lista statiilor din tarile care au emisiuni de radio in limba engleza, aratand orele, zilele, frecventele de lucru cat si directiile si destinatiile programelor.

Alte articole apar intr-o singura editie, ele fiind unice si descriu pe larg atat istoria cat si situatia prezenta a radiodifuziunii in anumite tari, de exemplu in editia din 2001 se prezinta Buthan; in cea din 2005 se descrie Tailanda si Laos; in 2007 se arata Taiwan si Corea.

Lucrarea este cuprinzatoare, contine foarte multe informatii, dar este numai pentru amatorii de radiodifuziune.


DICTIONARY OF COMPUTER AND INTERNET TERMS

DICTIONARY OF COMPUTER AND INTERNET TERMS Inca un dictionar. Mi-am promis sa nu mai recenzez dictionare dar apar atat de multe si felurite ca nu pot rezista tentantiei. Mi-e mi-ar fi folositor un dictionar TEHNIC englez-roman, recent editat, care sa cuprinda cat mai multe notiuni nou create, dar inainte de a obtine unul, probabil voi termina cu recenziile. Pana atunci folosesc termenii englezesti "romanizati".

Acest dictionar este la editia a 10-a si a fost publicat in 2009 de Barron's Educational Services, 250 Wireless Blvd., Hauppauge, NY 11788, USA. Autorii sunt Douglas Downing, Michael Covington, Melody M. Covington, Catherine A. Covington si Sharon Covington. Se pare ca este o productie "de familie".

Dimensiunea cartii este de 10.6 x 17.7 cm, deci formatul este de "buzunar", desi eu nu pot imagina ca cineva sa care un dictionar tehnic in buzunar; greutatea este de 0.53 kg; numarul de pagini 554. Pretul in Statele Unite a fost de $14.99 iar in Canada $17.99. Se vede ca si vecinii nostrii de Nord folosesc preturi de momeala.

Peste 3200 de termeni trecuti in ordine alfabetica sunt bine explicati, uneii si cu ilustratii. Fiind un produs relativ nou, cartea contine si expresiile recent introduse in jargoul folosit de specialistii si chiar de incepatorii in lumea calculatoarelor si a Internetului; este un manual util.


THE ARRL HANDBOOK FOR RADIO COMMUNICATIONS - 2008

THE ARRL HANDBOOK FOR RADIO COMMUNICATIONS - 2008 Acesta este al 4-lea ARRL Handbook pe care il recenzez. Primele 3 au fost cele din anii 1999, 2001 si 2005, iar aceasta a fost publicat in 2008. Am vrut sa vad daca intr-adevar se aduce ceva nou in fiecare editie, asa cum se afirma in reclame, sau este cam aceasi Marie cu o alta ... coperta.

Ca si Handbookurile anterioare si acesta a fost publicat de American Radio Relay League; 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hqinfo@arrl.org; Websait: www.arrl.org. Editorul sef Mark J. Wilson, K1RO, a coordonat munca a unor serii de contribuitori.

Dimensiunea lucrarii este de 21.8 x 27.3 cm; greutatea este de 2.27 kg. Paginile sunt numerotate, fiecare capitol in parte, totalul il estimez la cca 1200. Pretul nu trebuie sa il ghicesc, scrie clar chiar pe coperta: $44.95, o economie grozava fata de $45.00. Cartea vine cu un CD cu continutul intregului volum, care in exemplarul cumparat de mine a fost deja lipsa.

Aceasta editie contine 26 de capitole mari, fiecare cu subcapitole, multe cu proiecte de constructii.
1. Ce este radioamatorismul?
2. Activitati in radioamatorism.
3. Masuri de protectie.
4. Bazele electricitatii.
5. Semnale electrice si componente.
6. Caracteristicile componentelor.
7. Datele componentelor si surse de informatii.
8. Constructia circuitelor.
9. Moduri si sisteme.
10. Oscilatoare si sintetizoare.
11. Mixere, modulatoare si demodulatoare.
12. Filtre RF si AF.
13. EMI si determinarea directiilor.
14. Receptoare si emitatoare.
15. Transivere, transvertere si repetoare.
16. DSP (Digital Speech Processing) si radiouri cu softuri.
17. Redresoare.
18. Amplificatoare RF de putere.
19. Proiectarea statiei si accesoriile.
20. Propagarea semnalelor RF.
21. Linii de transmisie.
22. Antene si proiectarea lor.
23. Comunicatii spatiale.
24. Web, Wi-Fi, tehnologia Wireless si PC.
25. Metode de control si masurari.
26. Determinarea deranjamentelor si reparatii.

Urmeaza pagini cu reclame, intocmai ca intr-o revista, tabla de materii, o pagina despre ARRL si una cu instructiuni pentru folosirea CD-ului care in cartea mea lipsea. Raspunsul la intrebarea pe care mi-am pus-o la inceput este ca intr-adevar aceasta editie pe langa ca prezinta aceleasi capitole ca cele precedente, contine si multe informatii noi deci la aceasta Marie s-a schimbat nu numai palaria, adica copert,a dar si ceva din continut.


FUNDAMENTALS OF LOGIC DESIGN

FUNDAMENTALS OF LOGIC DESIGN Aceasta lucrare este de nivel universitar deci se cere ca cititorul sa posede deja cunostiinte inaintate in teoria si tehnica proiectarii circuitelor logice. Radioamatorii care lucreaza in acesta profesiune au deja pregatirea necesara pentru a aprofunda acest domeniu, dar se vor gasi si unii cu alte ocupatii, care au dorinta si bazele necesare sa progreseze in aceasta directie.

Manualul a fost publicat in 1992 de West Publishing Company, 610 Opperman Drive, P.O.Box 64526, St. Paul , MN 55164-0526, USA, si este editia a 4-a. In cei 20 de ani de la publicare s-au facut progrese enorme, dar bazele acestei stiinte sunt valabile si astazi. Autorul este Charles H. Roth, Jr.

Dimensiunea lucrarii este de 19.5 x 26.0 cm; greutatea de 1.58 kg; are coperte tari, hartie velina si 770 de pagini. Pretul este dat in barcod dar o eticheta lipita indica $66.15, un pret ridicat chiar pentru o publicatie executata in conditiuni optime.

Cartea incepe cu o prefata, continua cu sfaturi pentru folosirea acestei lucrari la studii individuale, urmeaza continutul propriu zis impartita in 27 capitole vaste, fiecare cu subcapitole si avand cate o lista de obiective, un ghid de studiu si o serie de exercitii si probleme:
1. Introducere in sisteme numerice si conversie.
2. Algebra Booleana.
3. Algebra Booleana, continuare.
4. Simplificari algebrice.
5. Aplicatii ale algebrei Booleane.
6. Hartile Karnaugh.
7. Metoda Quine-McCluskey.
8. Retele cu nivele multiple, NAND si NOR.
9. Retele cu iesiri multiple, multiplexuri, decoderi, read-only memorii, circuite logice programabile.
10. Proiectarea retelei de combinatie.
11. Flip-Flopuri.
12. Numaratoare si retele similare secventiale.
13. Analiza retelelor secventiale.
14. Derivatia graficelor "state" si a tabelelor.
15. Reducerea tabelelor "state" si atributia lor.
16. Proiectarea retelei secventiale.
17. Retele reiterate.
18. Circuite integrate MSI in proiectarea retelei secventiale.
19. Proiectarea retelei secventiale cu scheme logice programabile (PLD).
20. Retele pentru adunare si scadere.
21. Retele pentru operatii aritmetice.
22. Proiectarea masinii "state" cu tabele SM.
23. Analiza retelelor asincrone secventiale.
24. Derivarea si reducerea tabelelor primitive "flow".
25. Atributia "state" si realizarea tabelelor "flow".
26. Hazarduri.
27. Proiectarea retelei asincrone secventiale.

Urmeaza 3 apendice:
A. Portile circuitelor logice discrete si integrate.
B. Simbole logice standard IEEE.
C. Verificarea teoremelor.

Capitolul Referinte prezinta o lista de publicatii pentru informatii suplimentare.

Ultimul capitol da raspunsurile la intrebarile puse la sfarsitul fiecarui capitol.

Ca incheiere apare tabla de materii.

Cartea este grea, atat la propriu cat si la figurat. Eu nu inteleg mai nimic din ea, nici macar terminologia folosita si nu cunosc echivalentele lor in limba romana. Hei, mai am si lipsuri...


OXFORD DICTIONARY OF COMPUTING

 OXFORD DICTIONARY OF COMPUTING O zi noua, un dictionar nou. Asa mi se pare mie desi eu nu le caut in special. De cate ori merg la Amazon.com sa vad ce carti noi de electronica pentru radioamatori au mai aparut, gasesc cu siguranta si un dictionar nou. Nu pot rezista si il cumpar.

Aceasta este editia a 6-a si a fost publicata in 2008 de Oxford University Press, Great Clarendon Street, Oxford OX2 6DP, England. Redactorii John Daintith si Edmund Wright au coordonat munca a vre-o 50 de contribuitori care au enumerat si explicat peste 6500 de notiuni.

Dimensiunea lucrarii este de 12.8 x 19.5 cm; greutatea este 0.45 kg; numarul de pagini 584. Pretul, ca o noutate, este dat nu numai prin barcod dar si numeric, atat in dolari americani, $18.95, cat si in cei canadieni si in lire sterline.

Dupa dictionarul propriu zis urmeaza cateva apendice, unele destul de putin utile:
Lista numelor generice de domenii.
Numele domeniilor de coduri pe tari.
Sufixele fisierelor.
Caracterele literelor folosite la tipografie.
Alfabetul grecesc.
Cronologia stiintei si tehnicii a calculatorului.

Dictionarul este folositor pentru intelegerea textelor de specialitate. Aceasta lucrare este relativ noua ceea ce il face si mai util.


INTRODUCTION TO DIGITAL LOGIC DESIGN

INTRODUCTION TO DIGITAL LOGIC DESIGN Observ ca in ultimii ani, pe langa dictionare si enciclopedii cu termeni electronici si de calculatoare, subiectul preferat la publicare este cel tratand proiectarea circuitelor logice. Acest manual a fost publicat in 1993 de Addison-Wesley Publishing, deci este vechi dar este o lucrare de baza, o introducere in acest subiect care progreseaza atat de rapid incat indata ce o carte iese de la tipar este deja in parte depasita. Autorul este John P. Hayes.

Dimensiunea lucrarii este de 20.5 x 23.8 cm; greutatea este de 1.54 kg; are coperti tari si 829 de pagini. Pretul este dat in barcod dar o eticheta lipita indica $66.05.

Cartea incepe cu o prefata care prezinta detailat si "inginereste" continutul lucrarii, metoda prezentarii cu obiective, exemple, procese de rezolvari de probleme, existenta celor cca 600 de probleme, terminologii, surse pentru studii suplimentare, etc. precum si impartirea materialului pentru predare intr-un curs universitar de 15 saptamani. Natural, nu lipseste nici lista multumirilor pentru ajutoarele primite.

Continutul lucrarii este impartit in 9 capitole vaste, fiecare cu subcapitole:
1. Introducere:
De ce digital?
Sistemul digital.
2. Numere si coduri binare:
Sisteme numerice.
Aritmetica binara.
Coduri binare.
3. Elemente logice:
Nivelul "switch".
Nivelul "gate".
Algebra Booleana.
4. Logica combinationala:
Structura circuitului.
Consideratii tehnologice.
Circuite logice programabile.
5. Scheme combinationale:
Circuite de doua nivele.
Circuite create de calculator.
Circuite utile.
6. Logic secventional:
Intarzieri si "latches" (depozitari).
Circuite "clock" si flip-flop.
Circuite asincrone.
7. Analiza circuitului secventional:
Sinteza circuitului secventional.
Proiectare si verificare.
8. Proiectarea "level-register":
Level-register.
Proiectarea unitatilor "datapath" si "control".
Metoda proiectarii ASM (Algorithmic State Machines).
9. Arhitecture sistemului:
"Architecture level".
CPU.
Sisteme "microcontroller" si I/O.

Cartea are peste 600 de ilustratii si se incheie cu o bibliografie si un index.

De mentionat este caracterul predominant a lucrarii a unui curs universitar, fiecare capitol avand un rezumat, o lista de surse suplimentare de citit si precum si o serie de probleme.

Lucrarea este veche, eu sunt si mai vechi, dar nu am inteles absolut nimic din ea, chiar limbajul folosit era strain pentru mine, cum era sa fac o recenzie ca lumea?


COMPREHENSIVE ELECTRONIC COMMUNICATION

COMPREHENSIVE ELECTRONIC COMMUNICATION Acest manual a fost publicat in 1997 de West Publishing Company, 610 Opperman Drive, P.O.Box 64526, St. Paul, MN 55164-0526, USA. Cartea este destul de veche dar este comprehensiva si foarte bine redactata, usor de urmarit. Autorul este Roy Blake.

Dimensiunea este de 21.8 x 26.1 cm; greutatea este de 1.77 kg; are coperti tari si 800 de pagini. Pretul ca la majoritatea textelor universitare este dat in barcod.

Lucrarea este prezentata in 3 parti cuprinzand 24 capitole mari, fiecare cu subcapitole:
I. Bazele sistemelor de comunicatii:
1. Introducere in sisteme de comunicatii.
2. Circuite de radio frecventa.
3. Modulatia in amplitudine.
4. Emitatoare AM.
5. Receptoare AM.
6. Sisteme AM cu purtatoarea suprimata.
7. Modulatia in unghiu, in frecventa, in faza.
8. Echipament FM.
9. Televiziune.
10. Sistemul de telefonie.
II. Comunicatii digitale si de data:
11. Comunicatii digitale.
12. Comunicatii de date.
13. Modemuri.
14. Retele locale.
15. Retele mari de data.
III. Sisteme de transmisie radio si optice.
16. Linii de transmisie.
17. Propagare undelor radio.
18. Antene.
19. Circuite pentru microunde.
20. Sisteme terestriale de microunde.
21. Comunicatii prin sateliti.
22. Fibre optice.
23. Sisteme cu fibre optice.
24. Radio celular si sisteme de comunicatii personale.
Anexele sunt:
A. Decibeli.
B. Frecventele canalelor CB.
C. Frecventele canalelor de televiziune.
D. Frecventele televiziunii pe cablu.
E. Dimensiunile ghidurilor pentru microunde.
F. Raspunsuri la probleme.

Dupa fiecare subcapitol urmeaza o serie de exemple cu solutiile date, notiuni rezumative, ecuatiile folosite, glosare si o serie de intrebari ale caror raspunsuri sunt date in anexa F. Lucrarea este bogat ilustrata cu diagrame, tabele, scheme si fotografii. Cartea se termina cu tabla de materii.


AMATEUR RADIO EXPLAINED

AMATEUR RADIO EXPLAINED Aceasta carticica, caci nu o pot numi chiar o carte, a fost publicata in 2000 de Royal Society of Great Britain, Cranborne Road, Potters Bar, Herts EN6 3JE, Great Britain. De multe ori m-am intrebat de ce exista in Marea Britanie multe societati cu nume pompoase de "societati regale", o fi traditie sau orgoliu si practic ce folos aduce? Este treaba lor, mi-am zis, poate astfel membrii lor se simt apropiati de inalta societate chiar daca in realitate unii se afla la capatul ei opus.

Destul cu filozofii desarte, sa vedem ce este in aceasta carticica. Dimensiunea ei este de 14.8 x 20.8 cm; greutatea este de 0.285 kg; numarul de pagini 154. Pretul este dat in barcod. Autorul este Ian Poole, G3YWX.

Manualul are o prefata, care lucrare cat de mica este, nu are una? Materialul este impartit in 12 capitole, fiecare cu cateva sectii:
1. Introducere in radioamatorism.
2. Tipuri de emisie.
3. Ce poti auzi.
4. Jargon, coduri si indicative.
5. Propagarea radio.
6. Benzi si impartirea benzilor.
7. Pe benzi.
8. Radiouri.
9. Antene.
10. Instalarea unei statii.
11. Construind echipamentul propriu.
12. Obtinerea autorizatiei.

Urmeaza 2 pagini scurte cu surse de informatii, tabla de materii si cateva pagini cu reclame pentru publicatiile RSGB-ului.

Lucrarea este pentru incepatori interesati in radioamatorism, materialul suportat cu o multime de ilustratii este usor de asimilat. Daca insa as fi presat sa spun ceva laudabil despre ea, dupa oarecare ezitare, as zice ca are o coperta frumoasa. Ca si cu Marie, ca are o palarie draguta. Cam atat.


QST - SEPTEMBER 2011

QST - SEPTEMBER 2011 Aceasta revista lunara este publicata de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200. Abonamentul anual pentru strainatate este de $62.00 si include calitatea de membru in ARRL cu toate serviciile si privilegiile oferite. Am primit numarul de septembrie pe 15 august; mentionez acest lucru redactorilor altor publicatii (?) ca se poate face si asa...

Redactorul sef Steve Ford, WB8IMY, coordoneaza o grupa mare de colaboratori.

Marimea revistei este de 20.8 x 27.1 cm; greutatea este de 0.38 kg; numarul de pagini 160, dintre care cam 42% sunt reclame.

Fiecare numar este consacrata unui subiect principal, acesta este devotat comunicatiilor de urgenta publice, chiar si prefata semnata de David Sumner, K1ZZ, seful ARRL-ului, aborda aceasta tema.

Articolele majore sunt:
Optimizarea resurselor radio pentru dezastre mari,
Un ansamblu de radiocomunicatie de urgenta,
RFI in masina noua,
Adauga 6 metrii la antena Yagi cu trapuri,
Calibrator cu cristal, tipuri YACC-1-2-3,
Tornado in Alabama,
Comunicatii speciale - EMCOMM-1,
Comunicatii de urgenta, proiectul Haiti, etc,
Articole in coloanele lunare sunt:
Doctorul este aici,
Corespondenta cu membrii,
Corespondenta tehnica,
Recenzii de produse noi: transiverul portabil Yaesu VX-8GR si amplificatorul "no tune" si "solid state" Ameritron HF ALS-1300, de 1.2 kW, pe care o folosesc acuma,
Lumea deasupra 50 MHz,
Hints & Kinks,
How's DX?
Radio de epoca, etc.
Alte materiale:
Rezultatele la concursul 2011 ARRL DX Phone,
2011 JOTA 54 jamborea cercetasilor,
Exercitiu de urgenta simulata 2011,
Lista castigatorilor burselor pe anul scolar 2011-2012 oferite de Fundatia ARRL (peste $80.000),
Calendarul conventiilor si simpozioanelor (ciobaniteade mai pe romaneste),
Calendarul concursurilor,
Lista SK si multe altele.

Este singura publicatie la care ma abonez, atat pentru revista cat si pentru serviciile ARRL-ului.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 19-12-2012

6204

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact