hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

In vizita la W1AW

Daniel Sandu VE3GNO

Profitand de o delegatie in Boston mi-am zis ca n-ar fi o idee rea sa dau o fuga pana in Newington CT, drum de vreo 200 km sa vad si eu cum arata o federatie de radioamatori. Nu cred ca are sensul sa compar cu Popa Tatu sau orice alt asezamant radioamatoricesc pe plaiurile mioritice asa ca ma abtin sa fac vreo urma de comparatie.

M-am trezit dimineata devreme (avand avionul de intoarcere dupa-amiaza n-am vrut sa ratez zborul spre casa) si dupa o peripetie cu un sconcs din fata hotelului care (thanks God ca nu m-a sprayat) tinea cu tot dinadinsul sa ma dau din calea lui... si fie vorba intre noi m-am dat repejor la o parte sa treaca maria sa dungatul am pornit la drum. New England este o zona aparte din US, plina de istorie, tin doar sa amintesc de Harvard sau MIT, primii imigranti venind pe la 1600 si colonizand regiunea. Denumirea de New England este asadar ramasa din istorie pentru sase state: Massachusetts, Conneticut, New Hampshire, Vermont, Maine, Rohde Island, atat accentul aparte cat si mentalitatea fiind caracteristice zonei de nord-est a SUA. Pentru NH de ex deviza lor fiind "live free or die"...si asta spune multe.

Dupa aproape 2 ore am ajuns in linistitul orasel Newington, pe o straduta laturalnica am vazut ridicandu-se padurea de piloni si antene, impresionante. Sediul ARRL-ului are doua cladiri, una noua, moderna gen office pe doua nivele deasupra careia este ridicat un Steppir cu 3 elemente si o cladire istorica restaurata impecabil unde este sediul clubului W1AW.

Chiar de la intrare am avut o foarte placuta surpriza. La intrarea principala este un mic magazinas de obiecte de cult si cultura (carti, tricouri, stickere, un veritabil magazin de suveniruri) fiind intotdeauna un ham care te preia si iti ofera un tur. Eu am avut placerea de a-l avea ghid pe Marc K8LSB, o prezenta foarte agreabila care m-a plimbat efectiv prin toate toate camerele si birourile ARRL-ului.


VE3GNO si K1ZZ

Nici zona de storage n-a scapat nevizitata. Aproape ca-mi era mie jena sa-mi bag nasul peste tot, dar Marc insista cu hai sa intram si aici, hai sa intram si dincolo, in fine... a fost mult peste asteptari turul care a durat ceva mai bine de o ora. M-am reintalnit si cu David K1ZZ CEO-ul ARRL-ului cu care ma vazusem si anul acesta la Dayton (si de fapt ne vedem regulat o data pe an la hamfest). S-a bucurat ca le-am facut o vizita inopinata (a fost aranjata in ultimul moment fara prea mult tam-tam). Am avut placerea sa vizitez screening room-ul unde se fac product review-urile, laboratoarele, zona de tehnoredactare si printing, DXCC-ul, practic tot.


Operand transceiverul Rohde and Schwartz XK2100L

Va recomand cu caldura daca ajungeti prin acea parte de lume sa nu ratati vizita la ARRL, eu unul m-am simtit excelent, practic nu treceau cativa metri si ma tot vedeam cu lume, pe multi dintre ei ii cunosteam personal si cu fiecare stateam cateva minute bune de vorba. Marc a avut o rabdare de fier si cred ca a fost norocos ca la 9 dimineata cand am ajuns eu nu erau chiar toti pe la birou. La 10 s-a deschis pentru operare W1AW unde am petrecut cateva ore bune in fata unui Rohde and Schwartz XK2100L, un transceiver de legenda donat de N1UL insusi (Herr Ulrich), istoria lui XK de la ARRL este foarte amuzanta. N1UL a gasit xk-ul pe e-bay si si l-a cumparat apoi donandu-l la ARRL. Eu personal stiu decat un singur ham care are pe masa asa ceva W7SV-Dick asa ca a fost o ocazie unica de a stoarce din el tot ce se poate. La W1AW sunt 3 posturi de lucru mult-multi, de fapt 3 camere cu shack-uri bine dotate, FT9000, FT5000 si IC7800 si au 3 piloni plini de monobandere, doi de HF si unul de VHF/UHF/SHF/microwave.

La W1AW am stat o gramada la taclale cu Joe NJ1Q si cu Ed W1RFI, o placere sa ai ocazia sa intalnesti oameni de o asemenea calitate si cu atata knowledge in spate si uite asa timpul a trecut prea repede si am luat-o repejor spre Logan Int'l Airport unde era cat pe-aci sa pierd avionul spre casa.

Asta in doua vorbe...pentru cei curiosi iata si link-ul cu pozele... din nefericire fiind intr-un business trip n-am luat cu mine dslr-ul 5D si am mers cu un biscuite de aparat...dar bun si-atat.

Daniel Sandu VE3GNO

Articol aparut la 18-9-2012

11161

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (21)  

  • Postat de ESNOUA - (neradioamator) la 2012-09-19 10:38:12 (ora Romaniei)
  • In legatura cu sticker-ul de pe R&SXK2100L care arata conversia dintre gradele S si dBuV, nu vreau sa-i contrazic pe cei de la ARRL dar cred ca toata scala este deplasata cu 1dB. Daca dai un simplu search pe net dupa aceasta conversie iti vor aparea sute de rezultate care arata ca S9 = 34dBuV = -73dBm = 50uV. Misto scula de la Rohde. In rest numai vechituri ...glumeam :-) 73's

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2012-09-19 15:40:45 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol! Un material de prezentare poate fi citit si in articolul "Statia memoriala W1AW" insotit de un filmulet de 9 minute realizat de Randy K7AGE cu ocazia vizitei sale la sediul ARRL, care se gaseste la
    http://yo4px.blogspot.ro/2010/02/statia-memoriala-w1aw-statia-memoriala.html

  • Postat de Nicu - YO3FOM la 2012-09-19 16:02:13 (ora Romaniei)
  • Eeeeee.....iata cum trebuie sa arate in realitate un articol.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2012-09-19 16:26:45 (ora Romaniei)
  • Articolul lui Daniel imi aduce aminte de versiunea din Romania, numita "Casa radioamatorilor", descrisa intr-un alt articol aparut pe acest site: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=740

  • Postat de Adrian - YO5PBG la 2012-09-19 21:47:57 (ora Romaniei)
  • Daniel, pacat ca "jaful de biscuite" face asa bune poze. Prea bine se vede pe unde ai fost si totodata prea frustrant e sa vedem asa ceva... Observ ca au pus pret si pe pastrarea "istoriei"... presupun ca au un muzeu integrat, exponatele vechi sunt foarte simpatice.

  • Postat de Teo - (neradioamator) la 2012-09-19 22:50:53 (ora Romaniei)
  • Daniele, ne-ai facut praf, domle' ...
    Nemaipomenit. De cand ti-ai luat zborul din zona Domenii si ai poposit la capitalistii aia, ti-ai schimbat urgentul pana si accentul, care se simte inclusiv in expresii complicate de genul "fiind intr-un business trip", etc., etc. Parca ne si imaginam transcrierea fonetica a pronuntiei cu accent, a unor cuvinte care ar fi putut fi la fel de bine scrise in lb.romana. Dar vezi, de ce s-o folosesti integral. Nooo, trebuie sa ne englezim putin, ca altfel nu ne sade bine...

    Ah, si sa nu uit: "n-am luat cu mine dslr-ul 5D si am mers cu un biscuite de aparat...dar bun si-atat". Doamne! Adica vrei sa ne convingi ca produsele Canon (atentie, dragi colegi, la detalii: a scris 5D, respectiv, vezi-Doamne, e ca si cand ai spune "SLR"-ul meu, nu o adunatura de table si plastic branduita Mercedes ) ar trebui sa fie cunoscute de orice "om de calitate"... nu?
    Trebuie sa stie lumea ca ai si-o astfel de scula, altfel nu mai puteam dormi linistiti...
    Of of of, tare mai iubesc eu genul asta de a-ti face cunoscut continutul valizei, asa, chipurile intr-o doara, doar ca sa stie lumea "cu cine discuta"!

    Si nu in ultimul rand, inainte sa le ridici statui celor de la ARRL, crezi ca era chiar strict necesar sa improsti cu noroi in ceea ce a fost pana de curand Popa Tatu? Nu tot pe-acolo ai trecut si tu, mai Daniele mai? Mai domnu' injiner, ai uitat ca YO ti-a oferit primul indicativ? Presupun ca nu. Si-atunci, de ce trebuie sa fii rautacios? Ai vazut bine ce debitezi acolo? (" Nu cred ca are sensul sa compar cu Popa Tatu sau orice alt asezamant radioamatoricesc pe plaiurile mioritice")... Da, ca sa ai dreptul sa scrii asemenea cuvinte grele, ar fi trebuit sa pui umarul sa incerci sa faci ceva pentru ceea ce *a fost* Popa Tatu sau macar pentru orice asemenea institutie romaneasca.

    Cel mai usor e sa stai dupa gard si sa arunci cu critici, mai ales cand te despart zece mii de mile. Ma asteptam la mai mult din partea ta, dar ti-am vazut "evolutia" in ani de zile si realizez ca m-am inselat. Pacat! Promiteai.

    Aviz ... amatorilor, sa ia aminte...(afirmatie buna doar pentru cei care vor putea pricepe ceea ce am vrut sa spun).

    73 de Teo

  • Postat de Adrian - YO5PBG la 2012-09-19 23:10:16 (ora Romaniei)
  • Teo, am fost si eu pe la Popa Tatu si am fost total dezamagit. Am fost si pe la sediul 3KAA si m-am speriat. Nu crezi ca an de an, macar miscand un deget in virtutea inertiei se puteau macar zugravi peretii daca nu altceva?
    Am impresia ca preferi mersul inapoi. Cat despre accentul lui Daniel (habar n-am cum e), hai sa dam cu pietre spre el. Credeam ca gasesti alte motive...

  • Postat de Daniel - YO3GJC la 2012-09-19 23:59:32 (ora Romaniei)
  • Teo draga, eu atat m-am priceput sa scriu, defapt totul a pornit de la un mail scris cu Ciprian in mare graba iar el a venit cu propunerea sa il posteze pe site-ul lui, a fost gresala mea, n-o sa se mai repete. Oricum daca nu iti place exista in coltul din stanga sus a ferestrei sistemului de operare un "x", apasa cu incredere si se rezolva. M-as bucura nespus fiind in tara daca ai posta si tu o vizita la FRR de ex, sau la Popa Tatu unde presupun ca se pastreaza cu sfintenie istoria radioamatorismului Romanesc. Ca o curiozitate in setul de poze facute la ARRL este la mare pret inramata chiar la intrare prima licenta de radioamator din Statele Unite 1AA daca nu ma insel, oare o fi asa ceva si prin Romania?

  • Postat de Adrian - YO5BFJ (yo5bfj) la 2012-09-20 09:03:58 (ora Romaniei)
  • Daniel, Teo are dreptate. Apuca-te si fa Popa Tatu, ( noi privi de pe margine !!!! ca de obicei ,carcotind, gasind mereu cate ceva in neregula )si apoi lasa-ne pe noi sa ne laudam cu Popa Tatu.

  • Postat de Teo - (neradioamator) la 2012-09-20 10:51:39 (ora Romaniei)
  • Daniel,
    Uite cum stau lucrurile, dinspre mine.
    1) pentru tine, tot respectul.

    2) initiativa ta e laudabila si din punctul meu de vedere, chiar mi-as dori sa mai scrii astfel de articole. E foarte interesant ce ai descris, iar realizarile celor de peste ocean le respect si le admir.

    3) te-am luat peste picior (si ma asteptam la reactii, evident), intrucat consider ca atitudinea a fost incorecta.

    4) asa cum spunea si Adrian 5BJF, articolul tau putea sa apara la fel de bine si fara a improsca cu noroi in ceea ce a fost si la noi.



    Si apropos de asta, ca tot am fost interpelat, voi puncta clar: nu, nu sunt retrograd si nici nostalgic. Dar vreau sa se recunoasca ceea ce a fost bun dintr-o epoca mult prea blamata.


    Nu uita ca acolo unde esti, traiesti in patria capitalismului furibund. Toti cei care s-au adunat sa "puna umarul" la ARRL, sunt oameni cu posibilitati financiare bine definite, care ajuta la finantarea unei piese de teatru care genereaza tabloide si sabloane cu pretentii de standarde si axiome. Recunosc ca nu-l inghit pe unchiul Sam in postura de jandarm mondial, dar asta nu inseamna ca nu respect realizarile si stiinta celor care au reusit sa puna pe picioare ceea ce ai prezentat, printre altii, si tu .


    Ceea ce vreau sa subliniez si sa se inteleaga, e ca nu poti compara o putere financiara ca celor de acolo, cu cea a celor de aici.

    Si sunt convins ca atat tu, cat si altii, veti sari sa spuneti ca "ce, se putea face si aici, si mai bine, si mai frumos, si mai nu-stiu-cum, dar ca ne lipseste unitatea".


    Da, ne lipseste spiritul de echipa, dar pentru a crea o echipa, in afara de dorinta, mai ai nevoie si de logistica. Cum ai vrea, Daniele, sa creezi sprijin logistic pentru o echivalenta a ARRL-ului aici, cand dintre cei cateva mii de radioamatori din tara, doar cateva procente nesemnificative detin averi care le-ar putea permite sa investeasca in asa ceva? Are sens ce zic?


    73 de Teo

  • Postat de Teo - (neradioamator) la 2012-09-20 11:40:45 (ora Romaniei)
  • @Daniel YO3GJF: "exista in coltul din stanga sus a ferestrei sistemului de operare un "X" [....]".


    Aaaa, deci iata ca nu te dezminti. Incerci din nou sa ne arati cu ce echipamente de mare brand lucrezi talică, asta daca vom tine cont ca specificul interfetei grafice cu care vine un Apple, este acel X [Close] amplasat in stanga -> asta ca sa nu fie acuzat nea' Jobs de plagiat in vreun proces in care sa se fi luat de gat cu al' mai mare tartor de la Richmond...


    ... Ca doar n-o sa ne lasi sa credem ca te poti cobori atat de mult incat sa folosesti vreo interfata grafica care sa emuleze comportamentul Apple sub alt sistem de operare, mai putin "de firma", este ?


    Au-au-au, si am uitat sa te intreb, nu cumva, in respect pentru cultul tau catre scule "adevarate", restul acareturilor (sau cum le ziceti voi, astia, americanizatii -> "gadget-uri" ), or fi si ele branduite cu marul de la Apple? Stii tu la ce ma refer, la saracii din alea care incep cu "i", pentru care lumea a inceput sa faca isterie...

    Oricum, sa nu uiti ca tot un galbejit ti-a asamblat acareturile si ca stapanii pentru care te-ai dus sa lucrezi, desi te platesc bine, sunt datornici vanduti la vecinii lor cu un miliard de micuti vrednici si dispusi sa-si vare nasul in orice !


    73 de Teo

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-09-20 20:32:54 (ora Romaniei)
  • Super articol , multumim ptr info Daniel . Alta lume ..... ;)

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2012-09-21 10:09:35 (ora Romaniei)
  • Se pare ca TEO neradioamator are indicativ,dar nu vrea sa-l afle toata lumea !Comentariile sunt permise numai radioamatorii autorizati,nu-i asa ???
    Din cele 3 postari se vede INVIDIA !
    Mai Teo neradioamator,ia pune mana si scrie si tu un articol si atunci sa vezi...comentarii !
    Eu apreciez articolul,este la obiect,nu mi se pare nimic exagerat,este normal ca acolo sa ai scule bune !( trcv-uri,antene,aparate foto,i-phone etc ).Ce conteaza ca le asambleaza altii ? 73 Vasile !

  • Postat de Dan - YO3IBW la 2012-09-21 10:55:36 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel (1004), foarte tare articolul dar mai ales pozele chiar daca au fost facute cu sapuniera. Weekendul trecut am facut un fun trip cu Milumil si niste prieteni prin zona Sibiu/Sighisoara si vreau sa-ti spun ca m-a cocoshat DSLR-ul meu Nikon D3000, tare as fi vrut sa fi luat sapuniera Canon. PS: Ignora carcotashii care nu vad ideea in sine si se agata de prostii. 73 de Delta04 :)

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2012-09-21 14:22:34 (ora Romaniei)
  • Mie îmi place poza aia în care Daniel stă agăţat de umărul lui K1ZZ.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-09-22 05:15:02 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel! Multumesc pentru articol.Mi-a atras atentia receptorul R&S.Tare as fi curios sa iti aflu parerea, daca vei avea ocazia de a testa si Star 10 in aceleasi conditii de antena (dificil evident).Star 10, al lui KW7CD, Cornel, compatriot al nostru am senzatia ca il va taia putin pe R&S. Cele mai bune urari de bine tie si familiei.
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-09-22 05:16:36 (ora Romaniei)
  • P.S.Costel parca are unul in lucru.

  • Postat de Costel - KG6NK la 2012-09-29 04:04:25 (ora Romaniei)
  • Raspuns lui TEO:In afara tonului vitriolic, negativist si aiurea al comentariilor , nu esti nici documentat.


    1)Ca sa fi membru ARRL platesti 35 USD pe an.. Poti fi radioamator fara sa fi membru dar majoritatea aleg sa fie membrii..


    2)Majoritatea aparatelor , daca nu toate, din dotarea Arrl sint donatii, sponsorizari ale firmelor care produc echipamente de radioamator Eu sint memebru al clubului nostru W6RO cu sediul pe Queen Mary, in fosta sala de comunicatii si aproape tot ce avem acolo este donat de Yaesu, Kenwood, Icom , etc..Asa isi fac reclama..
    Asa ca ARRL-ul se mentine din cotizatii, sponsorizari si donatii. Majoritataea CA nu isi iau salarii...La sfirsitul anului se publica bugetul, incasari, cheltuieli, etc....





    So, de ce draga TEO, in loc sa urli ca lupul la luna, nu faci o echipa si incerci sa gasiti sponsori, zugravi sau ce va trebuie ca sediu-rile sa arata ca lumea(la W6RO noi facem curatenie, cind sintem in tura la statie trebuie sa fim in tinuta sobra, camasa alba pantalon de costum negru, cravata, pantofi, nu tenisi, ca reprezentam clubul in fata vizitatorilor si este mindria noastra sa arate bine)sa va dotatai cu aparatura , poate mai modesta ca la ARRL dar sint multi radioamatori /technicieni pasionati in rindul radiomatorilor YO care pot aduce la viata un aparat defect,scos din uz de pe undeva...
    Se pot face multe dar asta cere initiativa si munca nu comentarii de Ferentari...





    Pentru Florentin: Functioneaza de mult . Varianta mea a fost primul on, si apoi am asammbalat STAR 10. Acum este si mai si cu noul DDS...
    Pe XK 2700 as dori si eu sa il butonez dar per specs IP3-ul lui este mai mic ca al lui FT5000 , HI .....





    73

  • Postat de Valeriu - ER1BF la 2012-10-06 00:09:44 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel si multumim de articol. Scurt si cuprinzator, in 3 minute am fost si noi la ARRL. Avem multe de invatat de la ei... Laudabil si faptul ca la scurt timp a fost tradus de UR8IN in limba rusa si postat pe un portal din Ukraina... http://radon.doolru.org.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2981:arrl&catid=40:common&Itemid=62#comment-9664
    Sanatate si succes de la prietenii tai din Chisinau ! 73 !

  • Postat de Ion - YO3JF la 2012-10-14 13:45:33 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel, si iti multumesc pentru articol! Te invidiez, cu mult drag, ca ai ajuns acolo! 73/88

  • Postat de VIOREL - YO4GM la 2012-10-17 00:56:14 (ora Romaniei)
  • Salut Daniel si-ti multumesc pentru informare.
    TEO, sa nu-ti para rau !
    Daca Daniel nu a-r fi scris , a-i fi ramas nestiut in intuneric si sarac cu duhul.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "In vizita la W1AW"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact