hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

COŞNA 2012

Mihai Enea YO8CYN

"Caracterul nu este un dar ci o suma de deprinderi dobândite prin muncă"
- Simion Mehedinţi -

Au trecut doar câteva zile şi deja privesc în urmă cu nostalgie după ceea ce a fost Coşna 2012. Pentru că am avut parte de zile extraordinar de frumoase, pentru că am avut copii excepţionali, pentru că au avut parte de provocări noi faţă de ediţiile anterioare, pentru că...multe ar fi de spus însă cred că aceste 10 zile au fost asa cum spunea Simion Mehedinţi, oportunitatea de a pune o nouă piatră la temelia caracterului copiilor şi instructorilor prezenţi.

Fiecare zi a fost unică în felul ei pentru că începea cu o provocare sau cu o nevoie a noastră, a fiecăruia. Aceste nevoie erau discutate în grupe şi în urma acestor discuţii se luau decizii personale sau de grup.

Oferta taberei a fost variată oferind fiecărui copil posibilitatea de a îmbina plăcutul cu utilul. Menţionez doar câteva dintre atelierele la care în fiecare zi copiii participau cu placere:

După cum puteţi vedea în imagini, oferta a fost destul de bogată: pasionaţii de alpinism au putut face primii paşi în acest domeniu, atelierul de gravură a avut destui pretendenţi, la atelierul de muzică cei pasionaţi au putut învăţa primele noţiuni şi apoi forma o mică orchestră, cei doritori să înveţe arta tinichigeriei auto au învăţat-o pe viu iar rezultatul muncii lor a fost "Explomobilul" cu care au putut explora împrejurimile Coşnei, un alt atelier foarte căutat a fost cel de ornamente florare cât şi cel de geocaching. Nu putem omite bucuria copiilor care participau şi la atelierul bucătărie, mai ales când... rezultatul muncii lor după cum puteţi vedea era apreciat de toţi cei ce serveau masa sau dumeţiile şi mai ales...punctul de atracţie, tiroliana. Fiecare zi era presărată cu momente artistice, muzicale sau lirice, serate, ateliere, sportive (fotbal, volei, jocuri de inteligenţă), mici scenete regizate şi puse în scenă de ei, muzică de calitate şi nelipsitul foc de tabără.

Aş vrea să mă opresc mai mult la cele comune nouă radioamatorilor. Şi pentru anul acesta ne-am dorit să oferim copiilor ceva deosebit.

Cred că am reuşit să...stârnim interesul lor şi nu numai al lor. Ne-am dorit în primul rând ca dotarea necesară să fie mai bună pentru ca tinerii radioamatori dar şi cei ce aici şi acum, pentru prima dată au luat contact cu radioamatorismul, să poată practica fără a mai...şoma. Aşa se face că, am putut beneficia de 4 staţii operative în unde scurte, (TS 850s, Icom 735, Icom 718 şi TS 50) 3 staţii portabile pentru UUS şi una fixă ( FT 225RD). La capitolul antene am avut antene filare, dipol, inverted v, deltaloop-ul clasic al nostru pentru tabere, iar pentru UUS un vertical colinear.

Vreau să mulţumesc sponsorilor noştri care pentru această perioadă au pus la dispoziţia copiilor aparatura lor sau au contribuit la capitolul antene. Am încercat şi sper că am reuşit să facem un pas mai departe cu copiii autorizaţi, pentru că au învăţat să facă legături radio şi în modurile digitale. În ediţia anterioară a taberei am făcut doar ceva teorie acum, a primat practica. Sigur că, bucuria efectuării de legături în aceste moduri, la început de drum este mare şi sperăm să rămână la fel.

La domeniul radio, am avut două experienţe de neuitat pentru participanţi. Primul eveniment a fost vizita echipei de radiogoniometrie a CSTA Suceava. Aceştia ne-au făcut o demonstraţie practică apoi, pentru o zi întreagă au stat alături de copiii noştri care au ...luat microbul acesta pentru a-l duce mai departe. Ne-am dori pentru anul viitor să avem un atelier şi de RGO dar...va fi posibil doar dacă vom avea posibilitatea de a achiziţiona cele necesare.

Rezultatele muncii depuse cu aceşti copii au început să apară. Unind pasiunea cu instruirea şi ajutorul instructorilor, la Campionatul Naţional de Telefonie ediţia 2011, unul din copii noştri s-a clasat la categoria juniori pe locul 3. Această performanţă a fost marcată printr-un moment festiv, în faţa întregii tabere prin înmânarea diplomei şi medaliei de către Secretarul Federaţiei, Dl. Adrian Zaiţ, YO8OW. Şi acest eveniment a fost o nouă " scânteie " pentru motivarea copiilor către radioamatorism. Pentru Campionatul din acest an ne propunem să scoatem cel putin 3 copii în eter. Aceasta datorită faptului că atât ne permite doratea la acest moment. Visul nostru este ca la Coşna să avem o bază de concurs pentru că spaţiul pentru antene există, liniştea şi lipsa paraziţilor industriale e la ea acasă dar...

O altă provocare a acestei tabere a fost cursul de instruire pentru situaţii de urgenţă. A fost organizat de către Asociaţia "Exploratori Pentru Viitor", sponorizat de către ADRA Romania şi susţinut de către Dl. Vasile Grosoşiu din partea ASVSU. Având în vedere valoare acestui curs, la modulele de teorie au participat pe lângă cei 16 radioamatori prezenţi şi aproximativ 80 de persoane prezente în tabără pentru alte proiecte.

Au fost abordate principalele metode şi tematici pentru situaţii de urgenţă:
- curs de iniţiere pentru situaţii de urgenţă,
- prim ajutor pentru victime
- prim ajutor pentru aparţinători
- tematica radio pentru situaţii de urgenţă

Cursurile au fost prezentate la modul interactiv, folosindu-se imagini video, clipuri, explicându-se diferite scenarii de accidente şi metodele de intervenţie, importanţa radioului în situaţii de urgenţă, metodele de trafic pentru situaţii de urgenţă. Partea cea mai savurată a fost de departe partea practică, cu multiple exerciţii de simulare de accidente şi intervenţii diverse: primele constatări, acordarea primului ajutor, respiraţia artificială, imobilizarea victimei, transportul cu targa în diverse situaţii, cu sau fără obstacole, etc.

La moment de bilanţ, constatăm că a fost una dintre cele mai reuşite dacă nu cea mai reuşită tabără de exploratori. Investiţia făcută, nu doar cea financiară ( care nu este de neglijat în aceste momente de criză), ci mai ales cea sufletească ( doar câteva ore de somn pe noapte – restul petrecute în planificare, realizarea de diferite materiale ajutătoare, tehnoredactare, printare din partea întregii echipe de instructori, etc...) a meritat să fie făcută. Bucuria noastră a fost să-i vedem pe aceşti peste 100 de copii motivaţi, ca la întoarcerea acasă să facă şi altceva mai bun, mai folositor pe lângă timpul petrecut doar în faţa monitorului sau televizorului. Am văzut copii cu lacrimi în ochi la despărţire întrebându-ne dacă nu s-ar putea prelungi tabăra. Copii motivaţi să citească, să cânte muzică de calitate, să recite, să...facă gogoşi şi alte...delicateţuri, copii motivaţi ca pe computer să facă şi altceva folositor lor şi altora şi nu în ultimul rând copii ce doresc să continue pasiunea pentru radio sub diferitele ei forme sau să facă primii paşi în acest domeniu.

Ei bine, cred din toată inima că avem copii minunaţi, copii care vor putea ca mâine sau poimâine să ne ia locul cu succes ba, chiar să facă lucruri pe care noi doar le-am visat. Însă mai cred că, oricât de mare ar fi şi va fi pasiunea lor dacă eu şi cu tine nu vom sta alături de ei pentru a le călăuzi paşii, pentru a le fi exemple, (în bine îndrăznesc să spun), dacă nu vom lăsa de la noi ...ceea ce nu ne face cinste, talentul şi pasiunea lor şi toată investiţia pe care unii o facem în aceşti copii minunaţi se va risipi precum aburul . Va fi doar un disperat CQ fără a primi vreun răspuns de la cineva.

Prieteni, haideţi să punem umărul la creşterea acestei generaţii. Putem!

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 18-8-2012

7115

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Francisc Grunberg - YO4PX la 2012-08-19 12:40:17 (ora Romaniei)
  • Mihai Enea YO8CYN face parte din categoria rara dar cu atat mai pretioasa a radioamatorilor PROMOTORI. Acestia isi depasesc statutul de "elmeri", alaturi de care se formeaza cate-un incepator. Ei genereaza in jurul lor un adevarat fenomen de promovare in masa. Intregi grupuri succesive de tineri sunt educati in domeniul radioamatorismului si, mai ales, in spiritul acestuia. Jos palaria, Domnule Enea!

  • Postat de lee margh - YO7GWA la 2012-08-19 14:11:19 (ora Romaniei)
  • dragii mei nu pot sa ma abtin si sa nu va felicit pentru actiunile voastre! sunteti fantastici si tineti-o tot asa!uite ca se poate si imi pare bine ca la nivel de tara aceste actiuni se inmultesc! poate la anul ne vom intalni la CUPA IZVOARELOR de la valcea! felicitari inca odata si la reauzire! 73,s and gl! lee

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2012-08-19 14:35:11 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari din partea mea, care stiu cate eforturi se fac pentru organizarea si desfasurarea cu succes a unui asemenea camp. Ce am vazut in montajul foto este impresionant. Reiterez, poate mai oficial, decat a facut-o voluntarul nostru, vajnicul Lee, yo7gwa, pe care il pretuim foarte mult, invitatia de a organiza intr-o vacanta o actiune comuna.
    Noi am inceput vacanta de vara cu Festivalul Cupa izvoarelor si o vom termina cu Scoala de alpinism din masivul Buila-Vanturarita, unde sper sa avem si echipamente pentru US. Dupa aceea ne vom face timp pentru site, QSL-uri si diplome cu care suntem datori, etc.
    Salutari cercetasesti exploratorilor si liderilor adulti din asociatia dv.
    Cu prietenie,
    Nicu, yo7huz

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-08-19 20:32:09 (ora Romaniei)
  • TARE ! SUPER! FELICITARI ! 73

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2012-08-20 20:03:00 (ora Romaniei)
  • Dragi prieteni, multumesc pentru aprecieri. Vreu sa precizez ca nu am nici un merit personal, meritul este al copiilor, al intregii echipe de instructori, al celor ce au pus la dispozitie aparatura ( tnx. IZ0OZV, YO8RCM, YO8TLP, YO8RLK, si altii)

    Ptr Nicu si Lee, ne onoreaza propunerea voastra, discutam perioada taberelor voastre sa nu se suprapuna cu ale noastre si totul va fi Ok.
    73 de Mihai

  • Postat de Laurentiu - YO8SHI la 2012-08-21 22:08:01 (ora Romaniei)
  • Frumoasa activitate ati organizat si speram ca pe viitor sa mai fie o multime de astfel de tabere.
    Parerea mea e ca ar trebui facuta o mai mare publicitate, in sensul ca poate doar o mica parte din cei posibili interesati stiu de aceste activitati la care ar vrea sa participe cu cea mai mare placere.

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2012-08-22 12:23:12 (ora Romaniei)
  • Bravo Mihai ! Recidivezi in asemenea frumoase actiuni care pregatesc copiii pentru viata dar le deschizi si calea spre radioamatorism.Primeste tot respectul si consideratia mea !Toate bune si sper sa te aud si de acolo de unde vei merge . 73'

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-08-22 12:31:54 (ora Romaniei)
  • Superb Mihai.Sincere felicitari!

  • Postat de Petru - YO8SIU la 2012-08-24 20:41:12 (ora Romaniei)
  • Felicitari. Mi-as fi dorit in perioada copilariei sa merg intr-o astfel de tabara!!

  • Postat de alex - YO7CJU la 2012-10-07 20:14:07 (ora Romaniei)
  • pe cand urmatoarea tabara?
    felicitari si 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "COŞNA 2012"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact