hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Pe scurt despre ARRL Field Day

Ciprian Sufitchi N2YO

Nu-mi amintesc sa fi citit pana acum vreun articol romanesc despre ARRL Field Day, asa ca m-am gandit sa fac o prezentare sumara a acestui eveniment anual radioamatoricesc, la doar cateva ore de la incheierea editiei 2012.

Desi face parte din calendarul competitional al ARRL (Amateur Radio Relay League, asociatia nationala a radioamatorilor americani), Field Day (Ziua Campului in cea mai apropiata traducere) nu este de fapt un concurs, desi va fi numai asa in continuare, ci o ocazie foarte potrivita de a testa in conditii reale echipamentele radio destinate sa opereze in situatii de ugenta, de a prezenta publicului ce este radioamatorismul prin demonstratii practice, de a da ocazia celor care nu au inca licenta de a opera de la statii de radioamator si de a se destinde in mijlocul naturii alaturi de familie si prieteni.

Potrivit ARRL, la editia din acest an (23-24 iunie) au participat mai mult de 35000 de radioamatori americani in parcuri publice, mall-uri, scoli, centre pentru operatiuni de urgenta, de acasa sau din tot felul de locuri mai mult sau mai putin izolate. In Statele Unite aspectul de serviciu public pe care il imbraca radioamatorismul este luat foarte in serios. In dese randuri radioamatorii au avut un aport crucial la rezolvarea unor situatii de urgenta, prin interventia acestora reusindu-se salvarea de vieti omenesti si evitarea pagubelor materiale. In acest an recunoasterea oficiala a meritelor radioamatorilor americani a venit sub forma unor declaratii publice din partea oficialitatilor. Pana la data de 19 iunie mai mult de 20 de state si un numar foarte mare de localitati din SUA au transmis multumiri oficiale impatimitilor acestui hobby. Cateva exemple pot fi "saptamana radioamatorismului" declarata in statele Washington si New Mexico (tnx pentru semnalare si traducere YO4PX) sau "luna radioamatorismului" proclamata in statele Florida si Pennsylvania.

Scopul concursului este de a realiza cat mai multe legaturi cu statii alimentate de la surse destinate activitatilor de urgenta (in principiu baterii si grupuri eletrogene). Desi participarea radioamatorilor din amplasamentele fixe cu alimentare la reteaua natioanala este permisa si chiar exista o categorie speciala alocata acestora, legaturile dintre acestea nu valoreaza niciun punct, fiind deci descurajate. Regulamentul este destul de sofisticat, cei curiosi putandu-l gasi la aceasta adresa. Foarte interesante mi s-au parut categoriile de participare. Pe scurt acestea sunt:

A. Statii de club sau individuale portabile. La aceasta categorie se pot inscrie grupuri de trei sau mai multe persoane special organizate pentru Field Day. Amplasamentul de concurs trebuie sa fie situat in afara amplasamentului normal, fix, si in afara unor structuri cu instalare permanenta. Alimentarea cu energie electrica trebuie sa se face de la alte surse decat reteaua nationala. Exista si alte conditii restrictive pentru echipament. Aceasta este clasa de participare cea mai populara.

B. La aceasta clasa se pot inscrie grupuri de 1 sau 2 operatori care opereaza echipament pe baterii in mod exclusiv (sau alte surse neconventionale de energie). Puterea maxima permisa este de 5 W.

C. Statii mobile.

D. Statii aflate in amplasamentul normal (de acasa). Acestea se pot alimenta la reteaua nationala de energie electrica. Statiile din aceasta categorie nu pot puncta legaturi decat cu statii din categoriile A, B, C, E si F.

E. Statii in amplasament normal (de acasa), dar care sunt alimentate de la surse de energie considerate "de urgenta". Statiile din aceasta categorie pot contacta pentru obtinerea de puncte statii din orice alte categorii.

F. Statii care opereaza din amplasamentul unor centre de operatiuni de urgenta (Emergency Operations Center - EOC). Aceste statii pot fi alimentate de la reteaua nationala de energie eletrica, insa regulamentul impune pe perioada concursului testarea surselor de energie pentru situatii de urgenta.

O sub-categorie speciala a clasei A este GOTA (Get On The Air) la care se pot inscrie neradioamatori (in special copii) care sub supravegeherea unui radioamator autorizat pot face primele lor legaturi radio si eventual se pot contamina cu virusul incurabil al acestui hobby.

Controlul transmis si receptionat contine o cifra care reprezinta numarul de emitatoare independente care pot transmite din amplsament, urmat de categoria de participare si sectiunea ARRL. De pilda "2A OH" reprezinta controlul transmis de o statie din categoria A care are doua emitatoare si este in statul Ohio.

Pentru a identifica amplasamente de concurs predeterminate, ARRL a realizat o harta interactiva care poate fi foarte folositoare celor care in ultimul moment se decid sa se alature unei echipe aflate in vreun parc. Pe aceasta harta au fost listate 1633 locatii la editia din anul 2012.

Personal am participat anul trecut la Centrul pentru Operatiuni de Urgenta din Fairfax, VA, o institutie moderna si bine dotata tehnologic inaugurata in anul 2008, care gazduieste si centrul 911 local. Radioamatorii din nordul statului Virginia, membri ai ARES (Amateur Radio Emergency Service) au roluri foarte bine definite in planurile de urgenta organizate de aceasta institutie.

Iata cateva imagini de la participarea din editia 2011, la categoria 2F:

Pentru editia 2012 intentionasem sa cumpar un grup electrogen si sa operez la categoria E, dar au intervenit alte prioritati financiare care m-au determinat sa aman achizitia. In dupa-amiaza zilei de sambata 23 iunie am iesit cu familia in parcul Burke unde am vizitat cateva minute amplasamentul clubului local Vienna Wireless care a activat cu indicativul K4XY la categoria 4A. Seara am operat de acasa la categoria 1D numai in CW si am facut aproximativ 300 de legaturi.

O remarcabila mobilizare este facuta in fiecare an de Potomac Valley Radio Club impreuna cu Columbia Amateur Radio Association. Lucrand cu indicativul W3AO radioamatorii angrenati in Field Day desfasoara cantitati impresionante de echipament si resurse umane, in acest an categoria de participare fiind 27A (27 de statii in emisie in acelasi timp!). Anvergura acestei operatii nu poate fi perceputa decat urmarind imaginile de la aceasta adresa si filmuletul de mai jos.

Iata si cateva poze:


Primul transport de antene


W3AO in actiune


Echipa W3AO in ARRL Field Day 2012

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 25-6-2012

6964

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Viorel Iosca - YO9FIM la 2012-06-25 20:15:34 (ora Romaniei)
  • Nu am cuvinte! Am vazut si inca sunt cu mintea in acele corturi. Multumim Ciprian pentru articol,multumim lui YO4PX si celor a caror activitate o pun in slujba comunitatii.
    73 de YO9FIM

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2012-06-29 06:58:27 (ora Romaniei)
  • Interesaant articolul !Alta lume,alti bani,dar pasiunea este ...cat cuprinde !
    Multumiri pt informare !
    73 Vasile !

  • Postat de Ionut - YO9IGS la 2012-06-30 19:33:23 (ora Romaniei)
  • Ar fi interesant sa vedem si antenele...
    Super interesant...am ramas...mut :P

  • Postat de Niculet Aurel - YO4RSS la 2012-07-02 11:42:48 (ora Romaniei)
  • Field Day la americani este ceva traditional, de mult timp,iar pasiunea, isi spune cuvintul.La noi cind va deveni ceva obisnuit, normal.......73 Nick

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2012-07-02 12:11:50 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru efortul de a prezenta un material foarte interesant si util in acelasi timp. Poate si pe fondul cresterii in YO a actiunilor din portabil in HF, in programul WFF si nu numai !

    Observ din fotografii ca in multe amplasamente exista instalate ( si probabil in functie simultan ) mai multe transceivere si computere. Eram interesat de o "schema bloc" de instalare intr-un amplasament de tip A si F cu minimum 2 TX-uri. Cum sint rezolvate problemele de co-site??? Asignarea si comutarea antenelor, protectia transceiverelor la utilizarea simultana a unei antene, problemele inerente de RFI de la si spre computere, modul in care doi operatori pot schimba informatii ( intr-o situatie reala de urgenta ).

    Alimentarea si distributia energiei alternative este si ea o problema intr-un amplasament cu atitea echipamente. Judecind dupa foto "W3AO in actiune" este nevoie de KW buni de alimentare constanta. Sint utilizate filtre de putere trece-banda pe fiecare echipament ?

    Intr-un site de tip F era interesant de stiut cum coexista echipamente de radioamator de VHF/UHF cu echipamentele profesionale de putere, functionind la niste MHz distanta ! Pina la urma este vorba si de multa experienta practica :-))

    73s Sorin

  • Postat de Francisc Grünberg - YO4PX la 2012-07-02 16:51:48 (ora Romaniei)
  • Articolul "Activitatile Field Day si noii radioamatori" publicat pe saitul ARRL si prezentat in martie 2010 in traducere la http://yo4px.blogspot.com/2010/03/activit-atile-field-day-si-noii_24.html
    pune accentul pe oportunitatea oferita de astfel de manifestari pentru popularizarea radioamatorismului si ofera sugestii interesante care ar putea fi aplicate pentru atragerea potentialilor radioamatori. Articolul contine idei educationale privind prezentarea unor aspecte ale hobby-ului, cum ar fi lucrul prin sateliti si butoanele transiverelor.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2012-07-02 18:27:58 (ora Romaniei)
  • Descrieri tehnice despre activitatea in ARRL Field Day de la W3AO se mai gasesc pe internet, de pilda la adresa http://www.pvrc.org/FD/W3AO_Field_Day.pdf , unde se poate descarca o prezentare pdf.
    Exista si un documentar pe DVD cu activitatea din anul 2004, care poate fi achizitionat la adresa:
    http://www.arvideonews.com/lbfd/index.html

    73s de Ciprian N2YO

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2012-07-02 22:07:46 (ora Romaniei)
  • Field-Day american cu specificul său, nu poate fi aplicat în Europa şi cu atât mai puţin în România. Motivele sunt multe. Nu intru în amănunte. Dar în loc sa ne extaziem şi să cădem pe spate în faţa fenomenului american şi să ne tot lamentăm că la noi... aşa şi pe dincolo... mai bine am face câte ceva cu ce avem şi cu priceperea noastră. Câţi radioamatori români participă la programele WFF-YOFF ??? Dar la programul Danube Islands Explorer? Participare care ar fi un bun antrenament pentru ceva asemănător Field-day-ului american. Pot fi număraţi pe degetele de la 2 sau 3 mâini. 14-15 din peste patru mii de radioamatori autorizaţi!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Pe scurt despre ARRL Field Day"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact