hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XIV-a

George Pataki WB2AQC

Radio Communication Handbook

Radio Communication Handbook Acest manual este la editia a 8-a, a fost pulicata in 2005, de Radio Society of Great Britain, Lamda House, Cranborne Rd, Potters Bar, Herts, EN6 3JE, Great Britain; Telefon: 0870 904 7373; Websait: www.rsgb.org. Editorii Mike Dennison G3XDV si Chris Lorek G4HCL au coordonat o multime de contribuitori.

Dimensiunea cartii este de 21.0 x 29.6 cm, greutatea 2 kg, paginile sunt notate cu numarul capitolelor, dar se pare ca sunt cam de ordinul celor ale unui Handbook publicat de ARRL. Pretul a fost de 29.99 lire sterline.

Lucrarea contine lista autorilor diferitelor capitole cu indicativele lor, o prefata, 26 de capitole foarte documentate si bogat ilustrate cu scheme, tabele, diagrame si fotografii, 2 apendice si un index.

Capitolele sunt:
1. Principii generale.
2. Componente pasive.
3. Semiconductori si tuburi electronice.
4. Oscilatoare.
5. Amplificatoare, mixere etc.
6. Receptoare HF.
7. Emitatoare si transivere HF.
8. Emitator si receptor comandate prin software.
9. Receptoare, emitatoare si transivere VHF/UHF.
10. Banda de 136 kHz.
11. Receptoare si emitatoare pentru microunde.
12. Propagare.
13. Antenele si constructia lor.
14. Linii de transmisie.
15. Antene pentru HF.
16. Antene pentru VHF/UHF.
17. Antene pentru microunde.
18. Codul Morse.
19. Transmisii de date.
20. Tehnici pentru imagini.
21. Satelitii si spatiul.
22. Calculatoarele radioamatorilor.
23. Compatibilitatea electromagnetica.
24. Alimentatoare.
25. Masuratori si echipamente pentru masurari.
26. Sfaturi pentru constructii de amator.

Apendicele A contine formule, tabele, scheme, diagrame.

Apedicele B prezinta circuitele inprimate, la valoarea reala, pentru diferitele constructii descrise in carte.

Indexul prezinta intrarile pe numere de capitole si subcapitole, in loc de numere de pagini care probabil trec de 1000, deoarece ele sunt astfel numerotate.

Lucrarea este masiva, foarte bine documentata, un ajutor real pentru constructori.


RADIO!

RADIO! Revista trimestriala este sau a fost publicata de compania Radio Shack, 700 One Tandy Center, Fort Worth, TX 06102-2816, USA. Difuzata numai prin pravaliile Radio Shack. Aceasta este editia de Primavara 1994.

Dimensiunea este de 20.7 x 27.6 cm, greutatea 0.2 kg, numarul de pagini 80. Pretul a fost de $1.95 si nu $2.00 cum unii ar fi intentionati sa creada. Editorul Harold Ort, N2RLL, a coordonat un grup de contribuitori.

Revista contine multe reclame ale produselor vandute de Radio Shack, atat piese simple, cat si aparate complete si functionale. Articole de recenzii si descrieri amanuntite a unor echipamente electronice sunt numai cele comercializate de aceasta firma.

Atat reclamele cat si articolele descriind diferite produse se refera la cele folosite de radioamatori, cei cu "citizen's band" sau electronisti in general. Iata cateva recenzii: receptorul PRO-2006, receptorul DX-390, transiverul HTX-404 pentru UHF-FM, masuratorul de frecvente 22-305, toate vandute in pravaliile Radio Shack care se gasesc in mai toate tarile lumii.

Revista are si articole tehnice ca Antene pentru receptii superioare a undelor scurte, Imbunatatirea receptoarelor prin adaugarea unor accesorii, Achizitionarea unui aparat CB si altele.


MODERN ELECTRONIC COMMUNICATION

MODERN ELECTRONIC COMMUNICATION Acest manual, la editia a 6-a, a fost publicat in 1999 de Prentice Hall, Upper Saddle River, NJ 07458, USA. Autorul este Gary M. Miller, profesor la Monroe Community College, Rochester, NY. Dimensiunea este de 21.0 x 26.1 cm, greutatea 1.7 kg, are coperti tari, hartie velina, numarul de pagini 794.

Cartea are prefata neobisnuita in care autorul explica continutul lucrarii, 17 capitole fiecare cu subcapitole, un glosar, o lista de acronimi si un index.

Fiecare capitol prezinta lista subcapitolelor, obiectivele ce se urmaresc precum si lista termenilor principali. La sfarsitul fiecarui capitol sunt o serie de intrebari recapitulative, foarte utile pentru asimilarea materialului prezentat.

Capitolele sunt:
1. Subiecte introductive.
2. Modulatia in amplitudine, Emisia.
3. Modulatia in amplitudine, Receptia.
4. Comunicatia cu o singura banda laterala.
5. Modulatia in frecventa, Emisia.
6. Modulatia in frecventa, Receptia.
7. Televiziunea.
8. Tehnici de comunicatie.
9. Comunicatii digitale, Emisia.
10. Comunicatii digitale, tehnica codarii.
11. Comunicatii de retea.
12. Linii de transmisiuni.
13. Propagarea undelor.
14. Antene.
15. Ghiduri de unde si radiolocatia.
16. Microundele si laserii.
17. Fibre optice.

Cartea este excelent conceputa atat pentru aprofundarea comunicatiilor electronice in cadrul unui curs de scoala, cat si intr-un studiu individual.


NEWTON'S TELECOM DICTIONARY

NEWTON'S TELECOM DICTIONARY Acest dictionar este editia a 17-a, contine peste 21.000 de termeni si se lauda cu peste 450.000 exemplare vandute. Presupun ca acest numar a mai crescut pana azi. Ea a fost publicata in 2001 de CMP Books, Coverging Communications Group, 12 West 21 Street, New York, NY 10010, USA. Autorul este Harry Newton, 205 West 19 Street, New York, NY 10011, USA; Email: Harry_Newton@HarryNewton.com; Websait: www.HarryNewton.com.

Este o carte cuprinzatoare, dimensiunea este de 18.7 x 23.5 cm, greutatea 1.43 kg, numarul de pagini 797.

Cu toate ca lucrarea este voluminoasa ce recenzie as putea sa scriu despre ea? Nu are capitole, subcapitole sau macar sectii, nu are diagrame sau ilustratii si natural nici un index. In schimb are un numar uimitor de mare de termeni folositi in domeniul telecomunicatiilor, fiecare cu o explicatie detailata.

Trebuie insa mentionat ca o astfel de lucrare nu poate fi niciodata completa si terminata caci intr-o industrie ca telecomunicatiile care mereu se dezvolta, apar in continuu noi expresii. Pentru un studiu aprofundat a stiintei si tehnicii in acest domeniu, un dictionar este indispensabil.

Iata insa ca fara sa am ceva concret sa recenzez, am reusit sa scriu cateva paragrafe sa mearga cu poza copertei alaturate. Ma intreb daca am reusit sa scriu ceva despre nimic, sau nimic despre ceva, oricum sunt multumit.


A GLOSSARY OF COMPUTING TERMS

A GLOSSARY OF COMPUTING TERMS Oh Doamne, inca un dictionar? Pe langa multe manuale tratand diferite subiecte tehnico-stiintifice au aparut si o serie de dictionare explicand aproape fiecare cuvant folosit in acele carti. Fie ca se numesc dictionare, glosare, enciclopedii, vocabulare sau lexicoane, toate se rezuma la aceeasi functie, sa explice termenii folositi in manualele de specialitate.

Categoric aceste dictionare sunt utile in ramurile de activitati mereu in dezvoltare si schimbare, cu cuvinte si expresii noi create "peste noapte". Textele folosind termeni noi sau putin cunoscute nu ar putea fi asimilate cu usurinta fara aceste dictionare.

Utilitatea lor se arata nu numai in numarul mare in care se publica, dar si in editii noi si mereu completate; de exemplu acest glosar este la editia a 10-a.

Lucrarea a fost publicata in 2002 de Pearson Education Limited, Edinburgh Gate, Harlow, Essex, CM20 2JE, England. Ea a fost editata de un grup dela The British Computer Society.

Dimensiunea cartii este de 15.5 x 23.3 cm, greutatea este de 0.65 kg, numarul de pagini 379. Pretul este in barcod si nu il pot citi.

Glosarul are o introducere, 5 parti mari, fiecare cu o serie de sectoare:
A. Cum sunt folosite sistemele calculatoarelor.
B. Din ce se compun sistemele calculatoarelor.
C. Cum se creeaza sistemele calculatoarelor.
D. Cum functioneaza calculatoarele.
E. Suplimente ca acronime si prescurtari.

Peste 3000 de termeni utilizati in tehnica calculatoarelor sunt explicati in detaliu, uneori cu desene si tabele, deci este mai complex decat un simplu dictionar.

Lucrarea este folositoare celor care studiaza o carte sau numai un articol despre calculatoare si vor chiar sa si inteleaga cele citite.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 13-6-2012

6504

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact