hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cupa "Constantin Brâncuși" la radiogoniometrie, Ediția Jubiliara a XV-a

Sorin David Nimara YO7CKQ

Anul acesta, tradițional pentru luna mai, s-a desfașurat la Târgu Jiu Cupa "Constantin Brâncuși" la radiogoniometrie organizată de Palatul Copiilor Târgu Jiu, Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu și Direcția Județeană de Sport Gorj. S-au reunit un numar de 31 participați la concursul de radiogoniometrie și peste 40 de participanți la Orientare Sportiva, din 6 județe. Concursul a ajuns in acest an la Ediția Jubiliara a XV-a.

Sufletul acestui concurs este Dl. Pofesor Adrian MARCU, radioamator cu indicativul YO7LOI și deținator al titlului de Maestru al Sportului la radiogoniometrie. El și-a inceput activitatea la Palatul Copiilor si Elevilor din Târgu Jiu in 1993. Pasionat al acestui sport s-a preocupat de organizarea acestui concurs la nivel de "faza județeana". Mai tirziu a ințeles ca participarea mai larga și concurența sporita va aduce valoare acestui concurs si l-a promovat la nivel național. Cupa Constantin Brâncuși face parte acum din Calendarul competițional național 2012, aprobat de FRR.

Adrian MARCU este in prezent titular al Catedrei de Radiogoniometrie de la Palatul Elevilor si Instructor voluntar la C.S. Pandurii Târgu Jiu. Catedra are si trei grupe de Orientare Sportiva. Activitatea atrage la fiecare inceput de an circa 180 de copii care se inscriu iar sfirșitul anului mai gasește 80-90 care dezvolta pasiunea.

Din pasiune pentru radiogoniometrie Dl. Adrian MARCU a cumparat in 2008 un Canton Silvic dezafectat intr-o poiana din padurea comunei Mușetești, o zona deosebit de frumoasa. Fața de primul reportaj (*) Dl. Profesor a facut cabanei unele modernizari: mobila de bucatarie, alimentare cu apa curenta, frigider si apa calda produsa cu ajutorul unui panou solar instalat prin programul "Casa Verde". Alimentarea cu energie este asigurata tot de un generator cu benzina.

Adrian MARCU este un om modest, reținut care vorbeste puțin despre realizarile sale pe care va asigur ca merita sa le cunoaștem. Pe lînga organizarea acestui concurs el participa împreuna cu echipa de radiogoniometrie inscrisa la S.C. Pandurii Târgu Jiu la peste 10 alte concursuri anuale, interne si internaționale.

In 2011 Adrian Marcu a reuşit să se claseze pe locul cinci la Campionatul European de Radiogoniometrie, care s-a desfăşurat în staţiunea Băile Felix, obţinând în acest fel cea mai bună poziţie din echipa României şi cel mai important rezultat al naţionalei din ultimii zece ani.

La Campionatul Național de Radiogoniometrie din 2011 patru sportivi gorjeni au ciștigat Locul I la diferite categorii de virsta: Ramona Manea (YO7MAE), Simona Creţan, Valentina Marcu şi Mircea Bobârsc. Ei fac parte din grupul de 20 de sportivii inscriși la Pandurii, care fac performanță.

Mircea Bobârsc a participat si la competiţia care sa avut loc în Bosnia-Herţegovina reușind sa devina Campion Balcanic!

Realizarile de mai sus au fost subiect in ziarul Adevarul.

Pentru a promova evenimentului C.S. Pandurii Târgu Jiu a primit aprobarea de a utiliza indicativul special YP15ARDF in perioada 5-13 mai 2012. Tot in aceasta perioada a fost instalata baliza de HF YP7ARDF care a operat in frecventa de 14098.5 KHz in CW. Deoarece am avut probleme cu comanda unor cristale de quarț am folosit pe post de TX un FT857D pus la dispoziție de Serge, YO7SG; puterea de emisie a fost de 5 watts RF. In urma unor experiențe personale cu antene EFHW (End Fed Half Wave) am instalat o astfel de antena cu un adaptor special. Baliza a fost operata in CW cu un manipulator cu memorie produs de K1EL sub brandul K12 pe un microcontroler MICROCHIP 12F683.

Simbata 12 mai am instalat impreuna cu YO7Sg si YO7LBX un echipament radio la Cantonul Silvic 33 unde era și locul de "Sosire" pentru concurenți. Am folosit un ICOM 756 PRO III cu o sursa liniara Diamond GSV3000 iar antena un simplu LW de aproximativ 33 metri prevzuta si cu trei contragreutați la nivelul solului. Pentru adaptarea impedanțelor mari s-a folosit suplimentar si un UNUN de 9/1 home-made.

Locul de "Start" pentru toate categoriile de concurenți a fost un pîriu la ieșirea din satul Musetesti. Am avut parte de o vreme excelentă: cer senin, un soare orbitor si +33 de grade celsius. Lipsa ploilor in zilele premergatoare au lasat drumurile de care de pe cîmp si cel forestier in buna stare, ferind concurenții de alte neplăceri.

Participanții la concursul de orientare, mulți, mici si neastîmparați au recapitulat modul de compostare al fișelor de participare la fiecare punct de control.

Concurenții de la RGA, etapa de 144 Mhz, și-au asamblat receptoarele, au instalat bateriile in locașuri si au facut teste de recepție pe "vulpile" care operau deja. Fiecare și-a instalat sistemul "Sport-Ident" care permite inregistrarea electronica individuala a activitații pe perioada concursului.

Apoi a fost dat startul pentru toti participanții.

Concurenții de la Orientare Sportiva au avut de parcurs un culoar obligatoriu de 1.5 Km pîna la cabana forestiera de unde au ridicat harțile cu traseele. Apoi cu busola in mîna au parcurs un traseu de 1...3 Km cu 6-12 posturi de control, funcție de categoria de vîrsta.

Cei de la radiogoniometrie au parcurs și ei culoarul obligatoriu de 1.5 Km și apoi a urmat gasirea celor 2-5 vulpi, dupa categorie.

Dupa o vreme au ajuns la "Sosire" copii de la Orientare Sportiva care au primit sucuri, bauturi racoritoare si cite ceva de mîncare. Florin, YO7LBX, a donat participanților infometați cele 12 sandviciuri personale :-)

La sosirea celor de la radiogoniometrie au fost finalizate inregistrarile cu sistemul electronic "Sport-Ident" și concurenții au putut consulta cu atenție timpii inregistrați.

Dupa aceasta activitate cei mici și-au pus costumele de baie ai au participat la mult-așteptata "bataie cu apa" care a fost un real succes !!!

Duminica, 13 mai, tot pe o vreme excelenta a urmat etapa a II-a a concursului de radiogoniometrie in banda de 3.5 Mhz si cel de Orientare Sportiva. A fost alesa de organizatori padurea Bârsești situata la ieșire din municipiu, catre Tismana.

Copii de la Orientare au avut parte de provocari noi.

Cei de la radiogoniometrie, mai mari si experimentați, au infruntat desișul padurii.

Tot duminică 13 mai, a avut loc intocmirea clasamentelor, desemnarea cîștigatorilor si înmînarea trofeelor si dipomelor. Festivitatea a avut loc la orele 16.00 la sediul Palatului Copiilor din Târgu Jiu. Colegul nostru Gau, YO7LOD, care deține un atelier de manufactura pentru sticlărie a sponsorizat competiția cu un set de cupe din sticla.

Clasamentele pot fi vazute aici.

Indicativul YP15ARDF a fost operat in perioada 5-13 mai de YO7SG, 7CJB, 7CKQ si 7LBX in benzile 3.5-50 MHz in CW, SSB, RTTY, BPSK si Packet via ISS. Au rezultat 970 de QSO-uri cu statii din 4 continente si 49 prefixe DXCC. Printre altele in LOG se regasesc QSO-uri cu: A4, A9, CN, EA8, JA , TF, TR, YB, JY si P4. A fost tiparit si un QSL special pentru aceasta activitate care se poate vedea aici.

Am primit prin E-mail, la yo7kfx@gmail.com, un numar de 17 rapoarte de recepție pentru baliza YP7ARDF. Unele din ele cu o copie a textul transmis, altele cu fisiere audio salvate. Am pregatit pentru toți si un QSL special care se poate vedea aici.

Le mulțumim tuturor celor care au schimbat un control cu noi si celor care ne-au postat pe clustere.

Va așteptam anul viitor la Cupa Constantin Brâncuși la RGA si speram sa va reintilnim in benzi cu un nou indicativ special.

(*) http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=672

Sorin David Nimara YO7CKQ
Maestru al Sportului

Articol aparut la 25-5-2012

7704

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2012-05-26 01:19:42 (ora Romaniei)
  • Exceptional exemplu de : SE POATE!
    Felicitari Dl. Prof YO7LOI si echipei pentru toata daruirea lor!
    Bun articol draga Sorin.Cele mai sincere urari de succes celor din YO7.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-05-26 07:14:16 (ora Romaniei)
  • Ce frumos ! ... sa nu va opriti , .... , in toata ' nebunia ' acestei perioade , acesta daruire a organizatorilor din yo7 e superba ! Felicitari !

  • Postat de Laurentiu - YO8SHI la 2012-05-29 21:38:10 (ora Romaniei)
  • Frumos ca se mai ocupa cineva si de asa ceva si mai ales ca sunt implicati multi tineri.
    Sa sparam ca din ce mai multe activitati de acest gen vor lua amploare in viitor in toate districtele.

  • Postat de mihai - YO4RQL la 2012-06-08 21:15:03 (ora Romaniei)
  • felicitari dl Sorin as dori mai multe informatii de unde se pot achizitiona receproare... astept raspunsurile pe email. 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cupa "Constantin Brâncuși" la radiogoniometrie, Ediția Jubiliara a XV-a"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact