hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Patru decenii radioamatorism cu... digitale "home-made"

Partea a III-a

Iulius I. Suli YO2IS

Continuare dintr-un articol anterior

Ultimele programe si aplicatii cu L/B881 au fost realizate in 1992-93 apoi odata cu instalarea noului PC-286/8-12 MHz au aparut aplicatiile pentru radioamatorism de tip "ready to use", care m-au "eliberat din stress-ul textelor sursa, asamblorului si debugger-ului!

Profit si acum de cele invatate la programarea in Assembly cu L/B881 care imi sunt de folos la scrierea programelor pentru PIC-ul 16F84.

Va asigur ca soft-istii merita toata stima noastra, este o munca grea, pentru care trebuie talent si daruire, ma bucur ca inca sunt destui radioamatori care creiaza programe "freeware" excelente, vezi ARGO, TR4W, SpecLab, WSJT si nu numai !


Cartridge pentru L/B881 cu EPROM sovietice si aplicatia RYSC 6 KB
si...americane din...Malaesia ! si MIT Basic – 8 KB, in dreapta.


Wrapping "a la yo2is" la cartridge, munca de "chinez batran" unde nu se admit greseli ...

Revenind la SSTV, care la inceput se facea cu echipamente analogice greu de procurat si manevrat, in mijlocul anilor "80 am primit cadou de la cel care a fost YO2AFS un set de cablaje imprimate pentru a realizarea unui convertor digital de receptie SSTV/FSTV dupa G3WCY ( cu care am avut placerea unui QSO SSTV A/N 8s in 13.02.89 confirmat cu QSL ! ), care permitea afisarea semnalelor SSTV receptionate pe ecranul unui televizor. Erau multe componente greu de gasit, memoriile dimanice 4116, convertorul A/D LM2914 s.a. Proiectul a ramas o vreme abandonat, pana in ziua in care am citit in "Radio Rivista" despre generatorul de semnal audio SSTV realizat prin soft pe un calculator Commodore 64. Asta m-a stimulat in realizarea programului de emisie SSTV alb-negru si..gri rulabil pe L/B881, care genera un text sau macro-uri prestabilite, mira si diverse grafice in degradee ( bare H/V, tabla de sah etc.)


Mira electronica SSTV A/N/G 8s receptionata de DL1NCH in 28.04.89

Manual se putea introduce in memoria RAM o imagine A/N peste care se suprapunea un rastru din hartie milimetrica translucida, fiecare patratel (pixel) se coda dupa o rigla cu 16 tonuri de gri...laborios dar interesant.


Fotografia cu Margareta Paslaru, codata de Caius, YO2CE
si receptionata de faimosul SM5EEP cu un echipament professional Wrasse SC-1.

Din pacate cu pseudografica existenta la L/B881 nu putea fi vorba de receptie SSTV ...asta m-a facut sa ma reintorc la vechiul convertor SSTV/FSTV nefinalizat. N-am avut cu cine colabora, desi stiam ca si-n YO5/CJ a fost realizat cu success un montaj similar.


Convertorul SSTV/FSTV tip G3WCY, v.2is

In 22 dec 1988 realizam primul QSO SSTV A/N 8 sec cu echipamentele digitale din dotare, am debutat la timp caci aparuse deja SSTV-ul color!

Abia la sfarsitul anilor "90 am revenit in SSTV cu noul PC-486 in MS-DOS cu GSHPC, un monitor VGA A/N si o placa video de 512 KByte.

Vizita lui Lali, HA8BI, imi va aduce o noua provocare, Packet-Radio, iar la modul concret, EPROM-ul cu sistemul de operare si RAM-ul necesar realizarii TNC-ului istoric, PK-1, apt de trafic in AX.25 atat in undescurte la 300 Bauds cat si 1200 Bauds in ultrascurte. In mod atipic aveam sa debutez in 1990, in AX.25 descarcand pe 10m, din BBS-uri suedeze elemenetele kepler ale satelitilor de radioamator activi in acei ani.


TNC PK-1 cu Z-80, EPROM, RAM 32 KByte, modem 300 Bauds in stanga si 1200 Bauds in spate.

Interesul meu pentru Packet-Radio m-a facut sa construiesc apoi TNC-2, in diverse variante de hard si soft provenind din DL, I si chiar YO.

Acum MIX-Win rezolva emisia / receptia AX.25 in mod "simplist" folosind placa de sunet cu un soft performant, practic fara hardware !...Ma bucur sa pot receptiona cu el mesajele APRS din zona YO2. Inca regret ca reteaua terestra de PR din YO a ramas doar un...deziderat !

Desigur cele prezentate mai sus sunt de acum istorie, hard-ul si soft-ul care au inglobat cateva mii de ore de munca intelectuala si fizica vor ajunge la tomberonul de...reciclabile. Nu-mi pare rau, am invatat enorm de multe lucruri utile, care mi-au facilitat accesul spre activitatiile de top din radioamatorism. Sunt recunoscator celora care mi-au sprijinit dorinta de a invata si construi echipamente performante, familiei si-n special sotiei YO2DM care a inteles si stimulat preocuparile mele.

Drumul spre Laptop si Tableta nu mai trece azi pe la digitalele istorice, tehnologia galopeaza si ne oliga "volens nonlens" sa devenim cu totii utilizatori (users) platitori!, tot mai putini stiu ce si cum se intampla in acele minunate cutii cu care ne desfasuram traficul in modurile digitale si nu numai.


O parte a montajelor digitale, care de acum nu mai sunt pe rafturile statiei mele,
devenind parte a colectiei retro YO2IS...

Timisoara, 10 martie 2012

Iulius I. Suli YO2IS
Maestru International al Sportului ing. prof.

Articol aparut la 23-5-2012

7172

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact