hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Patru decenii radioamatorism cu... digitale "home-made"

Partea a II-a

Iulius I. Suli YO2IS

Continuare dintr-un articol anterior

Aveam sa primesc in iarna anului 1980, de la DL6NAA, Rene, un kit de experimentare a microproccesorului 8080, Siemens SIKIT-80, care a fost in perioada urmatoare elementul central a noului meu microcalculator botezat "HAM-8080". Din pacate eram iarasi singur in confruntarea cu multiplele probleme hard-soft pe care trebuia sa le rezolv.

Placa SIKIT-8080 cuprinde microprocesorul 8080 ( functioneaza bine si cu varianta MMN 8080 made in YO!), integratele de deservire 8228 si, 8224 cu oscilator pe 18.432 MHz, interfetele programabile, cea seriala USART 8251 si cea paralela PIO 8255. Memoria RAM statica de 1 KByte! memoria EPROM 4 KByte ( 1 KB / capsula ) din care 3 KByte sistemul de operare si 1 KByte aplicatiile HAM (RTTY,CW!).


Placa SIKIT-80 completata cu decodoare pentru extensia de RAM/ROM montata pe placa ad-on

Placa ad-on "homemade" cuprindea extensia de memorie RAM / ROM, sistemul de interfete, seriala cu 8251 pentru RTTY, conversie A/D cu modemul pentru interfata de casetofon, generatorul de rata Baud, ceasul cu 8253, manipularea CW, s.a.

Partea software include si interpretorul TINY Basic (dupa Wang) caruia i-au fost alocate cate 3 KB memorie EPROM / operativa RAM si programatorul de memorii EPROM 2708, memorii care desi erau deja depasite tehnologic se gaseau mai usor. Programatorul este construit dupa o descriere aparuta in "Microprocesorul 8080 in aplicatii", ed. Facla 1981, avand ca autor pe prof.univ.dr.ing. Crisan Strugaru care mi-a fost mentor si indrumator la realizarea microcalculatorului "HAM" . Am avut cinstea sa fiu coptat la realizarea unui proiect de receptie digitala a satelitilor meteo condus de Domnul profesor.


Placa ad-on cu extensia de RAM/ROM si interfata RTTY, CW, caseta


Spatele placii ad-on cu "wrapping a al yo2is"!

Consola video foloseste acelasi TV Sport, afisarea facandu-se pe doua pagini independent selectabile, cu 16 randuri a 32 caractere pe rand si o tastatura "homemade" asamblata cu taste cumparate de la reparatorii calculatoarelor de birou.


Consola video 16x32 cha cu tastatura "home made" tip Scrable !

HAM-8080 a fost calculatorul scoala pentru invatarea programarii "pe hartie" direct in cod masina !, a realizarii de programe utilitare in TINY B. ( in parte publicate in revista "Radioamatorul" / BV ), a traficului RTTY in Baudot si apoi in ASCII la 110 Bauds...mod necunoscut de radioamatorii de acum, ( ARRL transmitea buletinul DX pe 20m in acest mod...)

La sfarsitul deceniului sapte era la moda in UUS, HSMS-ul ( High Speed Meteor Scatter ) in CW, semnalul inregistrat pe banda magnetica era derulat la viteza mica putand fi decodate auditiv chiar si la semnale transmise initial cu peste 1500 semne pe minut ( LPM ). Manipulatoarele electronice cu memorie RAM erau ideale pentru acest scop, mai dificila era procurarea RAM-urilor statice (1101, 2102 ). SM7AED, Arne, care m-a initiat in HSMS mi-a trimis descrierea unui MEMO key dupa SM2DQS denumit MICEK, era relativ simplu si eficient, i-a placut si lui Joska, YO5AVN/3, care l-a si luat in dotare !. Varianta realizata a fost prezentata intr-un articol publicat in revista "Tehnium” nr.3/1977.


MEMO-key, anno 1976 cu 2 memorii RAM 1101, adica 2 x 256 Bits!

Evident a trebuit sa-mi fac un altul, am optat pentru ceace era "la moda", acel ACCU MEMORY-keyer descris, pe nu mai putin de sapte pagini , in Handbook 76 !. Este o "uzina" de TTL-uri asezate pe trei placi, cu patru bancuri de memorie si contor pe 4 digit"s cu afisoare LED cu 7 segmente. L-am folosit mai bine de un deceniu pana cand am trecut la manipularea HSMS prin calculatorul L/B881 folosind un soft scris de mine in Assembly, KETIMS ( KEyer TImer MS ). MEMO-Keyer a revenit in actualitate in martie 2000, cand am inceput sa fiu interesat de noul mod QRSS folosit in undele lungi ( 3 sec un punct si 10 sec o linie ) asa am convertit manipulatorul din High-speed in Low-speed CW keyer !. ( PC-ul era "ocupat" cu receptia QRSS!)


ACCU-MEMORY keyer, cu cele trei placi, cea de jos "home made" adaptata la memoriile statice care erau diferite de cele din schema originala!

Desi la inceputul anilor "80 in Timisoara aparusera mai multe calculatoare din seria ZX-Spectrum de la Synclair, apoi clonele HC-85 sau TIM-S, nu am fost multumit de prestatia acestora, mai ales ce priveste fiabilitatea si accesul la resursele software ( lucru valabil si azi in "era PC" ! ) fiind gandite pentru utilizatori si nu...dezvoltatori ( vezi "plug and play" ! ).

In vara anului 1985, dupa o vizita la YO3NP am decis impreuna cu DM sa achizitionam placa de baza a microcalculatorului L/B881, realizat de cei de la LIXCO, urmand ca interfetele, tastatura, sursa clasica si mecanica sa fie "home made" !.

Tastatura, eterna poveste, o voi realize dupa ideia DM cu patratelele din plastic inscriptionate de la jocul "Scrable", care se puteau monta relativ usor pe tastele de calculator produse la "Conect" Bucuresti.

In doua saptamani L/B881 v.2is era functional cu o sursa de tip classic iar ca periferic pentru transferul de soft un casetofon "Philips" cu o mecanica robusta si fiabila !, Demn de mentionat, ca cu Noni, YO2DNO, faceam transfer de fisiere prin radio in FM pe 2m, spre mirarea celor care ascultau ciudata modulatie. In oras au existat la un moment dat trei L/B881... din pacate niciodata mai multe!

Era pentru acea perioada o dotare de exceptie, aveam la indemna un sistem de operare gandit modern cu acces la un editor de texte si un asamblor cu care imi puteam realiza programele de radioamatorism dorite. Vreme de un deceniu avem sa-mi dedic timpul liber aplicatiilor scrise pentru L/B881 si folosiri acestuia pentru traficul de radioamator.

Iata lista celor mai importante aplicatii realizate:

  • SERV, pachet de subrutine pentru imprimanta ad-hoc, telexul RFT T51.0, transfer de fisiere catre si de la calculatorul HAM, transfer de fisiere de la un cartridge extern peste o interfata PIO-prin care eliminam casetofonul si asiguram un transfer sigur si rapid.
  • RYSC, pachet de programe pentru trafic RTTY emisie-receptie, SSTV generator de text sau pseudo-imagine in alb,negru si gri pentru emisie. CW program de emisie.
  • MIT-Basic de 8KByte, prima aplicatie de acest tip implementata pe un L/B881. Codul hexa l-am preluat direct din paginile revistei sovietice "Radio" si am dactilografiat cateva mii de caractere in editorul de texte, de unde l-am transfertat pe o caseta , apoi dupa adaptari/modificari a fost scris in patru EPROM-uri a cate 2 KByte. A trebuit sa adaptez/modific programul monitor de la L/B881 pentru a elibera adresa 0h, compatibilizate subrutinele I/O, realizate subrutine noi.
  • KETIMS program pentru Meteor scatter, cu manipulator cu memorie, ceas propriu, comutator emisie / receptie compatibil cu manipularea CW / PTT a statiei cu tuburi electronice !.
  • EPROMS, programator de memorii EPROM de la 2 la 8 KByte, adica din seria 2716, 2732, 2764 cu o varianta BIGROM care permite programarea memorilor de pana la 32 KByte, util la Packet-Radio.
  • Programe BASIC pentru calculul orbitelor satelitilor de radioamator, a orbitelor Lunii pentru EME, log de statie/concurs, etc.

    Timisoara, 10 martie 2012

    Va urma

    Iulius I. Suli YO2IS
    Maestru International al Sportului ing. prof.

    Articol aparut la 21-4-2012

    8393

    Inapoi la inceputul articolului
  • Nu exista comentarii postate.
    Comentarii (0)  

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact