hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cabrillo în concursul YOHF SSB 2004

Cristian Colonati YO4UQ

Desi nu sunt un pasionat al concursurilor, din când în când îmi place sa ma întâlnasc pe calea undelor într-un timp scurt cu cât mai multi prieteni, sa le mai aud glasul si sa le transmit salutarile de rigoare. În câteva concursuri internationale am lucrat asa cum este modern cu un program de log electronic (gratuit bine înteles) si mai apoi transmiterea acestuia la organizator în format Cabrillo, asa cum era recomandat în subsolul regulamentului de concurs. (vezi regulamentele publicate de SM3CER)

La îndemnurile Federatiei si la recomandarile de a folosi primele programe de log electronice în competitiile YO, mi-am luat inima-n dinti si am zis: "... hai în campionatul HF SSB 2004!..." Zis si facut... am downloadat si am generat quasi instantaneu cele doua programe elaborate cu multa competenta si grije de catre DL5MHR Nicky si YO9HG Margarit. Le-am testat la rece pe ambele. Mi-a placut mai mult cel de la Nicky. Este mai colorat, scrie mai mare (port ochelari) si se opereaza mai usor. Nu pune prea multe întrebari si .... este mai Windows. HI! Si cel de la Margarit este foarte bun si elaborat dar oricum trebuia sa încep cu ceva. Am intrat putin si în intimitatea fisierelor generate de program unde se regasesc listele (vectorul) de legaturi din timpul concursului. Cel de la Nicky (DL5MHR) lucreaza cu module din programul de baze de date relationale din Office MS Access al Miccrosoft. Programul nu functioneaza sub WindowsXP ci numai sub Windows98. Cel de la Margarit lucreaza cu o constructie de baza de date din FoxPro si este compatibil cu toate sistemele de operare de la DOS la WindowsXP. Atentiune la generarea sub WindowsXP aduceti toate fisierele sub acelasi folder C:/Frr.

Lucrând în concurs sub Win98 cu programul lui Nicky aparent totul a mers bine, inclusiv salvarile finale si cearea fisierelor text (logul clasic), fisa summary si fisierul Cabrillo. La 5 minute dupa terminarea concursului am expediat logul Cabrillo la adresa recomandata pentru arbitrarea electronica yo9hg@yahoo.com . Mi-am zis... sunt primul care a expediat fisele... o sa primesc felicitari pentru operativitate!

Surpriza!... Surpriza!... Surpriza!... La primul QTC nu sunt pe lista celor care au trimis logul. S-o fi pierdut zic eu... si-l mai timit odata. La al doilea QTC sunt pe lista neagra a celor care nu au trimis log. Primesc si un e-mail de avertizare! Ce ti-e si cu Internetul asta, nu mai poti sa faci o miscare ca te ajunge din urma.

Intru în panica. Mai transmit odata logul Cabrillo, fisele text pentru cele 4 etape si fisa summary prin e-mail si repet figura si prin posta. Stau putin consternat si ma gândesc ca totusi ceva nu este în ordine... si aveam dreptate!

Nu facusem simularea cu ambele programe pâna la capat. Nu comparasem structura si formatul înregistrarilor Cabrillo generate de cele doua programe. Va redau alaturat modul cum genereaza cele doua programe, în mod diferit, formatul logului Cabrillo. Antetul, structura si lungimea înregistrarilor sunt diferite.

Bine înteles ca programul de arbitrare prin calculator realizat de Margarit, care trebuia sa citesaca toate fisierele Cabrillo transmise de participanti, generate de programul sau de concurs, nu-l putea "înghiti" pe al meu care avea o alta structura.

BINGO!... În acel moment situatia a avut o explicatie logica si panica de a fi trecut în clasament la lipsa log a disparut. Am fost chiar multumit ca s-a întâmplat asa pentru ca am putut sa-mi aduc o modesta contributie (prin testul realizat) la viitoarea perfectionare a celor doua programe pentru concursurile YO la compatibilizarea modului cum se genereaza fisierele Cabrillo.

Stiind ca "EMINENTA CENUSIE", la figurat si la propriu, este PIT YO3JW, este bine sa încerce sa-i puna de acord pe cei doi remarcabili autori de programe pentru ca "output"-ul celor doua programe, materializat prin fisiere Cabrillo, sa fie identic.

Sunt de apreciat în mod deosebit eforturile si competenta cu care cei doi autori au elaborat cele doua lucrari. Depinde de noi sa-i ajutam sa le perfectioneze si sa le promoveze în continuare. Din acest punct de vedere ele ar trebui premiate la concursul nostru de creatie pentru originalitatea si mai ales pentru utilitatea lor. Este extrem de meritoriu faptul ca se realizeaza si primii algoritmi de arbitrare automata, directionati pe concurs, pe baza prelucrarii fiselor Cabrillo.

Pentru cei care doresc sa vada formatul înregistrarilor din fisierele Cabrillo generate de programele de concurs pentru o multitudine de concursuri internationale de prestigiu necesare pentru arbitrarea automata cu programe care tin seama de punctaje, multiplicatori, împerecherea legaturilor, duble, greseli, etc. specifice, le recomandam site-ul:

www.kkn.net/~trey/cabrillo/spec.html iar mai jos faceti click pe Cabrillo QSO data format. Mai puteti vedea si alte pagini cu o cautare pe Google pentru - cabrillo log -.

Concluzie:

  1. Fiecare concurs are un format de log Cabrillo specific functie de regulamentul lui.
  2. Toate programele de concurs diferite, recomandate pentru un anumit concurs, fiecare genereaza la sfârsit câte un fisier Cabrillo identic ca structura, pentru a fi a acceptate de programul de arbitrare automata.
  3. Doua sau mai multe programe de concurs, elaborate de autori diferiti, care se refera la un acelasi concurs trebuie sa genereze fisiere Cabrillo cu structuri identice.
  4. Pentru concursuri cu regulamente diferite si reguli de arbitrare diferite nu pot exista formate Cabrillo identice. Cabrillo este un concept, o metoda, nu un format univesal valabil.
  5. Programele de arbitrare si de întocmirea clasamentelor sunt personalizate pentru fiecare concurs.

În speranta ca am lamurit câteva elemente din conceptul Cabrillo va urez succes la viitoarele concursuri la care veti lucra cu programele lui Nicky si Margarit si mijloacele tehnicii de calcul. 73's.

Cristian Colonati YO4UQ

Articol aparut la 17-11-2004

8282

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Nicky Kintsch - DL5MHR la 2004-11-17 12:35:05 (ora Romaniei)
  • Ma mira foarte mult cele scrise mai sus. Iata ce scrie Margarit:
    Logurile primite pentru arbitraj au sosit astfel: 64 prin internet (44%) însumând 12679 QSOuri (49,6%) ºi 80 prin poºta clasicã pentru celelalte 12877 QSOuri.
    Pentru logul format cabrillo s-au folosit urmãtoarele softuri:
    YOTEST pentru 42 loguri (65%)
    DL5MHR pentru 15 loguri (23%)

    Deci se pare ca Margarit nu a avut nici un fel de probleme cu Cabrillo facut cu programul meu (dealtfel inainte de concurs s-au facut teste intre noi doi). Nu stiu ce o fi dar poate Margarit ne lamureste ce si cum. Mie oricum nu mi-a scris nimic.
    In ce priveste formatul Cabrillo, acesta se numeste FORMAT CABRILLO deoarece are o singura forma, bine definita de ARRL si utilizata in concursurile ARRL ca atare. Headerul este standardizat si nu admite variatii (vezi raspunsurile ARRL la concursurile la care au participat si cei din YO).
    Oricum, specific acestui format, arbitrarea cu mina este aproape imposibila caci nu are nici multiplicatori si nici punctaje iar anumite loguri imbunatatite de concurenti, nu pot fi incadrate ca log Cabrillo.

    73 Nicky Kintsch
    DL5MHR

  • Postat de Cristian Colonati - YO4UQ la 2004-11-17 15:03:43 (ora Romaniei)
  • Hello Nicky,
    1. Ma bucur ca ai citit interventia mea si sper ca ai vazut si exemplele de fise Cabrillo diferite obtinute cu cele doua programe (cel putin cu versiunile descarcate inainte de YOHF SSB).Poti sa incerci si tu sa simulezi acest lucru.
    2. Este posibil ca Margarit sa-si fi perfectionat programul de arbitrare automata si sa poata citi atat output-ul de la tine cat si fisa Cabrillo generata de programul lui. Pot fi doua rutine de citire diferite si mai apoi urmeaza arbitrarea efectiva. N-am de unde sa stiu. In informatica este posibil orice!!!
    3. Ar fi bine totusi sa fie un singur format. Altfel nu-mi explic dece fisierul Cabrillo generat de programul tau a fost refuzat de cel putin doua ori.
    4. La adresa indicata in partea 2-a a articolului vei gasi chiar pentru marile concursuri template-uri Cabrillo diferite. Semnalez cel putin 8 astfel de formate.
    5. La fel de adevarat este ca mai multe genuri de concursuri sa genereze acelasi format Cabrillo dar regulile din programul de arbitrare sa fie diferite. De exemplu formatele la cele organizate de ARRL nu seamana cu cele organizate de DARC.
    6 Sunt sigur ca programele de concurs se vor perfectiona, iar cele de arbitrarea automata, pentru care de fapt a fost lansat conceptul Cabrillo vor deveni un lucru obisnuit.
    Cu 73's si mult spor de YO4UQ

  • Postat de Ovidiu Orza - YO2DFA la 2004-11-22 04:45:11 (ora Romaniei)
  • La mine, softul lui YO9HG, a vazut "din prima" cabrilio generat de programul lui DL5MHR!
    Este adevarat ca am trimis cu oarecare intarziere logul, asa cum spune YO4UQ,poate Margarit si-a perfectionat softul, dar la mine nu au fost probleme de compatibilitate!
    73 Ovidiu - YO2DFA

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cabrillo în concursul YOHF SSB 2004"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact