hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a XI-a

George Pataki WB2AQC

NEWNES RADIO AMATEUR & LISTENER'S DATA HANDBOOK

NEWNES RADIO AMATEUR & LISTENER'S DATA HANDBOOK Aceasta carte a fost publicata in 1955 de Butterworth-Heinemann Ltd, Jordan Hill, Oxford OX2 8DP, Great Britain. Este editia a 2-a; autorul este Steve A. Money. Dimensiunea este 15.5 x 23.3 cm, greutate este 0.5 kg, numarul de pagini este 317. Pretul nu este indicat pe carte, desi dupa numele autorului as fi asteptat la asa ceva. O eticheta afixata indica 14.99 lire sterline.

Manualul contine 24 de capitole si un index:
1. Unde radio si definitiile semnalelor.
2. Autorizatii de radioamator.
3. Benzile de radioamator.
4. Operatia mobila si portabila.
5. Radio telegrafie (RTTY).
6. Packet radio.
7. Transmiterea imaginilor.
8. Sisteme de utilitati.
9. Comunicatii spatiale.
10. Benzile de radio si televiziune.
11. Propagarea undelor de radio.
12. Antene.
13. Emitatoare.
14. Receptoare.
15. Instrumente de masura si masuratori.
16. Compatibilitatea electromagnetica.
17. Indicative, entitati si zone.
18. Fusurile orare.
19. Coduri si prescurtari.
20. Loguri, rapoarte si QSLuri.
21. Buletine de stiri si reviste.
22. Concursuri si diplome.
23. Redresoare.
24. Componente electronice.

Cartea contine desene si tabele; are mai de toate, dar cate putin din fiecare. Este o colectie de "date" adica informatii utile pentru radioamatori dar nimic practic pentru constructori.


ELECTRONICS PROJECTS FOR DUMMIES

ELECTRONICS PROJECTS FOR DUMMIES Aceasta carte, una din numeroasele carti din faimoasa serie "... for dummies", se adreseaza constructorilor de simple aparate electronice, in special incepatorilor. A fost publicata in 2006 de Wiley Publishing, 111 River Street, Hoboken, NJ 07030-5774. Autorii sunt Earl Boysen si Nancy Muir.

Dimensiunea cartii este de 18.7 x 23.3 cm, greutate de 0.68 kg, numarul de pagini 432. Pretul a fost de $24.99, iarasi cu obsesia de a prezenta un produs cu un pret mai redus decat cel real.

Lucrarea contine o introducere, 17 sectiuni extinse, fiecare cu capitole avand subcapitole, un dictionar si un index.

Sectiunile sunt:
1. Prepararea proiectului: Informatii de inceput, Notiuni de protectie, Colectarea materialelor, Cunostinte tehnice necesare.
2. Inceperea lucrului: Lumina care danseaza pe muzica, Microfon parabolic, Dotarea sunetului unei marionete, Constructia unui radio receptor.
3. Proiecte cu lumini: Montarea de lumini si sunete in dovlecei de groaza, Delfini dansatori, Activarea unor mici mobile cu raze infra rosii.
4. Utilizand vibratii: Detector de metale, Mobil telecomandat, Redare la comanda a unei inregistrari audio.
5. Zece surse de aprovizionare: Surse pentru piese, Publicatii, Surse speciale pentru radio, muzica si roboti.

Cartea este usor de urmarit, proiectele nu sunt grele de realizat, sunt foarte multe ilustratii si fotografii, totusi nu am gasit nimic care sa ma indemne sa realizez ceva. Sper totusi ca se vor gasi altii mai interprinzatori decat mine. Poate daca eram mai tanar, sa zicem cam la 75 de ani, dar acum la 81, caci nu stiu daca voi avea timp sa termin ceva si as fi tare mahnit sa plec fara sa fi completat vreun proiect pe care am inceput.


THE OFFICIAL EBAY BIBLE

THE OFFICIAL EBAY BIBLE Aceasta carte, desi voluminoasa, nu are nimic despre radioamatorism, electronica sau oricare ramura stiintifica sau tehnica dar este "sursa surselor". Prin eBay se pot achizitiona si vinde, absolut tot ce este necesar radioamatorismului: carti, piese, aparate chiar si piloni si antene. Autorul este Jim Griffith.

Acest manual, este editia a 2-a si a fost publicata in 2005 de Gotham Books, diviziune a lui Penguin Group, 375 Hudson Street, New York, NY 10014, USA. Dimensiunea este de 19.2 x 23.4 cm, greutatea 1.14 kg, numarul de pagini 635. Exista versiuni cu coperti tari si moi.

Lucrarea contine o "recunoastere" a celor care au ajutat autorul in fel si chip, o introducere, doua sectiuni mari, ambele cu multe capitole, fiecare cu o serie de subcapitole, prea numeroase sa le insir aici.

Sectia unu:
1. Achizitionarea prin eBay.
2. Websaitul eBay.
3. Cautarea.
4. Cumpararea.
5. Plata.
6. Considerarea in gasiri si cumparari speciale.
7. Ghid, reguli si ajutor.

Sectia doi:
1. Organizarea vanzarii, pas cu pas.
2. Examinarea materialului.
3. Crearea si editarea ilustratiei materialului oferit.
4. Descrierea obiectului si impachetarea.
5. Dupa vanzare.
6. Sfaturi comerciale.
7. HTML pentru vanzatori.
8. Solutii avansate pentru crearea ilustratiilor.
9. Asistenta.

Cartea prezinta foarte detailat tehnica folosita pe eBay; contine extrem de multe ilustratii ale ecranelor pentru cele mai diferite situatii. Foarte mult din cele prezentate nu sunt necesare pentru activitatea obisnuita si zilnica. Eu am vandut pe eBay cate ceva si mai ales am cumparat multe obiecte folosind doar cateva notiuni de baza. Pentru asta nu am avut nevoie sa iau un doctorat in eBay.

Daca insa autorul a reusit sa scrie un tratat de 635 de pagini despre un procedeu relativ simplu de cumparare-vanzare atunci merita toata consideratia, chiar daca a facut-o fiind platit cu numarul de pagini scrise.


COLLINS - DICTIONARY OF ELECTRONICS

COLLINS - DICTIONARY OF ELECTRONICS Aceasta lucrare este editia a 2-a si a fost publicata in 2004 de Harper Collins Publishers, Westerhill Road, Glasgow G64 2QT, United Kingdom. Autorul este Ian Sinclair. Marimea este de 12.8 x 19.8 cm, greutatea 0.52 kg, numarul de pagini 470. Pretul la publicare a fost 9.99 lire sterline.

Subtitlul cartii este "Definitions for the Digital Age" si contine pe langa definitiile cunoscute si folosite de multi ani si cele noi aparute recent.

Lucrarea are o prefata, dictionarul propriu zis si 5 anexe precum:
Codul Culorilor Rezistentelor;
Codul Valorilor Rezistentelor indicand folosirea literelor R pentru unitati;
K pentru mii, M pentru milioane si 0 (zero) pentru valori mai mici de 1 Ohm;
Simboluri literelor in circuite, Ecuatii si unitati;
Simboluri grafice si Adresele unor Websaituri legate de electronica.

Spre deosebire de anexele foarte scurte, dictionarul propriu zis este vast, cuprinzator si util.




THE PENGUIN DICTIONARY OF ELECTRONICS

THE PENGUIN DICTIONARY OF ELECTRONICS Aceasta lucrare este editia a 2-a, a fost tiparita in 1988 deci nu contine multe expresii recent create si folosite. Ea a fost publicata de Penguin Group, 27 Wrights Lane, London, W8 5TZ, England. Editor este Valerie Illingsworth, consultant John Young.

Seria de dictionare la aceasta editura a inceput cu una in domeniul electronicii folosind tuburi de radio. Acesta a fost inlocuit in 1979 cu una in domeniul semiconductoarelor.

Marimea cartii este 13.0 x 20.0 cm, greutatea este 0.46 kg, numarul de pagini 680. Pretul in SUA a fost $12.00.

Pe langa dictionarul propriu-zis lucrarea mai contine si o serie de tabele: Simboluri grafice, Codul culorilor, Proprietatile semiconductoarelor, Marimi electrice si magnetice, Constante fundamentale, Spectrul electromagnetic, Tabelul periodic al elementelor, Marile descoperiri si inventii in electricitate si electronica cu anul, tema si creatorul (este interesanta desi se termina cu anul 1962) si altele.

Dictionarul este util, dar ar fi foarte necesar si unul cu noile si multele denumiri aparute recent.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 20-2-2012

6344

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact