hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Din nou in E.M.E. la un sfert de veac de la debut...

Iulius I. Suli YO2IS

N-am crezut ca pot mai reveni la elanul anilor de debut, dar prins de "valul" generatiei in putere am debutat cu catva timp in urma in traficul EME digital...asta cu toate ca am ramas un fan al "analog weak signal QSO".

Tardiv, vor zice unii mai pusi pe galceava... oportun spun eu la cei 70 de ani impliniti in 2011.

Totul a pornit de la YO2LAM, Bata si amicii din 145.425, care dezbateau varii aspecte ale traficului WSJT-hf de care eu eram strain! Deh, prea ma avantasem in traficul din concursuri cu noul IC-7000... ajungand la 110 concursuri si peste 30000 QSO-uri ( > 8000 RTTY-FSK ) si va asigur ca din acest punct de vedere RADIOAMATORISMUL este un SPORT foarte greu...atat fizic cat si intelectual, chiar si cu suportul unui Contest-logger, CAT, Band map, DX-cluster s.a.

Primele tentative de QSO in JT65a le-am facut cu vechiul P.II/Win98se (tks WB2AQC!) folosind programul WSJT 4.98...Dupa doua duzini de QSO-uri am aflat de existenta noului WSJT-hf, care insa trebuia sa-l rulez pe Win-XP si PC –ul de 2 GHz. A fost o experienta interesanta si chiar inedita sa pot face QSO-uri cu statii DX fara semnal audio audibil chiar si la –25dB.

Am utilizat la inceput interfata simplista de la RTTY, apoi am construit o noua interfata care prelucra semnalele de la conectorul ACC care era gata cablat fiind destinat special pentru traficul digital, apt de a comanda si un eventual etaj amplificator de putere.

In mod ciudat IC-7000 poate lucra in concursuri fara probleme cu 80-100W FSK , insa in modurile digitale cu modulatie AFSK nivelul de putere "safe" nu trebuie sa depaseasca 30W, asta in conditiile unei transe de emisie de pana la un minut!

De la acest punct al dotarii si pana la o echipare complecta pentru EME JT65 este doar un pas...constructia unui comutator secvential care sa comande pornirea/oprirea in cascada a releului de antena/preamplificator, etajului final ( polarizarea G1 de la GI7B ) si IC-7000.

Stiam de schema din Handbook, pentru comoditate am folosit varianta pe CD, editia 1999, fig.22.89, am facut un "hardcopy". Dupa executarea montajului aveam sa constat ca schema publicata era gresita !, insa curios lucru, circuitul imprimat era desenat corect !...

Facusem asamblarea pe "perfo-board" folosind conexiuni cu conductor de 0.3mm izolat cu PVC termorezistent recuperat din cabluri vechi de la telefoane, a fost lesne de corectat greseala...oricum timp pierdut!

Am omis sa descriu noua varianta de antene EME 70cm/2m realizata la inceputul iernii, la zero grade ( antenele bune se fac iarna )!

Vechiul sistem 2 x 10 el DJ9BV cu polarizare verticala si elevatie fixa de 55 grade (remasurata recent cu inclinometreul lui Bata arata ca de fapt erau 65 grade...) a fost reconditionat, fiind inlocuite diblurile in care sunt fixate elementele antenei care au numai 3mm diametru!

Traversa cu antenele pentru 2m EME a fost montata pe pilonul care roteste in azimut antenele 70cm EME. Sistemul de poate misca intre 135 si 200 grade azimut fiind limitat de spalierul de la vie!

La inceput de decembrie 2011 am fost "ready to go", trebuia insa sa invat noua procedura cu JT65b...la care insa inca nu subscriu in totalitate.

In 5 decembrie am decis sa chem apel "pe neve-random" pe 144.111 JT65b urmarind banda si reactia celor de pe EME-logger...aproape simultan am vazut semnalul de la UA3PTW si informatia scrisa de la pe logger. Semnalul lui era de doar –27dB dar bucuria mare de ambele parti, ne cunosteam deja din 70cm EME CW !... ( mereu suntem aceiasi !)

In cazul meu configuratia echipamentului EME, este atipica iar amplasamentul intr-o zona urbana dens populata aduce un plus de dificultate.

Locuim aici din 1973 si ne-am obisnuit cu handicapul lipsei de "orizont liber" (free takeoff!), elevatia minima pentru EME fiind de 40 grade.

In perioada trecuta am revenit de cateva ori la EME JT65b, am reusit QSO-uri cu cei considerati "big gun", dar si receptii ale unor statii cu doar 4 antene si desigur QRO.

Peste cateva zile, mai exact in 24 ianuarie se vor implini 25 de ani de la primul meu QSO 2m EME realizat cu faimosul W5UN, care cu antena lui uriasa putea auzi si..."musca". Foloseam pe atunci un final cu 4CX250F/G (26V la filamente folosit in...aviatie) si o antena cu 10 el PA0MS la 17m care "vedea" peste blocuri spre vest apusul Lunii. Preamplificator cu BF981 ( pe atunci "rara avis" ), tranzistor pe care il folosesc si azi...

Desigur in trafic folosesc acum WSJT 9, care ruleaza pe XP la 2 GHz, si cu care, avand dotarea necesara, am facut si cateva QSO-uri meteor-scatter FSK441 in roiul meteoric al Geminidelor, cu antena tropo 10 el.

Finalul cu GI7B, varianta HA1YA, il excit cu 30W de la IC-7000, asa incarca 250 mA la 1500 V...face estimativ 200 W out la Ia0 de 40 mA.

Desigur traficul in modurile digitale nu valorifica in mod real potentialul operatorului care ramane in umbra echipamentelor sale, moda "plug and play" predominand radioamatorismul din zilele noastre.

Nu exista amplasament impropriu pentru traficul radio, ci doar operatori mai mult sau mai putini comozi.

Timisoara, 13 ianuarie 2012

Iulius I. Suli YO2IS
Maestru International al Sportului ing. prof.

Articol aparut la 24-1-2012

8083

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact