hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Cubul 2x2x2

Cuplarea redresorului I.T. cu blocul circuitelor auxiliare

Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP

1 Redresorul – pe scurt
2 Redresorul – constructia
3 Panoul XXI
4 Etajul 2 – auxiliare
4.1 Regulatoarele pentru negativare
4.2 Circuite secundare [Fil. Rel. etc]
4.3 Cuplarea redresorului IT cu circuitele auxiliare
5 Etajul amplificator PA - HF
• 5.1 Panoul din spate – tuburile
• 5.2 Catometrul
• 5.3 Corectarea greselilor
• 5.4 Panoul frontal
• 5.5 In loc de incheiere

Cap 4.3 Cuplarea redresorului I.T. cu blocul circuitelor auxiliare

O data terminat blocul circuitelor secundare amplasat in etajul 2, inainte de a trece la montajul partii de radiofrecventa din etajul final, este necesara cuplarea sasiului redresorului de inalta tensiune cu sasiul comun al circuitelor secundare si al partii de radiofrecventa [daca ati optat pentru varianta "totul intr-o singura cutie"].

Inainte de aceasta operatie insa, am terminat tot cablajul din aceasta parte a amplificatorului, in asa fel ca sa nu mai fie nevoie sa lucrez in aceasta zona. In solutia adoptata de mine, prin folosirea redresorului multi + & multi – echipat cu panoul xxi, redresorul de IT are cablul lui de alimentare de la retea si blocul circuitelor secundare are la rindul lui cablu propriu de alimentare de la retea . Partea de jos a panoului frontal al blocului circuitelor auxiliare refoloseste panoul retro al redresorului, construit anterior, cu urmatoarele adaptari. Deoarece am introdus in cutie un filtru de retea, recuperat de la un cuptor cu microunde, care este echipat cu siguranta de protectie, am renuntat la sigurantele montate pe panou si in aceleasi gauri am distribuit urmatoarele:

  • Intrerupatorul de retea – functia "incalzire filamente" ON / OFF
  • Bec de semnalizare a functionarii incalzirii filamentelor Aprins / Stins. Becul este alimentat direct din tensiunea de 24 V si indica deci daca reteaua alimenteaza sau nu blocul etajelor auxiliare.
  • Comutatorul starii de functionare a amplificatorului: STAND-BY / QRO. Aceasta comutare se face prin intreruperea tensiunii de comanda a releelor actionate de PTT.
  • Bec de semnalizare a starii amplificatorului stand-by = STINS / qro = APRINS. Becul este conectat in circuit pe linia de alimentare a releelor, dupa comutatorul de stare.

    Cele doua instrumente de masura isi pastreza functiile pentru care au fost calibrate initial si anume: Ua si Ia.[curentul anodic total, insumat, al celor doua lampi ] Conexiunile dintre redresorul de inalta tensiune si instrumentele de pe panoul retro se modifica la lungimea necesara si, in vederea montajului, se ataseaza la redresor pentru voltmetru si la instrumentul din panoul retro – cu fixare pe placa de sticlotextolit a etajului 2 - pentru ampermetru. [vezi Fig. 11 ]

    In cutia redresorului IT am mai facut o completare. La panoul xxi, am introdus o foaie de policarbonat de 2 mm grosime, taiata de forma placii de circuit imprimat, intre fata placii bargrafurilor si panoul frontal din aluminiu, pentru o izolare suplimentara. In functionarea pina acum nu a fost necesara, dar am considerat ca pentru orice eventualitate , nu strica.

    Citeva precizari pe care am omis sa le fac la vremea lor despre infasurarea de RF de pe trafo toroidal pentru excitarea amplificatorului. Infasurarea de RF am executat-o dintr-o bucata de 1,50m de cablu coaxial RG58U. Am indepartat izolatia si tresa impletita pe o lungime de 1,35m si am tras peste firul central al cablului un tub de plastic folosit pentru aer in instalatiile de acvariu. Acest fir, bobinat peste infasurarile de filament de pe tor, constituie infasurarea de radiofrecventa. Citeva imagini edificatoare sint redate in continuare:


    Fig. 3.1 Cablul pentru inf. RF pe tor - ansamblu


    Fig. 3.2 Cablul pentru inf. RF pe tor - detaliu


    Fig. 3.3 Infasurarea de excitatie bobinata pe tor

    Redresorul si etajul 2 pregatite pentru asamblare se vad in figurile 11, 12 si 13 urmatoare, iar ansamblul pregatit pentru efectuarea conexiunilor si fotografiile facute dupa executarea lor este prezentat in fig. 14. 15, 16, 17, 18 si 19.


    Fig. 11 Etajul 2 pregatit pentru cuplarea cu redresorul IT


    Fig. 12 Alimentare Trafo Filamente


    Fig. 13 Redresorul IT pentru cuplarea cu etajul 2


    Fig. 14 Ansamblul pregatit, vazut din stinga


    Fig. 15 Ansamblul cu conexiunile facute – vedere din stinga


    Fig. 16 Ansamblul pregatit, vazut din dreapta


    Fig. 17 Ansamblul cu conexiunile facute – vedere din dreapta


    Fig. 18 Vedere din fata


    Fig. 19 Vedere din spate


    Fig. 20 Etichete spate.


    Fig. 20.1 Potentiometre negativare calibrate

    Redresorul de inalta tensiune a fost testat si a functionat anterior. Din etajul 2 am verificat separat functionarea regulatoarelor de tensiune de negativare. Este necesara pozitionarea potentiometrelor de reglaj a tensiunilor de negativare pentru valoarea de 45V [pentru tuburile GU74B] Pentru aceasta se reface schema folosita la testarea regulatoarelor. Acest montaj consta dintr-un redresor de 80V legat printr-o rezistenta de 100Ω / 60W la regulatorul tensiunii de negativare. Se verifica regulatoarele pe rind, facindu-se si etalonarea gradatiei butoanelor de pe panoul din spate. [Etichetele de pe panou le-am tras la imprimanta pe hirtie autoadeziva si dupa ce le-am taiat, le-am lipit direct pe panoul de aluminiu]. Dupa incheierea acestei verificari, se poate alimenta etajul 2 si se reverifica tensiunile de filament si apoi functionarea PTT-ului.

    A propos de PTT: in Fig.12 Alimentarea trafo filamente. de mai sus, se vede ca am practicat o gaura de 14 mm diametru in placa de sticlotextolit, in dreptul releului de pe placa regulatoarelor, prin care am trecut firele de conexiune la acest mic releu. La montaj am constatat ca aceasta solutie este mult mai comoda decit varianta initiala cu conector pe fata placii regulatoarelor.

    Ultimele parti de executat inainte de blocul de radiofrecventa sint socurile antiparazit care se monteaza intre anozi si socurile RF de pe inalta tensiune. Eu am folosit sirma de cupru argintata, am bobinat cite 3 spire si am amortizat aceste inductanta cu cite 5 rezistente de 68Ω / 3W fiecare. Fotografiile urmatoare ilustreaza cele spuse anterior.


    Fig. 21 Socuri antiparazite


    Fig. 22 Socurile antiparazite montate in PA

    Cu aceasta se poate trece la executia partii de radiofrecventa a amplificatorului.

    Victoria Olaru (Nora), YO4AYL si Gheorghe Andrei Radulescu, YO4AUP 

    Articol aparut la 10-1-2012

    9426

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (5)  

  • Postat de Pescaru Jean - YO9AWV la 2012-01-11 10:51:46 (ora Romaniei)
  • ARTIȘTI !

  • Postat de ALEX COZMA - YO3HZY la 2012-01-11 12:56:20 (ora Romaniei)
  • MAMAAA!!!JOS PALARIA!!!BRAVO "COPII"!FELICITARI!MI SE UMPLE SUFLETUL DE BUCURIE CA SE MAI "CONSTRUIESTE",DESI BALANTA INCLINA TOT MAI MULT SPRE "OPERATORI";E BINE SI ASA!!!RESPECT

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2012-01-11 22:53:50 (ora Romaniei)
  • Uauuuu , ce frumos arata ! Felicitari....

  • Postat de Apostol C - YO8RGL la 2012-01-12 09:39:03 (ora Romaniei)
  • Am realizat mult timp in urma QRO-uri pe acest principiu dupa http://www.CQHAM.RU (http://cqham.ru/pa_uy0uy.htm si http://cqham.ru/28um.htm si http://dl2kq.de/pa/1-1.htm ) si fac urmatoarele obs:cred ca Cg1,Cg2, in schema de principiu(http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=685) nu sunt amplasate corect!! 2. trebuiesc luate masuri speciale de izolatie in punctele in care inalta tens poate strapunge:trafo filamente,, releu actionare(rel PTT=regulator tens negativare-ar fi de preferat optocuplor!!)3. Cg1,Gg2,Cfil,trebuie sa fie de aceeasi calitate cu cond de separatie a tens. anodice spre antena !!!!!!

  • Postat de Apostol C. - YO8RGL la 2012-01-12 10:08:45 (ora Romaniei)
  • Revin,, regulatorul din schema:http://www.radioamator.ro/articole/img/735/735_2.jpg ,,, pt GS35b nu este de negativare!!! ci de pozitivare!!!!! In emitorul tranzistorului darlington MJH11021 este tens. pozitiva!!! (GS35b!!)Montajul nu se poate utiliza pt atacul in grila al GU74b !!! Atentie :potentiometrele de negativare scoase pe panou trebuie sa reziste la inalta tensiune!! De ce sunt scoase pe panou?? pot fi actionate accidental!!(nu intreb cum faceti echilibrarea!?)

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Cubul 2x2x2"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact