hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a X-a

George Pataki WB2AQC

SIGNOR MARCONI'S MAGIC BOX

SIGNOR MARCONI'S MAGIC BOX Cartea a fost publicata in 2003 de Da Capo Press, membru in grupul Perseus Books, 11 Cambridge Center, Cambridge, MA, 02142, USA; telefon: 1-800-255-1514; email: j.mccrary@perseusbooks.com. Autorul este Gavin Weightman, un jurnalist in Londra, Marea Britanie. Dimensiunea este de 12.5 x 20.8 cm; greutatea este 0.5 kg; numarul de pagini 312; are coperte moi iar pretul a fost de $15.00.

Aceeasi carte a fost tiparita si cu coperte tari si o invelitoare (dust jacket), cu dimensiunile de 13.8 x 22.0 cm, greutatea de 0.69 kg; acelasi numar de pagini, 312; dar pretul a fost de $25.00.

Lucrarea este una din numeroasele biografii dedicata lui Guglielmo Marconi a carui contributie la realizarea comunicatiilor fara fir folosind unde electromagnetice, este recunoscuta in lumea larga.

Subtitlul cartii: "Cea mai remarcabila inventie a secolului 19-lea" indica ceea ce este considerata baza multor altor inventii si perfectionari care au dus la o multime de aplicatii fara de care viata de azi nu ar fi atat de bogata in realizari.

Aceasta biografie este foarte bine documenta, are putine fotografii, contine insa multe detalii, putin cunoscute, din viata acestui inventator renumit. De exemplu prietenia lui cu dictatorul Benito Mussolini, suportul lui activ pentru fascism si in consecventa pentru nazism, antisemitismul lui, etc. sunt pete negre in viata lui dar ele nu micsoreaza aportul lui la developarea comunicatiilor electromagnetice, deci si la progresul omenirii.

Lucrarea mentioneaza multi specialisti care au contribuit, direct sau indirect, la crearea si avansarea telecomunicatiilor, atat rivali cat si colaboratori a lui Marconi, ca Edwin Armstrong, FM radio; Alexander Graham Bell, telefonul; Karl Ferdinand Braun, tubul catodic (cu care in 1909 a inpartit premiul Nobel pentru fizica); Ambrose Fleming, dioda; Lee de Forest, trioda; Thomas A. Edison, becul cu incandescenta, fonograful, etc; Michael Faraday, inductia electromagnetica; Luigi Galvani, bioelectricitatea; Oliver Heaviside, propagarea undelor; Heinrich Hertz, electromagnetismul; James C. Maxwell, teoretia electromagnetismului; Samuel Morse, dupa care s-a numit alfabetul, de fapt creat de asociatul sau Alfred Vails; Alexander S. Popov, antena; Tivadar Puskas, centrala telefonica; Wilhelm C. Roentgen, raze X; Nicola Tesla, aplicatii la curentul alternativ; Alessandro Volta, bateria electrica; Charles Wheatstone, puntea de masurat rezistente, precum si multi altii.

Cartea este interesanta si informativa pentru cei care prefera acest gen de literatura, eu personal apreciez mai mult asemenea material prezentate la televizor, dar am citit-o cu atentie, pagina cu pagina.


QST - MAY 2011

QST - MAY 2011 QST este revista lunara publicata pentru membrii ei de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon 1-860-594-0200; FAX 1-860-594-0259; email hq@arrl.org; Websait www.arrl.org. Dimensiunea este de 20.8 x 27.2 cm; greutatea este de 0.40 kg si are 168 de pagini. Revista este tiparita pe hartie velina, in culori, are articole tehnice, noutati, concursuri si cam 40% din continut sunt reclame.

Redactorul, Steve Ford, WB8IMY, conduce o grupa mare de colaboratori in diferite sectii. Abonamentul anual, este de $49.00 pentru cei din tara si $62.00 pentru cei in strainatate.

Articolele tehnice din acest numar sunt:
Montarea fara ancore a antenelor portabile, de Dave Fisher, KG0D/7.
Emitator pentru vanatoare de vulpi, de Mark Spencer, WA8SME.
Sistem de energie solara de rezerva pentru urgente, de Jim Talens, N3JT.
Monitor pentru frecventa retelei construit din vechituri, de Arthur J. Glazar, W2NN.
Selectarea antenei optime pentru statia d-voastra, de Joel R. Hallas, W1ZR.
Revizuirea transiverului Kenwood TS-590S si castii/microfon Heil Pro Set Elite.

Alte articole sunt:
Cum vedem H.R. 607 (propunere de lege), de Joel P. Kleiman, N1BKE.
3B8EME - reflectie depe luna din Oceanul Pacific, de Eltje Veen, PA3CEE si Johan Meezen, PE9DX.
R, S si Q? Ce inseamna pentru comunicatii digitale? de Steve Sant Andrea, AG1YK.
ARRL EXPO 2011, de Bob Interbitzen, NQ1R, si altele.
Sectia de concursuri da lista concursurilor pentru luna mai; Field Day 2011, de Milt Coleman, K4OSO; rezultatele concursurilor 2011 ARRL CW Sweepstakes din noiembrie, de Kelly Taylor, VE4XT; 2011 ARRL EME international, de Jeremy Alexander, W7EME.
Alte articole interesante sunt: "The Doctor is In" de Joel. R. Hallas, W1ZR; Corespondenta tehnica, de Larry D. Wolfgang, WR1B; Hints & Kinks, de Steve Sant Andrea, AG1YK; Serviciu Public - Comunicatii de urgenta, de Jim Andrews, KH6HTV; Cum este DX? Operatie in stil vacanta in Barbados, de Bernie McClenny, W3UR; Lumea dincolo de 50 MHz, de Gene Zimmerman, W3ZZ; Radio de epoca- Mary Texanna Loomis, 3YA, de John Dilks, K2TQN si multe altele.
Abonamentul la revista este destul de costisitor, mai ales in tarile in dezvoltare, dar include si cotizatia de membru in ARRL care ofera multe servicii foarte utile.


LOW-BAND DXING

LOW-BAND DXING Titlul complet a cartii este "Antennas and Techniques for Low-Band DXing"; a fost publicata in 1994 de the Amarican Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Marimea cartii: 20.8 x 27.7 cm; greutatea: 0.9 kg; numarul de pagini: 395. Pretul a fost de $20.00. Au aparut 5 editii, acesta este editia a 2-a. Manualul are o introducere de David Sumner, secretarul general al ARRL-ului, precum si o prefata de autorul John Devoldere, ON4UN. Nu am inteles niciodata care este diferenta intre aceste doua denumiri; introducere si prefata.

Lucrarea contine 14 capitole, fiecare cu multe subcapitole, un index, dupa cum urmeaza:

Capitolul 1, Propagarea pe benzile inferioare:
MUF (frecventa maxima utilizabila) si FOT (frecventa optima folosita); Activitatea folosind stratul D; Sezonul, Iarna, Vara, Echinox, Zonele ecuatoriale, Ziua, Noaptea, Zorii si Apusul zilei; Locatia; Aurora; Zgomot atmosferic local; Calea scurta; Calea lunga; Cai de propagare si ionosfera heterogena; Evitarea zonelor cu aurora; 160 comparat cu 80 metri; Unelte pentru DX; Linia gri; Tabele de rasarit si asfintit de soare; Programe pentru calculatoare; Misterul benzii de 160 metri.

Capitolul 2, Tehnici de operare:
Provocare; 160, 80, 40 metri; Operatia pe frecvente diferite (split); Folosind "clarifier"; Operatia "zero beat"; DXpeditii; Retele si operatii cu liste; Asculta sau transmite?; Faruri; Prearanjarea legaturilor pe 160 metri; Legaturi cu statiuni rare; Publicatii de stiri; DX clusteri; Diplome; Vedere generala; Statiuni; Echipamente; Cerinte pentru succes; Practici nerecomandate.

Capitolul 3, Echipamente:
Receptorul; Caracteristici; Sensibilitatea; Zgomote termice; Zgomote atmosferice; Distorsiuni de intermodulatie; Compresiunea castigului; Domeniu dinamic; Modulatia "cross"; Interferenta reciproca (VCO); Selectivitatea; Largime de banda; SSB; CW; Trecere de banda variabila; Forma filtrelor; Sensibilitatea statica si dinamica; Locul filtrului IF; Filtre audio instalate interior; Filtre "notch"; Filtre audio exterioare; Prelucrarea semnalelor digitale; Stabilitatea; Filtre exterioare la intrare; Atenuator de zgomot; Estimarea calitatii; Zone pentru imbunatatiri; Emitatorul; Puterea; Amplificatorul; Microfoane; Prelucrare audio; Operare CW; DSP in emitatoare; Sisteme de verificare; Zone pentru imbunatatiri.

Capitolul 4, Programe pentru benzile joase:
Programe de propagare; Diagrama Smith; Impedanta, curentul si tensiunea dealungul liniilor; Antene verticale cu 2 si 4 elemente; Reteau tip "L"; Adaptarea impedantelor; SWR; Unghiul de radiatie al antenelor orizontale; Proiectarea antenelor Yagi; Dimensionarea elementelor; suportului; greutatii; Rezistenta la vant; Linii de transmisie; Literatura.

Capitolul 5, Antene: Introducere si definitii:
Scopul antenei; Antene de emisie; Directivitatea orizontala, verticala; Antene de receptie; Antene izotropice; Antene in spatiu liber; Antene pe pamant; Castigul antenelor; Raportul fata/spate; Rezistenta de radiatie; Eficienta; SWR; Largimea de banda; Factorul Q; Echivalenta liniei de transmisie; Modelarea antenei.

Capitolul 6, Linia de transmisie si antena:
Scopul liniei de transmisie; Linii de transmisie cu SWR; Cazul cablului coaxial; Cazul liniei deschise; Pierderile; Programul universal al liniei de transmisie; Antena ca o sarcina; Reteaua de adaptare la antena; Sectiuni de adaptare de tip Lambda/4; Reteaua "L"; Evaluarea componentelor; Adaptare cu fragment (stub); Inlocuirea fragmentului cu un component; Adaptare cu componente conectate in serie; Sistemul de adaptare de inalta impedanta; Transformatori de impedante joase pentru banda larga; Pentru impedante inalte; Cabluri de 75 Ohm intr-un sistem de 50 Ohm; Necesitatea unui SWR mic; Balun, Adaptare de banda larga.

Capitolul 7, Antene speciale de receptie:
Antena Beverage; Principii; Modelarea antenelor Beverage; Directivitatea si castigul; Influenta inaltimii; Influenta calitatii pamantului; Impedanta lui Beverage; Conexiunea terminala a unui Beverage cu un singur conductor; Sistemul de impamantare pentru Beverage; Alimentarea unui Beverage cu un singur conductor; Antena Beverage simpla cu un singur conductor; Antena Beverage bidirectionala; Antene cu 2 conductoare cu schimbare de directie; Terminarile antenei Beverage inclinate; Compensarea conexiuni la pamant; Proiecterea, constructia si verificarea transformatoarelor; Linii de alimentare; Plasarea unei antene Beverage; Constructia mecanica; Randuri de Beverage; Performante; Preamplificatoare, Sistemul ON4UN; Antene bucle (loop) mici; Antene sarpe; Antene orizontale joase.

Capitolul 8, Antene dipol:
Radiatia dipolului Lambda/2 in spatiu liber si de pe pamant; Radiatia verticala a unui dipol orizontal; Analiza razelor; Ecuatiile radiatiei verticale; Eficacitatea radiatiei si reflectiei; Coeficientul de reflectie; Modele de radiatie; Modelul dipolului orizontal Lambda/2; Rezistenta de radiatie; Pierderi in izolatori si in pamant; Alimentarea dipolului Lambda/2; Dipoli de banda larga; Dipol Lambda/2 scurtat; Acordarea si folosirea dipolului scurtat; Linii de alimentare acordate; Alimentarea la centru; Incarcare lineara; Incarcare capacitiva; Dipoli lungi; Modele de radiatie; Impedanta la punctul de alimentare; Alimentarea dipolilor lungi; Dipoli colineari: Duble Zepp; Antena pentru 40-80-160 metri; Dipolul V inversat; Rezistenta de radiatie; Inaltimea antenei; Lungimea; Latimea de banda; Dipolul vertical; Diagrama de radiatie; Alimentarea dipolului vertical Lambda/2. Dipolul inclinat drept si cel indoit; Modelarea dipolilor.

Capitolul 9, Antene verticale:
Verticale Lambda/4; Scheme de radiatie la monopoli verticali pe un pamant ideal si unul real; Coeficientul de reflexie; Unghiul Brewster; Rezistenta de radiatie la monopoli; Eficacitatea antenelor monopol; Pierderi in izolatoare si in pamant; Radiale ingropate; Radiale Lambda/4 si 2 Lambda; Priza de pamant; Adancimea radialelor ingropate; Radiale inaltate; Radiale "minune" pentru 160 metri; Radiale scurte; Verticale scurte; Rezistenta de radiatie; Adaugand sarcina la baza (bobina) si la varf (condensator), la centru si in combinatie; Sarcina lineara; Mentinerea ridicata a rezistentei de radiatie; Proiectarea antenelor verticale scurte; Antene verticale inalte; Radiatie; Castig; Radiale la verticale Lambda/2; Modelarea antenelor verticale; Antene verticale practice; Antene verticale pentru 40 sau 80 sau 160 metri; Antene verticale pentru 40-80-160 metri; Antena verticala cu sarcina si "trap" la varf; "Trap" de scurtare/lungire; Antena verticala Lambda/4 pentru 160 metri la ON4UN; Antena "Battle Creek Special"; Folosirea pilonului de antene pentru benzile inferioare; Adaptare Gamma si Omega; Antena "L" inversat; Antene "T"; Loc pentru instalarea antenei verticale; Antene de 160 metri pentru DXpeditii.

Capitolul 10, Antene bucla (loop) mari:
Bucla Quad; Impedante; Polarizare verticala, orizontala; Comparatie intre polarizatii; Bucla Quad rectangulara; Alimentarea buclei Quad; Bucla Delta; Polarizare verticala; Cum functioneaza? Triunghiul echilateral; Bucla Delta compresata; Bucla Delta alimentata in coltul inferior; Polarizare orizontala; Pamant foarte slab si foarte bun; Dimensiuni; Alimentare buclei Delta; Modelarea buclei; Bucla alimentata inductiv si capacitiv; Latimea de banda; Bucle de dimensiuni reduse; Antena "Bi-Square"; Antene cu unghi de radiatia mica si mare; Jumatate de "sloper".

Capitolul 11, Elemente verticale:
Diagrame de radiatie; Elementele grupului; Proiectarea unui grup de elemente; Modelare; Obtinerea amplitudinii si fazei corecte; Efectele cuplarii reciproce; Calcularea impedantelor; Proiectarea alimentarii; Metoda gresita; Metoda Chritman; Metoda LeWallen si modificarea ei; Metoda Collins; Constructia conectarii hibride; Performante; Metoda Gehrke; Alegerea alimentarii optime; Acordarea si masurarea grupei de antene verticale; Dimensionarea corecta a cablurilor de alimentare; Masurarea retelei; Cuplare mutuala nedorita; Diverse grupuri de radiatori; Constructia elementelor; Grupuri de verticale inclinate.

Capitolul 12, Alte antene cu fascicole multiple:
Antena cu 2 elemente distantate la Lambda/8, alimentata defazat cu 180 grade; Antena orizontala, unidirectionala, cu 2 elemente; Bucla (loop) Delta cu 2 elemente; Bucla Delta cu 2 elemente inclinate; Dipol cu 3 elemente toate alimentate; Dipol parazitic cu 3 elemente; Bucla Delta colineara (in faza); Antena "ZL Special" (HB9CV); Antena "bobtail curtain"; Antena "half-square".

Capitolul 13, Yagi si Quad pentru benzile inferioare:
*** Vezi pagina alaturata *** sau:
Antene cu elemente parazite; Quad versus Yagi; Modelarea antenelor Yagi; Proiectarea mecanica; Termeni si definitii; Modelarea unui Yagi pentru 40 metri; Selectarea unei scheme electrice; Calcularea rezistentei elementelor; Arcuirea elementelor; Proiectarea reflectorului folosind materiale fabricate in SUA; Rezonatorul si reflectorul; Orientarea unui Yagi in vant; Echilibrarea greutatii tevii de baza (boom); Balansarea torsului; Arcuirea boomului; Montarea telescopica; Greutatea ghetii; Obosirea materialului; Conexiunea la Yagi; Pilonul; Pilonul rotativ; Rulmentii; Axul de transmisie; Ridicarea antenei; Yagi cu 3 elemente, marime intreaga pentru 80 metri; Inaltimea antenei; Proiectare electrica; Tele-acordare pentru un raport optim Front/Spate; Alimentarea unui Yagi; Proiectarea mecanica a elementelor; Constructia; Teava de baza (boomul); Yagi cu 3 elemente, marime intreaga pentru 80 metri, tip OH6RM; Yagi cu 4 elemente scurtate pentru 80 metri, tip KLM; Yagi cu 3 elemente pentru 80 metri, tip KLM; Yagi cu 2 elemente pentru 80 metri, tip KLM; Yagi cu 2 elemente pentru 40 metri, tip Hy-Gain; Yagi cu 3 elemente pentru 40 metri, tip Hy-Gain; Yagi din sarma; Yagi vertical; Adaptare Gamma; Adaptare Omega; Adaptare "hairpin"; Antena Quad; Modelare; Quad cu 2 elemente, marime intreaga, pentru 80 metri; Quad cu 2 elemente, marime redusa, pentru 80 metri; Quad cu 3 elemente, marime intreaga, pentru 80 metri.

Capitolul 14, Lista de articole:
Lista articolelor cu subiectele materialelor tratate in primele 13 capitole are 16 categorii cu 1624 de intrari si este cea mai ampla prezentare din cate am vazut pana acuma:
Propagare, Receptoare, Emitatoare, Recenzii de echipamente, Operare, Antene in general, Antene verticale, Antene si sisteme de impamantare, Varietati de antene, Antene de banda larga, Antene bucla, Antene de receptie, Linii de transmisie, Adaptare, Balun, Masurarea antenelor.
Fiecare intrare indica autorul si titlul articolului, revista sau cartea unde a aparut, data publicarii si pagina.
Dupa tabla de materii este o pagina despre American Radio Relay League.
Cartea cuprinde enorm de mult material, suportat cu un mare numar de desene, diagrame, tabele si fotografii.


THE DX MAGAZINE

THE DX MAGAZINE Aceasta revista este publicata de prin 1988; in ultimii ani de Carl Smith, N4AA, Box DX, Leicester, NC, 28748-0249; telefon: 1-877-397-8254; email: dxpub@dxpub.com; Websait: http://www.dxpub.com. Pretul abonamentului pentru strainatate este de $38.00/an/6 numere si $70.00/2 ani/12 numere deci nu este deloc ieftina considerand ca este cam subtirica; are doar 40 de pagini.

Revista publica articole pentru cei interesati in DXuri si mai ales in DXpeditii. Acest numar cuprinde un editorial care este doar un alt nume pentru cuvant inainte, prefata, introducere, etc, instructiuni pentru autori si urmatoarele articole:

V63X, Participare la concurs din Micronezia, de Charlotte Richardson, KQ1F; Paul Young, K1XM si Ann Santos, WA1S.

Jumanji DX, Povestea expeditiei pe raul Amazon folosind indicativul 5J9A, de Robarto Rey, HJ3PXA. Jumanji este o combinatia a cuvintelor "jungle" si "magic" si a fost folosita intr-o carte de comedie-fantastica, apoi si intr-un film, deci titlul se refera la aventurile participantilor.

Deception Island, LU1ZC, de Alberto U. Silva, LU1DZ, descrie DXpeditia in Antarctica care a durat 3 luni de zile.

GoList, adrese de QSL manageri, de John Shelton, K1XN.

DX Quiz, Indicative, prefixe, etc, de Ward Silver, N0AX, un fel de examinare a cunostintelor.

Conventia Internationala DX de la Fresno, de Carl Smith, N4AA, niste fotografii ale participantilor, interesant doar pentru cei pozati dar deloc pentru restul lumii.

Pilonul de antena alimentat in paralel, o antena eficace pentru benzile inferioare, de Robert Bicking, W9RB.

Cunningham Island, Reciful Imperieuse, DXpeditia IOTA, septembrie 20-27, de Stephen Paul, VK2PS. Scurt si fara ilustratii.

Produse noi prezentand acordorul de antena ATR-30 (pe care il folosesc si eu), 2 redresoare cu comutatie, 4225 MV si 4245MV, transiverul 9410X si casca/microfon 5396, toate de MFJ.

Revista contine putine reclame, are doar putine pagini, deci venituri mici, asta explica pretul mare al abonamentului. Cu ani in urma am publicat in ea multe note de drumuri vizitand radioamatorii din diferite locuri ca Alaska, Uniunea Sovietica, Ungaria, Serbia, etc.


CQ - AMATEUR RADIO

CQ - AMATEUR RADIO Revista CQ - Amateur Radio este publicata lunar de CQ Communications, 25 Newbridge Road, Hicksville, NY 11801, USA, telefon 1-516-681-2922; email: cq@cq-amateur-radio.com; Websait: www.cq-amateur-radio.com. Editorii sunt Richard S. Moseson, W2VU si Gail M. Sheeham, K2RED. Dimensiunea este 20.7 x 27.2 cm; greutatea 0.27 kg, numarul de pagini 116, hartie velina, in culori. Abonamentul cu posta aeriana pentru strainatate este de $61.95/1 an; $116.95/2 ani; $171.95/3 ani.

Acest numar, pe langa multe pagini cu reclame, contine sectiuniile obisnuite ca Ham Radio News, Zero Bias/Editorial, Announcements, Ham Shop (mica publicitate), precum si articole tehnice, de interes general, etc.

Un interviu cu Bill Baker, W1BKR, o somitate in televiziune, de Rich Moseson, W2VU.

Rezultatele concursului 2010 CQ WW WPX CW de Randy Thompson, K5ZD.

Math's Notes de Irwin Math, WA2NDM, raspunsuri la intrebari tehnice puse de cititori.

PSK-31 in mansarda de Stan Zawrotny, K4SBZ, descriind solutia autorului sa practice radioamatorism intr-o zona in care constructia antenelor exterioare nu e permisa.

Cum sa incepi radioamatorismul de Frederick O. Maia, W5YI, evident lamuri pentru incepatori.

Serviciul Public/Skywarn de Richard Fisher, KI6SN, descriind activitatea radioamatorilor in sistemul de avertizare meteorologica.

Constructii de Kituri de Joe Eisenberg, K0NEB, cu sfaturi pentru aceste indelitniciri.

Antene de Kent Britain, WA5VJB, despre radiale si antene log periodice.

Learning Curve de Rich Arland, K7SZ, descrie un Heathkit vechi HR-10, un "boat anchor".

Coltul Copiilor de Brittany Decker, KB1OGL, introducand clubul copiilor WK1RK.

The Ham Notebook de Wayne Yoshida, KH6WZ, prezinta operatii portabile VHF/UHF cu instalatii pe automobile.

What's New de John Wood, WV5J, descrie aparate, antene, etc. aparute recent pe piata.

VHF Plus de Joe Lynch, N6CL, despre propagarea tip E-Sporadic.

Diplome de Ted Melinosky, K1BV, prezinta diplome din Italia si Ucraina.

Concursuri de George Tranos, N2GA, noul editor al departamentului concursuri organizate de revista CQ.

Propagare de Tomas Hood, NW7US, intreaba "Unde este ciclul nou de pete solare?".

Revista CQ este pe locul 2 al revistelor americane de radioamatorism dupa disparitia publicatiilor Ham Radio, 73, World Radio, prima fiind QST. Intr-un concurs cu 2 participanti, aceasta pozitie nu este chiar atat de greu de realizat.

La aceasta revista am inceput lunga mea activitate de scriitor de "vizite la radioamatori", cred ca era in 1968, cand nici nu eram inca cetatean american. Primul meu articol a fost despre amatorii din insula Bermuda, un loc pitoresc pe care viseam sa il vizitez de cand eram la YO2KAC, Palatului Pionerilor din Timisoara. Intr-o buna zi am zis "Salut voios de pionier" si am plecat sa-mi vad visul.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 30-12-2011

7333

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact