hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

HA5MRC la 80 de ani

László Hadnagy YO5AEX

Pe malul Dunarii in apropierea podului Petofi sunt amplasate cladirile care gazduiesc Universitatea Tehnica din Budapesta. In anul 1924 in cadrul acestei institutii de invatamant superior ia fiinta Radioclubul Universitatii. Pentru a comemora cei 80 de ani de activitate, sambata 13 noiembrie 2004, s-a organizat "Ziua tehnicii" dedicat Radioclubului Universitatii Tehnice - HA5MRC. In cadrul universitatii mai functioneaza un radioclub cu indicativul HA5KFU.

In prezenta unui numar mare de radioamatori din capitala si provincie care au umplut la refuz amfiteatrul rezervat comemorarii Dr András Gschwindt HA5WH secretarul radioclubului HA5MRC a salutat participantii si a deschis Ziua tehnicii.

S-au prezintat principalele momente ale activitatii acestui Radioclub de-a lungul anilor, rezultatele obtinute in domeniul undelor ultrascurte si microundelor cu aplicatii in comunicatiile pentru radioamatori. Materialul prezentat urmeaza a fi tiparit in revista Radiotechnika incepand cu luna decembrie 2004.

HA5MRC Sarbatoritului, HA5MRC i se ofera Cupa jubiliara si tortul aniversar din partea Federatiei Ungare de Radioamatorism (MRASZ) de catre Békei Ferenc, HA5KU, presedintele Asociatiei Radioamatorilor din Capitala, redactorul sef al revistei Radiotechnika.

La acest moment aniversar amintim ca pentru activitatea deosebita in cercetarea stiintifica si educationala in domeniul spatial si radioamatorism (!) Dr. András Gschwindt, HA5WH, a fost distins in acest an cu o inalta distinctie a statului Ungar.

Asteptat cu mult interes urmeaza capitolul MS-QSO. Despre radiolegaturile realizate si experienta acumulata cu Meteor Scatter, un amplu material a fost prezentat in imagini si inregistrari audio de catre Bató András, HA6NN, din Salgótarján. Legaturile s-au realizat pe frecventa de 144.370 KHz in FSK 441. Acest program cat si WebTime 2000 pentru reglarea perioadei de 30 secunde poate fi gasit pe Internet. Multe informatii in domeniul meteor scatter se pot gasi pe siteurile: vhfdx.de; on4kst.com; meteorscatter.net; newsvhf.com; imo.net si amsmeteors.org.

In perioada 1997-2004 o echipa de radioamatori din districtul HA0 si 4 au organizat si efectuat, impreuna cu QRA-urile familiare, anual, expeditii internationale cu trafic de amator. Despre echipa constituita din HA0HW- Laci, HA4DX-Tomi si HA4XG-Géza, cunoscuti sub numele de "Travelling HA amateur radio team", a prezentat o ampla expunere Kovács Géza HA4XG. Echipa a realizat deplasari in Mongolia, Olanda, Grecia, ins. Creta, ins. Chrissi si Liechtenstein. Au fost expuse problemele organizatorice, compunerea echipamentului radio si a antenelor, intamplari inedite, imagini din expeditie si rezultatele obtinute. Baietii doresc sa continuie. S-au prezentat in continuare scurte expuneri, limitate la 10-15 minute, privind comunicatiile digitale pentru radioamatori.

In incheierea Zilei tehnicii s-a efectuat o demonstratie privind testarea frecventei de 5 MHz pentru radiolegaturi la distanta scurta. Se fac observatii pentru utilizarea acestei frecvente cand pe banda de 3,5 si 7 MHz nu sunt posibile QSO-uri din cauza conditiilor de propagare.

Cu ocazia Zilei tehnicii s-a lansat almanahul Radiotechnika-2005. Pentru intreprinzatori s-au amenajat doua sali pentru talcioc.

Intre radioamatorii romani si cei de la Radioclubul Universitatii Tehnice din Budapesta exista relatii de colaborare. Un exemplu de cooperare este repetorul de pe Harghita (YO6A-R) si Feleac-Cluj (YO5E-R). Speram ca vor mai urma.

Cu speranta de a participa si la ceremonia a 90 de ani de activitate a Radioclubului Universitatii Tehnice din Budapesta HA5MRC, pentru Radioamator.ro a consemnat

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 14-11-2004

8660

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Dan BACIU - YO3GH (yo3gh) la 2004-11-15 05:14:41 (ora Romaniei)
  • Frumoasa activitate si rezultate ,… , interesanta ideea "Travelling HA amateur radio team", ca reclama a tarii HA si ca experienta tehnica …….
    Felicitari pentru cei 80 de ani de activitate a Radioclubului Universitatii Tehnice din Budapesta HA5MRC …. Va doresc cat mai multi ani .. ……
    ’73 YO3GH
    Op. Dan

  • Postat de David Moldovan - YO5BTZ la 2004-11-18 10:59:55 (ora Romaniei)
  • Este foarte bine ca mai aflam cate ceva despre colegii radioamatori din tara vecina. Draga Laci, iti multumim si te rugam sa ne informezi si in viitor despre actiunile importante ale colegilor din HA. "72 es 73 de YO5BTZ Op. David! I hpe cuagn soon!"

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "HA5MRC la 80 de ani"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact