hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Zaslo Doru YO2AMU

Nini Vasilescu YO3CCC

Cu Doru YO2AMU m-am cunoscut la simpozionul de la Tg. Jiu in urma cu 2 ani. Pentru ca stiam de pasiunea dansului pentru lucrul pe EME am dorit neaparat sa purtam o discutie.

YO3CCC: As dori sa-mi spuneti data si locul nasterii, dar si ceva despre copilarie.

YO2AMU: M-am nascut pe 11 Septembrie 1946 in Chisineu-Cris, judetul Arad. Copilaria si tineretea mi-am petrecut-o in Valea Jiului la Lupeni si Petrosani. In 1952, impreuna cu parintii mei si cu mai multe familii din Valea Jiului am fost deportati undeva in Moldova si numai un miracol a facut sa nu luam drumul Siberiei ca urmare a faptului ca mama mea a fost etnica germana. Tatal meu era roman. Am putut lua cu noi doar ce puteam duce in doua maini. Jaful asupra bunurilor abandonate a inceput din momentul in care am fost dusi sub amenintarea armelor in gara de la Lupeni unde ne astepta o garnitura formata din asa zisele bou-vagon in care am fost dusi vreme de doua saptamani dupa care am fost debarcati la Roznov. In 1954 am fost eliberati din lagarul de la Tazlau (de fapt un grup de baraci) si ne-am intors in Valea Jiului unde in casele noastre locuia o lume noua cu origini sanatoase. Dupa ce tatal meu s-a angajat ca minier am primit si locuinta de la stat. Clasa a I-a am inceput-o in lagar in sistemul de invatamant simultan.

YO3CCC: Care a fost primul contact cu undele radio?

YO2AMU: Contactul cu undele radio l-am avut in anii liceului cand, intamplator, cautand un post pe unde scurte am dat peste o conversatie in limba romana intre doi radioamatori. Unul se numea Tica iar celalalt, Victor. Aparatul de radio era un Stassfurt Rienzi pe care-l mai am si azi. Bineinteles conversatia se purta in AM. Mai tarziu i-am cunoscut pe cei doi radioamatori, ca fiind vecini si locuind unul la doua strazi altul la cinci, in acelasi cartier de locuinte de la stat numit: 80 de Case. Cei doi radioamatori erau Morar Constantin YO2CY si Collarini Victor YO2IQ. Erau buni cunoscuti ai familiei mele asa ca accesul in cercul lor a fost foarte usor.

YO3CCC: Ce alti radioamatori ati mai cunoscut in aceea perioada?

YO2AMU: Anii de liceu i-am petrecut la Arad unde l-am cunoscut pe Sandu YO2II cu care am colaborat multi ani in probleme de constructii radio. Ne ajutam reciproc, ne completam unul pe altul. Tot atunci i-am cunoscut pe YO2BT, YO2VA, YO2BZ, si ocazional mai lucram de la Radioclubul Arad YO2KAM cu aparatura construita de YO2BZ. In vacanta mergeam la Lupeni unde am descoperit ca mai era un radioamator vechi, Anatol Poruznic fostul YR5AP, ulterior fiind autorizat ca YO2ZD, cu care am legat o prietenie adanca. Acest om era de o cultura rar intalnita in acele vremuri, un foarte bun tehnician si bun didact. Puteai sa stai ore in sir sa-l asculti povestind despre tehnica undelor scurte, despre legaturi facute cu puteri sub 1 W si despre felul cum se acorda pe frecventa emitatorul si receptorul, dupa lungimea antenei facuta in prealabil, masurata cu grija si pusa la inaltimea care permitea rezonanta corecta, de precizia frecventmetrului de atunci. Se pare ca a luat in serios anii de Politehnica facuti pe vremuri la Praga. Tot atunci l-am cunoscut si pe Victor YO2CX din Uricani, un om deosebit si un foarte bun constructor si proiectant.

YO3CCC: Astea au fost primele contacte cu undele scurte, dar cu undele ultra scurte?

YO2AMU: Primul contact cu undele ultrascurte l-am avut in momentul cand l-am cunoscut pe regretatul Eugen YO2QC cu care am avut o colaborare si o prietenie lunga si cu care am tinut legatura mereu la fel ca si cu amicii mei din Valea Jiului cu toate ca am plecat de multa vreme de acolo. Nu-i mai nominalizez fiindca se stiu ei; poate cu alta ocazie.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO2AMU: In 1962, cred, am mers la un examen pentru radioamatori la Timisoara la Radioclub, unde sef era in aceea vreme regretatul Costi YO2BI, pentru a da examen de radioamator receptor. Insa vazand ca se poate da la clasa a III-a, am sarit la sugestia lui Costi, am luat examenul de clasa a III-a si am fost autorizat ca radioamator de receptie cu indicativul YO2-1130, pentru ca nu aveam inca 18 ani.

YO3CCC: Ce a urmat?

YO2AMU: Anii petrcuti la Scoala de Telecomunicatii din Timisoara mi-au permis o ucenicie pe langa cei de la YO2KAB: YO2BB, YO2BI, YO2BN, YO2BS, YO2CD, YO2ABW, YO2AEG, YO2AGS si multi altii pe care anii i-au sters din memoria mea dar carora le pastrez o amintire frumoasa.

YO3CCC: Ce ce aparatura ati debutat ca receptor autorizat?

YO2AMU: Pentru inceput, am imbunatatit performantele aparatului de radio al familiei prin crearea unei reactii pe media frecventa ce-mi dadea posibilitatea de a asculta semnalele telegrafice. Am invatat singur telegrafia tragand cu urechea la cursuri de premilitarie ale AVSAP, Casa pionierilor si ocazional cine avea chef sa-mi bata ceva semne. Pe vreme liceului, la Arad, am descoperit un vecin pe strada pe care stau si astazi care avea un radio (nu mai stiu tipul) care avea reactie pe media frecventa de 110 kHz si care m-a delectat cu receptii din toate colturile lumii. De atunci telegrafia a fost modul meu de lucru preferat, care este si astazi cand aceasta a ajuns sa nu mai fie obiect de examen.

YO3CCC: Cand ati devenit totusi autorizat ca emitator?

YO2AMU: Dupa implinirea varstei de 18 ani, am inaintat dosarul pentru autorizarea mea ca radioamator de emisie-receptie clasa a III-a. Au trecut doi sau trei ani pana cand, in armata fiind, am primit vestea ca am fost autorizat ca radioamator de emisie receptive clasa a III-a. Era in 1966. Cochetam cu gandul unui indicativ si am ramas uimit cand am citit cu ochii mei, YO2AMU. Cred ca a fost una din cele mai fericite zile din viata mea.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca emitator autorizat?

YO2AM: La intoarcerea mea din armata primul lucru ce l-am facut a fost sa imi construiesc un emitator si o antena. Am injghebat un mic emitator dupa modelul acelor vremuri: MO-PA. Pe intelesul tuturor, Master Oscillator-Power Amplifier. Avea doua tuburi: 6P6C si G807. Cu acest mic emitator am lucrat peste 100 de tari in CW, receptorul fiind o superheterodina cu reactie pe media frecventa de 1600kHz construit de catre YO2II. A fost receptorul meu de baza multi ani dupa care am abordat constructia unor receptoare cu dubla schimbare de frecventa si cu BFO pe detectoare de produs pentru receptia comoda a emisiunilor SSB.

Anii de facultate la seral mi-au restrans activitatea drastic fiindca era greu sa ma impart intre lucrul ca tehnician electromecanic cu intrare 100% in subteranul minelor de la Barbateni, Vulcan si Lupeni. Ziua mea incepea la 4 dimineata si se termina la 22, timp de 6 zile pe saptamana. In 1976 m-am angajat la Directia Radio TV Timisoara unde am lucrat pana in 1990 cand am dat concurs pentru un post in Aviatie, iar dupa 4 ani am fost cooptat in echipa care a facut primul Centru de Dirijare a Zborurilor modern de la Arad. Se infiintase ROMATSA.

YO3CCC: Ce v-a pasionat in activitatea de radioamator?

YO2AMU: Ca activitate de radioamator, am fost pasionat intotdeauna de lucrul la DX indiferent de banda. Pentru mine conta in special legatura in sine, farmecul ei. Am lucrate peste 250 de entitati DXCC si confirmate aproape 200.

YO3CCC: Legaturile le faceti numai in CW sau si SSB?

YO2AMU: Legaturile sunt 90% in CW. SSB folosesc doar daca se aude ceva mai deosebit, dar, in special pe 80m in tara cand mi-e dor sa aud prieteni vechi si noi precum si vorba romaneasca.

YO3CCC: Cu ce aparatura lucrati in clipa de fata?

YO2AMU: Traficul HF il fac cu un transceiver FT897D cu filtre INRAD. Mare diferenta fata de filtrele ceramice cu care a venit aparatul. Ocazional, pentru a corecta unele conditii grele de trafic ca de pilda un Pile-Up mai cuplez si un final AL80B. Antena este un dipol multiband alimentat cu cablu paralel la aproximativ 8m inaltime si scurtat fiindca nu am spatiu suficient in curtea casei mele din centrul Aradului. Este antena care mi-a dat cele mai mari satisfactii. Am si un beam cu 3 elemente dar, nu vad rostul sa-l ridic, nu am destul spatiu din cauza celor 4 antene de EME, din moment ce pot lucra, mai usor, mai greu, orice. Asa ca beam-ul zace in curte de ani buni. Pentru banda de 2m folosesc uneori o parte din aparatura EME (receptia) iar la emisie un final cu GS31b. In concursuri, FT897D ma satisface avand acces la HF+50MHz/VHF/UHF. Mai folosesc un final cu 2 x 4CX250b pentru banda de 70 cm pe care-l folosesc destul de rar. Antena este un F9FT cu 23 de elemente.

YO3CCC: Cand ati inceput sa lucrati EME?

YO2AMU: Din 12 septembrie 1998 am inceput traficul EME si anume, folosind Luna ca reflector pasiv in banda de 2m. Pana in prezent am peste 1400 legaturi EME cu aproximativ 50 de entitati DXCC, toate in telegrafie. YO3CCC: Nu ati abordat si lucrul in digitale?

YO2AMU: Am abordat si modurile de lucru digitale dar treaba nu ma prea incanta. Calculatorul face totul si poti realiza DXCC-ul pe 2m, 70cm si 23 cm in mai putin de un an fara macar sa fi auzit cum suna semnalul care vine uneori la -28dB, dar, aici este o alta poveste si nu vreau sa intru in disputa cu nimeni pe aceasta tema. O dezbat altii mai mari si nu de la noi fiindca noua ne e bine oricum tinand cont de usurinta cu care ne adaptam la rau si mai ales, la bine!

YO3CCC: Cu ce aparatura lucrati in EME?

YO2AMU: Aparatura folosita la EME este destul de modesta iar rezultatele obtinute se datoreaza doar pasiunii si daruirii mele pentru acest mod de lucru.
Initial, traficul EME l-am inceput cu 4 antene F9FT cumparate de la Bacau. Au urmat antene construite de mine dupa DJ9BV si optimizate pentru castig maxim la inceputul benzii. Aceste antene au fost recalculate de un bun cunoscator in materie si anume, Lionel VE7BQH din Vancouver. Au fost antenele cu care m-am clasat de multe ori pe locuri fruntase, avand concurenti cu o dotare net superioara mie, ca dotare, antene si putere. In present, pentru banda de 2m folosesc un grup de 4 antene de cate 10m lungime (5WL) pe un pilon de 9m inaltime. Antenele pot fi rotite in azimut pe 360 grade iar in elevatie, pana la 75 grade fata de orizontala locului. Un transverter TR144H+ urmat de un FT920 cu filtre suplimentare de la INRAD formeaza media frecventa variabila pe 28 MHz, unde este transpusa banda de 2m. Nu folosesc DSP fiindca am observat ca semnalele slabe sunt ignorate. Folosesc un asa zis switchboard care are in compunere doua fltre cu 10 poli, unul de 400Hz, care este urmat in cascada de un filtru de 250Hz, bineinteles cu o compensare a pierderilor de insertie prin amplificatoare cu FET-uri. Preamplificatoarele folosite de mine sunt de constructie proprie, de zgomot mic rivalizand cu unele construite de firme serioase. Acordul acestor pre-uri este foarte laborios si consumator de timp, dar merita! Utilizez un final HM cu un tub GU78b care imi livreaza putere suficienta ca in conditii bune sa-mi aud propriile ecouri dupa un timp de 2,5 sec cu o indicatie pe S-metru egala cu 7. Zgomotul Solar fata de un Cold Sky ajunge uneori la +12 dB. O data mi-am auzit ecourile chiar cu 200 W, dar erau conditii nemaipomenite. Nu de putine ori am lucrat cu statii care foloseau doar o singura antenna si puteri modeste. Ultima statie de acest gen a fost RI1FJL de dincolo de Cercul Polar pe care am lucrat-o in mai putin de un minut, gen pile-up. Este o expeditie stiintifica ruseasca in insula Keisha din Arhipeleagul Franz Josef. Buni operatori! I-am vazut pe cluster si in banda de 80m. Ei lucreaza numai CW.

YO3CCC: Cand ati avut ocazia sa cunoasteti pe viu si nu pe calea undelor mari asi ai acestui mod de lucru?

YO2AMU: Contactul pe viu cu comunitatea internationala EME l-am avut in anul 2002 cu ocazia Conferintei internationale de la Praga unde am stat de vorba cu multi asi ai lucrului prin reflexie pe Luna, unde a inceput Marea Schisma a trecerii spre modul de lucru JT65 si unde Joe Taylor si-a prezentat realizarea. A fost interesant sa auzi totul din gura unui laureat al premiului Nobel. Tot acolo i-am cunoscut pe: VK3UM, GM4JJJ, K1JT, K5JEY, SM5BSZ,SM2CEW, I1ANP, I5WBE, WA6PY, HB9Q, SV1BTR, LZ2US,RK3FG, OK1DFC, DF2ZC si multi altii printre care regretatul EA3DXU.

YO3CCC: Cum este sa abordezi un asemenea mod de lucru?

YO2AMU: Nimic mai simplu! Trebuie sa vrei si sa te tii de treaba fara sa o lalai. Timpul lucreaza mereu impotriva noastra. Cel care abordeaza lucrul via EME trebuie sa fie dotat cu o rabdare iesita din comun si mai ales sa nu renunte usor. Activitatea EME sau lucrul in Ultima frontiera, are un farmec ce nu poate fi descris! Uneori ai impresia ca nu merge nimic, ca preamplificatorul de pe calea de receptive este mort, iti faci planul cu ce sa incepi remedierea ca peste cateva minute sau zeci de minute sa auzi din nou statii. Un echipament EME iti da de lucru tot timpul prin lucrarile profilactice necesare, altfel risti sa nu poti participa la trafic sau concursuri si tocmai atunci se aud statii rare si sunt conditii bune. Hi! Multi incearca dar renunta foarte usor fiindca nu-i tin balamalele crezand ca drumul spre performanta e neted si usor. De aceea traficul EME este preferat de foarte putini radioamatori de la noi. Daca va uitati cu atentie, ei fac parte din performerii radioamatorismului de la noi. Nu nominalizez fiindca as putea ca in graba interviului solicitat de Nini YO3CCC, sa uit pe cineva. De asemenea, prima legatura EME YO-YO a fost realizata cu Szigy YO2IS. Interesant a fost sa auzi semnale de pe Luna combinate cu cele sosite prin unda directa. Mai este un aspect, observ statii romanesti care mai activeaza sporadic la concursuri EME dar care evita orice contact cu statii din propria tara. Nu dau nume dar m-am convins ca este parte din tipicul nostru neaos. Nu doresc discutii pe teme de acest fel. Majoritatea statiilor care lucreaza EME au parte de operatori deosebit de corecti si in acest domeniu nu prea incape loc pentru trisari. A incerca sa trisezi la un concurs EME este echivalent cu o autoexcludere din acest club, sa-I zicem, select.

YO3CCC: Cum tineti logul?

YO2AMU: Tin un log separat pentru EME. Doar log pe hartie care arata deja ca manuscrisele de la Marea Moarta si va trebui sa-l modernizez facandu-l electronic dar, e lucrul la care ma inham cel mai greu. Pentru HF deja am inceput sa utilizez logul electronic si nu ma dau in laturi nici de a trage cu ochiul la DX Clustere.

YO3CCC: Cu diplomele cum stati?

YO2AMU: Am vreo 20 de diplome romanesti si una la care tin mult! Primul WAC din YO pe banda de 2m. Am si trei albume pline cu QSL-uri primite pentru traficul pe Luna. Multe din aceste QSL-uri sunt deosebit de frumoase. Unele diplome specific activitatii EME, atesta castigarea de locuri I, II, III, etc. La concurenta cu unele statii care folosesc un numar mai mare de antene.

YO3CCC: Proiecte de viitor?

YO2AMU: Ma pasioneaza astronomia si calatoriile. De asemenea am lucrat mult din portabil doar din placerea de a fi in natura cu hobby cu tot! Grecia a fost pentru mine o revelatie, multe concedii le-am petrecut acolo si in special in insule unde m-am simtit ca acasa. Nu sufar de optimism. Nu mai cred in nici un viitor! Au avut altii grija sa ni-l faca. Anii isi spun cuvantul si de multe ori stand de vorba cu prietenul meu de o viata, Sandu YO2II, ne plangem ca ne-a disparut elanul si dorinta de a mai face ceva in afara de trafic radio. Omul nu e o masina la care poti aduce piese de schimb. Incet, incet se erodeaza si cine nu crede asta cu siguranta va afla mai devreme sau mai tarziu. Este cursul firesc al tuturor fiintelor vii. Sa ne bucuram cat putem ca mintea ne este agera si pasiunea nu se stinge, fiindca altfel totul este pierdut, cum se spune: Se trage Cortina! Ne bucuram de fiecare zi in care ne simtim in putere si sanatosi. Poate tineretul de azi va incerca sa ridice stacheta mai sus decat am incercat noi, dar, parca ceva lipseste!?

Un album ocazionat de acest articol se gaseste la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 25-12-2011

7961

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact