hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Testați gratuit ”lumea” comunicațiilor digitale!

Cristian Colonati YO4UQ

Nu aveți transceiver? Nu aveți antene?... dar totuși ați vrea să aflați câte ceva despre comunicațiile digitale? Bănuim că aveți la îndemână măcar un calculator desktop sau laptop la care din când în când ascultați muzică ”on-line” sau vorbiți cu prietenii pe Skype sau Yahoo MSG. Deci un calculator care să aibă și placa de sunet (pe placa de bază sau auxiliară) cu ieșire audio pentru cască sau difuzoare și intrare de microfon.

Este suficient! Restul este gratuit. Putem face recepție ”on-line” și să ”colaborăm” cu programele uzuale de radiocomunicații digitale în vederea familiarizării cu parametrizarea / setările acestora. Ambele elemente care vor contribui la rezolvarea problemei sunt gratuite.

1. În primul rând receptorul de unde scurte în benzile 80, 40, 30 și 20m (3,5MHz, 7MHz, 10MHz, 14MHz) ne este pus la dispoziție cu recepție în timp real de către Dan YO3GGX. Deschideți pagina http://www.yo3ggx.ro iar acolo faceți click pe: YO3GGX WebSDR server in Bucharest: click here și se deschide receptorul SDR care funcționează excelent în benzile de 80, 40 și 20 metri.

Am selectat un ecran cu parametrii de acord din receptorul SDR pentru zona comunicațiilor digitale.

Pentru o funcționare (recepție) corespunzătoare a emisiunilor digitale selectați din ferestrele afișate următorii parametrii: Frequency 14070 kHz pentru emisiunile din familia PSK sau 14080 kHz pentru emisiunile RTTY. În banda de 20m în mod sigur veți găsi stații active. Cu butoanele + și – din acestă fereastră puteți incrementa sau decrementa frecvența de acord. Același lucru îl puteți face cu un click pe banda neagră de sub spectrul waterfall în dreptul frecvenței dorite. În Bandwidth este comod cu butoanele USB și wider iar în Waterfall setting este bine să lăsați setările implicite: Speed slow, Size medium, View waterfall.

Deja în difuzorul laptop-ului sau în căști conectate pe portul de speaker / headset se aud semnalele melodioase ale emisunilor PSK sau RTTY.

Ca informație suplimentară un PC laptop știe să comute automat și semnalează acest lucru și în software, semnalul audio de pe carcasă către cască atunci când este introdus conectorul stereo de 3,5mm. Verificați acest lucru deschizând Control Panel > Sound > Playback și introduceți sau scoateți conectorul conectorul stereo din portul audio și vedeți cum se schimbă automat bifa de selecție între difuzorul de carcasă și cel de cască.

2. Semnalele audibile în acest moment trebuie să fie decodate de către un program de radiocomunicații digitale. Pentru a nu complica inutil lucrurile în acest prim conact cu o emisiune digitală vom da ca exemplu două din cele mai cunoscute și utilizate programe: DigiPan și DM780 (Digital Master) ca parte a pachetului HRD – Ham Radio Deluxe. Descărcăm din http://www.digipan.net programul DigiPan2.0 (700kB), care merge pe orice sistem de operare de la Windows95 la Windows7 și îl instalăm. Lansăm programul cu 2xclick din icon-ul de pe ecran și urmărim cum curg emisiunile PSK31 pe waterfall (în 14070kHz) și cum programul le decodează în liniile orizontale din dreapta.

Dacă suntem pe laptop reglăm volumul la speaker (difuzoarele de pe carcasă) la un nivel convenabil. În acel moment microfonul captează sunetul și decodează emisunile PSK31. Dacă imaginea emisiunilor este prea slabă mergem în Control Panel > Sound > Recording > Levels și reglăm sensibilitatea microfonului din potențiometrele software Microphone și Microphone Boost.

Dacă nu vrem să poluăm emisiunea audio cu zgomotele ambiante și nu vrem să deranjăm cu ”melodiile” emisiunile PSK31 sau RTTY ambianța demonstrativă sau liniștea camerei facem un strap audio între portul audio OUT de headset (stereo 3,5mm) numai pe unul din canale și portul de microfon (mono 3,5mm) cu un cablu de microfon scurt ca în figura de mai sus. Reglăm din nou convenabil din soft (sound) volumul audio și sensibilitatea microfonului pentru emisuni curate afișate pe waterfall și facem recepție.

Pentru un PC desktop fără placă de sunet (la care accesul în spate este dificil sau care este defectă) se poate utiliza soluția cu un adaptor Sound-USB așa cum este arătat în fotografia de mai jos. Adaptorul este un LinkSpeed iar cablul este 3,5mm – 3,5mm stereo la ambele capete.

Trecem la al doilea program ceva mai complex dar mult mai versatil și performant. Cu el putem recepționa practic toate emisunile digitale uzuale folosite de radioamatori: BPSK31, 63, 125, QPSK31, 63,125, Contesia, Domino, MFSK, RTTY, etc. Este vorba despre DigiMaster780 – DM780 ca parte a pachetului Ham Radio Deluxe. Ne vom limita la cel mai simplu mod de a face recepție cu DM780 fără să intrăm în parametrizările de finețe care implică existența unui transceiver, comanda din calculator CAT sau chiar emisia.

Descărcăm din http://www.ham-radio-deluxe.com/ > HRDv5 > V5.0 build 2893 (ultima versiune) într-un dosar (folder) care ne convine. Cu un dublu click pe HRDv50b2893_Full se face instalarea. După instalare lansăm programul din icon-ul de pe ecran. Deoarece nu avem transceiver ignorăm, stingem, fereastra care se deschide pentru Connecting și din bara de meniu dăm un singur click pe DM780 și stingem avertizarea că nu suntem conectați la transceiver (că nu-l avem).

Facem în DM780 cele mai simple setări pentru a putea să decodăm mai multe feluri de emisiuni digitale.

Mergem în DM780 în bara de meniu Program Options > Modes... > Modes Manager > și selectăm câteva butoane pentru tipul de emisune dorit (dacă insistăm le putem selecta pe toate dar pentru început cred că nu este cazul). Ex: căsuțele BPSK31, BPSK63 și RTTY-45, etc.

Dacă dorim butoanele în bara superioară de waterfall bifăm și căsuța de Show modes in waterfall toolbar și dăm OK.

Emisiunile se văd pe waterfall-ul în mișcare și cu un click în dreptul lor fiecare dintre ele apare ca un text pe ecran în fereasra de recepție. La calculatoarele laptop, emisia audio și recepția se pot face prin aer din difuzoarele (speaker) și microfonul carcasei sau prin conexiunea cască – microfon prin cablul sugerat anterior. Bănuiesc că lumea este deja familiarizată cu reglajul audio din Contol Panel > Sound. La fel se procedează și cu un calculator desktop. Pornim difuzoarele, apropiem microfonul de acestea, reglăm volumul și facem recepție. Dacă avem mai multe plăci de sunet suntem atenți să o selectăm pe cea convenabilă.

De ce am făcut acestă scurtă expunere:

  1. Pentru a face o demonstrație în fața unor tineri, a unor copii dornici să intre în marea familie a radioamatorilor. Nu avem nevoie decât de un calculator echipat cu placă de sunet, difuzor și microfon pentru desktop, sau nimic sau un ștrap audio între porturile audio ale unui laptop sau desktop.
  2. Soluția este economică și poate fi folosită la testarea la recepție și a altor programe de comunicații digitale cum ar fi: MixW, Fldigi, WinPSK, etc.
  3. Soluția se poate aplica oriunde există un calculator și o legătură rezonabilă la Internet. La Romtelcom pe modulație ADSL cea mai mică viteză este de 2Mbps și este mai mult decât suficientă. Nu trebuie să cărăm nimic cu noi. Ne deplasăm la locul cu pricina și facem demonstrația de la A la Z.
  4. Pe Internet există multe receptoare SDR – Sofware Defined Radio care pot fi folosite pentru a demonstra recepția unor stații îndepărtate cu indicative aproape exotice.
  5. Demonstrația se poate face oricând fără a ține cont de propagare alegând un receptor SDR (din Internet) dintr-o locație cu propagare la ora demonstrației.
  6. Nu avem nevoie de transceiver și legătură radio efectivă. Ea poate veni mai târziu după ce ”microbul” s-a fixat.
  7. Lista receptoarelor SDR active pe Internet o găsiți la adresa http://www.websdr.org unde sunt afișate ca active și receptoarele SDR din București și din Breaza ale lui Dan YO3GGX. Le puteți testa pe rând. Pentru banda de 40m (7035 – 7040 kHz pentru digitale) unul din cele mai bune SDR-uri este cel din Olanda http://www.nachtuilen.net precum și cel din Polonia http://websdr.sp3pgx.uz.zgora.pl:8901/ pentru benzile de 160, 80, 40 și 30 metri.
  8. Pentru radioamatorii avansati cu stație de emisie o astfel de testare este utilă pentru ași controla modul cum se aude propria emisiune într-un receptor SDR situat la mare distanță. Este și un test de control al propagrii.
Post scriptum:

Felicitări pentru excelentul articol al lui Dan YO3GGX care a devansat cu putin timp interventia mea. L-am anunțat pe Dan că am pregătit și eu o expunere pe același domeniu pentru revista noastră tipărită R&R. Din păcate, din motive absolut obiective, probabil că revista își vă întârzia ceva mai mult timp apariția.

În aceste condiții cred că este util ca în completarea articolului lui Dan să încerc să aduc câteva soluții adiacente de recepția emisiunilor radio digitale de pe sit-urile WEB SDR.

De asemeni ca o detaliere pentru parametrizarea conexiunii Playback – Recording direct în interiorul calculatorului, prin mixajul semnalului recepționat din portul de speaker către portul de microfon, cred că este utilă o precizare suplimentară.

În Windows 7 opțiunea de Sound ”Stero Mix” nu este nativă din generare și ea trebuie activată. Activarea se face astfel:

Din Control Panel se deschide Sound > Recording. În mod natural dispozitivul ”Stereo Mix” nu se vede în fereastră.

Dacă aveți vreodată nevoie de a înregistra ceva pe calculator exact aşa cum iese din portul de speaker este necesară activarea "Stereo Mix" care vă va lasa sa faceți exact acest lucru. Cele mai multe placi de sunet au capacitatea de a înregistra tot ce este în curs de ieşire pe portul de speaker.

Cu un click dreapta pe echipamentul activ la un moment dat, din fereastra Sound > Recording, se deschide un meniu din care vom selecta Show Disable Devices moment in care vor apare dispozitivele încă inactive printre care și Stereo Mix așa cum se vede în figura ce urmează și care este Disabled.

Activarea lui Stereo Mix se face cu un click dreapta pe poziția lui și mai apoi, pentru a deveni activ, se face un click pe Enable din meniul care se deschide.

În unele cazuri, driverele mai vechi ale chipset-ului audio nu asigură această setare. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că acestea nu sunt actualizate. În alte cazuri însă și unele din cele mai noi drivere pentru Windows 7 nu acceptă această caracteristică. Se poate încerca instalarea driverelor pentru XP sau Vista.

Cu "Stereo Mix" activat, puteţi deschide orice program de înregistrare (în cazul nostru HRD sau Digipan) şi selectaţi Stereo Mix în loc de microfon înainte de înregistrare. Dacă cumva în alte programe nu vedeţi opţiunea Stereo Mix, sau programul dumneavoastră nu vă oferă posibilitatea de a schimba dispozitivul de înregistrare, puteţi dezactiva microfonul şi să faceți "Stereo Mix" dispozitiv de înregistrare implicit (default).

Cristian Colonati YO4UQ

Articol aparut la 20-12-2011

17919

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-20 22:36:43 (ora Romaniei)
  • Buna Cristian. Felicitari pentru completarile facute.Ar mai fi de adaugat ca daca se foloseste Stereo Mix (Windows 7) sau What You Hear (Windows XP) trebuie avut grija sa nu se mai redea si alte sunete in aceleasi timp (ex. muzica sau sunetele default Windows) care vor interfera cu semnalul digital.
    Cine doreste poate incerca si decodificarea cu calculatorul a transmisiunilor CW. DM780 din pacate nu prea se descurca bine la acest capitol.
    Pot fi folosite alte aplicatii, dar inca nu am gasit ceva satisfacator care sa fie accesibil gratis.
    De interes poate fi si decodificarea transmisiunilor SSTV. Eu inca nu am incercat acest lucru cu WebSDR-ul. Daca cineva are rabdare si incearca il rog sa posteze rezultatele aici pe forum.
    73 Dan YO3GGX

  • Postat de Dan - YO3GGX la 2011-12-20 22:41:24 (ora Romaniei)
  • Inca ceva. Receptorul pentru banda de 30m din Bucuresti nu functioneaza corespunzator din cauza placii de sunet care are unul din canale intrerupt.
    Am lasat asa pe moment din doua motive:
    - lipsa timpului sa desfac calculatorul si sa vad unde este intreruperea (interfata este integrata in MB)
    - se poate vedea cum functioneaza un receptor SDR care foloseste o intrare mono a placii de sunet (ex. cea de mic de la un notebook). Practic frecventa imagine are aceeasi amplitudine cu cea de baza, iar sensibilitatea scade semnificativ.

    73 Dan YO3GGX

  • Postat de Pasaliu Dumitru - YO7VG la 2011-12-22 16:58:26 (ora Romaniei)
  • Lucrez de multi ani in digital.Am peste 2500 legaturi si lucrat toate continentele-mai putin in ultimul timp cand nu mai am decat un "batz" pe bloc (a fost un vertical pentru benzile de 10,15 si 20 m.)
    Folosesc MixW-19 de multi ani (tolerat) dar in ultimul timp se pare ca a aparut un nou mod de lucru care este folosit in special, in concursuri: are latimea de cca 100 Hz dar MixW nu-l poate decodifica.Cum se numeste si daca este free cum se numeste?
    Cu multumiri.

  • Postat de Noni - YO2DNO (yo2dno) la 2011-12-22 21:01:01 (ora Romaniei)
  • YO7VG - incearca sa setezi la MixWin modul BPSK, apoi du-te la Mode settings si seteaza baudrate de la 31,5 la 62,5. Cred ca vorbesti de psk63.

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2011-12-22 21:11:57 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul.Am achizitionat de curand din afara YO o interfata industriala si cablurile tot industriale,ma incanta, nu alta, ce poate face,toate modurile de lucru in digi mode,inclusiv CW.Ma mai necajeste faptul ca se dezinstaleaza un port cateodata , lucrez cu programul MixW2,dar este compensat de satisfactie atunci cand am sambata si duminica, timpul necesar sa imi satisfac hobbyul.Se adapteaza extrem de bine cu trxul meu FT450AT.Ca unul care a crescut la ,,umbra radiofrecventei''.....mi-a fost greu sa trec la aceste moduri, fiind mai conservator...hi !!!Dar acum repet,SUNT INCANTAT,il recomand tuturor colegilor hami.Felicitari pentru articol Domnule Colonati si pentru faptul ca ,,propagati'' aceste moduri de lucru in randul nostru, al radioamatorilor.Cu aleasa consideratie pentru toti colegii hami si SARBATORI FERICITE,LA MULTI ANI.Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.PS-Mi-a placut si articolul precedent al colegului YO3GGX.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Testați gratuit ”lumea” comunicațiilor digitale!"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact