hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a VIII-a

George Pataki WB2AQC

The ARRL OPERATING MANUAL - Editia a 8-a

The ARRL OPERATING MANUAL - Editia a 8-a Aceasta lucrare s-a publicat in 2006 de American Amateur Radio League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, SUA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Cartea se publica o data la cativa ani, prezenta este a 8-a editie, fiecare aducand ceva nou, tinand pasul cu progresul realizat, dar avand in linii mari aceleasi subiecte. Redactorul este Steve Ford, WB8IMY. Marimea cartii este 20.8 x 27.5 cm, greutatea 0.78 kg, numarul de pagini il estimez la vreo 170, fiind notate doar cu numerele capitolelor si ale subcapitolelor. Pretul la publicare a fost de $29.95 ceea ce tradus din jargonul comercial american este de $30.00. De mentionat este ca pretul a crescut aproape cu fiecare noua editie, cea publicata in 1985, a fost de $7.00. Pensia mea nu s-a marit deloc din 1985, anul cand am trecut de la radiodifuziune (CBS-TV) la radioamatorism, dar nici nu a scazut ca in alte locuri pe care mi-e prea jena sale mai precizez.

Manualul, bogat ilustrata cu desene, tabele si fotografii, are obisnuitele preambuluri ca introducere, pagina despre ARRL, codul radioamatorului, 14 capitole scrisa fiecare de catre un specialist in materie si tabla de materii.

Capitolele sunt:
1. Metode de operare a unei statii de radioamator
2. Regulamente
3. Modulatia in frecventa
4. VHF/UHF
5. Comunicatiil digitale in HF
6. Comunicatii digitale in VHF si retele
7. Transmiterea mesajelor
8. Comunicatii de urgenta
9. Legaturi facute la distante mari, DX
10. Concursuri
11. Diplome
12. Transmiterea si receptia imaginilor
13. Satelitii
14. Referinte: DXCC, Logbook of the World, harti cu prefixele radioamatoricesti, statele Statelor Unite, harti azimutale axate pe diferite centre geografice, etc.

Cartea este informativa, utila tuturor radioamatorilor.


ELECTRICITY AND ELECTRONICS - Editia a 2-a

ELECTRICITY AND ELECTRONICS - Editia a 2-a Titlul complet al acestei lucrari este TAB Electronics - Guide to Understanding Electricity and Electronics, este la editia a 2-a si a fost publicata in 2000 de McGraw-Hill, renumita casa de editura cu filiale in multe tari. Se mentioneaza ca s-a folosit hartie fara urme acide, continand peste 50% fibra reciclata. Acest fapt nu are importanta pentru studiul electronicii, dar este apreciata de conservationisti. Autorul este G. Randy Slone.

Marimea cartii este 18.5 x 23.0 cm, cantareste 1 kg si are 468 pagini. Lucrarea contine o tabla de materii plasata chiar la inceputul lucrarii, in loc de sfarsitul ei cum se obisnuieste; o prefata si o pagina cu recunoasterea ajutoarelor primite, de fapt doar o jumatate de pagina!

Materialul este prezentat in 16 capitole, fiecare cu subcapitole, 3 apendice si un index aranjat in ordine alfabetica. Lucrarea include scheme, diagrame si fotografii. Capitolele sunt:
1. Organizarea inceputului
2. Conceptii electrice de baza
3. Transformatorul si curentul alternativ
4. Redresare
5. Capacitanta
6. Tranzistorii
7. Diode speciale si dispozitive optoelectronice
8. Circuite electronice lineare
9. Controlul surselor de putere
10. Tranzistori efecte de camp
11. Baterii
12. Circuite integrate
13. Electronica digitala
14. Calculatoare
15. Inductoare si capacitoare in detalii
16. Radio si televiziune

Apendicele sunt:
A. Simboluri si ecuatii.
B. Surse pentru materiale electronica.
C. Placi cu circuite inprimate.

Lucrarea este voluminoasa. Subiectele sunt destul de independente, ele se pot studia fara sa fie necesar ca toata cartea sa fie parcursa. Personal o consider ca un text sec universitar, mai mult teoretic decat practic.


THE ARRL OPERATING MANUAL - Editia a 4-a

THE ARRL OPERATING MANUAL - Editia a 4-a Publicata in 1991 de American Amataur Radio League, 225 Main Street, Newington, CT. 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org, este a 4-editie a unui ciclu de lucrari voluminoase care apare la fiecare cativa ani, "completata si inbunatatita" cum se spune in reclamele comerciale. Redactorul este Steve Ford, WB8IMY, redactorul revistei QST. Marimea cartii este de 21.0 x 27.5 cm, greutatea aproape 2.25 kg, numarul de pagini o aproximez la 300, ele nefiind numerotate ci doar indicate cu numerele capitolelor si a subcapitolelor.

Pretul la publicare a fost de $18.00 si nu de $17.95 cum unii prefera sa atraga cumparatori.

Cartea contine o prefata, o introducere, 17 capitole cu cate o multime de subcapitole, fiecare scrisa de catre un specialist in materie precum si un index. Materialele sunt bogat ilustrate cu desene, tabele, fotografii in alb negru, exceptie cele prezentand diplomele care sunt in culori; 3 din ele chiar din Romania.

Subiectele capitolelor sunt cam aceasi in fiecare editie, doar cu unele schimbari aduse cu progresul in sectorul respectiv:
1. Receptia pe unde scurte
2. Benzile de radioamatori
3. Operatii de baza
4. Orientarea antenei
5. DX
6. Legaturi la mare distanta, DXpeditii
7. Concursuri
8. Diplome
9. Comunicatii RTTY
10. Packet radio
11. Modulatia in frecventa si repetoare
12. VHF/UHF
13. Sateliti
14. Comunicatii de urgenta
15. Transmiterea mesajelor
16. Comunicatii de imagini
17. Referinte, cel mai amplu capitol cu lista entitatilor pentru DXCC, subdiviziunile Statelor Unite, subdiviziunile fostei Uniuni Sovietice, forme pentru solicitarea unor diplome americane, hartile tarilor cu prefixe radioamatoricesti, harti azimutale pentru diferite puncte de pe glob etc.

Cartea este buna la un nivel introductiv conducand cititorul interesat sa continuie studiul in lucrari mai specializate.


MORE QRP POWER

MORE QRP POWER Lucrarea s-a publicat in 2006 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Marimea cartii este 20.7 x 27.3 cm, greutatea 0.5 kg si am numarat 104 pagini, ele fiind notate doar cu numerele capitolelor si a subcapitolelor. Redactorul Mark Wilson, K1RO, a adunat o serie de articole publicate in revistele QST si QEX, fiecare articol cu o nota unde si cand a aparut prima data si o scurta informatie despre autor, cu adresa postala si de email. Pretul la publicare a fost de $19.95, o suma care pare mai putin de $20.00, dar nu prea este.

Cartea contine o scurta prefata, o pagina despre ARRL si 6 capitole mari, fiecare cu multe subcapitole, dupa cum urmeaza:
1. Practici de constructie: tehnologia montarii de suprafata, constructii de casa (home made), un dispozitiv simplu pentru montarea de suprafata, crearea panourilor frontale cu Microsoft PowerPoint, crearea panourilor cu o alta metoda, crearea cabinetelor, unealta pentru bobinare pe miezuri toroidale.
2. Transivere: transiver simplu pentru 20 si 40 metri, transiver pentru benzile superioare, transiver cu functii avansate, emitator-receptor avansat, transiver simplu pentru 40 metri PSK31.
3. Emitatoare: transiver "Tuna Tin", emitator cu 2 tuburi, componente pentru "Tuna Tin", imbunatatirea emitatorului W1FB pe 80 metris, emitator QRP simplu pentru 10 metri, emitator simplu CW pentru 40 si 80 metri.
4. Receptoare: mini-receptor pentru 40 metri, reproiectarea mini-receptorului pentru 80 metri, receptor regenerativ, receptor simplu pentru 6 metri, receptorul "Wheatstone Bridge Regenerative", receptorul "OCR II".
5. Accesorii: acordor de antena "Z MatcH", balun miniatura, indicator de probleme, filtru audio "Gyrator", dispozitiv pentru citirea frecventei, masurator SWR si de putere RF, manipulatoare NB6M, manipulator cu memorie, baterii pentru transiverul SG-2020, regulator de tensiune de alimentare, incarcator rapid pentru baterii, dispozitiv pentru marirea tensiunii la baterii, amplificator RF de 100 W.
6. Antene: dipol cu trapuri, antena portabila pentru 6 pana 20 metri, dipol scurtat pentru 80 metri, montarea dipolurilor, dipol rotativ de camp pentru 10-12-15-20 metri, Yagi portabil cu 2 elemente pentru 10-15-20 metri, antena verticala HF portabila, antena HF multiband portabila, dipol portabil pentru 20 metri facut din cablu panglica de 300 Ohmi, antena verticala "ground coupled", dipol portabil simplu de sarma, antena multi-band pentru FT-817.

Lucrarea nu are o tabla de materie obisnuita caci fiecare capitol are indexul ei. Cartea desi nu este voluminoasa dar contine multe proiecte practice pentru cei ce prefera legaturi la distante mari cu puteri mici. De retinut insa dictonul vechi: "Life is too short for QRP".


THE RADIO AMATEUR'S DIGITAL COMMUNICATIONS

THE RADIO AMATEUR'S DIGITAL COMMUNICATIONS Acest manual a fost publicat in 1992 de TAB BOOKS, Blue Ridge Summit, PA, USA, o diviziune a lui McGraw-Hill. Autorul este Jonathan L. Mayo, KR3T. Dimensiunea cartii este de 18.7 x 23.3 cm, greutatea este de 0.5 kg si are 208 pagini, pretul a fost $14.95, ceea ce unor cumparatori suna mai atragator decat $15.00.

Lucrarea contine o introducere, 10 capitole, fiecare cu subcapitole, o anexa cu 7 sectii, o bibliografie, un dictionar si tabla de materii.

Capitolele sunt:
1. Bazele comunicatiilor digitale
2. Istoria comunicatiilor digitale de radioamator
3. Radiotelegrafia
4. RTTY
5. AMTOR
6. Packet radio
7. Video digital
8. Instalarea unei statii pentru comunicari digitale
9. Echipamentul si accesoriile
10. Viitorul comunicatiile digitale

Anexele sunt:
A. Alfabetul Morse
B. Codurile Baudot si AMTOR
C. Codul ASCII
D. Standardele RS-232 C si D
E. Frecventele de lucru
F. Surse de informatii
G. Introducere in radioamatorism

Cartea este ilustrata cu cateva desene si cu fotografiile aparatelor folosite in comunicatiile digitale care insa sunt depasite, caci in ultimii 20 de ani dupa publicarea acestei carti, au aparut multe echipamente noi. Comunicatiile digitale au evoluat rapid si sunt in curs de continua dezvoltare si schimbare. Informatiile date in acest manual sunt invechite, utile mai mult ca istoria acestui domeniu decat ca utilitate practica.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 27-10-2011

6530

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact