hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

IGSU la Simpo YO - 2011

László Hadnagy YO5AEX

In sala de conferinte, la deschiderea oficiala a lucrarilor Simpozionului National al radioamatorilor YO-2011, de la Complexul Turistic Suior, Baia Sprie, cota 668, la masa prezidiului erau doi tineri, care purtau o uniforma eleganta, necunoscuta mie. Pe uniforma era inscris IGSU.

La terminarea festivitatii, cu dictafonul si aparatul de fotografiat, m-am apropiat de cei doi, carora m-am adresat astfel:

- Buna ziua. Pentru presa de radioamatori, v-as ruga sa aveti amabilitatea sa va prezentati si sa imi spuneti pe cine ati reprezentat la aceasta festivitate?

- Capitan Nistor Lucian si plutonier Moldovan.

Aceasta uniforma reprezinta institutia Ministerului Administratiei si Internelor, Serviciul profesionist pentru situatii de urgenta.

- D-le capitan Nistor Lucian, cu ce se ocupa acest serviciu profesionist? Care sunt evenimentele cand intrati in misiune?

- Printre atributiile acestui serviciu profesionist sunt interventiile la incendii, cutremure, inundatii, accidente, explozii, avarii, alunecari sau prabusiri de teren, asistenta persoane si multe altele.
Un alt aspect al muncii noastre este prevenirea situatiilor de urgenta pentru cresterea nivelului de securitate al cetatenilor si bunurilor.

IGSU la Simpo YO - 2011

- Cateva interventii mai mari?

- Ca interventii mai mari as aminti inundatiile de pe Tisa in 1998, 2001 si mai recent incendiile de padure.

- D-le plutonier Moldovan, poate il completati pe superiorul dvs?

- Interventii sunt nenumerate. Avem aproape zilnic incendii. Daca va referiti la incendii de proportii, au fost cateva in ultimii doi ani.

- Care este deosebirea intre o formatiune a institutiei dvs., pompieri, respectiv o formatiune de politie?

- Pompierii fac parte din IGSU, in urma unificarii institutiilor in anul 2004, Inspectoratul de Protectie Civila si Grupul de Pompieri, s-a creat ISUJ Maramures (Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Gheorghe Pop de Basesti" al Judetului Maramures).
Dupa cunostintele mele Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost infiintat in 2004, prin fuziunea Comandamentului Protectiei Civile si Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari ca unitate subordonata Ministerului Administratiei si Internelor. IGSU coordoneaza toate organizatiile implicate in managementul situatiilor de urgenta, in concordanta cu reglementarile nationale si internationale.
Imi permit sa preiau un citat de pe site-ul IGSU:
"Nu este o onoare mai mare decat aceea de a-ti proteja semenii.
Sa salvezi vieti este cel mai inaltator act".

- Eu va multumesc pentru cele cateva cuvinte pe care le-ati spus despre activitatea institutiei dvs.

ing. László HADNAGY - YO5AEX.

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 20-10-2011

8303

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de kiss vasile - YO5ODU la 2011-10-22 11:18:21 (ora Romaniei)
  • Am citit cu atentie deosebita articolul de mai sus. Am constatat ca are multe lipsurii.De ex.: "Dl Plt.este si radioamator cu indicativ validat de A.N.C.O.M." si incan un Radioamator foarte activ.Ma bucura faptul ca Dl.YO5AEX.se ocupa cu Radioamatorii dar dupa cum se vede numai la nivel de "amator".Alti care se ocupa ca PROFESIONIST ar fii scris un articol mult mai frumos despre COLABORAREA radioamator si I.G.S.U.! 73' Vasile.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-10-22 17:40:30 (ora Romaniei)
  • Domnule Vasile YO5ODU,se cunoaste ca nu ati scris niciun articol pana acum !Invidia care este mai tare ca vidia,va face sa scrieti comentariul !
    Si eu am citit articolul si mi se pare un articol la obiect care nu repeta la nesfarsit intrebarile lui Nini...!HI !Ce voiati sa mai contina ?Faceti DVS unul in completare !Eu felicit pe autor ca s-a straduit sa scrie cele de mai sus !
    73 Vasile !

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2011-10-22 20:30:19 (ora Romaniei)
  • Va rog sa-mi spuneti,ce indicativ are acest "Dl.Plutonier Moldovan".Multumesc anticipat.

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-10-22 21:42:32 (ora Romaniei)
  • M-a distrat intrebarea pusa..." D-le plutonier Moldovan, poate il completati pe superiorul dvs?"
    Pãi,unde s-a mai pomenit ca un subaltern-subofiter,inferior in grad sa il completeze ºeful lui,ofiter in Armata Românã?
    Dar si plutonierul nu s-a lasat,chiar l-a completat...
    Adica a spus ca au multe interventii,incendii chiar,unele de proportii...Noi nu stiam...
    Ce treaba o avea radioamatorismul cu incendiile nu prea vad.
    In fine,sa nu imi ia interventia(postarea)in nume de rau radioamatorii pompieri,dar as fi vrut sa citesc despre intrebari referitoare la cooperarea radioamatori cu Institutia asta miraculoasa a IGSU in situatii de urgenta.Concret.

  • Postat de Vasile - YO5ODU la 2011-10-23 12:37:47 (ora Romaniei)
  • Stimata Vasile -YO9FEH-Din pacate am scris in viata mea multe articole, unele au fost cenzurate, unele nici nu a fost publicate, dar am scris numai lucruri adevarate. Stiu ca ADEVARUL cateodata este dureros, dar este adevarat.Indicativul lui Dl.Plt.Moldovan Stefan-Ion este YO5PBW.Eu daca vroiam sa fac un ARTICOL despre colaborare I.G.S.U. si radioamatorii, Discutam cu YO3GON, si el prezent la Simpo *(daca nu ma insel chiar cu o masina adaptat pentru situatii de urgenta) Cu Stima si respect Vasile,YO5ODU - 88/73'

  • Postat de Lily Aspelin - YO9FVU la 2011-10-23 16:00:20 (ora Romaniei)
  • Mai oameni buni
    Va tot certati care cum trebuia facut interviul sau cum nu trebuia. Mai bine v-ati întreba cum puteti voi ca radioamatori sa ajutati IGSU în situatii de urgenta ( cunostinte, material, echipament, s.a.m.d.) YO5AEX are articole bune dar nu poate multumi pe toata lumea, pentru ca la un articol întotdeauna mai ramîne cîte ceva de completat.
    73/ Lily

  • Postat de mihai - YO3HUI (yo3hui) la 2011-10-24 00:34:21 (ora Romaniei)
  • Interesant..? Dar aceasi intreabare pun si eu.Cum sa avem noi o colaborare cu Pompieri cand ei sunt in intr-un sistem integrat ? Poate inainte era posibil,acum vremurile sunt altele.Am facut armata la Pompieri si stiu cum decurg lucrurile.Sunt atestat ca pompier si in viata civila...Nu ca nu mi-as dori sa avem o colaborare..

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-10-24 17:07:48 (ora Romaniei)
  • Dupa mine un interviu cu IGSU trebuia luat de profesionisti si vizavi de Reteaua de urgenta a radioamatorilor.Domnul reporter inainte de a pune intrebari trebuia sa se documenteze asupra competentelor IGSU dar si ale noastre,radioamatorilor in situatii de urgenta.Consultatii cu yo3gon nu ar strica.Prin 2006 am participat si eu la o situatie de urgenta,imbracand haine de jandarm,si nu de la IGSU.Ceea ce am facut atunci se poate citi pe http://www.radioamator.ro/vechiul-forum/board_entry.php?id=1936&page=41&order=name&category=all
    Ca sa revin la ale noastre,as intreba pe dl.Secretar General al miraculoasei Federatii a Radioamatorilor din Romania,daca exista vreun Protocol de colaborare in Situatii de urgenta cu I.G.S.U.,respectiv ce prevede acesta.Ca reporter m-as informa cum colaboreaza in alte tari radioamatorii cu Institutii ale Statului in situatii de urgenta.As apela si la priceperea d-nei ce ne da sfaturi pe aici tocmai din Suedia adica Lily Aspelin YO9FVU...Se pare ca suedezii au experienta în situatii de urgenta ( cunostinte, material, echipament, s.a.m.d.)
    Poate ca dl.Ciprian daca citeste pe aici se hotareste si face o rubrica pe site despre situatii de urgenta.
    Ma gandesc ca putem fi de ajutor oamenilor sau sa invatam cum se ajuta altii.
    Nu departe este cutremurul de ieri din Turcia.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2011-10-27 08:16:01 (ora Romaniei)
  • Am experienta a 37 de ani de serviciu in institutia specializata (ALA,apoi Apararea Civila, Protectia Civila si acum IGSU).Va pot spune cu mana pe inima ca am intalnit extrem de multa obtuzitate in ceea ce priveste tratarea cooperarii in situatii de urgenta. Sunt radioamator autorizat din 1976, am incercat mereu in cadrul judetului meu (HD) sa arat ceea ce putem face noi radioamatorii, total dezinteresat in situatii de urgenta , am demonstrat-o pe viu intr-o situatie in care intr-o zona cu multi morti si raniti (colonia Brazi, Rau Mare Retezat) prefectul judetului si seful meu aflandu-se acolo au ramas total fara legaturi ( telefonia nu avea semnal acolo), dar eu, de serviciu fiind, tineam legatura cu YO2LRH ( care se afla intamplator in zona, cu un handy)prin repetorul R0 de la Deva. Si au mai fost si alte ocazii. Dar, cu toata zbaterea noastra, nimic nu s-a intamplat! Ba, dimpotriva, am ajuns sa fiu nevoit sa ma ascund ca sunt radioamator! Motivele principale - obtuzitatea celor care trebuie sa gandeasca ( oare de cati ani, sau zeci de ani o tot gandesc?) aceasta cooperare la situatii de urgenta. Cand in Protectia Civila au inceput sa apara ofiterii tineri, cu viziuni moderne , aceasta a fost inglobata in IGSU , unde aproape toate functiile de decizie (atat la nivel inalt cat si in tara) au fost preluate de ofiterii de la Pompieri, a caror legatura (categoric sigura, era vorba de interventii locale) era telefonul celular si unele statii radio (mobile, portabile) aflate in apropiere una de alta, in situatii normale (nu cred ca au avut niciodata ocazia sa simta ce inseamna caderea retelelor de telefonie mobila).
    Dar, cine nu ma crede ( as mai avea multe de spus) sa il intrebe pe Vili, YO2MBG ce a spus in plen la Simpo YO2 Buzias din 2010, cand, dupa ce au incheiat un Protocol adevarat si au executat numeroase exercitii de cooperare cu ISUJ Arad, au avut surpriza sa constate tot mai multa reticenta si apoi sa li se spuna ca "vreti sa ne luati painea"'!!!.
    La Simpozionul de la Deva ISUJ HD a fost invitat de fiecare data, dar intr-un singur an (2009 cred) a participat un subofiter. Motivul: pe langa ceea ce am scris inainte (adica lipsa de interes sau de intelegere in cooperarea cu radioamatorii) ,faptul ca noi tinem activitatile sambata/duminica, cand respectivii domni au zi libera, si atunci, daca totusi trimit pe cineva, acesta este unul dintre cei care, si asa, este la serviciu, in general o persoana neavizata, si in mod categoric fara putere de decizie. Ce sa mai spun? Sunt de demne de lauda zbaterile unui YO3GON si a unor radioamatori din anumite judete, dar pana cand legislatia nu va obliga IGSU la a privi serios aceasta cooperare, nu se va intampla nimic!

  • Postat de Marian - YO9FMP la 2011-11-02 17:48:50 (ora Romaniei)
  • Un domn a vrut sa spuna ceva despre Reteaua de urgenta la min 13.20 pe http://www.radioamator.ro/alegeri2011/video.php?v=ag8
    De remarcat dorinta insistenta a d-lui Secretar General ca dl Vasile (yo3gon) sa spuna doar 2 vorbe,pe scurt,foarte pe scurt... despre Reteaua de Urgenta a Radioamatorilor...

  • Postat de Florin - (neradioamator) la 2011-11-20 10:13:34 (ora Romaniei)
  • Un reportaj bun din punctul meu de vedere,dar pe viitor cei care fac astfel de reportaje ar trebui sa 'umble' si la celelalte structuri ale MAI,deoarece din cunostintele mele sunt multi politisti,si jandarmi care sunt pasionati de radioamatorism,cu sau fara indicativ.Nu stiu dar cred ca ar trebui intocmite niste protocoale in acest sens intre ANRCOM si MAI,cu privire la diferite situatii de urgenta,exercitii,etc,
    Mul;tumesc pentru rabdare.

  • Postat de Stefan - YO5PBW la 2011-12-19 10:02:36 (ora Romaniei)
  • www.igsu.ro

  • Postat de Stefan - YO5PBW la 2011-12-19 10:04:24 (ora Romaniei)
  • http://www.igsu.ro

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "IGSU la Simpo YO - 2011"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact