hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Ab radio condita

(de la crearea radioului)

Ilie Mihaescu YO3CO

Despre ce a fost aflam din testimonii mai mult sau mai putin exacte venite la noi ca documente sau folclor, dar sigur incomplete.

Noi si noi preocupari are omul zilelor noastre, toate insa impuse de relatiile sociale, impartite intre indatorire, corvoada si coercitiune.

Unele meserii, preocupari si metehne sunt vechi de cand lumea, in special metehnele si nu s-au schimbat prea mult fiindca si oamenii au ramas biologic aproape neschimbati.

Sigur este ca omul radioamator a aparut dupa ce Hertz si Marconi au aratat tuturor marea descoperire si inventie ca pe un nou drum pe care poate alearga Hermes in caleasca lui numita RADIO.

Axiomatic putem afirma ca radioamatorul este un produs, un producator si un consumator de cultura. "Cultura face sa primeze posibilul asupra realului" spunea Noica.

Atributul cultura il face pe radioamator liber, superior si neinteles, ipostaze care pot crea suspiciuni in randul neradioamatorilor. Sub pretextul potentialelor infidelitati, guverne si administratii au cautat sa ingradeasca si chiar sa suprime fizic activitatea acestora.

In diverse administratii statale si regimuri politice terorizarea, privarea de libertate au fost consecvent si diabolic aplicate impotriva celor ce erau denumiti radioamatori. Sa ne aducem aminte de cei ce au fost aruncati in temnita fiindca sustineau aderarea radioamatorilor romani la IARU. Cu respect amintesc cazul lui George Craiu –Y03RF. Nu trebuie uitati nici cei ce au avut acelasi tratament pentru motivul ca detineau un montaj care era incadrat in categoria emitator.

"Nu ajuta cu nimic sa inlaturi cazurile nefericirii proprii, caci te cuprinde dezgustul pentru intreg neamul omenesc cand vezi atatea crime aducatoare de fericire", ii povatuia Seneca pe contemporani.

Modificarea raporturilor si a relatiilor internationale dupa ultima mare conflagratie mondiala a impus aparitia unor reglementari si documente, cat de cat lamuritoare privind locul si rolul in societate a celor ce iubesc si practica radioamatorismul.

Asa au aparut regulamentele ce contureaza destul de precis universul nostru de actiune, regulamente pe care trebuie sa le respectam.

Cum Biblia tuturor reglementarilor le reprezinta documentele ITU, sa ne indreptam atentia spre ceea ce se numeste Serviciul de amator. Am consultat si unele dictionare cum ar fi, Dictionar Tehnic de Radio si Televiziune, editia 1975, care precizeaza: radioamatorism = practicarea radiocomunicatiilor prin posturi de emisie-receptie proprii, fara a se urmari interese economice sau transmiterea altor informatii in afara de cele referitoare la calitatea emisiunilor stabilite.

In Regulamentul de Radiocomunicatii publicat de Secretariatul General al ITU la Geneva, la pag. 12, art.78, se specifica:

Serviciul de amator= serviciu de instruire individuala de intercomunicatii si de studii tehnice efectuate de radioamatori, adica de persoane autorizate legal, care se intereseaza de radiotehnica in scopuri pur personale si fara interese pecuniare.

Aceasta definire este o traducere libera a expresiei "self training and tehnical investigation" ce cauta sa cuprinda o trasatura, o dotare genetica, un atribut nativ ce poate fi intalnita numai la anumiti indivizi din societatea umana.

Examinand textul ITU asa cum este elaborat, pe primul loc se situeaza instruirea.Fundamental in aceasta instruire fiind insusirea unor cunostinte, organic structurate ce conduc in final la notiunea de virtute, ce se gaseste in opozitie cu needucatii, cu necultivatii.

Se poate spune deci ca, radioamatorii sunt o componenta a tendintei naturale a umanitatii care vrea sa cunoasca mereu mai multe despre propria existenta si despre mediul in care exista.

Instruirea este si setea de cunoastere a individului ce trebuie sa fie prezenta chiar unde el isi desfasoara activitatea sau in timpul liber. Dar setea de cunoastere este hobby la persoanele care fac din instruire obiectul propriului divertisment.

Acceptand radioamatorismul ca un hobby ne aliniem la teoria filozofului Marcuze "Divertisment prin munca" care constituie antidotul alienarii, boala a omului membru al societatii tehnotronice. Faptul ca radioamatorii au fost apreciati pe plan international de catre ITU, demonstreaza ca activitatea lor este de generala utilitate.

Expresia serviciu de instruire individuala sugereaza ca este vorba de un concept distinct fata de conceptul de instruire publica.

Termenul individual mai exprima faptul ca ITU a recunoscut IARU ca un organism reprezentativ de grup, distinct si autonom, ce respecta raporturile dintre radioamatori si statul caruia le apartine ca cetateni.

Expresia intercomunicatii juridic serveste la stipularea ca legaturile se fac exclusiv intre radioamatori, evitand legaturile cu serviciile publice. Referirea la studii tehnice ITU are in vedere numai fenomenele radioelectrice in corespondenta directa cu obiectul radiocomunicatiilor.

Avem deci trei elemente ce definesc Serviciul de Amator, instruire individuala, intercomunicatii si studii tehnice.

Constatam ca nu sunt trei fenomene susceptibile la explicatii autonome, ci la caracteristici ce definesc o unica identitate.

Definitia a utilizat trei caracteristici obiective si nu s-a facut referire directa si imediata la subiecte ce explica activitatea la persoane, limitandu-se la nominalizari ce contempla rezultatele.

In fond totul se rezuma la enuntul ca activitatea examinata este dezvoltata de radioamatori.

Si, repet, iata cum defineste ITU pe radioamatori: persoane care au o autorizatie, au interes pentru tehnica rediocomunicatiilor si nu manifesta interese pecuniare. As adauga ca daca lipseste o singura calitate, persoana nu poate fi recunoscuta ca radioamator.

Cu aceste precizari, putem lua in discutie dubla ipostaza ce se atribuie radioamatorismului: este el un sport sau un hobby?

Consultand Dictionarul Limbii Romana editat de Academie, dar si alte lucrari de profil, prin sport se intelege practicarea unor exercitii dupa anumite reguli si obtinerea de performante.

Concluzia: Radioamatorismul este un hobby, adica o activitate in afara preocuparilor profesionale, iar aspectul sport este o rezultanta laterala evidentiata cu precadere in caracteristica intercomunicatiei.

Prezentarea materialului oficial ITU cu unele interpretari comentate au rolul de a readuce in atentie elementele definitorii acceptate si recunoscute de forurile internationale la care sunt afiliate si organismele interne in special ANCOM, care coordoneaza sub toate aspectele legale activitatea de radioamatorism YO.

In plus am prezentat aspectele psihomorale si de ordin legislativ in care trebuie sa se incadreze o persoana ca sa poata deveni si sa se numeasca radioamator. Toate acestea le putem folosi ca repere si elemente de comparatie cu situatia reala din tara noastra.

Asa ca imi ingadui sa public unele observatii despre radioamatorismul autohton, observatii care m-au determinat de multe ori sa ma intreb QUI PRODEST? si sa ma determine sa ma autoexclud din Federatia Romana de Radioamatorism.

Cui foloseste?, noua iubitorii radioamatorismului, a radioamatorismului practicat conform prevederilor, Regulamentului de Radiocomunicatii pentru Serviciul de Amator la care adaug cele sase puncte ale Codului Radioamatorului scrise de Paul M. Segal si postate mereu la inceputul manualului The Radio Amateuris Handbook.

Surprins, apoi consternat, am constatat la noi prezenta politicului agresiv si maladiv, in relatiile dintre radioamatori. Am remarcat ca acest diluant toxic nu a aparut intamplator, ci premeditat urmarindu-se in fapt denigrarea si divizarea intregii miscari radioamatoricesti.

Regretabil faptul ca cei ce trebuiau sa combata flagelul, s-au prins in hora incitatorilor, fie din obtuzitate, fie dintr-o complicitate interesata si condamnabila. Oricum, in toate documentele ITU, latura politicului este exclusa din activitatea de radioamatorism.

Nu pot intelege si nu pot accepta modul de desfasurare ale unor QSO-uri YO-YO in care vulgaritatile, injuriile, insultele, expresiile triviale sunt abundent utilizate, iar schimbul normal de informatii este total eliminat. Esti pus intr-o postura penibila sa ai un transceiner deschis in VHF sau UHF cand pseudoradioamatori isi deverseaza in eter lipsa de educatie.

Consacratul "prietene" este inlocuit de multe ori cu apelative din codul apasilor si care oricum inlatura din radioamatorism trasatura de cultura.

Cuvantul Prietenie a fost introdus in vocabular de Iulius Caesar cu cincizeci de ani inaintea erei noastre , cu explicatia ca reprezinta o caracteristica specifica omului ce il deosebeste de celelalte vietuitoare. Pentru noi radioamatorii, prietenia, poate mai mult decat pentru altii, inseamna un sentiment de stima, de incredere, de simpatie. Putem deduce atunci ca manifestarile lipsite de stima, verbale sau scrise, sunt o trasatura a celor ce nu sunt radioamatori.

Analizele cu exemple din cotidian pot fi amplu dezvoltate, dar succinta marcare evidentiaza ca unii detinatori ai unei autorizatii de radioamator YO nu se incadreaza in jalonarile ITU si deci nu sunt radioamatori.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie si in special cum se poate debarasa radioamatorismul romanesc de distorsionarea la care este supus , impune o ampla dezbatere, o analiza sincera si nepartizana.

Sigur este ca actuala forma si fomula de organizare a radioamatorismului in YO este perimata fiind tributara conceptiilor si dispozitiilor altor forme de administrare a tarii, unei alte culturi interumane.

Cred ca se impune organizarea unui congres, sau adunari nationale a radioamatorilor YO, care sa dezbata si sa diferentieze normalul de anormal si in final sa se gaseasca formula optima care sa ne guverneze activitatea. Aceasta adunare ar putea fi pregatita si coordonata de un comitet de initiativa, fiindca daca ar fi implicate actualele structuri, esecul este asigurat.

Daca citim actualul Statut al FRR, in special art. 1 si art.4, constatam imediat nevoia de a trece intreaga activitate radioamatoriceasca prin purgatoriu si in final sa revenim la cultura, la prietenie, la onorabilitate, la libertatea de a ne bucura de pasiunea noastra.

Sper ca aceste randuri sa nu devina simple informatii enciclopedice, ci sa incite pe cititor la analize si atitudini benefice tuturor. Acesta este si motivul ca nu am facut referiri la evenimente si persoane care au distorsionat si umbrit activitatea radioamatorilor la scara nationala si chiar in relatiile internationale.

Ilie Mihaescu YO3CO

Articol aparut la 8-10-2011

8370

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (22)  

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2011-10-08 08:52:54 (ora Romaniei)
  • Iata un articol ce trebuia sa apara mai demult, si care ar trebui sa ne puna pe ganduri! Oare aceasta este perceptia noastra despre democratie!?
    E drept-in zilele noastre se cam "poarta"!
    Ma bucur ca cineva a tras semnalul de alarma!

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2011-10-08 09:08:53 (ora Romaniei)
  • Prin natura sa ori-ce organism cand este invadata de daunatori, produce anticorpi pentru autoaparare. Consider acest articol frumos un anticorp veritabil care are menirea de a insanatosi organismul nostru bolnav cu conditia ca sa acceptam. Aparitia acestui articol ne da speranta ca inca nu e totul pierdut...din moment ca multi "rezonam" pe frecventa ideilor atat de pragmatic exprimate de prietenul nostru Ilie. Tnx Ilie. 73 de Miki

  • Postat de Calin - YO3HKW la 2011-10-08 12:52:12 (ora Romaniei)
  • Salut si eu aparitia acestui articol! Din pacate, cantitatea a fost mult mai importanta decat calitatea (inclusiv moralitatea) celor care au intrat in randurile radioamatorilor autorizati. O sa observam extrem de multe indicative, dar in trafic, in concursuri .... cam tot aceiasi sunt! Au mai fost trase unele semnale de alarma ... dar "cainii latra, caravana trece" Acordul global a primat ... si multe primate au acum dreptul la microfon si la utilizarea frecventelor de radioamatori!

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-08 13:05:34 (ora Romaniei)
  • Iti multumesc Ilie, pentru Diploma WEB -2001, primita cumva, cu chiu cu vai, prin diverse canale. Sper ca mai exista Connex Club… nu mai vad/ stiu nimic de asa ceva.
    Vai cata filozofie, sarcasm, ironie. De asta s-a ajuns, dupa 20 de ani, la stadiul actual al radioamatorismului. Mai bine ai fi studiat si prezentat ( cred ca nu ai studiat, ca daca ai studiat si prezinti orice altceva, esti acuzat de rea vointa si influenta negativ spre actuala stare a radioamatorismului ) cum este cu radioamatorismul la marii competitori spre care tindem ZW5B, OT9A, etc.etc. pe care ii vedem pe youtube. Si sa ne traduci din actul constitutiv al acestor asocieri de persone, dar si din asociatiile nationale de radioamatori din diverse tari dezvoltate, DL, IK, G, EA, etc. la fel de vechi ca si FRR. Diferenta dintre FRR este ca se desfiinteaza ( traieste cate 4 ani, cand exista un minister sportiv ), iar cluburile si asociatiile sus amintite se dezvolta spre performanta ( depinde ce inteleg romanii prin performanta, cred ca … salarii si loc de munca, iar cei din cluburile si asociatiile amintite mai sus… performanta in clasamentele concursurilor ). In YO activitatea este reglementata de ANCOM. Ca sa stie lumea de ce exista un grup de indivizi sub titulatura de club. Iar aici… cine vrea ( considera/ gandeste ) merge la cluburile de stat ( sportive ) sau private ( sportive finantate, printr-o chichita gasita in legea sportului, tot de catre stat ). Daca eu am o societate comerciala ( cu 23 de departamente, a se citi societati mai mici ) si comercializeaza ( dupa cum mi-a zis ANCOM ) echipamente radio, numai si numai CE. Pe aceasta firma sta un club ( dupa cum spune ANCOM ) club ca in exemplele de mai sus, deci un club ca intr-o lume adevarat civilizata ( nu ca si comunistii, care au fost invatati la scoli sa prezinte diverse, cat in luna cat in stele, ca sa ajunga radiomatorismul romanesc aici unde s-a ajuns ). Si parintii mei au fost mari membrii de partid, si nasu meu este cu scoala de partid si atat ( nu are alta scoala, nu stie nimic sa faca, chiar daca vine de la tara )… isi vad de treaba lor si nu influenteaza. Sa nu uiti nici o data, cat traiesti Ilie, yo5CUC, in 22 decembrie… nu au reusit sa il influenteze sa puna taburile ca sa rada de pe fata pamantului localitatea Stei, care atunci se numea Doctor Petru Groza ( acest gen de influente s-au intamplat in toata tara, nu mai trebuie sa spun eu ). Tatal meu putea sa plateasca cu viata in decembrie 1989 si pentru ce? Pentru indivizi care probabil nu aveau ce face decat sa influenteze ca oamenii sa se omoare intre ei. Am spus, in alt post, ca am si eu, ca si yo3FRI si nu numai, am relatii in acea parte a lumii, A6, SU, etc. etc. ( de curand am fost invitat sa particip la conducerea unei societati comerciale alaturi de cineva din Siria, oare de ce crezi tu ca am fost ales eu, Ilie ). Inca asa comportament, nici la ei nu am vazut. Dar pe altii inca ii sacaie cand radioamatorismul ( si nu numai radiomatorismul ci simplul om de langa noi ) porneste pe drumul performantei, reale si nu minciuni ( sau cum se spune azi… abureala ). Te tii de lucruri slabe, Ilie, ai facut o mare gafa cu acest articol ( se mai intampla cand omul imbatraneste, deci noi te iertam, comunistii te-ar fi pus sa iti faci autocritica, cel putin… restul stii mai bine decat mine ce ar fi facut comunistii cu tine, dar noi suntem altfel, te iertam ). Astfel de filozofii auzeam cand traia amicul din Arad ( nu mai dau indicative si nume, ca sa nu mai supar familia lui) si deranja, chiar si radioamatorii out YO, din spatiul DX al benzii 80m ( vorbea asa... el zicea ca noi nu stim sa filozofam, asa ne considera, vorbea cat in luna cat in stele, indiferent de restul) . Nu mai tot dati cu pecuniarul. A-ti ramas in urma … azi radioamatorii si-au vandut geoarsele si au achizitionat scule industriale ( inca o data multumim celor care le aduc de peste ocean ). Altii prin yo3… aveau si pe vremea comunistilor scule industriale, deci ce iti pasa tie Ilie de radioamatorismul romanesc. Aceasta trebuia sa fie influenta, incapand din 1990, in nici un caz vorbarie ( specifica la o … pizza ). O sa il intreb pe amicul meu neradioamator, profesor de sport ( fost coleg de Master in domeniul Managementului Sportiv cu actualul meu primar ) daca a participa intr-o competitie se numeste obligatoriu ca faci sport, chiar si neolimpic. Asta pentru ca mi-a zis un amic radioamator, ca nu poate sa participe la campionatul national de UUS din anul aceasta, pentru ca el era legitimat la yo5KAU, care s-a desfiintat de catre patronul de la clubul mama ( informatie din presa… din alta parte… pauza informatii, ca si cum nu mai exista e-mail ). Sigur aici, are dreptate yo3HJV, cand spune ca asteptam dupa altii si stam in unicul club yo5KAU sau cel de la Cluj, etc. Nu te-am vazut pe cluster, Ilie si nici nu te-am auzit in banda, in ultima vreme. Cand participam in concursul Bucuresti, dupa 1990 … nu te vad in logul meu. Pe semne, ca in domeniul radioamatorismului te ocupi in continuare de constructii. Macar cu yo7FT am avut un qso in 40 m, venea ca tunu. Alta viata. Si sa te gandesti, Ilie, cam ce spun cei din exteriorul tarii ( care fac radioamatorism pe unde ii duce viata, din cauza altora care tin de scaun ) cand vad ce se intampla in YO. Chiar daca pe cerbul carpatin nu il interesa spre ce directia o apuca celelalte tari din vecini, in consecinta... asa au fost influentati si oamenii din arcul Carpatic timp de 50 de ani. Si iata unde s-a ajuns, din dezinteres intentionat. Mai citim, sigur, omul cat traieste invata, dar sa invatam ce trebuie sa invatam. Vorba lu Nea Nelu ( oh, iata ca avem si noi colosi, deci avem de unde sa citam ) : sa auzim de bine, ca de rele ne-am saturat. Sa invatam chiar si ce este un forum de discutii.

  • Postat de Kelemen Adrian - YO2AQB la 2011-10-08 13:30:51 (ora Romaniei)
  • Articol gongoric,pretios si impanat cu locutiuni latine,Dl Mihailescu ,Geniul Foarfecii,si al lucrarilor in co-editare ,calaul lui YO3DZ pe care el si Paulatzo l-au nenorocit,se chinuie sa
    epateze cu o cultura pe care n-o are.Ca Hermes n-a mers cu caleasca ci Apollon si ca este si patronul lui YO3CO,printre altele si patronul hotilor,mai merge,dar sa faci pe moralistul este prea mult.Dl Paulatzzo (RIP)a facut mult rau, dar a avut bunul simt sa nu incerce sa se scuze.Pentru aceasta l-am iertat.Dar dupa decesul lui ,Dl .Mihailescu a inceput sa explice cum a incercat sa-l salveze pe YO3DZ dar ,nenorocire n-a reusit cu toate eforturile lui.Minciuni nerusinate.Articolul
    din "Tehnium"in care-l facea praf pe YO3DZ si semnat de Seful RCJ.Alba era scris de el si silit tot de el sa-si asume semnatura.L-am intalnit cu multi ani inainte la un concurs de" Vanatore de vulpi"si eu nestiind toata tevatura, l-am intrebat ce i-a venit sa scrie o asemenea infamie.Mi-a explicat cine si de ce a aparut articolul.Dl Mihailescu nu vede ca n-a fost ales la vreo functie la care a concurat.?!Dl.Mihailescu nu are girul moral care sa-i permita asemenea articole.N-am scris vreodata ce aveam pe suflet,si fiind si un om tolerant si impaciuitorist,dar asta este mult pentru a suporta asemenea nerusinare.Kelemen Adrian YO2AQB,Maestrul al Sportului,
    YODXCLUB,etc..

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-10-08 14:52:03 (ora Romaniei)
  • Nu vad rostul acestui articol !Poate gresesc !
    73 tuturor !Vasile !

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-08 16:30:39 (ora Romaniei)
  • Vasile, yo9FEH, iti explica unchiul meu ( care, am scris in postul anterior, a facut scoala superioara de politica si atat ) daca nu intelegi ce se intampla. Problema este ca… 20 de ani… radioamatorii YO nu si-au dat seama pentru ce se dau RTM/ RTP – uri la radioamatori ( asa ca trezeste-te Vasile si gandeste-te cam pe cine sustine yo3CO si in al … n-lea ceas ). Si uite unde s-a ajuns… 20 de ani… nici o democratie nu a trecut printr-o perioada de inceput, o perioada asa de lunga. Comunistii au fost invatati la scoala in acest stil, cum il vezi la yo3CO, azi un pic, maine un pic… poporul sa nu isi dea seama, care merge merge care nu…Dar se laudau cu populismul ( nu puteau sa se laude cu altceva… daca urmaresti ce arhitectura mizerabila au facut… normal, dupa om… cum e omul… asa si arhitectura ). Si in radioamatorism este la fel… cluburile inscrise in lista de la ANCOM se numesc in continuare mizerabil, municipale. Daca ar fi doar asta, sunt mult prea multe probleme. Si au trecut 20 de ani. Nu mai exista rusine la romani ( sunt frustrati pentru ca in comunism erau ridicati in picioare sa isi faca autocritica, in consecinta acuma sunt suparati pana la frustrare si nu mai vor in ruptul capului sa aibe rusine, asta mi-a spus profesorul meu de sociologie de la facultate )… acesti indivizi… cum am scris si in postul anterior… nu gandesc… ei cred ca e bine ce fac si atat… nu se orienteaza… au ramas in aer (dar se umfla cand li se atrage atentia, ca vai ce mari comunisti au fost ei). Sa luam exemplu calculatorului care s-a dorit a se construi de catre blocul comunist, ca un raspuns la calculatoarele fabricate in tarile democrate. Romanilor li s-a dat sa construiasca sursa de alimentare. Asta pentru ca inca mai avem mesteri mari care s-au ocupat in radioamatorism cu constructiile. Halal constructori. Dar lauda e mare. Daca e asa mare constructor yo3CO, de ce nu il ajuta pe yo3FQA sa isi resolve problema cu transceiverul… o fapta buna… Marinica este un bun operator si foarte activ. Pentru ca interesul este de a darama radioamatorismul si a pune aceeasi indivizi sa stea pe scaun, sa aibe locuri de munca ( vezi ce s-a intamplat cu clubul de la Cluj… nu s-a intamplat nimic, aceelasi obicei si atat, deci nu s-a facut nimic ). In nici un caz de a sprijini, in fel si chip, aparitia un cluburi, dupa noile reguli, altele decat cele din comunism. Ca sa intelegi, Vasile, asa au fost invatati la scoala… cand unul se ridica… toti sareau pe el … tovarasul Ilie, pai se poate asa ceva din partea dumneatale, sa ne faci astfel de texte, bascalie ( mie unu mi-ar fi rusine sa fac bascalie ). Asa ai fost invatat dumneata sa faci texte la comunisti? Sa iti faci mataluta autocritica de urgenta, ca stii prea bine, si cand dormi noaptea. Pe de alte parte, eu am auzit ca yo3CO, este un individ caruia ii plac manelele ( si stiu asa de bine acest lucru… cu mult mai bine decat ar scoate yo4PX dosarul lui yo3CO )… dar din punctul nostru de vedere… e liber. El insa… sa inteleg… nu a oferit libertatea de miscare a oamenilor. Il avertizez pe yo4PX sa nu care cumva sa ne bucure cu dosarul lui yo3CO… este cat se poate de neinteresant. ( Parca vad ca il bate gandul pe Feri sa caute dosarul lui yo3CO ). Mai bine Feri sa ne publici info de actualitate, lasa alte dosare, cum zice yo9FEH, nu vad rostul. Suntem prea ocupati cu treburile zilnice, asa ca, Feri, daca ai timp la pensie… te rugam sa nu te tii de lucruri usoare… sa ne ajuti cu info de actualitate, ca noi suntem inca la servici si nu avem timp sa cautam info de actualitate, dar ne-ar place sa facem o pauza de la munca si sa mai citim… dar sa citim lucuri bune de citit… si nu… In incheiere, ii recomand celui mai mare NENE al acestui site sa lase acest material, sa nu il stearga, pentru a vedea si tinerii radioamatori… ce si cum. Sa invete si sa nu ne intrebe… de ce nu s-a dezvoltat radioamatorismul YO, imediat dupa 1990. Din pacate in istoria noastra … mai avem si uscaturi.

  • Postat de Sorin - (neradioamator) la 2011-10-08 18:01:46 (ora Romaniei)
  • Intr-adevar, din pacate articolul lui Ilie seamna cu o lucrare de licenta de Fane Gheorgiu dar consider ca dumnealui a facut mult pentru pasionatii de electronica si radiocomunicatii din romania. Dumneavoastra, yo5osf, cu ce ati contribuit ??? Vad ca bateti cimpii cu gratie la fel ca tavi cel pe care il blamati cu osirdie. Sincer, tavi dadea un pic de culoare traficului din YO.

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-08 19:36:36 (ora Romaniei)
  • La ce te referi, amice, Sorin? Spune-o cu voce tare. Ce am batut eu campii? Faptul ca am precizat diferanta dintre un comunist si ce a facut tatal meu in decembrie 1989? Faptul ca sora mea a trebuit sa plece din tara, in 2004, din cauza unor indivizi ca si yo3CO? Chiar daca este medic, cu doctorat in medicina, doctorat absolvit intr-o tara unde examenele sunt absolvite corect. Tot a plecat din tara din cauza unora ca si yo3CO si numai. Dar de data asta el a facut o gafa imensa, care nu e demna de el. Asta ca vad ca ii iei apararea. Sau daca nu ii iei apararea, mai bine lasa…
    Sa stii ca si eu am facut pregatire politica la scoala, din clasa 5a incepand, 4 ani pana in 1989 si imi aduc aminte ca la scoala... ni s-a prezentat cum sa ne comportam cu indivizi ca si dumneata, care doar fac incercari de a ascuti problema, dar nu spui nimic concret. Nu ai inteles ca marea problema a lui yo3CO este ca nu spune nimic concret, doar vorbeste ... o data de una, o data de alta, dar nu ne spune cum sa eliminim FRR si sa facem o asociere de persoane pe baza... altfel decat sa dam un loc de munca la secretarul FRR. Automat avem o reprezentare in fata autoritatilor YO si un birou qsl adevarat si nu o minciuna in lista qsl birou, internationala. Daca esti de alta parere… ar trebui sa ma comport cum m-au invatat comunistii la scoala… sa iti urez… sa vina autoritatile sa iti taie antene, pentru ca nu ai autorizatii. Dar sa nu iti fie frica… iti respect incercarile de a face diversiune. Insa mai citeste o data ce am scris despre tatal meu yo5CUC, referitor la decembrie 1989.
    In ce ma priveste, am incercat, imediat dupa decesul fostului sef de club din localitate, sa ma informez despre starea activitatii locale ( sa stiu de unde sa incep ). Am mai precizat acest lucru, in discutia despre biroul de qsl, dar nici o problema, poate nu ai citit. Nu e nici o problema. Iti prezint acuma. Am dat cateva telefoane la Oradea, la nus ce asociatie judeteana de sport ( mancatori din taxele si impozitele pe care le dau eu si cu dumneata lunar spre buget ). Nu stiau ei, cu buletinul in mana, cum ii cheama. Deci tot din acestia ca si yo3CO. Astfel ca… nu am putut sa fac nimic. Nu detin nici un fel de document care sa ateste existenta clubului local. Eu insa detin atfel de documente, dar in ceea ce priveste infiintarea si existenta clubului, eu nu detin nimic si nici nu am putut sa primesc ceva de la cei de la Oradea, dupa cum am prezentat. Cred ca la aceste lucruri te-ai referit. In schimb… nu stiu indicativul dumneatale… ca sa vad daca esti pe cluster 24/ 24 ore, daca lucram frecvent cand eu fac pile-up in banda de 40 m ( cine din yo mai face asa ceva ), etc. etc. Pagina mea de internet ai vizitat-o? yo3CO mi-a dat o diploma, in 2001, pentru munca mea din acea pagina, asa cum e ea. Asa ca… vorbim… cu … invizibilul. Dar tatal meu m-a invatat ca sa resist si la invizibil, avand in vedere evenimentele din decembrie 1989. De curiozitate… cam cu ce te-ai ocupat mataluta in decembrie 1989? Azi, unii smantanari, cum ii numeste yo5CUC si-au facut fabrici langa localitatea Stei. Dumneata esti liber sa faci ce doresti. Sau crezi ca masina din fata casei mele ( a se vedea pe qrz.com ) este facuta din contractele cu statul. Am si contracte cu firme private. Dumneata cand o sa ai o astfel de masina? Dar un transceiver de 10 mii $ cand o sa ai?
    Eu nu l-am blamant pe Tavi… de exemplu eu sunt printe putinii pe care nu ii deranja ( si pe vremea aceea faceam pile-up in 80 m, pe coasta de sus a benzii ) …pentru ca am vazut care e treaba cu el… i-am raspuns tot timpul, ca sa fie omul impacat. Eu doar l-am dat ca si exemplu negativ. A fost intr-adevar o mare problema in perioada respectiva si mare lucru nu se putea face, pentru ca si Tavi a fost un radioamator de exceptie in YO. Din pacate…Si pe yo2II a inceput sa il faca in fel si chip ( si sa nu uitam ce a facut in acea perioada yo2II pentru Tavi… nu stie prea multa lume ). Dar asta e alta discutie. Numai sa nu gresim. As fi curios cata istorie a radioamatorismului YO cunosti dumneata. Eu nu sunt asa vechi radioamator… dar macar am scris, la indemnul si dupa dictarea fostului sef de radioclub. Probabil nu ai vizitat acea pagina, cu toate ca am dat link-ul intr-un subiect anterior despre yo3ING. Deci esti neinteresat, dar vorbesti, e tipic pentru un communist, mai tanar sau mai in varsta. Din pacate si tinerii invata de la cei in varsta.
    Nu te condamn ca nu iti dai indicativul, asa cum ar trebui sa te condamn si sa nu iti raspund. Pe mine nu ma intereseaza daca iti dai sau nu indicativul. Te priveste direct si personal, in diagonala. Nici nu o sa pun lumea pe tine sa te verifice la ip si apoi incetul cu incetul la conturile bancare, etc. ( ca doar imi desfasor activitatea in domeniul IT si… gandeste-te doar… cam ce s-ar putea intampla, doar sa te gandesti si atat ). Asa cum m-au invatat pe mine comunistii la scoala : cine nu e cu mine e impotriva mea. Ti-am dovedit prin faptul ca te admit si fara indicativ, ca din partea mea… esti liber la vorba. Altu te-ar fi apostrofat. In consecinta lucrurilor, vezi sa nu gresesti. Cred ca ti-am raspuns politicos. Daca te-am suparat cu ceva te rog sa spui, dar tot asa… in diagonala, direct. Imi cer scuze de pe acuma. Daca nu vrei sa spui ceva concret si faci si tu ca si yo3CO… mai bine… lasa ( asa se spune azi, cred ca stii, nu faci si tu pe nestiutorul ca si yo3CO )… te invit la o pizza sau poate esti si tu manelar ca si yo3CO, cu asta nu te pot ajuta… tine directia pe youtube si nu numai. Cred ca nu te-am trimis la plimbare. Dar … doar spui ca bat campii si nu spui nimic concret. Asa s-a intampla, asa am facut, etc. Sa stim si noi la ce te referi. Te avertizez, insa, ca eu sunt de generatie noua si lucrez mult, nu o sa dau curs chiar la toate lucrurile ( si comunistii la scoala tot asa m-au invatat… sa nu raspund la personae ca si dumneata, dar eu ti-am dat satisfactie, sa nu zici ca sunt un communist care nu socializeaza ) … numestele dumneata cum doresti. Insa, pe de alta parte, monitorizez diverse retele, de stat si private, de unde imi vin banii, astfel ca mai si raspund, nu de alta dar e slaba miscarea pe forum ( il ajut pe cel mai mare NENE al acestui site, cred ca e un gest… fara margini, nu cred ca ti-ar place sa scrii un subiect si sa nu il dezbata lumea, monolog specific comunistilor ). Inca o data… sa nu te sperii, in mod normal ar trebui sa te sperii. Eu doar am prezentat exact ce si cum. Ti-am dat raspuns, civilizat, asa ca… nu vad despre ce discuti dumneata. Sau poate vrei sa ne prezinti ceva mai bine decat yo3CO, ce realizari ai. Eu pot sa iti prezint o intrare de la un internet security firewall, pe care il calaresc 24/ 24. Asta ca si exemplu. Dumneata? Asa cum am prezentat in postul anterior, comunistii au fost invatati la scoala ca sa se stranga la un loc, atunci cand unul din ei este luat la intrebari. Iar in incheiere, vezi sa nu gresesti… discutia este despre yo3CO si nu despre mine, deci ai face bine sa scrii despre yo3CO si sa nu imi spui mie ce si cum am facut sau nu am facut. Mai bine lasa, dai pace.

  • Postat de Calin - YO3HKW la 2011-10-08 21:36:28 (ora Romaniei)
  • E socant sa vad ca una se scrie in articol si ... despre cu totul alta in comentariile de sub articol! E drept, nu se dau nume si indicative (sau numai nume, ca mai sunt si nume fara indicative) care sfideaza bunul simt si toate regulamentele de trafic ... dar sa fie o asa mare diferenta de intelegere ... pare patologic! Incep sa cred ca ... nu trebuie abstractizat, nu pricepe multa lume! Fiind un articol dedicat celor care polueaza spectrul UHF si VHF ... din zona YO3 in special, ma surprinde ca YO5 aude ceva din circul cu pricina! Sau nu aude dar isi da cu presupusul sau porneste "masina de noroi" ...ca legatura intre articol si postare, nu am vazut!
    YO5OSF: care e legatura intre continutul articolului si ce scrii mata pe sait sub articol?

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2011-10-09 08:41:38 (ora Romaniei)
  • Reamintesc ca la comentarii se permit doar contributiile care se refera la continutul articolului. Sunt descurajate dialogurile intre comentatori. Pentru acestea exista Forumul.

    73s de Ciprian N2YO

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-09 09:27:43 (ora Romaniei)
  • Imi cer scuze. Ciprian, daca am deranjat... se pare ca nu. Tu stii bine din ce domeniu ai plecat din YO, tatal meu putea sa isi piarda viata din cauza unor astfel de indivizi, nu am nici o scuza pentru ei. Am sa ii raspund amicului yo3HKW pe adresa de e-mail pe care a scriso la post, pentru Sorin nu am putut sa ii raspund, pentru ca si-a dat o adresa gen yahoo,gr... clar.

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2011-10-09 13:49:50 (ora Romaniei)
  • Crancenarile in exces produc ulcer... :))) Poate incepem sa semanam cu titlul filmului "Ship of fools" de Stanley Kramer (Corabia nebunilor)din 1965 care a obtinut 8 Oscaruri. Aici ce premii se impart??

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2011-10-09 15:36:01 (ora Romaniei)
  • Dupa cum posteaza colegii de mai sus, nimeni nu se grabeste sa-si faca ''''mia culpa'''' in cazul d-nului Gheorghe Stanciulescu YO3DZ, tragedia din viata acestuia, ponegrirea cartilor destul de reusite la indicatiile pretioase ale securisto-comunistilor nelipsiti si dupa Revolutia din ''89. Cartile d-nului Stanciulescu nu erau date gratuit si nici nu erau incluse in cotizatia PCR-istilor, abuzurile securisto-comunistilor nu au incetat, la fel cum nu au emigrat nici ei din YO. ''73 si la stiri mai bune!

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-09 17:23:03 (ora Romaniei)
  • Ioane, yo8RXK, nu il mai supara pe amicul Calin, ii poti scrie pe privat. Sper ca tu intelegi, de la Nenea Miky nu mai astept nimic la varsta asta, el poate sa scrie, a tras mult prea tare in concursuri, noi inca suntem mici copii. Vezi ce a zis Ciprian, sa raspundem doar la subiect, amicul Calin zice ca yo3CO se refera la altceva, iar noi suntem toti niste prosti si orbi si surzi. Sper macar tu sa nu te superi Ioane.

  • Postat de Mircea - YO8RAA (yo8raa) la 2011-10-09 21:22:14 (ora Romaniei)
  • As fi vrut sa-mi spun parerea despre articol dar din pacate atentia a fost indreptata spre autor.
    Pentru a-mi clati un pic mintea si simturile de limbajul vulgar si dezlanat al anumitor comentarii, am facut o scurta cautare pe google.
    Va recomand si d-voastra spre lecturare doar trei link-uri din multele gasite.
    1.- http://www.emil.matei.ro/mihaescu2.php ;
    2.- http://www.emil.matei.ro/prieteni.php ;
    3.- http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=600 .
    Cred ca dupa ce o sa cititi aceste link-uri va fi mai usor sa deosebiti graul de neghina, cultura de incultura, radioamatorul de pseudoradioamator, marlania de educatie ... omul de primat.
    Va doresc sa fiti ... radioamatori.

  • Postat de Ilie Mihaescu - YO3CO la 2011-10-09 22:47:31 (ora Romaniei)
  • Atentie YO2AQB(Kelemen) si YO5OSF(Flonta):pentru cele afirmate la adresa mea va solicit sa prezantati probe sau sa va cereti scuze public.In caz contrar va dau intalnire la Instanta de Judecata in baza art.206 Cod Penal

  • Postat de I Mihaescu - YO3CO la 2011-10-09 22:54:45 (ora Romaniei)
  • Distinse domn si prieten Mircea-YO8RAA,va multumesc pentru gentilete

  • Postat de constantin popescu - KG6NK la 2011-10-09 23:32:32 (ora Romaniei)
  • Nu pot folosi din nou expresia "patologic" caci cineva a folosit-o deja, dara unele comentarii la articolul lui YO3CO sint in raza penibilului, patologicului , ca sa nu spun penalului.....
    Nu stiu de cind YO5osf are autorizatie dar se pare ca stie putin despre radioamatorismul din yo inainte si dupa 89.
    Face omentarii care nu au nimic de a face cu realitatea si articolul, balmajeste chesii personale si istorii neverificate cu atacuri la persoana ,afirmatii derogatorii la persoana, etc, care chiar cu toata libertatea exprimarii Ciprian al trebui sa le filtreze/opreasca....
    In acest spatiu se presupune ca se publica articole techince supuse dezbaterior technice.. Referirile la IARU si alte foruri ce inglobeaza si activitatea de radioamator caracterizeaza acest articol ca articol technic.Atacuri personale, invinuri nedocumentate, si inuendo nu isi au locul aici... si nu este primul articol sau primul autor la care comentariile degenereaza in a ce nu ar trebui sa fie.. De ce ne se poate sa fie un schimb de opinii civilizat si respectos, chiar cind opiniile difera? Vezi QST, QEX, CQ Magazine, si altele care au foruri technice.....
    Re : despre radiocluburile din yo aduse in discutie :
    De ce si in YO cluburile nu pot fi private ca in W land... aici cluburile si ARRL este sustinut de cotizatia memebrilor si sponsori, nu de guvernul american...Repetoarele radiaoamatorilor , folosite in interesul comunitatii sint private si intretinute privat de voluntari ,memebrii ai clubului...
    Statiile de concurs sint private si sustinute de voluntari care au si privilegiul de a le folosi...
    Afirmnatiaiile ca daca nu te aude in banda nu esti radioamator sint complect nejustificate si denota ca autorul comentariului nu prea stie si intelege toate aspectele radioamatorismului.... Radioamatorismul nu inseamna numai Bla, Bla in banda... implica mult mai multe activitati , inclusiv public service.Nu am vazut nici un commentariu in care radioamatorii yo au contribuit la un "public service" in folosul comunitatii, a publicului in general nu al radioamatorilor.

    Iar ce are Ilie , 3CO cu TRX- ul lui Marinica,nu stiu , este un comentariu aiurea si ca nuca in perete..numai asa ca , comentatorul sa ii mai pomeneasca o data numele in sens derogatoriu.... Eu sint la curent cu problemele pe care le are Marinica cu CTL board si l-am ajutata cit am putut in spirit radioamatoricesc, .. daca asta il interesaza pe comentaror.....

    Sincer sa fiu, ultima data cind am fost in yo si al lucrat in banda am fost deceptionat de limbaj si lipsa de curtoazie pe care o nu le cunoscusem in timpul cind eram activ in banda in yo..si asta cu mult inainte de 89.....

    La asta se refera articolul si asta trebuie comentat si daca se pote face si ceva educatie in acest sens, prin exemplu in primul rind, nu prin comentarii jignitoare la autorul articolului...

    73 de kg6nk

  • Postat de DINCA Viorel - YO8BDV la 2011-10-09 23:34:55 (ora Romaniei)
  • YO3CO are o contributie majora in hobby-ul nostru.Ca sa parafrazez un presedinte, intrebati-va ce ati facut D-vs pentru radioamatorism si nu invers...73''s.

  • Postat de Kelemen Adrian - YO2AQB la 2011-10-10 01:37:34 (ora Romaniei)
  • Probabil ca sti ca fostul sef al RCJ Alba o fi murit,eu nu stiu, dar fiind asa curajos si
    sigur, sunt sigur.OK.Avand in vedere ca sunt operat de cord si am suferit un AVC,o sa cer
    trecerea dosarului la Lugoj cand m-a dai in judecata.Dupa care o sa-ti cer dosarul de securitate la CNSAS daca negi ca ce am sustinut nu e adevarat.Dupa acea o sa arat ca articolul in care sustineai ca te-ai chinuit sa-l salvezi pe 3DZ a aparut dupa moartea lui 3JP.Ce ai asteptat sa te lauzi?Dupa acea o sa extrag toate articole si in special schemele din "Tehnium"ca sa se vada cum luai banii pentru ei .De asemenea toate Cartile tehnice aparute singure sau in co -editare si vedem cu ce parte iti apartine si care sunt ale d-tale proprii.Sa-ti cer scuze?!.La calendele grecesti,monser. YO2AQB

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-10-10 09:47:28 (ora Romaniei)
  • Cu scuze, Ciprian, nu pot sa ii scriu lui yo3CO pe privat, pentru ca nu ii vad adresa de e-mail. Ilie, ti-a raspuns yo2AQB, restul...Iar pentru Ciprian... parca era vorba sa nu mai scriem altceva decat la subietul propus de yo3CO. Adresa mea este prezentata pe post, pentru cine nu prea stie cum sta treaba cu domeniul. Cel putin eu asta vad, daca eu am avut bunul simt sa ii raspund lui yo3HKW, la indemnul celui mai mare NENE al acestui site. Restul care nu citesc ce spune Ciprian...nu voi mai raspunde pe site la acest subiect ( VAD CA TREBUIE SA SPECIFIC CU LITERE MARI, ASTA NU INSEAMNA CA II FAC ORBI PE CEI CARE AU CONTINUAT SA SCRIE PE LANGA SUBIECT, CUM MI-A ATRAS MIE ATENTIA yo3HKW ), puteti sa scrieti ce doriti, cand nu imi place un post de radio, nu ma opreste nimeni sa nu schimb postul. Sper ca va aduceti aminte de stilul acesta comportamental. EU NU VOI DA IN JUDECATA PE NIMENI, ESTE DREPTUL FIECARUIA SA SE EXPRIME, ATAT CAT LE PERMITE CIPRIAN, IAR EU RESPECT DREPTUL DE A EXPUNE ( PENTRU CEI CARE NU AU CITIT, TATAL MEU yo5CUC, ERA SA ISI PIARDA VIATA IN EVENIMENTELE DIN DECEMBRIE 1989, PENTRU CA AZI POPORUL ROMAN SA VORBEASCA ). NICI NU ASTEPT SCUZE DE LA NIMENI, AM NEVOIE SA MEARGA TREABA CU RADIOAMATORISMUL YO. Un lucru este important, sa citeasca mai intai, poate poate ne aducem aminte, e chestie de bun simt, rar intalnit la poporul roman dupa 1989. In incheiere, sper sa fie multumita toata lumea, a se intelege eventualele scuze, daca am deranjat pe cineva, se pare ca nu am deranjat cu adevarul.

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact