hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Radioamatorii de la YO7KRS la Jamboreea Cercetaşilor României de la Sălişte, judeţul Sibiu

Nicu Almasi YO7HUZ

In perioada 11-21 august a.c. radioamatori ai Radioclubului Cozia/YO7KSR din Râmnicu Vâlcea s-au aflat în portabil în campul Jamboreei Naţionale a Cercetaşilor României de la Sălişte, de unde au lucrat indicativul special YR22RSJ (Romanian Scout Jamboree). De asemenea radioamatorii prezenţi acolo, respectiv YO7HUY - Cristi, YO7GWA - Lica/Lee, YO7HUX - Ana, YO7IJK - Marius şi YO7HUZ-Nicu au susţinut în cadrul ariei de activitaţi Cercetăşia azi, atelierul de radiocomunicaţii. Nu în ultimul rând ei au ajutat la monitorizarea cercetaşilor pe cele nouă trasee de drumeţie, de o zi şi de două zile, în munţii Cindrelului folosind repetorul R7 şi frecvenţa de 145.600 alocată Serviciului public Salvamont Sibiu.

Shack-ul atelierului de radiocomunicaţii a fost amenajat într-un cort spaţios situat in apropierea porţii principale a campului lângă drumul judeţean Sălişte-Amnaş, pe cordelinele de susţinere ale pilonului antenelor fiind arborate drapelul naţional steagul roşu-bleu ciel al radioclubului şi cel personal, cu inscripţia Fair-play please! al lui YO7GWA.

Echipamente folosite:
- pentru lucrul in US frecvenţa de 7 MHz staţie ICOM 706 MK2 cu antena Inverted V
- pentru lucrul în UUS frecvenţe locale şi 145.775 MHz - repetor R7 Păltiniş staţie YAESU FT-80 C şi antenă Sirio (made Italy) şi staţie KENWOOD cu antena Kathrein pentru 145.600 frecvenţa Salvamont Sibiu.

Au fost realizate peste 600 de QSO-uri cu radioamatori din Europa, Asia şi ... Caraibe.

Pe la atelierul de radiocomunicaţii au trecut peste 200 de copii cercetaşi de vârsta gimnaziului care au fost introduşi în tainele radioamatorismului. Mai multe grupuri de cercetaşi exploratori (15-19 ani) din Iaşi, Cluj-Napoca, Hunedoara şi Bucureşti au vizitat shack-ul nostru şi s-au arătat interesaţi de radioamatorism. Ei au primit îndrumări privind procedurile de urmat pentru a deveni radioamator.

Radioamatorii nominalizaţi in schema staffului Jamboreei la atelierul de radiocomunicaţii, mai puţin YO7HUZ care a îndeplinit funcţia de şef de subcamp, au încheiat contracte de voluntariat cu coordonatorul evenimentului Radu Stinghe, membru al Biroului Mondial al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetaşilor, şi au primit certificate care atesta activitatea lor la Jamboreea Naţională Română (ROJAM) şi mulţumiri din partea preşedintelui Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României", dr. Bianca Neşiu-Bedreag.

Cate ceva despre Jamboreea Naţională a "Cercetaşilor României" care constituie, până la următoarea Jamboree, cea prilejuită de centenarul Mişcării Cercetaşilor din România cel mai important eveniment din viaţa Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României". Ultima Jamboree Naţională, pana la cea de la Sălişte a avut loc în august 1936 la Poiana Braşov. Jamboreea de la Sălişte a adunat la un loc 1350 de cercetaşi alături de care au fost peste 250 de lideri cercetaşi adulţi şi voluntari din alte organizaţii de copii şi tineret. Printre participanţi s-au numărat cercetaşi din organizaţii afiliate la Organizaţia Mondială a Mişcării Cercetaşilor din Republica Moldova, Republica Cehă, Spania, Franţa, Izrael, Portugalia şi Italia. De asemenea au participat, pentru prima dată la un mare eveniment al

"Cercetaşilor României", cercetaşi din Asociaţia Cercetaşilor Maghiari din România şi din Asociaţia "Cercetaşii Munţilor"

Au fost pentru toţi cei prezenţi la Jamboree, intre care şi 32 de cercetaşi din Centrul local "Mircea cel Bătrân" Râmnicu Vâlcea şi pentru cei 7 lideri adulţi care i-au insoţit (fiind în acelaşi timp şi membri ai staffului reuniunii) 10 zile pline de activităţi, cu aventură, multă voie bună cu multe momente emoţionante intr-un cuvânt, 10 zile de trăire cercetăşească, în spiritul prieteniei şi frăţiei cercetăşeşti sub deviza înscrisă şi pe logo-ul Jamboreei "Fă următorul pas!" pentru a contribui fiecare după ştiinţă şi puteri şi toţi împreună la făurirea unei lumi mai bune.

Cei cinci radioamatori prezenţi la Jamboree, cu toţii participanţi cu contract de voluntariat, au desfăşurat o activitate laborioasă apreciată de coordonatorul evenimentului Radu Stinghe, şi de şefii de arii de activităţi, astfel:
- YO7HUY - Cristian Alexandrescu, lider cercetaş, a fost seful atelierului de radiocomunicaţii, a avut în camp 8 cercetaşi din unitatea "Phoenix" pe care o coordonează, a ajutat la instalarea şi la dezafectarea ccampului;
- YO7HUX - Ana Alexandrescu, tânără lideră în unitatea "Phoenix" a participat la prezentările făcute la atelierul de radiocomunicaţii şi a ajutat la instalarea campului;
- YO7IJK - Marius Stan, membru al echipei de la atelierul de radiocomunicaţii a avut 6 cercetaşi din unitatea "Lord Robert Baden-Powell) pe care o conduce şi a participat la realizarea instalatiilor sanitare din camp (branşamente apă şi canalizare, containere duşuri)
- YO7GWA, simpatizant al Radioclubului Cozia/YO7KSR, a participat la Jamboree ca voluntar, în echipa atelierului de radiocomunicaţii (aria de activităţi "Cercetăşia azi") şi a realizat cea mai mare parte a legăturilor radio lucrând indicativul special YR22RSJ.
- YO7HUZ - Nicu Almaşi, lider cercetaş, a făcut parte din echipa de coordonare a Jamboreei îndeplinind funcţia de şef al subcampului "Oltenia" (133 de cercetaşi din Suceava, Braşov, Matca-jud. Galaţi, Buşteni, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti), a participat la instalarea şi dezafectarea campului şi a avut in camp 9 cercetaşi temerari(10-14 ani) din unitatea "Frăţia Cercetaşilor" pe care i-a însoţit in drumeţia de o zi (aprox. 8 ore, 10 km., altitudine max. 1400 m. Vf. Fântânele).

Cercetaşii radioamatori din Râmnicu Vâlcea au fost o prezenţă remarcată de toţi ceilalţi participanţi la Jamboreea Naţională, de vizitatori, părinţi ai copiilor, oameni interesaţi de eveniment - între aceştia şi multe personalităţi ale vieţii publice şi politice, de la nivel local şi naţional - de ziarişti din presa scrisă şi din televiziune. De altfel Televiziunea ETALON din Râmnicu Vâlcea a realizat un amplu reportaj de la ultimele doua zile ale Jamboreei vizionat prin Internet de mulţi participanţi şi de membrii staffului.

Nu în ultimul rând menţionăm acţiunea desfăşurată la iniţiativa Asociaţiei "Cultul Eroilor" Filiala Sibiu reprezentată de col.(r) Avram Bojan, în penultima zi a Jamboreei când cercetaşi temerari din Râmnicu Vâlcea însoţiţi de liderii cercetaşi radioamatori au depus jerbe şi buchete de flori la monumentele închinate Eroilor Neamului din oraşul Sălişte şi localitaţile componente Grui, Sibiel şi Fântânele(Cacova). Cu mare emoţie şi pioşenie copiii cercetaşi şi îndrumătorii lor ne-am închinat la monumentul situat în centrul satului Fântânele(Cacova) de la poalele muntelui cu acelaşi nume, ridicat în memoria celor 76 de militari conduşi de sublocotenentul Vasile Godeanu care au căzut pentru patrie in Batalia Sibiului de la sfârşitul lunii octombrie 1916 în Primul Râzboi Mondial. Ei făceau parte din Regimentul 2 Infanterie Râmnicu Vâlcea. Povestea tragică a acelor tineri eroi, ce ne-a fost spusă, spre luare aminte de preotul satului Drăghici şi de energicul ( la 82 de ani) colonel sibian ne-a impresionat pe toţi şi am promis şi ne-am promis că vom reveni anul viitor in iunie în acest loc.

A 5-a Jamboree Naţională a Cercetaşilor României (de la care puteţi vedea fotografii deschizând linkul http://www.facebook.com/RoJAM2011#!/media/set/?set=a.264763576869395.74502.121191134559974&closeTheater) s-a încheiat. Ne-am întors la treburile noastre cotidiene fără a înceta să gândim şi să "proiectăm" noi acţiuni radioamatoriceşti şi cercetăşeşti sau de ce nu şi una şi alta, pentru bucuria noastră şi a copiilor şi tinerilor alături de care suntem.

Cateva imagini:


O constructie interesanta - hiperboloidul de la intrarea in camp


O patrula de cercetasi la atelierul YO7KRS portabil


Poarta subcampului Oltenia


Se ridica steagul Fair Play please!


YO7GWA - Lee in actiune


YO7GWA - Lee monitorizare prin radio a cercetasilor pe traseele din mtii Cindrelului


YO7HUY si YO7IJK cu cercetasii temerari la Troita de la Saliste


YO7HUZ - Nicu in shack YO7KRS portabil la Saliste


YO7IJK la atelier filmat de ETALON TV Rm Valcea

Nicu Almasi YO7HUZ

Articol aparut la 5-9-2011

9652

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (21)  

  • Postat de Sorin - YO5OSF la 2011-09-06 09:41:02 (ora Romaniei)
  • Nene LEE, many TKS pentru QSO-ul din 40 m... de atunci nu te-am mai auzit si nici vazut pe cluster...Cand traia fostul sef de club, yo5APH... in fiecare dupa amiaza era la club...si mesterea... acuma nu ai ce sa mesteresti ca totul este industrial... asta nu inseamna sa nu mai faci trafic, numai din Pasti in Craciun. Ai "devenit" pe lista neagra ( ca si la comunisti ), asta in traducere libera... data viitoare cand o sa doresti o demonstratie radio... nu vei mai primi ajutor de la mine ( si ca mine sunt mult prea multi ), pentru ca te-ai obisnuit ca si cei dinainte de '90. De asta ne cadeau noua link-urile packet radio cu HA, pentru ca oamenii era obisnuiti doar sa primeasca. Curios, insa, yo5APH desfasura traficul radio imens la radioclubul local, timp de 40 de ani, inainte de 90. Nu e de mirare ce participare este in Targuri, Simpo, Concursuri, Radiocluburi cazande, etc.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2011-09-06 14:12:12 (ora Romaniei)
  • Felicitãri pentru activitate. Aºa se poate menþine intereseul copiilor pentru radioamatorism.
    Aþi activat într-un loc cu istorie în radioamatorism. In perioada anilor 1980 exact acolo se fãceau tabere de antrenament ºi concursuri pentru radiogoniometrie (cum se numea atunci) ºi pentru telegrafie salã, cu copii de la fostele case de pionieri. De acolo s-a lucrat mai mulþi ani cu indicativul YO6KEC/P.

  • Postat de Mihai - YO8CYN la 2011-09-06 20:06:26 (ora Romaniei)
  • Draga Nicu, felicitari pentru frumoasa actiune. Ma bucur ca inca esti pe baricade si...cine stie, poate o actiune comuna anul viitor.
    73 de Mihai

  • Postat de LEE MARGH - YO7GWA la 2011-09-07 00:56:19 (ora Romaniei)
  • PENTRU PRIETENUL MEU RADIOAMATOR YO5OSF ;DRAGUL MEU EU SUNT UN RADIOAMATOR DIN VL SI NU CRED CA AM AVUT TANGENTECUPACHET RADIO DIN HA !APOI VREAU SA-TI COMUNIC PE ACEASTA CALE CA EU CRED CA MA CONFUNZI SINU AM DE A FACE CU LINK-URILE PACKET DE CARE VORBESTI! CRED TOTUSI CA MA CONFUNZI!IN PLUS CRED CA IN CONCEPTUL TAU (IMI SPUI CA SUNT COMUNIST) EU CRED CA GRESESTI PENTRU CA NU MA CUNOSTI CU ADEVARAT! TOTUSI TE LAS PE TINE SA CONSIDERI CA TOATE SUNT CA TINE!IN ALTA ORDINE DE VEDERI CONSIDER CA ESTI SUPERIOR MIE DREPT PENTRU CARE MA APLEC IN FATA TA !CU RESPECT UN RADIOAMATORDIN VL CARE ITI TRANSMITE MNY 73.S AND GL !EU SUNT YO7GWA LEE SI NU TI-AM GRESIT CU NIMIC! BYE B YE !

  • Postat de LEE MARGH - YO7GWA la 2011-09-07 01:08:49 (ora Romaniei)
  • YO7GWA LEE REVINE PENTRU YO5OSF-SORIN. DRAGA PRIETENE EU NU AM AVUT NICI O TANGENTA CU YO5APH SI CRED CA FACI O CONFUZIE!SI APOI EU FAC ,,TRAFIC ,, RADIO CUM VREAU EU SI NICI DECUM CUM AI VREA TU! CHIAR DACA M-AI PUS PE LISTA NEAGRA CUM SPUI TU!SI APOI SA-TI MAI SPUN CEVA! EU AM 60 ANI SI TOTUSI MERG IN ACTIVITATI IN MUNTI!TU CE FACI? CRITICA DIN SHACK-UL TAU?ESTE URAT! BYE BYE LEE!

  • Postat de Pit - YO3JW la 2011-09-07 10:31:53 (ora Romaniei)
  • ...."ºi frecvenþa de 145.600 alocatã Serviciului public Salvamont Sibiu." Multumesc de informatie. Nu stiam ca aceasta frecvanta este a unui serviciu public! Conform Regulament... banda de 144-146 MHz are statul primar pentru radioamatori!

  • Postat de Marius - YO8TME la 2011-09-07 15:01:18 (ora Romaniei)
  • cq cq cq...fratilor v-ati snobit de tot?? Eu sant mai de la tara... ce inseamna "Jamboreea"
    a cui este... cam-am uitat in dictionarul limbii romane....

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2011-09-07 18:24:26 (ora Romaniei)
  • Pe forumul Radioamator.ro vei gãsi explicaþia denumirii Jamboree.

  • Postat de Marius - YO2YA la 2011-09-07 22:44:55 (ora Romaniei)
  • Aceeasi nedumerire exprimata de Pit.Cum vine.."ºi frecvenþa de 145.600 alocatã Serviciului public Salvamont Sibiu".Asteptam detalii.Poate o fi programata pe Motorolele Salvamontului,dar asta nu inseamna ca au si alocata frecventa.Daca salvamontistii au si indicativ radioamator ok,daca nu sa mearga in 160MHz.Si asa benzile noastre sint extrem de poluate ,mai ne legam la cap si fara motiv!Presiunile pentru o bucata din banda noastra sint foarte mari,daca noi invitam pe altii care n-au treaba cu noi vom ajunge sa plingem dupa citiva kiloherti liberi.Vezi ce se intimpla deja in 70cm.
    73 si felicitari pentru actiune!

  • Postat de Nicu Almasi - YO7HUZ la 2011-09-08 13:51:08 (ora Romaniei)
  • Buna ziua,
    Mai intai sa precizez ca Salvamontul din Sibiu a fost anuntat ca la Jamboree este o arie de activitati cu drumetii de o zi (pentru copii de 11-14 ani) si de doua zile pentru tineri (15-21) ani. Pe trasee au fost monitori, lideri cercetasi - unii dintre acestia au dormit cate 6 zile in munti - iar grupurile de temerari (copii de 11-14 ani) au fost insotite de liderii/instructorii lor.
    Noi ne-am oferit sa ajutam la monitorizare si lalegatura dintre seful ariei de activitate si monitorii de pe cele noua trasee toate in Cindrel, unele ajungand la peste 200 metri altitudine, dar necazul a fost ca numai noi eram radioamatori si puteam lucra. Numai intr-o zi eu am urcat la vf. Fantanele insotind un grup de copii intre care erau si temerarii din unitatea mea - sunt si sef de unitate - si din pacate am avut un mic accident cu un copil care a facut entorsa si am anuntat baza - YO7KRS/P - sa raporteze necazulca sa trimita un auto de teren sa il aduca in tabara, ceea ce s-a si facut rapid.
    Salvamontul a fost prezent aproape zilnic in Cindrel si ne-a dat un plus de siguranta si liniste. Zilnic plecau din tabara intre 250 - 350 de cercetasi in aceste drumetii.
    In prima seara cand am avut placerea sa ii cunoastem pe salvamontistii sibieni am realizat ca nicicunul dintre operativii lor din Cindrel nu este radioamator, altfel intre radioamatorii sibieni sunt si salvamontisti, si ne-au propus sa ne aduca statia lor si trei portabile fixate pe 145.600 MHz spunandu-ne ca aceasta este frecventa pe care lucreaza cand sunt in munti. Am zambit si nu am facut nici un comentariu- intelegeti de ce?!... - si dupa doua zile cand incepeau drumetiile in munti au venit si ne-au adus o staþie KENWOOD cu antena Kathrein intradevar fixata pe frecventa de 145.600 si o portabila, douã ramanand la ei.
    Din cate stiu nu am avut nici un incident care sa necesite operarea pe aceasta frecventa pentru ca singura interventie pe care a facut-o Salvamontul din Sibiu la solicitarea de sprijin a monitorilor, prietenii nostri erau pe aproape.
    Din fericire fata de numarul mare de participanti la aceste drumetii necazurile au fost minore iar cei patru cercetasi, un baiat si trei fete care nu si-au terminat drumetiile, s-au restabilit repede si pentru viitor, nu au avut decat de invatat.
    Cu scuze ca am cam lungit interventia mea, multumim pentru aprecieri, iar cat poriveste chestiunea, este intradevar de discutat intr-un cadru oficial. (yo7huz)

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-10 10:35:52 (ora Romaniei)
  • 145.600MHz.Merita sa o foloseasca cine este in folosul comunitatii.Ma uit la "marile activitati...radioamatoricesti.Vezi numarul de log-uri la , de exemplu VHF/UHF YO, si constat ca 144-146, este o banda de frecvente nefolosita...
    Concluzie:ASI PROTEJA 145.600MHz!Este folositoare pentru salvare de vieti.In rest baliverne vanatoresti dragi prieteni.Experiente electromagnetice.
    Cele bune!

  • Postat de Creanga Mugurel - YO7GDB la 2011-09-12 10:23:16 (ora Romaniei)
  • Felicitari celor de la YO7KRS pentru activitate insa ma surprins faptul ca alte servicii folosesc frecvente alocate radioamatorilor( de parca n-ar fi fost suficiente purtatoarele TV ) iar unii chiar sint de acord cu aceste incalcari ale drepturilor nostre
    73! RELU

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-13 13:02:42 (ora Romaniei)
  • Draga Mugurele, 144-146MHz este o banda de 2 MHz.Presupunand ca s-ar lucra in FM cu latime de , sa zicem 10KHz, ar incapea 200 de statii, in SSB la 2.5KHz , ar incapea 800 de statii.Sa calculam si pentru telegrafie?Ia uita-te tu te rog la http://www.radioamator.ro/contest/uus/cnuus2011/loguri-cnuus2011.zip
    si o sa ai o mica surpriza...Ia vezi cati utilizeaza banda in concurs.Eu unul prefer sa fie acceptati in banda oameni care pot salva o viata, adica sunt de utilitate publica.
    73!

  • Postat de Liviu Pascu - YO8KZE la 2011-09-14 16:24:59 (ora Romaniei)
  • Dragi colegi Cercetasi, va felicit pentru frumoasa intalnire pe care ati avut-o si apreciez foarte mult ceea ce faceti. Din multe puncte de vedere cercetasii si exploratorii sunt la fel. As fi deosebit de onorat sa putem organiza o intalnire comuna. Va doresc succes in toate! Gata oricand!

  • Postat de Feri - YO6OWN la 2011-09-14 22:00:58 (ora Romaniei)
  • Eu zic sa tiparim si bani falsi, poate salvam niste vieti. Errare humanum est, dar asteptam o corectie, nu o incurajare a incalcarii legii. Cine e derajnjat de "amanunte legale" eu spun ca e liber sa abuzeze de Art. 52,(1) a) din Regulament.

    In rest, jos palaria fata de activitatea de promovare, are trebui sa-i urmam in exemplu nu sa comentam pe margine. 73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-15 10:40:35 (ora Romaniei)
  • Ma fac "avocatul diavolului" si te intreb draga Feri,care este frecventa protejata in 2m pentru QRRR?Daca nu stii, da-o mai departe,... poate raspunde cineva...
    73!

  • Postat de cristi - YO6PFL la 2011-09-16 22:57:03 (ora Romaniei)
  • Constat cu uimire, ca acest articol a generat un foarte mare QRM!....DE CE,ATUNCI CAND SE FACE CEVA BUN ,TREBUIE SA FIM CARCOTASI??????ca s-a afirmat ca frecventa de 145,600 este alocata Salvamontului Sibiu, si de fapt nu s-a folosit, ca unii nu stiu ce inseamna cercetasi???
    Dar de fapt ce inseamna ptr unii dintre d-vs PIONIERII,SAU SOIMII PATRIEI?????NU E TOT AIA?
    Nu este echivalent cu cercetasii? doar ca nu fac propaganda, si nu ridica in slavi pe "cineva".Dar partea educativa,in care sunt antrenati copii nostrii scolari nu o vede nimeni???? ca in ziua de azi, nu se mai ocupa, dacat foarte putine persoane dezinteresat de ei.
    Concluzia mea este:
    TOATA STIMA PTR PERSOANELE CARE AU ORGANIZAT, SI CARE S-AU OCUPAT DE ACESTI COPIII MINUNATI !
    iar pentru cei care tot timpul critica orice este publicat pe acest site: "treziti-va domnilor! au trecut 22 de ani de la "marea rebeliune", si cred ca deja este timpul sa lasati pe altii!!!! mergeti la culcare!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-17 13:01:37 (ora Romaniei)
  • Doua link-uri utile: http://en.wikipedia.org/wiki/Jamboree_(Scouting)
    si http://www.scout.ro/inceputurile-cercetasiei
    73!

  • Postat de rares - (neradioamator) la 2011-09-22 13:31:56 (ora Romaniei)
  • felicitari pentru articol nicu.

    si felicitari prietenilor din cluburile de radioamatori care ofera programe educative constante tinerilor.

    grupul nostru tinta ar trebui sa fie cei peste 2.000.000 de copii si tineri din romania care merg din an in pasti intr-o excursie cu clasa sau intr-o tabara cu scoala si cu asta se lauda ca ce activitati extrascolare au facut ei.

    copiii care vin un an de zile asa cum pot la un club de radioamatorism, sau care vin constant cu cercetasii pot fi numarati din pacate pe degete.

    dar nu ne dam batuti pentru ca pentru copilul acela care vine, chiar daca este singur, ii putem trezi pasiuni pentru un anumit domeniu, pasiune pe care o va avea toata viata.

    marius yo8TME jamboree este doar un nume ales in 1920 pentru cea mai mare tabara de tineret organizata vreodata in lume in Anglia.
    romanii nu au fost nciodata mai prejosi iar in 1936 au organizat prima jamboree nationala (prima tabara mare nationala).
    in 2011 s-a organizat iarasi cea mai mare tabara de cercetasi care a avut tot denumirea de jamboree pentru a pastra traditia, iar cuvantul jamboree este luat de la un trib african care reprezinta intalnire pasnica a triburilor.

    inchei acum spunand doar ca cercetasia are 6 elemente specifice pe care le imbina pentru tineri.
    o parte din cele sase elemente se regasesc la multe ong-uri, sau s-au regasit si la pionieri, dar daca ele nu sunt folosite integral acolo nu este cercetasie.

    felicitari incaodata tuturor celro care se implica in mentinerea cluburilor de radioamatori

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-24 09:03:45 (ora Romaniei)
  • "According to the Canadian Oxford Dictionary, the etymology is "19th century, origin unknown". Poet Robert W. Service used the term well before the first Scouting jamboree. It appears in the poem "Athabaska Dick" in his Rhymes of a Rolling Stone, which was published in 1912. At the time, the word meant a rowdy, boisterous gathering."
    :=) Cu 73 evident!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-09-24 09:07:45 (ora Romaniei)
  • Din istoria "scoutingului": "Baden-Powell was once asked why he chose "jamboree". He replied, "What else would you call it?", a response that makes sense if the word already means a boisterous gathering." De cautat termenii "boisterous gathering" poate "lumineaza"
    73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioamatorii de la YO7KRS la Jamboreea Cercetaşilor României de la Sălişte, judeţul Sibiu"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact