hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Simpo YO 2011

Editia 32 (12 - 14 august)

László Hadnagy YO5AEX

Suior, Baia Sprie, Maramures

Complexul turistic Suior, situat in judetul Maramures, la 11 km de orasul Baia Sprie, la 18 km de Baia Mare, la o altitudine de 668 m, intr-un cadru natural de exceptie la poalele Muntilor Gutai, a gazduit in zilele de 12-14 august Simpozionul National al Radioamatorilor din Romania, editia a 32-a.

Orasul minier, atestat documentar in anul 1329, Baia Sprie isi mentine in timp o individualitate aparte in zona, oferind vizitatorilor multe obiective turistice si partii de schi.

Anul trecut am fost la Drobeta-Turnu Severin, cand la cina festiva, dupa premierea castigatorilor la Campionatul National de Creatie Tehnica, propunerea colegului Vago Laszlo YO5OCZ de a organi-za la Baia Sprie simpozionul in 2011, a fost primit cu rezerve de catre cei prezenti, inclusiv de Fede-ratia de specialitate. Acolo nu s-a luat o decizie finala. Am parasit simpozionul de la Drobeta-Turnu Severin fara a sti sigur unde ne vom intalni in anul 2011.

Ma bucur ca s-a optat in final pentru Baia Sprie. Simpozionul de la Suior a fost o reusita deose-bita, un model demn de urmat pentru radiocluburile care intentioneaza sa candideze pe viitor pentru organizarea simpozionului national, inclusiv pentru Federatia Romana de Radioamatorism.

Asociatia Sportiva Nord West Club din Baia Sprie (club nedepartamental) cu sprijinul Clubului Sportiv Municipal Zalau, YO5KUW si YO5KLD, avandu-l coordonator pe Vago Laszlo YO5OCZ, a constituit un staff pentru organizarea actiunii, compus din radioamatori, printre care a-si aminti pe YO5AJR, YO5PEP, YO5ORR, YO5PEN, YO5OND si altii.

Vineri, 12 august, inainte de masa, impreuna cu prietenul meu Bartha Bela YO5TP, am plecat din Cluj-Napoca cu autoturismul catre Baia Mare. Pe un timp insorit, in 3 ore am ajuns la destinatie.

Intrand in complexul de la Suior ne-a intampinat Nemeth Angela YO5OND, responsabila cu parcarile, care ne-a indrumat la locul unde masina noastra va stationa pe durata celor 2 zile, a afisat pe parbriz indicativul de radioamator si am fost indrumati catre locul de primire a oaspetilor.

Nu am fost printre primii sositi. Langa autoturisme erau deja grupuri care se bucurau de clipa revederii. Am reintalnit vechi cunostinte cu care am schimbat doar cateva cuvinte, intrucat am fost intampinati cu traditionalul bine ati venit de Vago Laszlo YO5OCZ si Candea Viorel YO5PVC imbracati in frumoase costume populare maramuresene, care ne-au servit dintr-o plosca un paharel de tuica de prune. Am fost condusi la punctul de primire a participantilor.

Dupa ce am achitat d-nei Vago Ana YO5PEP taxele de participare la simpozion, cine si excursie, am primit cate un cadou si am fost condusi de Obis Cristina Simona YO5PEN la locul de cazare care ne-a fost repartizat in cladirea mini hotelului Mara, hotel de trei stele. Am ocupat la parter o camera cu doua paturi dotat cu mobilier elegant, cabina dus, echipat cu minibar, televizor color, telefon, uscator de par si posibilitate de conectare la reteaua de internet.

Dupa ce am despachetat si ne-am aranjat in camera, ne-am informat despre locul unde sunt cazati colegii nostri si am efectuat un tur al complexului turistic. O parte dintre participanti au fost cazati in mini hotelurile Iza, Mara si Ignis la cota de 668 metrii, restul in spatiile de cazare aflate la cota de 1000 metrii, toate avand acelasi grad de confort. Pe terasa restaurantului am servit masa de pranz si ne-am interesat despre locul in care se va desfasura Cina Maramureseana.

Pe terasa erau numai grupuri de radioamatori.

Cina Maramureseana era programata pentru ora 21 in braseria aflata la cota 1000, motiv pentru care ne-am adunat in punctul de plecare a telescaunului cu doua locuri. Deja se inserase, fara instalatia de noctura, totusi la urcare am avut posibilitatea de a privi peisajul ce inconjoara complexul frumos iluminat.

La cota 1000 am avut surpriza de a admira cele trei cabane, care imbina in mod armonios peisajul, lemnul si apa, inconjurate de munti si paduri. Aici am avut ocazia de a descoperi ceva inedit, o terasa acoperita pentru cca. 30 de persoane construita pe lacul din incinta complexului.

Toate cabanele au fost finisate atent si seara sunt frumos iluminate.

Meniul a fost bogat, o formatie de muzica populara a facut sa ne simtim minunat, s-a cantat si dansat mult. Bucataria romaneasca, diferitele specialitati culinare, carnatii afumati, mamaliguta in straturi, sarmalutele cu ciolan afumat, horinca de maramures si preparatele la gratar au fost gustoase si le-am servit cu placere. Mare trecere a avut si apa minerala carbogazoasa Borsec.

Atmosfera a fost placuta si s-au legat noi prietenii.

Nu departe de terasa acoperita, la miezul noptii, gazdele au aprins un urias foc de tabara.

Catre ora unu, pentru cei care aveam cazarea la cota 668, petrecerea se apropia de sfarsit, intrucat la ora unu pornea la coborare telescaunul, pentru a ne ocupa locurile de cazare in mini hoteluri.

A fost ceva absolut inedit. Niciodata nu am circulat sub razele lunii cu telescaunul.

Sambata 13 august, dupa micul dejun, am mers pe terenul de sport, ingradit, al complexului, unde functiona talciocul. Au fost destul de putini cei care si-au expus produsele pentru vanzare. Din R. Ungaria au fost prezenti comercianti ca: Gigatechnik SRL, HA5IW Elektronika SRL din Budapesta si firma Anico SRL din Nyiregyhaza. Preturile s-au afisat in Euro, la paritatea de 1 Euro = 4,20 lei.

Ora 10, Deschiderea oficiala a lucrarilor Simpozionului National YO - 2011, a Campionatului National de Creatie Tehnica si a Concursului National de Software, in sala de conferinte avand o capacitate doar de 80 de locuri pe scaune, instalatie de aer conditionat si videoproiector.

Au rostit scurte mesaje de salut si alocutiuni Nemeth Iuliu (Miki) YO5AJR, Dorin Paşca, primarul din Baia Sprie, Mihalca Vasile, primarul comunei Copalnic Mănăştur, Vasile Ciobanita YO3APG, secretarul general al Federatiei Romane de Radioamatorism si parca inca 2 persoane.

Colegul Nemeth Iuliu (Miki) ne-a spus urmatoarele: "Cu ajutorul Clubului Sportiv Municipal Zalau am reusit sa facem mai mult decat din propriile puteri. D-l Ciobanita de la Federatie foarte mult ne-a ajutat cu sfaturi, in special cu sfaturi, foarte mult". Aplauze. Miki invita la cuvant pe primarul din Baia Sprie, Dorin Pasca, care a adresat urmatorul mesaj celor prezenti: "Va multumesc tuturor ca V-ati ostenit sa veniti la Baia Sprie. In calitate de primar si gazda, ma bucur ca aceste activitati le faceti aici la noi. Doresc sa Va simtibi bine in statiunea Suior. Sper sa coboriti putin in oras sa cunoasteti si orasul. Laci YO5OCZ este traitor in acest oras. Partea tehnica probabil imi este mai putin cunoscuta. Dvs. faceti parte dintr-un sector care se numeste comunicare ceeace este benfic Romaniei. Cred ca la acest capitol am ramas putin in urma in ultimii 20 de ani. Dvs. sunteti profesionisti de exceptie, doresc succes Simpozionului si concursului de creatie tehnica"

Intre timp l-am observat in sala pe Kormos Alexandru YO5AFJ, care astazi are 84 de ani si a con-dus multi ani Radioclubul Judetean Maramures. Dumnealui mi-a spus urmatoarele: "In tara, primul simpozion national a avut loc la Baia Mare in anul 1970. Noi am pornit in tara concursurile de vanatoare de vulpi in 1968, iar primul maestru al sporturilor este tot din acest loc, Vida Ioan YO5NB. La varsta mea nu doresc sa ma laud, doar imi amintesc de succesele obtinute in trecut".

In jurul orelor 12,30 simpozionul s-a incheiat. La ora 13 ne-am imbarcat in doua autocare pentru o excursie de cca. 7 ore pe traseul Suior-Sighetu Marmatiei-vizitarea Manastirii Peri-Sapanta (Cimitirul vesel)-Barsana (vizitarea Manastiri Barsana)-Suior. Intrucat spatiul nu imi permite, nu voi adauga materialului date cu privire la obiectivele vizitate. Apreciez ca am participat la o excursie de exceptie.

Cu o intarziere de o ora si jumatate am sosit la Suior unde am si fugit la cina festiva.

Aici, ca si cu o seara in urma, voie buna, muzica populara, bucate din belsug si bauturi alese.

Intr-o pauza Durdeu Vasile YO5BLA a decernarnat premiile Campionatului National de Creatie Tehnica iar Vago Laszlo YO5OCZ a decernat premiile speciale acordate de organizatori.

La cina festiva au participat 146 de persoane, dintre care 14 persoane din Ungaria, 1 persoana din Germania si 1 radioamator din Slovacia, Janecko Tichomir OM8AAI.

Pentru organizarea editiei 33 a simpozionului national in anul 2012 si-a prezentat candidatura ra-dioclubul din Iasi. Propunerea a fost acceptata. Deci, ne reintalnim la Simpo YO 2012 la Iasi.

La ora trei dimineata ne-am retras pentru a ne odihni, mai urma programul de duminica.

Duminica, 14 august, dupa ce am servit micul dejun, la ora 10 ne-am reintalnit la telescaunul de la cota 668 pentru a ne desplasa pe Mogosa, la statia TV cu transbordare la cota 1000. Pe platou un soare puternic, o imagine panoramica a municipiului Baia Mare, iar pe alocuri culegem afine din tufe.

Dupa ce am vizitat statia TV Mogosa, ne-am reintors cu telescaunul la cota 668 in jurul pranzului. A sosit clipa despartirilor si drumul spre casa.

Am participat la un Simpo bine organizat. Felicitari organizatorilor!

Ing. László Hadnagy - HA5OMM (YO5AEX)

László Hadnagy YO5AEX

Articol aparut la 4-9-2011

7762

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de geo - YO7VT la 2011-09-06 08:21:49 (ora Romaniei)
  • Cine nu a vazut complexul SUIOR nu a vazut nimic,
    macar odata in viata trebuie vazut neaparat. Locurile sunt de exceptie, oamenii la fel. Totul a fost organizat bine si lumea radioamatorilor
    s-a simtit excelent la simpozion.cu o singura
    remarca: primul simpozion al radioamatorilor YO
    a fost la SLATINA ( pentru aducare aminte)
    Multumim organizatorilor
    73, geo

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Simpo YO 2011"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact