hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a VI-a

George Pataki WB2AQC

HINTS AND KINKS FOR THE RADIO AMATEUR, editia 12

Aceasta carte a fost publicata de American Radio Relay League, 225 Main Street, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Este editia a 12-a si a fost publicata in 1989, pretul a fost $5.00. Redactori: Charles L. Hutchinson, K8CH si David Newkirk, AK7M. Marimea: 21.0 x 27.5 cm, greutatea: 0.333 kg. Nu cunosc numarul paginilor, caci ele sunt notate doar cu numerele de capitole si sectiuni, dar as estima la vreo 100.

Manualul ca si toate din aceasta serie inceputa in 1933, republica materialele culese din rubrica Hints & Kinks a revistei QST si este editia a 12-a. Lucrarea este impartita in 12 capitole, contine si o tabela de conversie a unitatilor de masura, simbolurile schematice si prescurtarile folosite in articole, precum si o tabla de materii.

Fiecare capitol contine multe articolase scurte, bine ilustrate cu desene, diagrame, fotografii si cu numele, indicativul, localitatea si statul unde acestia pot fi contactati pentru eventuale lamuriri suplimentare. Adresele complete se pot obtine din Callbookuri dar dat find vechimea cartii, sanse sunt ca multe din aceste adrese nu mai sunt valabile.

Capitolele trateaza urmatoarele subiecte:
1. La statia de radio,
2. Emisie si receptie,
3. Sfaturi pentru telegrafie,
4. Calculatoare si moduri de lucru digitale,
5. Antene si linii de alimentare,
6. Secrete de atelier,
7. Indrumari la masuratori,
8. Statii portabile si mobile,
9. VHF si UHF,
10. Redresoare,
11. Reducerea interferentelor,
12. Alte teme.

Cartea este veche in termeni electronici unde s-au facut progrese si schimbari mari, dar majoritatea sfaturilor sunt valabile si astazi, deci ramane o lucrare utila constructorilor.


THE ARRL OPERATING MANUAL - Editia a 5-a

Acest manual voluminos a fost publicat in 1996 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Cartea are 571 pagini, masoara 20.8 x 27.5 cm, iar greutatea este de 2.27 kg, Pretul la publicare a fost de $22.00. Editorii sunt Steve Ford, WB8IMY si Paul Danzer, N1II. Autorii capitolelor sunt date cu nume, indicativ, unii cu adresa completa. Articolele sunt bogat ilustrate cu desene, scheme si fotografii alb-negru, exceptie fiind cele ale numeroaselor diplome care sunt in culori.

Lucrarea incepe cu obisnuitele doua prefate; mai toate publicatiile ARRL-ului au cate doua prefate, nu stiu motivul doar ca doua sunt mai bune decat niciuna. Continutul impartit in 17 capitole se termina cu o tabla de materii. Fiecare capitol contine o serie de subcapitole, prea numeroase sa fie insirate, prezentam doar subiectele capitolelor:
1. Receptia undelor scurte, radiodifuziune, pirati si transmisii neautorizate, logarea receptiilor, QSl-uri; codul SINPO, etc.
2. Spectrul folosit de radioamatori; regulamentul international, terminologia folosita in regulament, IARU, alocarea benzilor pentru radioamatori, radio faruri, etc.
3. Bazele operatiilor, se adreseaza mai mult incepatorilor, asamblarea unei statii, antene, operare in CW si in fonie, zone de timp, diferite activitati, etc.
4. Orientarea antenelor, determinarea nordului adevarat, harti azimutale, un tabel cu latitudinea si longitudinea diferitelor orase americane si straine, etc.
5. Lucrand DX, metode si indrumari, controlarea benzilor, metode pentru verificarea propagarii, lucrand o noua entitate, QSL si birouri de QSL, manageri, concursuri, etc.
6. Operatiuni in strainatate, DX-peditii, documente, calatoria si sosirea, curentul electric in diferite tari, tehnici de operare, obligatii post-operationale, etc.
7. Concursuri, lista si datele marilor concursuri, pregatirea statiei si antenei, calculatoare in concursuri, operare, logurile, activitate dupa concurs, etc.
8. Diplome, conditiile pentru obtinerea lor, descrierea lor in 80 de grupe, cele pe tari contin multe din ele in foarte bune conditii, in culori. Romania figureaza cu 80 de diplome.
9. Comunicatii HF digitale, istorie, descriere AMTOR, Packet, PACTOR, CLOVER, G-TOR, FSK si AFSK, RTTY, operare, etc.
10. Radio Packet, interfete, radio, TNC, operare, conectare si deconectare, lucru in VHF/UHF, DX packet-cluster, vocabular folosit, etc.
11. FM si repetoare, autorizare, alocatii de banda, operare, auto-patch, etc.
12. Orerare VHF/UHF, organizarea benzilor, impartirea Statelor Unite pe griduri, tropo, meteor, E sporadic, aurora, indicatoare de propagare, EME, concursuri, retele, diplome, probleme, etc.
13. Satelitii, istorie, moduri de lucru, PACSAT, gasirea satelitilor, operare, transpondere, SAREX, etc.
14. Comunicatii de urgenta, antrenament, metode de tratare a informatiilor, serviciul de urgenta radioamator, ocazii de servicii publice, parazi, evenimente sportive, dezastere naturale, cooperare cu agentiile de siguranta publica, etc.
15. Transmiterea mesagilor, CW, SSB, primire si expediere, sefii de retea, etc.
16. Transmiterea imaginilor, fast-scan (baleiaj rapid) televiziune de amator, autorizatii si frecvente utilizate, echipament, lumina, subiecte de aratat, slow-scan televiziune de amator, echipament, operare, etc.
17. Surse de informatii este capitolul cel mai vast, lista entitatilor pentru DXCC, prefixele internationale, harti cu indicarea prefixelor, formulare pentru cereri de diplome de la ARRL, judetele Statelor Unite, tabele cu rasaritul si apusul soarelui pe date si tari, harti azimutale pe diferite centre in jurul lumii, etc.

Aceste manual cuprinde cateva carti diferite de diferite specialitati inglobate convenabil intr-una singura; este foarte folositoare.


MASTERING RADIO FREQUENCY CIRCUITS

Acest manual a fost publicat in 1994 de TAB Books, o divizie a lui McGraw-Hill; este prima editie si cred ca este cea mai buna lucrare ce am vazut in proiectarea circuitelor de radiofrecventa. Autorul este Joseph J. Carr. Dimesiunea cartii este 18.8 x 23.4 cm, greutatea este 0.725 kg, numarul de pagini 413.

Subtitlul cartii este: "Prin proiecte si experimente" indicand metoda folosita pentru studiu. Lucrarea contine o prefata, 19 capitole, referinte la un program BASIC pentru calcularea valorilor unui circuit RF si tabla de materii.

Capitolele cu sectiuni bogat ilustrate cu diagrame, desene si fotografii sunt:
1. Introducere in radio frecventa.
2. Piese pentru RF si constructii.
3. Aparate de masura si atelier pentru lucrari de RF.
4. Capacitate si condensatori pentru circuite de RF.
5. Folosirea si stabilizarea diodelor varactor.
6. Inductante si inductori.
7. Circuite rezonante cu inductori-condensatori.
8. Constructia unor receptoare simple.
9. Amplificatorul RF cu circuite de preselectare.
10. Mixer de RF si circuite pentru schimbarea frecventei.
11. Folosirea circuitului integrat NE-602.
12. Receptoare radio cu conversie directa.
13. Oscilatorul RF si circuite generatoare de semnal.
14. Filtre de radio frecventa.
15. Surse de interferente.
16. Linii de transmisie.
17. Folosirea diodelor PIN.
18. Circuite integrate pentru microunde.
19. Constructia instrumentelor de masura electronice.

In prefata autorul, un profesor de specialitate, mentioneaza: "Cartea este destinata de a fi intens folosita deci, va rog, sa nu credeti ca este necesar sa o pastrati in stare buna." Aceasta recomandare data studentilor este neobisnuita dar inteleapta.


AMATEUR RADIO - THEORY AND PRACTICE

Aceasta lucrare a fost scrisa si ilustrata de Robert L. Shader, W6BNB, fostul sef a departamentului Electronica dela Universitatea Laney si a fost publicata in 1982 de Gregg, diviziune a lui McGraw-Hill. Dimensiunea este 18.6 x 23.3 cm, greutatea 0.54 kg si are 340 de pagini.

Cartea contine o prefata, 7 anexe, 22 capitole si o tabla de materii. Capitolele sunt impartite in sectii bine ilustrate cu desene si diagrame.
1. Despre radioamatorism.
2. Circuite de curent continuu cu resistente.
3. Curentul alternativ, inductante, capacitante si transformatoare.
4. Circuite reactive.
5. Rezonanta si filtre.
6. Tranzistori si tuburi electronice.
7. Surse de energie, redresoare.
8. Amplificatoare de joasa si de inalta frecventa.
9. Oscilatoare.
10. Emitatoare CW.
11. Receptoare CW.
12. Unde electromagnetice.
13. Antene.
14. Sisteme de modulatie in amplitudine.
15. Sisteme cu banda laterala unica.
16. Sisteme cu modulatie in frecventa.
17. Instrumente de masura.
18. Tehnica digitala.
19. Sisteme avansate pentru amatori.
20. Interferente de radio frecventa.
21. Invatarea codului Morse si operare.
22. Regule si regulamente.

Anexele sunt: Oficiile districtual FCC; Tipuri de emisiuni; Semnalele Q; Functii trigonometrice; Logaritmi; Nomografi: inductanta, reactanta, capacitanta, frecventa; Semnale de operare si codul Phillips.

Lucrarea este veche, dar unele circuite si sisteme electronice sunt folosite si astazi.


THE ARRL RFI BOOK

Lucrarea a fost publicata in 1998 de American Amateur Radio League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Autorul este Ed Hare, W1RFI; este de remarcat sufixul indicativului aratand atasamentul acestuia de subiectul tratat.

Cartea contine o prefata, 18 capitole si 5 anexe:
1. Primii pasi.
2. Interferente electromagnetice.
3. Metode pentru eliminarea interferentelor.
4. Determinarea surselor de interferenta.
5. Emitatoare.
6. Televizoare conectate la antene.
7. Interferente la televiziune pe cablu.
8. VCR, inregistrare si redare video.
9. Interferente la telefoane.
10. Instalatii stereo si alte echipamente.
11. Linii si aparate electrice.
12. Interferente de la contacte oxidate.
13. Intermodulatia.
14. Interferente la receptoare radio.
15. Calculatoare.
16. Automobile.
17. Regulamente si standarduri la interferente.
18. Comitete locale pentru rezolvarea interferentelor electromagnetice.

Anexele sunt:
A. Surse ca agentii, organizatii, materiale publicate, intreprinderi pentru piese si echipamente, Websaituri.
B. FCC, surse pentru filtre de interferente.
C. Interferente la aparate de radio, televiziune, amplificatoare, surse pentru filtre de ferita, linii electrice, telefoane, lista cu adresele si telefoanele fabricilor care se pot contacta in caz de interferente la produsele lor.
D. Procedee pentru eliminarea interferentelor.
E. Bibliografie

Manualul este o lucrare vasta, cea mai completa in problema interferentelor electromagnetice publicata de ARRL, depasind toate editiile precedente. Este foarte utila atat acelora ca produc, cat si acelora care sunt afectati de interferente.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 25-7-2011

7413

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact