hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

WEBINARE pentru radioamatori

Morel Grunberg 4X1AD

Ce este un webinar?

Webinarele sunt seminare, conferinte sau lecturi interactive care au loc pe internet, permitand participarea unui numar mare de persoane interesate aflate la distante diverse de la sute pana la mii de kilometri de locul unde se gaseste conferentiarul. Tot ceea ce este necesar pentru participare este un computer si o conexiune la internet. Numele de webinar provine de la melanjul dintre WEB + SEMINAR= WEBINAR.

Persoana care conferentiaza este legata la internet cu computerul sau personal si in afara de partea de audio, mai poate expune simultan si prezentari computerizate de genul Microsoft Office PowerPoint sau diverse formate de imagini video sau fixe precum mpeg, mp4, avi, jpeg, gif, bmp etc. Conferinta este interactiva in sensul ca participantii pot asculta pe lector, pot vedea diverse imagini si prezentari, dar au si oportunitatea punerii de intrebari si a primirii de raspunsuri. Intrebarile pot fi adresate verbal sau sub forma de text in cadrul unei ferestre care apare pe monitoarele tuturor participanti la seminar. Webinarul este condus de un moderator/organizator care permite accesul celor interesati si mentine o atmosfera propice desfasurarii webinarului.

Programul in sine care permite o conferinta cu atat de multi participanti pe internet (200-1000), este o aplicatie de VoIP (Voice over IP) oarecum asemanatoare cu cele uzual folosite precum Skype, Yahoo Messenger, MSN Messenger etc. In continuare voi prezenta ca exemplu, aplicatia folosita de PVRC si care foloseste de un packet de Software simplu al firmei Citrix, numit "GoToWebinar".

Ce este PVRC?

PVRC , initialele lui "Potomac Valley Radio Club", este unul din cele mai celebre radiocluburi profilate pe concursuri si care are un mare numar de membri printre care, in cei 64 de ani de existenta s-au numarat competitori celebri din marile concursuri majore pentru radioamatori. Membrii PVRC care sunt radioamatori cu amplasamentele pe o zona cu un radius de 300Km cu centrul in Richmond cuprinzand statele North Carolina, Delaware, West Virginia, Maryland si Washinghton D.C.. pot oferi radioclubului punctele obtinute in diverse competitii majore pentru a concura pe clasamentele cluburilor americane. Majoritatea celor familiarizati cu concursurile internationale majore stiu ca PVRC se plaseaza permanent pe primele locuri.

Ce-i uneste pe cei 750 de membri actuali este pasiunea pentru competitii imbinata cu lupta pentru excelenta in operare si autoperfectionarea continua in toate domeniile necesare competitorilor de astazi. Echipele si radiocluburile care aspira la locuri in fruntea clasamentelor internationale sunt cele care investesc insemnate resurse de gandire, de timp, financiare precum si eforturi personale a fiecaruia dintre membri pentru aceasta aspiratie. Un operator foarte bun, trebuie sa posede cunostinte solide in marea majoritate a disciplinelor si domeniilor relevante: cunostinte tehnice avansate despre aparatura si echipamente, antene, propagare, operarea computerelor si a diverselor programe auxiliare necesare, stapanirea unor limbi straine si evident a telegrafiei de viteza. Evident, in paralel cu o inalta motivatie, talent, indemanare si conditie fizica si nervoasa. IDe asemeni, la nivel de echipe trebuie analizate si stabilite strategii si tactici la toate nivelurile, planificarea si logistica echipelor de anvergura fiind extrem de complexa, necesitand deseori solutii neconventionale si capabilitatea luarii de decizii optime in timp scurt. Resursele financiare sunt evident foarte importante dar nu suficiente. Echipe de competitie cu buna situatie economica dar cu slabe talente in alegerea judicioasa a aparaturii, integrarea statiilor si a retelelor de computere, proiectarea, optimizarea si constructia de sisteme de antene de mare performanta, nu pot emite pretentii justificate la primele 3 sau 5 locuri fruntase.

Ce este CTU?

In cadrul pregatirii si autoperfectionarii continui a membrilor sai, PVRC organizeaza printre alte multiple activitati aceste webinare, parte integranta a programului "Contest University (CTU) – Contest Radio Performance". In principal, subiectele prezentate sunt legate de domeniile multiple necesare pregatirii competitorilor. Sunt invitati (virtual, evident), lectori de renume care prezinta informari despre cerintele tehnice si aspectele cele mai importante legate de aparatura, proiectare, planificare, constructie si intretinere de antene, propagare, sfaturi de operare, programe de concurs etc. etc…

In general, organizatorii se straduiesc sa aduca la webinare pe lectorii renumiti care au prezentat deja la Forumurile de la Dayton materiale din lumea concursurilor sau ale disciplinelor relevante. Exemple sugestive sunt: K3LR (operare, antene) , NC0B (de la Sherwood Laboratories – transceivere pentru competitii), K9LA (Propagare), K5ZD (operare), N6BV (Software, antene, propagare) etc. .

Participarea la webinar

Este deschisa oricarui radioamator care o doreste (in limita locurilor disponibile) si care poseda un PC cu o conexiune de Internet stabila. Sistemele de operare: Windows 7, VISTA, XP si Server 2003.

Cum primim o invitatie la un webinar

Primul pas este accesul la calendarul viitoarelor webinare la adresa: http://www.pvrc.org/webinar/upcoming.html

Aici figureaza subiectul webinarului, numele lectorului, data si ora la care va avea loc. O invitatie la webinar se primeste dupa rezervare/inscriere.

Cum rezervam un loc

Rezervarea/inscrierea se face de la aceiasi adresa dand un click pe linkul:

Reserve your Webinar seat now at: https://www2.gotomeeting.com/register/968164195

In scurt timp vom primi un mail de confirmare a rezervarii. Acest mail trebuie pastrat deoarece contine un link de genul:

Contest University - Contest Radio Performance
Thursday, May 19, 2011 4:00 PM - 5:00 PM EDT
Click here to join:
https://www2.gotomeeting.com/join/968164195/106994443
This link should not be shared with others; it is unique to you.

Pentru cine foloseste Microsoft Outlook, exista un link in mail-ul de confirmare care printr-un simplu click introduce data si ora webinarului in calendarul/agenda dvs. de pe Outlook:

Add to your Outlook calendar

Asa veti fi avertizati cu cateva minute inainte de inceperea webinarului. Ora data in programul webinarului este ora Coastei de Est dar Microsoft Outlook va introduce automat in agenda dvs. ora Romaniei. Cine nu foloseste Outlook trebuie sa tina seama de diferenta de -6/-7 ore (functie de ora de vara/iarna) intre Coasta de Est si Romania.

Instalarea programului VoIP

Nu trebuie sa fiti specialist in computere sau sa executati operatii complicate. Tot ce aveti de facut, cu cateva minute inainte de inceperea webinarului este sa dati un click pe linkul din e-mail-ul de confirmare primit anterior:

Click here to join: https://www2.gotomeeting.com/join/968164195/106994443

In acest moment veti fi condusi spre un Software VoIP al firmei Citrix, numit "GoToWebinar". Confirmati instalarea si micul program se va autoinstala pe computerul dvs. Vi se va deschide o fereastra precum cea de mai jos:

Prin instalarea software-ului si aparitia ferestrei de mai sus, sunteti gata sa participati la webinar, fara nici o alta operatie sau comanda suplimentara. Evident, daca nu va simtiti suficient de sigur, instalarea se poate face si cu mai mult timp inainte pentru a avea timpul de a va familiariza cu interfata programului (extrem de simpla de altfel).

Utilizarea practica

In momentul in care v-ati conectat, in fereastra de mai sus veti observa deja lista cu numele si indicativele participantilor (in fereastra "Attendees") precum si a lectorului si moderatorului (la "Staff").

Uzual, la prima dvs. participare, semnalul de microfon va fi automat pus pe pozitia "Mute", pentru a preveni introducerea de zgomote nedorite sau microfonie cu difuzoarele datorate lipsei de experienta. Daca veti cere moderatorului, acesta va va debloca si veti putea sa puneti intrebari lectorului. Dar este de dorit ca si in acest caz sa tineti microfonul pe "Mute" si sa-l conectati doar cand doriti sa interveniti verbal.

In timpul lecturii, vi se va mai deschide o fereastra in care veti putea urmari prezentarea (de obicei de tip PowerPoint), imagine cu imagine, asa cum o expune/rasfoieste lectorul.

Volumul de audio se stabileste normal, din comenzile obisnuite ale computerului dvs. pentru difuzoare.

In momentul cand cineva vorbeste in microfon, programul sezizeaza si afiseaza numele si indicativul lui pentru identificare fata de ceilalti participanti, lector si moderator. Vezi campul:

Talking Suzie Smith

In cursul webinarului, se pot vedea comentarii sau intrebari ale tuturor participantilor care aleg sa o faca sub forma de text, vezi fereastra denumita "Questions". In partea inferioara a acestei ferestre este campul unde puteti introduce dvs. comentarii sau intrebari. Dupa scrierea textului dati click pe "Send" si toti participantii vor vedea intrebarea dvs.

Daca simtiti cumva nevoia de informatii suplimentare in materie de setare audio VoIP pentru webinar, le puteti gasi la: https://www2.gotomeeting.com/default/help/g2w/g2w_user_help.htm#Webinar%5fPresentation/Audio%5fBest%5fPractices.htm

De asemeni, informatii suplimentare despre procedura webinarului gasiti la : http://www.pvrc.org/webinar/quick_ref.pdf

Eticheta

Nu, nu e nevoie de frac si papillon dar in timpul desfasurarii webinarului, trebuie observate un numar de reguli. Daca aveti permisiunea sa puneti intrebari verbale (microfonul dvs. nu este pus automat de catre moderator pe pozitia "Mute"), atentie sa nu produceti un efect de microfonie. Pentru aceasta, microfonul dvs. trebuie sa fie amplasat la minimum 50cm de vreunul din difuzoare. Se recomanda folosirea castilor cu microfon in cazul intrebarilor verbale. Este de dorit sa aveti o conexiune de internet stabila, nu una care "cade" des.

Nu folositi abuziv campul de intrebari/comentarii pe text. Introduceti o eventuala intrebare doar daca intr-adevar aveti de spus ceva important. Faceti-o scurt si la obiect. Dar este de preferat sa lasati intrebarile la sfarsitul lecturii, intreruperile prea dese nu sunt prea agreeate.

La fel si pentru intrebari verbale, nu incercati sa insailati vreo intrebare doar cu intentia de a arata ca si dvs. existati acolo. Oricum, sunt de dorit intrebari sau comentarii cu adevarat relevante discutiei. Toate acestea pentru a permite o cursivitate a webinarului si pastrarea unei atmosfere civilizate. Altfel riscati ca participarea sa va fie refuzata la urmatorul webinar sau, in cel mai bun caz, sa vi se i-a dreptul de a pune intrebari sau a posta comentarii. Oricum, bunul simt trebuie sa primeze.

Inca ceva: link-ul din confirmarea de rezervare (primita dupa inscriere pe e-mail) contine si password-ul necesar asa ca poate fi folosit doar de o un singur utilizator la un moment dat. Asa ca n-o imprumutati prietenilor ca sa poate vedea si ei webinarul. Fiecare trebuie sa se inscrie individual.

Final

Webinarele PVRC dureaza aproximativ 60-90 de minute. Ora la care se tin deobicei a fost aleasa ca sa permita si europenilor sa participe la ore rezonabile. Webinarul incepe deobicei la ora 22.00 sau 23.00 , ora Romaniei.

Pentru a veni in intampinarea celor care nu pot participa in direct, webinarul se inregistreaza digital si se posteaza pe site-ul PVRC de unde cu un simplu click se poate auzi si vizualiza intregul continut. Postarea se face in general la 4-7 zile dupa webinar la adresa:

http://www.pvrc.org/webinar/webinars.htm

La aceasta adresa se gaseste arhiva care contine si webinaruri anteriore selectate. Vizualizarea se face cu Windows Media Player sau alt player. Avantajul este ca puteti lua pauza oricand, sau revedea unele parti mai interesante. Dezavantajul este ca nu puteti interveni cu intrebari si nu exista aceea atmosfera "live".

Va recomand intens sa urmariti webinarele lui NC0B, W3LPL, N6BV, K3LR, K5ZD, K1DG, K9LA si alti monstri sacri ai radioamatorismului in general si al competitiilor internationale majore in particular.

Limba folosita este engleza americana curata, din cate am observat fara slang sau puternice accente regionale.

Cu titlu informativ, iata lista webinarelor PVRC arhivate:

 
Date
URL
June 21, 2009
July 20
Aug 5
Aug 10
Aug 19
Sept 9
Sept 24
Collaborative PVRC/NCCC by N6BV: Hints and Kinks for Using HFTA
Oct 11
Oct 17
Oct 19
Oct 20
Nov 19
Jan 14, 2010
JAN 20
Feb 4
Mar 14
April 11
May 07
May 25
June 8
August 8
August 22
September 7
September 19
A look at CQWW RTTY
October 24
CQWW 2010 Update
November 23
HF Propagation and Sporadic-E, a Case Study: WRTC 2010 - Dean Straw - N6BV     View Slides
February 7, 2011
Contest University (CTU) 2011 - K3LR
March 9, 2011
Selected Topics in Propagation- K9LA
March 13, 2011
Tips for WPX - K5ZD
May 2, 2011
Dayton 2011 for the contester (K3LR)
May 10, 2011
Selected topics in propagation: longpath on 10/15/17M (K9LA)
May 19, 2011
Contesting the Right Way (K1DG)
May 19, 2011
Contest Radio Performance (NC0B)

In incheiere, va alaturez cateva "exemple" ca sa aveti o imagine despre ce se discuta la un webinar.

Morel Grunberg 4X1AD

Articol aparut la 17-7-2011

9795

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2011-07-19 15:06:56 (ora Romaniei)
  • La firma la care lucrez angajatii sint raspinditi in toata tara. De ceva vreme pe intranetul propriu a fost introdus un sistem de audioconferinta extrem de asemanator ca performante, optiuni si setari cu cel prezentat mai sus. Dupa parerea mea a fost un pas extraordinar inainte care a schimbat mult modul de participare la instruiri, sedinte si chiar cursuri postuniversitare.

    Daca sistemul devine disponibil acum si in spatiul public, este un moment important pentru comunitatea radioamatorilor. Schimbul de informatii si idei va fi cu totul altfel. Chiar si numai accesul la arhiva cu materiale, in mod gratuit, este ceva pentru cei ce vor sa invete.

    Dintre noi, cei ce cunosc/stapinesc bine limba engleza, ar putea face niste mici articole in limba romana. Desigur cu permisiunea autorilor !

    Sa luam, de exemplu, penultima imagine ( cea cu analizorul ) din material. Cred ca putini au inteles despre ce este vorba. Poate ca ar merita explicate consecintele mai ales ca majoritatea transceiverelor moderne au un meniu de unde se poate seta "rise time". Multumim pentru info !
    73s Sorin

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2011-07-21 12:37:28 (ora Romaniei)
  • Sorin, cam greu de tradus webinarele, prezentarile pps insotesc explicatiile verbale ale conferentiarului, ele in sine au o valoare limitata si cateodata greu de inteles fara detaliile orale suplimentare. In plus, este necesar un traducator tehnic experimentat, nu este deloc simplu de tradus un astfel de material in lb.romana. Trebuie traduse cat mai multe materiale de valoare din diversele domenii ale radioamatorismului dar nu este suficient. Chiar daca orientarea culturala naturala si traditionala a romanilor a fost pentru franceza, astazi este foarte greu sa progresezi in domeniile tehnice fara cunoasterea lb.engleze. 73, Morel, 4X1AD

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2011-07-22 10:41:05 (ora Romaniei)
  • Pacat ca aceste webinare necesita largi cunostinte, in special de citire! Tot mai multi prefera sa intrebe in loc sa citeasca si sa isi insuseasca cunostintele "dupa ureche". Imi aduce aminte de superba alegorie "Fundatia" de Asimov, unde cunostintele tehnice devenisera un fel de religie rezervata unor inititiati caci restul lumii beneficia de avansul tehnologic fara insa sa fie interesata de ceea ce se afla "sub capota"... Si uite asa, mergem cu antenele la "calibrat"... Salut voios si 73!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "WEBINARE pentru radioamatori"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact