hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Radioamatorismul in YO si calea spre progres

Francisc Toth YO5OWN

Radioamatorismul in YO ...

In articolul "Interesul romanilor pentru radioamatorism", Ciprian Sufitchi, bazandu-se pe statistici oficiale IARU, pune cateva intrebari fundamentale, care nu au trezit insa cine stie ce interes.

Intrebarile erau:
- De ce radioamatorii YO sunt asa inactivi?
- De ce radioamatorii YO sunt asa putini?

Insa intrebarea de baza se regaseste chiar in titlul articolului dansului, si aceasta este, as spune, de fapt intrebarea de baza: Unde este interesul romanilor pentru radioamatorism, si daca exista, unde se pierde?

Din replicile colegilor radioamatori care au abordat acest subiect si din experienta proprie, raspunsul e cat se poate de evident:

Interesul pentru radioamatorism este destul de scazut si probabil in scadere, din cauza lipsei de realizari concrete. Lipsa realizarilor este explicabila, in mare masura, prin lipsa scopurilor individuale precise. Fara vise, nu ai ce sa implinesti. Putinii radioamatori care au scopuri clar definite, in general reusesc sa si le implineasca, iar asta le aduce bucurie, insa privite pe plan global, eforturile lor sunt o suma de vectori cu rezultanta nula. O alta pare din radioamatori, care in lipsa de scopuri proprii ar adera la unele scopuri interesante pentru ei, bat pasul pe loc si se limiteaza la QSO-uri in 2m.


Putinul interes existent se pierde in slaba organizare, neidentificarea scopurilor si asta pe toate planurile:

Planul 1: Radioamatorul: Radioamatorul obisnuit nu are un scop propriu, cu foarte putine exceptii. Ma refer la un scop pe care l-a gandit, l-a scris pe o bucata de hartie si l-a pus undeva la vedere pe masa de lucru, apoi si-a conceput(tot in scris) o strategie pentru atingerea acestui scop. Idei bune avem cu totii, insa de la idee la realizare e mult.

Planul 2: Radioclubul: Radioclubul in general nu este perceput de membri ca o ECHIPA, ca o MISCARE, cu un scop clar; In general, cluburile nu si-au stabilit scopuri pe termen lung si scurt. In lipsa de scopuri, nu au programe, iar fara programe concrete, nu pot accede la finantari, sponsorizari, unde se cere seriozitate pe termen lung.

Planul 3: Federatia: Si aici exista un vid de scopuri, putem consulta site-ul oficial si nu vom gasi nicaieri declarate scopurile pe termen scurt si lung ale FRR, doar cate ceva in statut. Se simte ca FRR insista pe participarea la concursuri din cauza incadrarii noastre la sport, insa ar trebui o stimulare mult mai buna - de exemplu in prezent exista regulamente de campionat national unde QRP si receptorii exista ca si categorii de concurs, iar mai apoi, in acelasi regulament sunt exceptati in mod expres de la premiere.

Articolul 15 din statutul FRR unde este descris scopul principal al FRR nu este mai apoi nicaieri publicat mai precis: "Organizarea si controlul radioamatorismului" - Ce inseamna asta, ce insamna asta pe termen scurt, pe termen lung, care sunt aceste termene si cum stim cand s-a indeplinit acest scop?
Lasat asa, ambiguu, acest scop nu va fi indeplinit niciodata.

"Extinderea radioamatorismului pe intreg teritoriul tarii" - Aici iarasi ambiguiatea scopului ii asigura cu certitudine neindeplinirea - iata si un raspuns pentru intrebarea din articolul susmentionat - "de ce suntem asa putini?".

Ce inseamna "radioamatorism" in acceptiunea acestui scop? Radioamatori autorizati? Populatie civila care a aflat de radioamatorism?

"pe intreg teritoriul tarii" - Probabil cel mai ambiguu concept din scop. Poate fi interpretat in mod echivalent, de exemplu ca:
- in fiecare localitate sa existe cel putin un radioamator autorizat.
- sau: oricare punct al tarii sa aiba acces la orice alt punct al tarii prin retea de repetoare.
- sau: minim "x" radioamatori autorizati/km patrat(dispersie uniforma raportata la teritoriul tarii)
- sau: "y" radioamatori autorizati la 1000 de locuitori
Mai lipseste un element esential: termenul. Pana cand se propune ca scopul sa fie indeplinit?

Stim cu totii cat de putini si cat de slab sunt finantati cei de la conducerea federatiei, nu ar trebui sa asteptam ca totul sa fie rezolvat de ei, ci doar unele documente sa fie puse in ordine si sa existe o coordonare la acel nivel, si sa ne aducem aminte ca Federatia este formata nu doar din conducere ci si din membri, asa ca si noi avem partea noastra de raspundere pentru ce se intampla.


Si asa, fara scopuri, inspre ce directie ne indreptam? Inspre.

Pe de alta parte, se observa din intrebarile puse de radioamatori ca se simte o necesitate a unei directii comune, prin intrebari de genul: Cine suntem noi ca radioamatori? Ce avantaje avem daca lucram sau nu in concursuri? De ce nu e radioamatorismul un sport/hobby popular si ne inmultim doar "in familie"? S-a pierdut foarte mult timp si nu se mai poate recupera?

Timpul pierdut, este pierdut, insa daca mai avem vointa de a face ceva, vom putea face aproape tot ce vrem.
Nu ajunge sa avem elanul propriu dat de hobby, fiindca prin hei-rup-isme obosim fara a ajunge departe, ne trebuie un mod de lucru organizat. Cu un mod de lucru organizat, in noile cluburi private, putem deveni o noua forta care sa depaseasca inertia sistemului trecut, asa cum se vede ca in mediul economic firmele private sunt mai vivace decat cele de stat si incet-incet le intrec din toate punctele de vedere.

...si calea spre progres

Motto: Succesul vine din urmarirea nemiloasa a scopurilor. (“Valurile linistesc vantul” de A&B Strugatki)

Ce inseamna mod de lucru organizat?

Oameni doritori sa lucreze organizat, Scopuri, obiective, succese. Hobby. Distractie.


1. Oameni

Oricum am privi ca radioamatori, suntem oameni. Ne putem defini doar ca si "cei care iubesc radioul". Avem personalitati diferite, meserii diferite, INTERESE personale diferite in aceasta sfera. Unii sunt interesati doar de DX-uri, altii doar de constructii, altii doar de unele aspecte financiare, altii de nimic, dar cu instinct de grup. Aceste interese sunt motorul societatii noastre de radioamatori, sunt niste vectori care trag in directii diferite si dau o rezultanta. Aceasta rezultanta este directia in care ne deplasam acum. Modificarea directiei catorva vectori(eforturi individuale si sporadice) nu va modifica rezultanta in mod semnificativ, pentru a obtine o rezultanta indreptata intr-o anumita directie este necesara o polarizare a majoritatii vectorilor. Aceasta polarizare este obtinuta prin organizare.

Prin faptul ca activitatea noastra este un hobby, o organizare fortata nu este de dorit. Ne putem crea insa un ecosistem viabil in care fiecare sa-si urmareasca indeplinirea interesului propriu, iar indeplinirea scopurilor proprii, aparent divergente sa conduca in final catre realizarea scopului general.

Doua exemple simple:
- Pe Radioamatorul X il intereseaza un nou echipament. Cand il va detine(interes propriu indeplinit), va fi mai activ in frecventa, probabil in concursuri si contribuie la posibilul scop comun: Cresterea YO in clasamentele IARU despre activitate.
- Pe Radioamatorul Y, coordonator in concursuri, il intereseaza doar un salariu mai mare; Stie ca il poate obtine doar daca poate arata realizari concrete, asfel incat ar putea cere modificarea unor regulamente de concurs incat sa devina mai interesante. Rezultat: Concursuri mai bune, salariu mai mare, YO creste in clasamentele IARU.

Primul pas ar fi ca noi toti cei care vrem ceva, sa ne expunem interesele, insa doar interesele compatibile cu statutul nostru de radioamatori. Sa facem un tabel statistic pe viitorul forum, care sa fie in genul urmatorului tabel si sa cuprinda categoriile de radioamatori si interesele lor. Ar trebui sa contribuim cat mai multi; cine nu se exprima, ar putea ramane pe dinafara din punctul de vedere al atingerii interesului.

CATEGORII INTERESE
r.a.(radioamatori) Constructori Constructia/experimentarea de echipamente;participarea la simpozioane/concursuri(de completat)
r.a. transmisonisti radiocomunicatii de diverse feluri, la nivel de utilizator
r.a. DX-mani DX-uri, QSL-uri, urcarea in clasamente, etc;
r.a. Concurs-mani Locuri fruntase in concursuri, etc;
r.a. "just fun" Sa faca din toate cate un pic, sau altceva;
r.a. "comerciant" Sa faca schimburi de echipamente cat mai avantajoase;(Traim intr-o lume ne-ideala; aceasta categorie de radioamatori ajuta la circulatia echipamentelor, care e benefica.)
r.a. "donatori" sa vada ca aparatura donata e folosita (contribuie la SCOP) si nu a fost folosita pentru satisfacerea interesului categoriei de mai sus;
r.a. "de conducere/sefi/etc" sa conduca, etc.
r.a. "istoriograf" interesat de istoria radioamatorismului, QSL-uri vechi, etc.
Alte multe categorii Trebuie definite cat mai bine ca si INTERES; Trebuie ca acest interes sa fie totusi compatibil cu radioamatorismul.

2. Scopuri

Trebuie sa ne definim scopuri pe termen scurt(un an) si pe termen lung(zece ani, de ex.) Pornim de la conditia obligatorie pentru ca activitatea de radioamatorism sa existe: Existenta accesului in mod legal la spectrul radio pentru radioamatori. Acest acces la spectru a fost facut "cadou" de societate radioamatorilor, ca o recunoastere a realizarilor inaintasilor nostri. Sa nu uitam niciodata ca frecventa nu ni s-a dat in proprietate, ci doar in folosinta si o putem pierde din diverse motive, asemenea soferilor amatori care uita ca permisul de sofer este "dat cu imprumutul" pana la primul motiv de suspendare.
Si noi putem pierde accesul la frecventa, in diverse feluri, iar daca asta se va intampla, noi nu vom mai exista ca radioamatori.

Unul din scopurile pe termen lung va fi obtinerea de realizari palpabile, care pot fi aratate/documentate si care ne asigura continuitatea in frecventa.
Celelalte scopuri care trebuie definite, trebuie sa rezulte in mod normal din analiza statistica a tabelului de mai sus.

S-ar putea ca FRR sa constate cu surprindere ca scopurile ce si le-a propus au doar suport partial din partea radioamatorilor YO, si astfel sa se explice unele insuccese. Sau FRR sa propuna niste scopuri care sa fie foarte atractive si sa fie adoptate de o buna parte din radioamatorii YO.
Important este ca scopurile propuse sa fie reprezentative pentru majoritate, sa fie importante si sa fie realizabile in termenul propus.

3. Obiective

CUM SE ATING SCOPURILE? Prin planificare. Prin planificare de obiective si asigurarea unui cadru in care ele au sanse sa se indeplineasca. Trebuie elaborate programe in cazul scopurilor care necesita finantare.
Nu totul depinde de bani, asa cum se plange lumea in general, fiindca banii sunt un mijloc, nu un scop. Exista o multime de firme care sunt gata sa contribuie pentru o cauza nobila, insa cer seriozitate. Cer programe concrete. Cer dovezi ca banii lor vor ajunge acolo unde s-a promis. Cer modalitati de urmarire a cheltuirii sumelor.
Exista un caz(real) in care sponsorul a pus la dispozitie suma necesara premierii participantilor la un concurs RGA, cu conditia ca ei sa fie luati, insa organizatorii nu au fost in stare sa stabileasca o data a concursului, asa ca banii s-au pierdut.
Programele adevarate aduc bani multi, oportunitatile asteapta un timp limitat sa fie valorificate.

4. Succese

...prin urmarirea scopului.
Trebuie doar ca betia unui succes sa nu ne orbeasca. Fiecare succes trebuie sa devina o piatra la temelia unui alt scop, doar asa vom putea construi mai departe.
La terminarea cu succes a unui proiect, trebuie revazuti pasii urmati, trebuie vazut ce a mers bine si ce nu a mers bine, si fixate concluziile unei activitati care nu se invata la scoala, insa se invata din mers.
Un "success story" ajuta foarte mult la o cerere de finantare, de exemplu. Si din insuccese se poate invata, in mod cert au fost parti care au mers bine, trebuie notate.


Scopul acestui articol este sa initieze formarea, pe internet, a unei structuri de tipul "societate civila", care sa catalizeze evolutia radioamatorismului romanesc. Poate ne adunam cativa in "grupul celor care au un scop si muncesc pentru el", fara sa facem politica interna, ci doar management/organizare, fara nici o scindare de FRR, ci dimpotriva, prin feedback-ul onest pe care FRR-ul il poate primi, daca tine cont de el, s-ar putea sa isi clarifice scopurile, strategiile, acestea sa devina mai publice, sa evolueze, si astfel sa avem cu totii de castigat.

Aceasta societate poate exista ca suma membrilor unui site de discutii specializat, cu moderatori pentru fiecare tema dezbatuta, cu scopuri si obiective bine definite. Trebuie sa ne definim ca si radioamatori, iar asta se poate face doar prin efort colectiv.

M-ar bucura sa avem asa ceva.

Francisc Toth YO5OWN

Articol aparut la 2-11-2004

9653

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (10)  

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2004-11-06 04:29:47 (ora Romaniei)
  • "S-ar putea ca FRR sa constate cu surprindere ca scopurile ce si le-a propus au doar suport partial din partea radioamatorilor YO, si astfel sa se explice unele insuccese" . Lucru perfect adevarat avand in vedere ca initiativele sau demersurile nu ajung la cei 5000 si ceva de radioamatori sau sunt prea palide. Acesti radioamatori in proportie de 90% habar nu au de eventualele initiative = lipsa de comunicare, comoditate.
    Dau un exemplu: QTC-ul. O simpla logica elementara ne spune ca la ora la care el se intampla, o mare parte din radioamatorii care ar putea "trage" dupa ei "trenul" prin putere financiara, logica, judecata, etc, se afla prinsi in activitatile lucrative care le asigura bunastarea sau cel putin existenta. Dintr-o data o problema grava de comunicare pe care alti baieti isteti cu alte prefixe, au rezolvat-o prin mutarea/pastrarea QTC-ului in weekend cand se presupune ca posibilitatile ci nu neaparat numai interesul sunt mai mari pentru a intra in contact. Exista solutii.
    Mai este un lucru major de care probabil nu va dati seama stimate domn: lipsa confortului. Radioamatorul roman inca aspira la confort, lucru care genereaza o oarecare stare de dezinteres dat de prioritatea satisfacerii nevoilor imediate, prin urmare de la teoria managementului la realitate mai trebuie trecut si prin teoriile sociale. Caci exista o componenta sociala fie ca vreti, fie ca nu vreti.
    Revenind, radioamatorismul poate fi revigorat si cu ajutorul componentei de marketing care lipseste cu absoluta desavarsire in YO: a patrunde spre mase. Va mai aduceti aminte de revista Tehnium? Era un vector excelent, se gasea la tarabe si orice tanar auzise de ea. Credeti ca daca ar aparea o revista cvasi-similara de popularizare bine facuta, distribuita gratis in scoli ar fi un lucru lipsit de consecinte pozitive? Cine ar finanta? Noi. Platind 1 euro/an in plus ca un fond de popularizare. Evident era un exemplu doar, dar dincolo de celelalte cuvinte se afla multa nepasare si comoditate pe care zugravirea frumoasa a unor teorii nu le rezolva.
    Societatile civile nu se formeaza pe internet ci in viata reala, cu multa stradanie si intelegere a realitatilor. Site de discutii specializat? Exista, ne aflam pe el, este cel mai bine promovat. Aveti idee cam cati radioamatori au trecut pe aici din total? Aveti idee cam cati radioamatori au un acces decent la internet?
    Sincer demersul acesta este o alta risipa de cuvinte atata timp cat radioamatorismul nu este regandit.

  • Postat de Liviu - YO5QCD la 2004-11-07 17:54:52 (ora Romaniei)
  • Am auzit nenumarate cuvinte superbe. Am citit articole mai mult decat consistente. Am asistat sau provocat dezbateri furtunoase. Cu toate astea, articolul pentru care postez are dreptate!
    Doamnelor si domnilor, noi cei catre mai suntem inca activi imbatranim inexorabil. Cat mai suntem in stare de ceva, HAIDETI SA FACEM!! Orice, oricat de putin, de stangaci sau de incet. Problema nr. 1 este ca NU PUNEM MANA, cu sau fara scopuri si strategii scrise frumos.

    LiviuS, YO5QCD

  • Postat de Liviu - - YO5QCD la 2004-11-07 17:58:29 (ora Romaniei)
  • P.S. am trimis un minuscul articolas la revista, pe ideea raspunsului meu. Poate se publica...

  • Postat de Feri - YO5OWN la 2004-11-08 06:48:06 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru remarcile de pana acum, am sa incerc sa raspund pentru fiecare tema in parte:

    (am mai taiat din fraze ca sa nu ma lungesc prea mult)




    ...lipsa confortului... prioritatea satisfacerii nevoilor imediate, prin urmare de la teoria managementului la realitate mai trebuie trecut si prin teoriile sociale. Caci exista o componenta sociala fie ca vreti, fie ca nu vreti.

    Componenta sociala nu se poate rezolva prin radioamatorism, exista solutii locale, de la caz la caz, mai mult sau mai putin eficiente, exista altii care deja si-au declarat acest scop, si e treaba lor sa-si dea seama si sa se achite de ce au promis. Fiecare este liber sa-si stabileasca prioritatile proprii, piramida lui A. Maslow functioneaza si la noi, radioamatorii. Indemnul articolului este sa pornim odata, si fiecare sa puna umarul intr-un fel in care ii este usor si ii face placere: un QSO, un articol, un pai.




    ... Tehnium? Era un vector excelent, se gasea la tarabe si orice tanar auzise de ea. Credeti ca daca ar aparea o revista cvasi-similara de popularizare bine facuta, distribuita gratis in scoli ar fi un lucru lipsit de consecinte pozitive? Cine ar finanta? Noi. Platind 1 euro/an in plus ca un fond de popularizare.


    Este o idee foarte buna, astept sa mi se ceara acel un euro si am sa contribui si eu. Pot sa scriu cateva articole tehnice pentru aceasta revista, si pot sa distribui o mana de reviste in scoala cea mai apropiata. Cam atat pot sa fac, astept sa mi se ofere aceasta ocazie.




    Evident era un exemplu doar, dar dincolo de celelalte cuvinte se afla multa nepasare si comoditate pe care zugravirea frumoasa a unor teorii nu le rezolva.


    Eu vad in aceasta propozitie o provocare(dura) de a-mi sustine articolul teoretic prin fapte. Si fiindca sunt adeptul modelului "Think big, start small"(IBM), va invit sa cititi indicatiile "termometrelor" de pe site-ul http://www.metromat.ro/yo6kxp/index_yo.html" target="_blank">YO6KXP, ca sa vedeti ca nu ma ocup doar cu 'zugravitul'. Acestea sunt scopurile pe 2005 ale clubului, afisate public, cu o metoda simpla de urmarire a evolutiei lor.

    La capitolul "realizari 2004" dau doar ca exemplu pachetul de e-learning oferit gratis pe acelasi site, pachet care este intr-o continua evolutie. Asa pot eu sa contribui la cresterea in numar si calitate a radioamatorilor YO.



    Nu sunt lucruri mari, sunt doar niste caramizi peste care vom pune alte caramizi.




    Societatile civile nu se formeaza pe internet ci in viata reala, cu multa stradanie si intelegere a realitatilor.


    Tineretul este deja pe internet, in numar din ce in ce mai mare. Internetul este deja de o vreme o parte a vietii reale.




    Site de discutii specializat? Exista, ne aflam pe el, este cel mai bine promovat.


    Acest site este unul excelent. Insa atunci cand ne vom apuca de treaba, va trebui sa avem un loc unde raman scrise concluziile si lucrurile care s-au cristalizat si "batut in cuie". Listele de discutii sunt bune, dar concluziile risca sa se piarda.




    Aveti idee cam cati radioamatori au trecut pe aici din total? Aveti idee cam cati radioamatori au un acces decent la internet?


    1%? Cati din cei 1% au influenta pe plan local? O mare parte, cred eu. Acesta lucru este unul din motivele care m-a indemnat sa scriu.




    Sincer demersul acesta este o alta risipa de cuvinte atata timp cat radioamatorismul nu este regandit.


    De acord. Ma ajutati?



    73 de yo5own



    ----------

    Comentariu postat de Liviu YO5QCD la data de 2004-11-07 17:54:52
    ...HAIDETI SA FACEM!! Orice, oricat de putin, de stangaci sau de incet. Problema nr. 1 este ca NU PUNEM MANA, cu sau fara scopuri si strategii scrise frumos. LiviuS, YO5QCD


    Va multumesc pentru suport. Eu am inceput sa fac lista offline cu cei care doresc sa fie in 'grupul celor care...', ati dori sa participati?

    73 de yo5own

  • Postat de Nic - YO3GNO - la 2004-11-12 17:08:35 (ora Romaniei)
  • "Sincer demersul acesta este o alta risipa de cuvinte atata timp cat radioamatorismul nu este regandit".
    De acord. Ma ajutati?

    Fiecare facem cate ceva, mic, mai mic, mare, mai mare.
    Va recomand http://www.hamradio.3x.ro, este un forum pe care il "patronez".
    In rest, initiativele trebuie imbratisate si de altii care stau mai sus decat noi. Acei care trebuie sa ne ceara 1EUR in plus/luna de care ne putem lipsi fumand un pachet in minus (cine fumeaza evident).
    Din pacate unii dintre noi muncesc si peste 10 ore/zi din motivele deja enuntate si mai mult decat o contributie financiara, nu le ramane timp.

    N-ati inteles chestia cu socialul. Imi pare rau. Era vorba de faptul ca din cei 5000 de amatori, sunt destui cei care nu isi permit sa traga la "jugul" radioamatorismului institutionalizat din motive pur pecuniare, nu ca radioamatorismul ar trebui sa le rezolve problemele. Piramida lui Maslow de care vorbiti, este al naibii de tesita in Romania, numarul radioamatorilor depinde si de parametrul bunastare.


    Site-ul pe care il indicati, l-am vazut de mult, este admirabil ce faceti dar restul demersului de aici este inca futil. Putem genera cateva insulite insa acel "think big" implica modificari de gandire la alt nivel.

    Vreti sa va mai dau un exemplu in afara de cel cu qtc-ul? retelele de urgenta in caz de calamitate. Indicati-mi un loc de unde pot lua informatie, lista de indicative, ierarhia retelelor. Pauza.

    Raman la parerea ca locul principal al "concluziilor" trebuie sa fie site-ul oficial al FRR, noi nu putem decat sa atragem atentia ca aceste concluzii trebuie trase. In rest e hobby sau afacere.
    Scuza eterna este ca "suntem saraci, nu avem fonduri". Va dau o veste: este adevarat.

  • Postat de Csik Vasile - YO5AY la 2004-11-13 15:10:19 (ora Romaniei)
  • Eu sunt sceptic privitor la viitorul radioamatorismului.Televiziunea,calculatorul,Internetul ºi telefonul mobil sunt mai atractive.73!

  • Postat de Tony - YO3FXF la 2004-11-13 15:29:03 (ora Romaniei)
  • Frumos articol,releva bine,in cuvinte CRIZA,in care se afla radioamatorismul romanesc!
    O parte din vina ,pentru acest lucru il poarta si aparitia ,la noi in tara,a PC-urilor,si accesului cat mai usor la INTERNET,comunicarea prin voce,devine banala prin radio,exista YAHOO MESSENGER,care face comunicarea cu mult mai captivanta...
    Ar mai fi si faptul,ca unii oameni acced greu la echipamente radio,de marca,nu exista inca in RO un magazin pe aceasta tematica,care sa poata da echipamente radio in RATE;acest lucru ar fi fost foarte util pentru tineri...Un PC,este mult mai usor de procurat decat un transceiver...

  • Postat de Mihai Duta - la 2004-11-15 19:06:53 (ora Romaniei)
  • Citesc cu interes ce se scrie pe aici . As vrea sa fiu radioamator insa nu stiu de unde sa incep. V-as propune sa aveti un mic link pe pagina principala catre o pagina a incepatorului, un loc unde un novice sa inteleaga despre ce e vorba .
    E o comunitate inchisa..asta e parerea mea. Practic nu stie aproape nimeni de voi si e pacat..
    Bafta!

  • Postat de Feri - YO5OWN la 2004-11-16 09:50:09 (ora Romaniei)
  • Pentru YO3GNO:



    La aspectul socialul, cred ca am spus amandoi acelasi lucru, dar diferit, si asa probabil s-a iscat o neintelegere: Ma refeream la piramida lui Maslow in ideea ca cine are nevoi materiale, le da prioritate mai mare decat radioamatorismului, care este nivel5(autoeducatie, autodepasire). Asta e situatia din pacate, si o inteleg.



    Prin acest reply, nu incerc o discutie in contradictoriu, ci dimpotriva, insa ma opun ideii de tras la "jugul" radioamatorismului institutionalizat; Nu am sugerat asa ceva in articol, fiindca radioamatorismul este un hobby=placere. Toti facem cate ceva, mult, putin, insa aceste lucruri pot capata o valoare in plus daca le vom integra intr-un trend. Nu cred ca e obligatoriu ca federatia sa declanseze trend-ul. Miscarea Linux nu a avut nici o federatie, a fost tot un hobby. S-a transformat in trend si business si a ramas si hobby in acelasi timp. Au avut si au un scop comun.(Am dat un exemplu, nu doresc sa divaghez, dar si noi tot 'open-source' suntem).

    Eu m-as opri aici(cu vorba lunga/HI/), si as incerca ceva discutii constructive: am fost si m-am inscris pe http://www.hamradio.3x.ro, felicitari pentru calitatea dialogului de pe forum; Eu gasesc acest forum foarte potrivit pentru dezbaterea punctuala a aspectelor discutate pe maginea articolului; Se poate masura prin votare relevanta anumitor subiecte si se pot trage concluzii care sa ramana la vedere dupa aceea. Cred ca merita o incercare.



    73 de Feri



    PS: Va rog sa ma tutuiti.

  • Postat de savoiu victor - 233MU106 la 2006-02-11 11:41:37 (ora Romaniei)
  • Am citit cu interes toate articolele de mai sus si vreau sa adaug doar faptul ca radioamatorismul n-o sa dispara,asa cum n-o sa dispara mersul pe bicicleta.Numarul radioamatorilor scade continuu atata timp cat acest virus nu se mai transmite din generatie in generatie iar tanara generatie e preocupata mai mult de jocurile pe internet si de satisfacerea ultimelor nevoi occidentale,decat de oscilatoare,feederi,SWR,QSL-uri...etc.Toata problema tine de aparitia INTERNETULUI.E mai usor sa faci un click pe mouse decat sa montezi un Yagi beam la 0 grade,nu-i asa? Radioamatorismul e un hobby frumos dar mai presupune si ceva MUNCA......

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Radioamatorismul in YO si calea spre progres"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact