hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a V-a

George Pataki WB2AQC

RADIO RECEIVER PROJECTS YOU CAN BUILD

Aceasta carte a fost publicata in 1993 de TAB Books, o divizie a lui McGraw-Hill, cu sucursale in diferite orase din SUA si strainatate. Autorul este Homer l. Davidson. Contine 312 pagini, dimensiunea este de 18.5 x 23.2 com, greutatea 0.56 kg.

Lucrarea contine 33 de proiecte complete si are 9 capitole, plus tabla de materii.

Capitolul 1 descrie construirea unor radiouri simple: Circuite radio, diagrame, unelte, obtinerea pieselor, crearea bobinelor, placi pentru circuite imprimate, antene, casti si difuzoare, acordare, construirea sasiului si a cutiei, baterii si alimentare la retea, indrumari de constructii, depanare.

Capitolul 2 prezinta radiouri cu cristal: radio simplu, radio cu bobina speciala, radio cu condensator variabil, radio cu acord cu inductanta variabila, radio cu circuite acordate de radio frecventa, amplificatoare pentru casti si difuzoare.

Capitolul 3 include radiouri pentru receptie tip AM: un radio cu tranzistori, radio montat pe placa, radio cu circuite integrate, radio cu 3 tranzistori, radio cu panou solar.

Capitolul 4 descrie construirea receptoarelor regenerative: radio pentru modulatie in amplitudine cu un tub, radio cu reactie de doua etaje, receptor la baterii cu reactie cu 2 tuburi, radio cu reactie cu circuite integrate.

Capitolul 5 contine un radio cu cristal pentru unde scurte, radio cu reactie cu tub pentru banda de 31 la 70 metri, receptor cu o dubla trioda pentru unde scurte, radio cu bobina toroidala pentru unde scurte, radio pentru doua benzi cu conversie directa, receptor simplu superheterodina.

Capitolul 6 arata constructii speciale: radio pentru 15 MHz cu acord prin varactor, receptor pentru doua benzi cu circuite integrate, receptor cu difuzor si circuite integrate, radio construit din piese obtinute din aparate vechi si stricate si receptor alimentat cu panouri solare,

Capitolul 7 prezinta construirea receptoarelor speciale: constructia unui locator de banda, ce o fi asta m-am intrebat pana am citit articolul, este un instrument cu care se poate determina benzile unui unui "home made" radio folosind un set de cristale, adaptor pentru receptia semnalelor CW si SSB, folosirea unui camcorder ca sursa de electricitate, recreand un receptor de epoca.

Capitolul 8 descrie folosirea circuitului integrat TDA7000: receptor de conversie directa pentru unde scurte, radio cu acord prin varactor, receptor superheterodina pentru unde scurte.

Capitolul 9 da sfaturi de constructii si procurare pieselor necesare: fabricarea scalelor, realizarea indicatoarelor de acord, crearea unui indicator pentru un reducator de turatie si surse pentru piese si componente.

Indexul, ce sa va mai spun, este ca toate indexele, nimic special. La inceputul fiecarui proiect de constructie se da lista tuturor piesele necesare, o idee buna.


HINTS & KINKS - FOR THE RADIO AMATEUR - editia 13

Aceasta lucrare este editia a 13-a dintr-o serie de publicatii care reproduceau scurte articole care au aparut in revista QST intre ianuarie 1987 si decembrie 1991. Cartea a fost publicata in 1992 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email; hq@arrl.org; Website: http://www.arrl.org. Redactorii: Robert Schetgen, KU7G si David Newkirk, WJ1Z. Pretul la publicare a fost de $9.00.

Marimea cartii este de 20.8 x 27.5 cm; greutatea de 0.50 kg si are 172 de pagini. Lucrarea contine 10 capitole cu subcapitole si o serie de anexe. Se incepe cu Unitati de masura si echivalente si Simbole schematice.

Capitolele sunt:

Capitolul 1: Sfaturi pentru modificari de echipamente pentru aparatele fabricate de AEA, Ameritron, Collins, Drake, Heath, ICOM, Kenwood, MFJ, Radio Shack, Ten-Tec, Yaesu si auto construite.
Capitolul 2: Baterii si generatoare.
Capitolul 3: Statiuni mobile.
Capitolul 4: Statiuni portabile.
Capitolul 5: Constructii: Sfaturi pentru proiectare, Unelte si metode, Piese.
Capitolul 6: Aparate de masura.
Capitolul 7: Sisteme de antene, Linii de alimentare, Suporturi si tehnica constructilor, Antene rotative, Antene fixe, Antene Verticale.
Capitolul 8: Tehnici de operare.
Capitolul 9: In atelier, Fonie si alte moduri, CW, Pachet.
Capitolul 10: Intereferente electromagnetice.

La Anexe este Lista cu prescurtari folosite in manual, Lista furnizorilor si Tabla de materii.

Lucrarea reda experienta autorilor a caror nume si adrese sunt date pentru eventuale explicatii suplimentare, desi se mentioneaza ca acestea pot fi depasite. Metodele de rezolvare a sutelor de cazuri intalnite sunt foarte utile acelor care intanpina aceleas probleme sau vor sa aduca imbunatatiri aparatelor lor. De exemplu, am gasit o multime de sfaturi si metode pentru atasarea corecta a unui conector PL-259 la un cablu coaxial, un procedeu simplu si banal dar executat incorect de foarte multi amatori ceace poate duce la probleme grave.

Constructiile micilor accesorii se poate face usor si simplu dar ajuta mult la diferite operatii sau masuratori de radioamator. Articolasele sunt multe, simple, scurte, foarte bine redactate si ilustrate cu desene, scheme, si fotografii; fiecare poate gasi ceva folositor dar cartea este strict pentru constructori. Materialele provin din experienta personala a autorilor si descriu probleme si solutii practice. Se dau si numele, indicativele si adresele autorilor care pot fi intrebati pentru lamuriri suplimentare dar unele informatii pot fi vechi si inexacte.

Cei care se recunosc sub numele generic de "appliance operator" adica amatori care vor si stie doar sa apese pe butoane, pot sa gaseasca multe alte carti interesante.


ARRL'S HF DIGITAL HANDBOOK

Aceasta carte este a 3-a editie si a fost publicata in 2004 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Autorul este Steve Ford, WB8IMY. Dimensiunea este 18.5 x 22.8 cm, greutatea 0.32 kg si are 190 de pagini. Pretul la publicare a fost $19.95 ceace tradus din limbajul curent american este $20.00.

Lucrarea are o prefata, 12 capitole, informatii tehnice generale si o tabla de materii.

Capitolul 1: Bun venit in lumea HF digitala cu o scurta descriere a celor mai uzuale tipuri ca RTTY, AMTOR, PACKET, PACTOR, CLOVER, G-TOR, PSK-31, HELLSCHREIBER, MT-63, MFSK16, THROB, Q15X25 si DOMINO.

Capitolul 2: Asamblarea unei statiuni HF digitale cu sectiunii precum De la digital la analog si inapoi, Fisa de sunet ca modem digital, Reglajul nivelelor, Fisa de sunet ca interfata, Procesoare de moduri multiple, Transivere HF digitale.

Capitolul 3: RTTY, Mark (tone) si spatiu, Acordul si decodarea semnalului RTTY. Conversatie folosind RTTY, Semnale misterioase, Cautand RTTY DX, Lucrand "split" (frecventa diferita pentru emisie si receptie).

Capitolul 4: PSK31, Ce este PSK31, BPSK si QPSK, Softul pentru PSK31. Nu forta transceiverul cu ALC (control automat al nivelului) prea inalt, Acordul la PSK31, Conversatie folosind PSK31.

Capitolul 5: PACTOR, Memoria ARQ, Ce este necesar pentru PACTOR, Conversatie cu PACTOR, PACTOR II, PACTOR III.

Capitolul 6: WinkLink 2000. Progresul lui WINLINK 2000, WINLINK astazi, Reducerea benzii folosite, Folosind AIRMAIL, Atasamente transparente, Program de predictie a propagarii, limite de timp de folosire, etc.

Capitolul 7: Clover. Ce este CLOVER?, Detectarea erorilor cu sistemul Reed-Solomon, Conversatie cu Clover, Banda folosita. etc.

Capitolul 8: Hellschreiber, Cum functioneaza?, Feld-Hell, GL-Hell, PC-Hell, PSK-Hell, FM-Hell, FSK-Hell, Duplo-Hell, etc. Folosirea acestui sistem.

Capitolul 9: MFSK. Metoda noua, Semnalul, Folosind MFSK, Performante.

Capitolul 10: G-TOT, MT-63, THROB, Q15X25 si Domino. Descrierea lor, Modurile de folosinta.

Capitolul 11: Concursuri folosind moduri digitale. Sfaturi de operare, Datele de organizare, programe de logare, etc.

Capitolul 12: Surse de informatii, Websaituri pentru diferite moduri, etc.

Lucrarea descrie majoritatea modurilor digitale folosite pana la editarea cartii, ele sunt mai mult sau mai putin preferate si astazi dar au mai aparut si cateva sisteme noi ca Contestia, Olivia precum si variatii ale celor mai vechi.


THE RADIO AMATEUR'S SATELLITE HANDBOOK

Aceasta lucrare, publicata in 1998 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA, Telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Redactor: Martin Davidoff, K2UBC. Marimea cartii este 20.8 x 27.5 cm, greutatea este 0.884 kg. Pretul la publicare a fost de $22.00. Numarul de pagini este greu de determinat, caci paginile sunt notate numai cu cifre indicand doar sectiile si subsectiile. Estimez ca sunt vreo 300 de pagini.

Cartea contine 2 prefete; 3 capitole mari, fiecare cu o serie de sectiuni, in total 15; 8 anexe; un dictionar de termeni folosite in articole si o tabla de materii.

Capitolul I: Introducere in programul satelitilor pentru radioamatori cu 2 articole; 1. istoria pana la 1980; 2. istoria dela 1980.

Capitolul II: Introducere in comunicatii cu sateliti cu sectiile: 3, inceputul; 4. comunicatii analogice cu sateliti; 5. comunicatii digitale cu sateliti; 6. metode de operare.

Capitolul III: Informatii tehnice cu sectiile: 7. bazele urmaririi (tracking); 8. legaturi radio-satelit; 9. antene pentru comunicatii spatiale, informatii de baza; 10. informatii practice; 11. receptia si emisia; 12. orbitele satelitilor; 13. urmarirea satelitilor; 14. OSCAR, aparatura de bord; 15. construirea unui satelit.

Anexa A: Istoria satelitilor pentru radioamatori, date si frecvente.
Anexa B: Radioamatori operand in spatiu.
Anexa C: Profilele prezentelor sateliti pentru amatori.
Anexa D: Programele BASIC.
Anexa E: Saituri de Internet cu informatii despre sateliti.
Anexa F: Factori de conversie.
Anexa G. Accesorii grafice pentru urmarirea satelitilor.

Lucrarea este voluminoasa si contine multe informatii utile pentru radioamatorii dorind sa opereze prin sateliti.


THE ARRL SATELLITE ANTHOLOGY

Aceasta carte este editia a 4-a a unei lucrari publicate in 1996 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hw@arrl.org; Websaite: http://www.arrl.org. Redactor este Rich Roznoy, KA1OF. Se prezinta o serie de articole from diferite surse ca Revista si Websaitul AMSAT, Websaitul SEDSAT, buletinul SAREX, Websaitul NASA, revista QST precum si materiale publicate pentru prima data. Marimea cartii este 20.8 x 27.5 cm, greutatea este 0.39 kg, pretul la publicare a fost de $12.00.

Tehnica si lansarea satelitiilor progreseaza rapid, pentru noi informatii cei interesati pot accesa Websaitul AMSAT la http://www.amsat.org/, scrie la AMSAT, 850 Sligo Avenue, Silver Spring, MD, 20910, USA, sau telefon la 1-301-589-6062.

Materialul este prezentat in 10 capitole, fiecare articol are numele si indicativul autorului precum si sursa folosita. Sunt doua prefate, dar uimitor, nu are o tabla de materii prezenta in astfel de publicatii.

Capitolul 1: Introducere cu sectiunile: Frecventele si Modurile satelitilor, Dictionar cu termeni folositi in tehnologia satelitilor.

Capitolul 2: Satelitul Phase 3D cu sectiunile: Descriere, Satelitul pentru toti, Fotografii, Receptorul 3D GPS, Sinpozionul AMSAT-NA.

Capitolul 3: Sputnik cu Sectiile: Inceputul cu RS-10, Satelitul RS-12, Satelitii RS-11, RS-12/RS-13 si RS-15, Satelitii RS10/RS11 si RS 12/RS13. Telemetrie.

Capitolul 4: Microsat-Pacsat cu sectiunile: AMSAT-NA Microsat, AMSAT-Oscar 16, Dove-Oscar-17, WeberSat-Oscar-18, LUSAT-Oscar-19, Italia-Oscar-26, AMRAD-Oscar-27, AO-27 operare si program de functionare, AMSAT-NA protocoale Microsat.

Capitolul 5: UoSAT/KITSAT/Fuji cu sectiunile: UoSAT-OSCAR-11, Detalii la UoSAT-Oscar-11, Profilul satelitului UoSAT-Oscar-11, UoSAT-Oscar-22, UoSAT-5 (UO-22), Detalii la UoSAT-Oscar-22, KITSAT-Oscar-23, KITSAT-A (KO-23), KITSAT-Oscar-25, KITSAT-B (KO-25), Fuji-Oscar-20.

Capitolul 6: Alte Phase 3 Oscar cu sectiunile: AMSAT-Oscar-10, AMSAT-Oscar-13, Oscar-13 elemnte Keplerane de reintrare, Orar 1996 pentru AO-13 (cam tarziu pentru asta).

Capitolul 7: SAREX-MIR cu sectiunile: SAREX, Lamuriri despre SAREX, Misiunea SAREX 1993-1996 (o alta informatie depasita), Informatii pentru QSL la SAREX, Informatii despre naveta, Statiunea spatiala MIR.

Capitolul 8: Satelitii in viitor cu sectiunile: Viitorul satelitilor de amatori, SUNSAT, un micro satelit construit in Africa de Sud, PANSAT, SEDSAT, JAS-2, UNAMSAT, UNAMSAT-8 in orbita, ASUSAT 1, HUTSAT, CESAR-1.

Capitolul 9: Comunicatii cu sectiunile: sateliti pentru amatori cu polarizarea circulara, mod A si operare, modurile satelitilor, Fuji-Oscar-20, un alt repetor FM in orbita, noutati despre Phase 3D, softuri, sateliti pierduti, PACSAT pe WWW, noutati despre Phase-3 din Orlando, un nou FO-20, JAS-2 in spatiu.

Capitolul 10: Softuri si operare cu sectiunile: carti AMSAT, softuri AMSAT-NA copiate de pe Websait, sisteme BBS, receptionarea OSCAR pe radiouri separate.

Marea parte a informatiilor date in aceasta carte este depasita caci tehnica satelitilor este in continua si rapida schimbare, dar informatiile prezentate au totusi o valoare istorica. Sa intelegem bine prezentul si directiile viitorului, cunoasterea trecutului este utila.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 29-6-2011

9283

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact