hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a IV-a

George Pataki WB2AQC

LOW POWER COMMUNICATIONS

Lucrarea a fost publicata in 1999 de American Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA. Dimensiunea este 18.5 x 23.00 cm, greutatea 0.43 kg. Pretul a fost $14.00. Redactor: Richard Arland, K7SZ. Subtitlul indicativ pentru continutul ei este "Arta si Stiinta QRPului".

Cartea contine uramatoarele capitole: Prefata; Esenta QRPului; De ce facem ceea ce facem; Incepem pregatirea; Aparatura QRP; Tehnica avansata QRP; Antene pentru QRP; Propagare HP pentru QRP; Energia solara si QRP din epoca trecuta; Calculatoare, softuri si Internetul; Comunicatii de urgenta; Cluburi QRP; Cumpararea si vanzarea echipamentelor folosite; Frecventele de chemare QRP; Programele de functionare ale retelelor QRP; Comercianti si Industriasi; Websaiturile cluburilor QRP si informatii pentru membri; Despre American Radio Relay League.

Un mare numar de radioamatori prefera sa lucreza QRP, adica sa foloseasca puteri mici, de obicei pana la 5 wati. Cauzele care determina folosirea QRPului sunt felurite: unii sunt fortati de imprejurimi si nu pot folosi puteri mari care interfereaza cu alte aparate ale lor sau ale celor din jurul lor; altii prefera QRP deoarece costul aparaturii pentru puteri mici, precum si consumul de energie electrica cer cheltuieli mai modeste. Multi prefera provocari la realizari inaintate. Pe de alta parte sunt cei care sustin ca "viata este prea scurta pentru QRP". Fiecaruia ce ii convine.

Cu aparate si mai ales cu antene bine dimensionate si executate, precum si cu indemnare si rabdare, cu QRP se pot obtine rezultate remarcabile. Totul incepe cu o carte ca aceasta.


QST - ANNUAL ANTENNA ISSUE - March 2011

Aceasta revista lunara este editia anuala de antene, deci multe din articole trateaza aceasta tema. Este publicatia pentru membrii asociatiei American Radio Relay League cu sediul in 225 Main Street, CT 06111-1494, USA, telefon 1-860-594.0200, FAX 1-860-594-0259, email hq@arrl.org, Website www.arrl.org. Dimensiunea este 20.5 x 27.2 cm, greutatea 0.36 kg. Tiparita pe hartie velina, in intregime in culori, are 168 de pagini, cam 70 cu reclame grupate pe pagini separate si nu amestecate cu articole cum apar in alte publicatii.

Redactorii sunt Steve Ford, WB8IMY si Joel Kleinman, N1BKE. Unii din personalul redactiei lucreaza chiar la centrala ARRL, alti la ei acasa, in alte orase si state. Abonamentul anual este de $39.00 ceea ce include si cotizatia de membru in ARRL, care ofera o serie de servicii utile. Daca locuiti in afara Statelor Unite (mai putin Canada), cotizatia anuala de membru incluzand abonamentul la QST costa $62.00.

Am primit numarul de martie in ziua de 10 februarie ceea ce nu e rau. Am auzit de alte publicatii care apar de obicei in luna urmatoare datei cand ar trebui sa iasa. Sa fim insa drepti, ei nu au nici finantele si nici angajatii si colaboratorii ce ii are QST.

Acest numar este dedicat antenelor si contine 8 articole majore pe acest subiect, o serie de alte materiale tehnice in rubricile obisnuite "Hints & Kinks"; "The Doctor Is IN"; "How's DX?"; "Hands-on Radio" si "Technical Correspondence"; paginile cu Serviciul Public si Comunicatii de Urgenta; Concursuri; Note despe DX-uri; Radio antice si Radioamatorism de epoca; Activitate pe benzile de 6 metrii si superioare, chiar si o lista de amatori recent decedati.

Lista furnizorilor de aparate, materiale si servicii pentru radioamatori ocupa 2 pagini: ABR de unde recent am cumparat cablu coaxial, Amateur Electronic Supply, Ameritron, Batteries America, Cushcraft, Diamond Antenna, DX Engineering, Ham Radio Outlet care este sursa mea favorita, Hy Gain, ICOM, Kenwood, Logic a carui program de logare o folosesc de multi ani, R & L Electronics, RF Parts, SteppIR Antennas, Ten-Tec, Texas Towers, Tigertronics, Vectronics, West Mountain Radio de unde am luat interfata Rigblaster Plus si Yaesu, doar sa mentionez cateva.


VERTICAL ANTENNA CLASSICS

Aceasta lucrare a fost publicata in 1995 de American Radio Relay League, cea mai prolifica asociatie in acest domeniu, care a editat in cursul anilor sute de carti pentru radioamatori, unele in mai multe editii. Dimensiunea este de 20.8 x 27.5 cm, greutatea este 0.3 kg, numarul de pagini 123, deci nu este deloc voluminoasa dar este o specializare limitata numai la o singur tip de antena, cea verticala. Contine deci mai multe si mai detailate informatii decat un manual voluminos despre antene de toate felurile. Pretul la publicare a fost $12.00. Centrala ARRL-ului este la 225 Main Street, Newington, CT, 06111-1494, USA; telefon: 1-860-5994-0200; email hq@arrl.org; Website: http://www.arrl.org. Redactorul este Bob Schetgen, KU7G. Anul publicarii este 1995, cand a costat $12.00.

Lucrarea este o colectie de articole culese din alte publicatii cu diferite numere ale revistei QST, diferite volume ale lui The ARRL Antenna Compendium si diferite editii a lui Hints & Kinks. Articolele au numele si adresele autorilor si ei se pot consulta pentru eventuale informatii suplimentare, existand insa posibilitatea ca aceste surse, cu trecera timpului, sa nu mai fie curente.

Sase capitole, fiecare cu cateva articole, toate trateaza antenele verticale:

Capitolul 1, Teorie si modelare: Proectarea antenei verticale, Indrumator pentru un incepator folosind programe de modelare pe calculatoare, Despre antene verticale, Protectia punctelor de conectare contra interperiilor, MININEC un program de modelare.

Capitolul 2, VHF si UHF: O investigatie a performantei unei antene pentru 2 metrii, Antena mobila Lamda/2, Antena portabila pentru 2 metrii, Decuplarea antenelor verticale VHF, Antena mobila pentru 3 benzi VHF/UHF, Antena VHF de lungime 5/8, Cablu coaxial rigid pentru 2 metri, Antena J-Pole pentru 2 metri facuta din tevi de cupru, Antena verticala de tip cruce dubla, Un dublu Zepp extins pentru o antena verticala operand in banda de 6 metri.

Capitolul 3, HF: Un vertical modest de 20 metri pentru benzile de 160, 80, 40 si 30 metri, Semnal puternic depe un teritoriu restrans, Antena Skeleton Discone, Modificari la antena verticala Hy-Gain 18AVT/WB, Antena pilon de drapel, tip J2, pentru 10 metri, Antena verticala Butternut modificata pentru 80 metri, Antena J2 pentru 10 si 24 MHz, Inbunatatind antena verticala Butternut pentru lucrul pe 160 metri.

Capitolul 4, Directii de propagare: Schimbarea directiei de propagare la benziile joase, Verticale fazate cu control continuu, Sistem simplu de alimentare pentru fazare, Comutarea antenelor verticale fazate pentru 40 metri, Sarme de ancora acordate.

Capitolul 5, Dimensiuni reduse: Evolutia antenei scurte cu sarcina la extremitatea superioara (top-loaded), Antena mobila scurta HF cu bobina (coil-loaded).

Capitolul 6. Radiale si sisteme de impamantare: Radiale pentru antene verticale montate pe pamant, Sisteme de radiale de pamant scurte, Sisteme de antene verticale ridicate, Contragreutati pentru benzi multiple la antene verticale.

Surse de produse pentru antene: Surse pentru antene VHF/UHF/Microunde, Surse pentru antene HF, Surse pentru piese de antene, Surse pentru linii de alimentare, Surse pentru instrumente de masura si accesorii.


THE ARRL OPERATING MANUAL

Aceasta lucrare, editata in anul 2000, este editia a 7-a unei serii publicate de Amateur Radio Relay League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; website: http://www.arrl.org. Redactorul este Chuck Hutchinson, K8CH. Dimensiunile lucrarii este 20.08 x 27.5 cm, greutatea 0.91 kg, numarul de pagini 409. Pretul la publicare a fost $25.00.

Subtitlul lucrarii "Totul pentru un ham activ - fiecare mod si banda" da doar o indicatie destul de vaga asupra continutului. Cartea contine 17 capitole si tabla de materii: Activitatea in radioamatorism; Reguli; FM - Modul prietenesc; VHF/UHF in afara repetoarelor; HF comunicatii digitale; VHF comunicatii digitale si retele; Transmiterea mesajelor; Comunicatii de urgenta; Activitate DX; Activitatea in concursuri; Activitate pentru diplome; Comunicatii de imagini; Sateliti; Receptii de radiodifuziune; Orientarea antenelor; Informatii. Acest ultim capitol contine liste, harti si o multime de informatii utile desi unele din ele sunt deja depasite: Regulile DXCC, Lista entitatilor pentru DXCC, Lista alocatiilor prefixelor internationale, Regiunile fostei Uniuni Sovietice cu prefixele lor care erau utile pentru obtinerea unor diplome, dar nu stiu daca ele se mai acorda si azi dupa destramarea tarii; Alfabetul Morse cel uzual si cel international; Codul Q; Hartile diferitelor tari cu impartirea pe judete sau regiuni si indicarea districtelor radioamatoricesti; Formulare pentru cererea diferitelor diplome eliberate de American Radio Relay League ca WAS (Worked All States), 5BWAS (aceasi diploma pentru 5 benzi), VUCC (VHF/UHF Century Club), WAC (Worked All Continents); Lista judetelor Statelor Unite folosibila la obtinera diplomei americane "Worked All Counties"; Harti azimutale ale globului centrate in diverse locatii;

Cartea este utila pentru toate nivele de pregatire ale radioamatorilor, fiecare avand nevoie la anumite momente de informatii, majoritatea lor fiind incluse in aceasta lucrare desi unele sunt invechite. Lista entitatilor acceptate pentru diploma DXCC, de exemplu, este in continua schimbare odata cu aparitia si disparitia unor tari, dar marea majoritate raman valabile si astazi.

Manualul este o lucrare voluminoasa si cum indica numele este pentru operarea unei statiune de radio, categoric nu pentru construirea sau intretinerea lor, dar este folositoare oricarui radioamator.


HINTS & KINKS - FOR THE RADIO AMATEUR, editia 14

Aceasta carte este editia a 14-a a unei serii de lucrari cu aceasi titlu, publicate de American Radio Relay Leaugue, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.or; Websait: http://www.arrl.org. Redactorii sunt Robert Schetgen, KU7G si David New kirk, W9VES. Materialul a fost selectat de Joel Kleinman, N1BKE, din cele publicate in revista QST, in rubricile Hints & Kinks, intre 1992 si 1996, Marimea cartii este 20.7 x 27.5 cm, greutatea este 0.404 kg si are 173 pagini. Pretul a fost $12.00.

Lucrarea contine 10 capitole, fiecare cu o multime de articole, majoritatea scurte, acompaniate de scheme, ilustratii, chiar si de fotografii (unele destul de rau executate). Toate materialele poarta si numele, indicativul si localitatea autorului, adresa exacta se poate obtine din Callbookuri, pentru eventuale intrebari suplimentare. Deoarece insa cartea este destul de veche, unele din aceste adrese poate nu mai sunt valabile.

Capitolele sunt: 1: Sfaturi pentru modificarile unor aparate de fabrica ca AEA, Alinco, Alpha, Drake, Heath, Heil, Hy-Gain, Icom, Kenwood, MFJ, Ten-Tec, Uniden, Yaesu, etc., precum si unele "home made". Capitolul 2: Baterii si generatoare. Capitolul 3: Statiuni mobile, Capitolul 4: Statiuni portabile. Capitolul 5: Constructii, intretinere, indrumari la proiectare, piese, unelte si procedeie. Capitolul 6: Aparate de masura. Capitolul 7: Sisteme de antene, linii de alimentare si conectoare, fixe, rotative, de interior, suporturi si metode de constructie, verticale si VHF/UHF/microunde. Capitolul 8: Operare si accesorii, Capitolul 9: In atelier cu sectii de calculatoare, telegrafie, moduri digitale, telefonie si altele. Capitolul 10: Interferente RFI/EMI. In lucrare sunt incluse si o serie de tabele utile ca sistemul de conversie a unitatilor americane, simboluri schematice si lista prescurtarilor folosite in articole, sursele de aprovizionare cu materiale si aparate, precum si tabla de materii.

Cartea este utila radioamatorilor constructori de toate nivelele, caci mai fiecare poate gasi in ea o modificare sau o imbunatatire a aparatelor folosite. Personal am gasit aplicabile si necesare unele sfaturi si procedee referitoare la eliminarea unor interferente ca si la instalarea antenelor mele. Cei obisnuiti sa foloseasca o surubelnita si un ciocan de lipit vor aprecia indicatile si metodele descrise. Celor care se limiteaza la apasarea butoanelor si ocazional la cate un "Hello" si "Please QSL", exista o multime de carti interesante, dar prezenta nu este pentru ei.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 29-5-2011

7901

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact