hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea a III-a

George Pataki WB2AQC

ELECTRON TUBE LOCATOR - Catalog

Acest catalog este cea mai completa lucrare in acest domeniu pe care am gasit cand am lucrat la identificarea tuburilor din colectia mea. Autorul este George H. Fathauer; cartea a fost publicata in 1994 de Antique Electronic Supply, Tempe, AZ, USA. Dimensiunea este de 21.5 x 28.0 cm, greutatea este de 0.8 kg si are 321 pagini legate cu o spirala de otel.

Lucrarea este impartita in 5 parti. Prima parte contine diferite subcapitole scurte ca indicatoarele primelor tuburi americane, constructia si formele tuburilor americane, sistemul de numiri a tuburilor electronice, sistemul american de numiri si sistemul european de numiri.

Partea a 2-a prezinta lista cataloagelor folosite la intocmirea acestei lucrari si urmeaza pe 226 de pagini catalogul propriu zis cu urmatoarele coloane: tip, descriere, baza, tensiunea la filament, curentul la filament si sursa de informatii folosita. Are deci date mai putine decat alte cataloage deci aceasta lucrare nu se foloseste la proiectari ci se limiteaza la identificari.

Partea a 3-a contine tipurile bazelor, conexiunile la soclu ale tuburilor americane si ale celor europene.

Partea a 4-a contine un tabel de echivalente pentru tuburile militare americane si unul pentru tuburile europene, inclusiv cele britanice de tip CV.

Partea a 5-a este o lista de publicatii despre tuburi electronice folosite de autorul acestui catalog, unele din ele se pot achizitiona prin firma Antique Electronic Supply din Tempe, AZ.

Daca ar fi de ales un singur catalog de tuburi, aceasta ar fi preferinta mea.


MFJ - AMERITRON 2010 HAM CATALOG

Acesta este catalogul cel mai folosit de radioamatorii americani. Compania MFJ Enterprises se gaseste la 300 Industrial Park Road, Starkville, MS 39759, SUA, telefon: 1-800-647-1800; Websait: www.mfjenterprises.com. Fondatorul si proprietarul firmei este Martin F. Jue, un exemplu de anteprenor american care a inceput modest inca pe cand a fost student la facultate (in 1972), dar a creat o companie mare spre beneficiul radioamatorilor din intreaga lume. Are autorizatie de categoria Extra si este activ pe benzi cu indicativul K5FLU. Acest american este de origine chineza dar s-a nascut si a crescut in statul Mississippi. Este o persoana foarte simpatica, il intalnesc mereu la Dayton unde imi da cutii pline cu cataloage, atat cat pot cara. Cand este vorba de cadouri gratuite, puterea mea se dubleaza, pot cara mult si chiar sa revin pentru a 2-a portie.

Nu cred ca exista vreun ham care sa nu foloseasca unul sau mai multe din produsele acestei firme. Catalogul se distribuie gratuit in mari cantitati la foarte multe adunari radioamatoricesti, atat la simpozioane, cat si la talciocuri. Este de dimensiuni modeste, 19.0 x 26.0 cm, simplu, dar contine un mare numar de piese si aparate pentru radioamatori fabricate de multe si diferite companii, chiar si in cele proprii. In decursul anilor, firma MFJ s-a extins foarte mult, adaugand mereu la inventarul lor produse noi si achizitionand si alte companii cu produse pentru radioamatori ca Ameritron, Hy Gain, Mirage, Vectronix si Cushcraft. Serviciul lor de reparatii este impecabil. Un redresor MFJ-4125 pe care l-am trimis in Romania s-a defectat, acolo nu prea s-a stiut sa il puna in functie si nu era practic sa fie trimis aici pentru reparatii. Am vorbit cu un depanator de la MFJ si el mi-a trimis nu numai schema aparatului, indicand piesele posibil defecte, dar mi-a trimis si piesele respective, absolut gratuit.

Catalogul prezinta pe 128 de pagini o mare varietate din produsele obisnuite folosite de radioamatori: antene, rotoare, acordoare, comutatoare, analizoare, sarcini artificiale, instrumente de masura, redresoare clasice in comutatie, manipulatoare mecanice si electronice, interfete, filtre, emitatoare, receptoare, amplificatoare, ceasuri de masa si de perete, microfoane, casti, chituri, carti si o multime de piese pentru constructori. Calitate produselor este buna, iar preturile sunt relativ moderate.


RADIO FREQUENCY INTERFERENCE

Publicat in 1993 de American Radio Relay League, cu birourile in 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA. Cartea are dimensiunea de 20.7 x 27.5 cm, greutatea este de 0.6 kg, are cca 270 de pagini, numarul exact nu il stiu caci in loc de numere, lucrarea este impartita in capitole si subcapitole. Pretul la publicare a fost $15.00.

Redactorii sunt Ed Hare, KA1CV si Robert Schetgen, KU7G; iar o lista de 349 de indicative de radioamatori indica un mare numar de contribuitori, aratand ca este o lucrare de proportii mari. Subtitlul cartii este: "Cum sa o gasesti si sa o remediezi". Problema multiplelor interferente, atat a celor care intra in diferite aparate ale unei statiuni de radioamator, cat si cele produse de aparatele nostre, chiar si de calculatorul utilizat, este tratat in cate un capitol in multe carti. Acest tratat este insa devotat in intregime numai acestei probleme deci este mult mai cuprinzator.

Lucrarea are urmatoarele sectiuni, fiecare cu multe parti: Primii pasi; Bazele interferentei electromagnetice; Depanare; Gasirea surselor de interferenta; Emitatoare; Televizoare; Telefoane; Aparate stereo si altele de audio frecventa; Linii si aparate electrice; Redresare exterioara; Interferente la receptoare; Calculatoare; Automobile; Regulamentele si standardurile interferentelor; Formular pentru raportat interferente la ARRL; Performantele unor filtre cu diagrame aratand atenuarile in functie de frecvente, precum si o Tabla de materii cu sute de intrari.

Cartea contine foarte multe desene, scheme, diagrame si fotografii explicative, chiar si cateva caricaturi din viata radioamatoriceasca. Este utila si celor care nu au interferente in aparatele lor de radio, dar poate produc interferente in aparatele vecinilor, vai... si mai rau, in televizorul vechi, Rubin 102, al soacrei, care coboara din mansarda, iritata si vijelioasa, de indata ce aude zgomote suspecte peste manelele ei preferate.


QST - February 2011

QST este o revista lunara publicata membrilor American Radio Relay League, cu sediul la 225 Main Street, CT 06111-1494, SUA, telefon 1-860-594-0200, FAX 1-860-594-0259, email hq@arrl.org, Websait www.arrl.org. Dimensiunea este de 20.8 x 27.2 cm, greutate 0.28 kg. Tiparita in culori pe hartie velina, are 160 de pagini, cam 30 cu reclame, restul cu articole, anunturi, etc. Editorul este Harold Kramer, WJ1B, si redactorii sunt Steve Ford, WB1IMY, Joel P. Kleinman, N1BKW, ei conduc un mare numar de specialisti in diferite departamente. Abonamentul anual de $39.00 include si cotizatia de membru in ARRL; pentru strainatate este $62.00. Autorii nesalariati sunt platiti dupa marima articolelor, nu stiu rata prezenta, acum cativa ani era $35.00 pe pagina.

Revista contine articole tehnice de constructii si evaluari de produse, scurte articolase despre munca diversilor amatori, produse noi, precum si articole netehnice ca un editorial, descrieri de expeditii, diverse activitati ale cluburilor si indivizilor, propagare, raspunsuri de interes general la scrisori primite la redactie, servicii publice, activitati in benzile peste 50 MHz, concursuri, amintiri din istoria radioamatorismului, noutati, mica publicitate, etc.

Reclamele sunt ale cca 100 de firme ca Alinco, Amateur Radio Supply, Ameritron, Cushcraft, Diamond Antenna, DX Engineering, Ham Radio Outlet, High Sierra, Hy Gain, Icom, MFJ, Mirage, Palomar, QSLs by W4MPY, R & L Electronics, RF Parts, StepIR Antennas, Ten-Tec, Tigertronics, Timewave, Universal Radio, Vectronics, Vibroplex, West Mountain Radio, Yaesu si multe altele.

Revista apare in cutiile postale ale abonatilor in mijlocul lunii precedente si redactia anunta membrii inaintea expirarii abonamentelor invitandu-i sa le reinnoiasca.


YOUR HF DIGITAL COMPANION

Cartea s-a publicat in 1995 de Amateur Radio League, 225 Main Street, Newington, CT 06111-1494, USA; telefon: 1-860-594-0200; email: hq@arrl.org; Websait: http://www.arrl.org. Dimensiunea este de 13.5 x 21.2 cm, greutatea este de 0.35 kg; contine 197 pagini. Aceasta marime se numeste "pocket size" ceea ce este mai mult sugestiv decat real; eu nu am gasit in nici una din piesele mele de imbracaminte un buzunar in care sa incape aceasta carte. De aceea este mai recomandabil sa fie tinuta in mana si citita.

Lucrarea contine urmatoarele capitole: Ce este Zgomotul in radioul meu?; Ansambland o statiune HF digitala; Prima legatura RTTY; AMTOR; PACTOR; Conectarea cu HF packet; GLOVER; G-TOR; Concursuri digitale. Urmeaza un vocabular de HF; Surse, atat carti pentru documentare cat si pentru obtinerea echipamentelor; Buletine digitale HF si "mail boxes" din toata lumea; Descrierea tehnica a lui CLOVER, G-TOR si PACTOR; Informatii despre ARRL si Tabla de materii.

In domeniul comunicatiilor digitale s-au facut progrese foarte mari si rapide, s-au preconizat si folosit multe sisteme noi care nu erau cunoscute pe vremea cand s-a scris aceasta carte care deci azi este depasita. Aceste moduri sunt Contestia, Domino, Hell, MFSK, MT63; Olivia, Throb, etc, mai toate cu o serie de variante. Nu am inteles insa lipsa sistemului BPSK 31, una din primele metode de comunicare digitala, foarte mult folosita si astazi. Poate ca sa fie subiectul unei viitoare carti (?).

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 23-4-2011

7714

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact