hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Scurte recenzii din literatura de radioamatori

Partea I

George Pataki WB2AQC

Amateur Radio Encyclopedia

Publicata in limba engleza in 1994 de TAB BOOKS, divizie a lui McGraw-Hill, Blue Ridge Summit, PA 17294-0850, USA. Redactor-sef: Stan Gibilisco, W1GV, fost redactor tehnic la revista QST, publicatia lunara a lui American Radio Relay League. Lucrarea este monumentala, are 595 pagini; masoara 21.5 x 28.0 cm; greutatea este de 1.72 kg. Aceasta lucrare are coperti moi, dar exista si o editie cu coperti tari. Pe vremea publicarii a costat $32.00.

Sunt prezentate in ordine alfabetica peste 4000 de termeni din domeniul electronicii folositi de radioamatori si profesionisti si explicati in detaliu, cu multe desene si scheme, chiar si cu fotografii. Lucrarea este foarte folositoare si usor utilizabila, contine foarte putine formule matematice, este recomandata atat pentru incepatori cat si pentru avansati in domeniul electronicii, mai ales celor care studiaza materiale scrise in engleza, iar aceasta limba nefiind limba lor materna, dar vor sa se familiarizeze cu terminologia tehnica.

Sunt descrise si explicate sute de piese si aparate folosite in electronica; o mare varietate de circuite; diferite tipuri de antene; propagarea undelor electromagnetice; sisteme de receptie si de emisie; aparate de masura si metode de masurare, practic tot ce se gaseste in domeniul electronicii si in lumea radioamatorilor.

Cartea contine si o serie de apendice ca prescutari folosite de radioamatori in telegrafie; expresii folosite in fonie; un tabel de conversie atat pentru unitatile fizice, cat si pentru cele electrice, precum si un tabel cu simboluri schematice folosite in electronica. Indexul are 26 de pagini.


THE ARRL HANDBOOK FOR RADIO AMATEURS - 1999

Manualul pentru radioamatori este publicat anual de American Radio Relay League in Newington, CT 06111, USA. Editorii acestui volum sunt R. Dean Straw, N6BV; Joel P. Kleinman, N1NBE si Larry Wolfgang, WR1B, avand si 10 de colaboratori, fiecare lucrand in specialitatea lui. Acest "handbook" (unii afirma ca numele este incorect caci din cauza greutatii este greu de tinut in mana), a fost tiparit in 1999 si este a 76-a editie; are coperti moi, dar a iesit si o versiune cu coperti tari. Cartea masoara 21.5 x 28.0 cm, greutatea este de 2.38 kg. Pretul la publicare a fost de $32.00.

Materialul prezentat in peste 1193 de pagini este bogat in diagrame, tabele, desene si fotografii, plus o sectie cu desene la scara reala a placilor pentru circuite imprimate, folosibile la construirea aparatelor descrise. Mai este o lista cu prescurtarile folosite in text, precum si un index de 23 de pagini.

Cartea este cunoscuta ca "biblia radioamatorilor", are 30 de capitole, fiecare cu o multime de subcapitole: INTRODUCERE cu Ce este Radioamatorismul, Activitati, Moduri de lucru; TEORIE FUNDAMENTALA cu Matematica pentru Radioamatorism, Teorie DC si componente rezistive. Teoria AC si componente reactive; Teoria semnalelor digitale; Teoria semnalelor analoage; PROECTE PRACTICE cu Practici de protectie; Caracteristicile componentelor; Redresoare; Surse de modulatie; Amplificatoare de putere RF; Oscilatoare si Sintezisatoare; Mixere, Modulatoare, Demodulatoare; Filtre; Receptoare, Emitaroare si Transivere; Semnale Digitale; Linii de transmisie; Antenne; Propagare; Montarea statiei; Repetoare, Satelitii, Determinarea directiei.

Lucrarea este indispesabila radioamatorilor constructori si foarte folositoare chiar si operatorilor. Editiile sunt diferite una de alta, fiecare editie are modificari si completari. Recentele editii au si un CD cu tot materialul din cartea tiparita.


UNIVERSAL RADIO INC. - COMMUNICATIONS CATALOG 2010A

Catalogul a fost publicata in 2010 de catre firma comerciala Universal Radio, 6830 Americana Pkwy, Reynoldsburg, OH 43068-4113, USA. Cartea poarta pretul de $2.00 dar a fost distribuita gratuit la cerere precum si la adunari si simpozioane radioamatoricesti. Lucrarea este de marimea standard a majoritatii lucrarilor tiparite, adica 21.5x28.0 cm, greutatea este de 300 grame si are 128 de pagini. Websaitul lor este www.universal-radio.com

Materialele cu preturile in dolari sunt prezentate in urmatoarele capitole: Receptoare portabile de unde scurte, de comunicatii; de banda larga; speciale; Casti; Difuzoare; Microfoane; Filtre; Preamplificatoare; Preselectoare; Antene; Acordoare de antene; Comutatoare de antene; Echipamente de protectie; Conectoare; Cabluri si sarme; Transivere de masa si mobile; Aparate si instrumente de masura; Redresoare; Radiouri CB; CDuri si DVDuri cu programe pentru radioamatori; Carti si multe alte accesorii.

Marea majoritate a firmelor comerciale au cataloage pe Internet, cele mai mari insa ca MFJ/Ameritron, Ham Radio Outlet, R & L Electronics, Antique Electronic Supply, Amateur Electronic Supply si acest Universal Radio au si tiparite, acestea fiind reeditate de obicei anual.

Inainte de a face o achizitie mai costisitoare, e bine de consultat cateva cataloage si websaituri, caci preturile pot fi diferite ca si costurile de expediere.


HAM RADIO OUTLET - Catalog

Catalogul este publicat parca de 2 ori pe an de aceasta companie care are 12 sucursale in diferite state ca Oregon, California (5), Colorado, Arizona, New Hamphire, Delaware, Virginia si Georgia. Comenzile se fac personal, prin telefon, prin FAX sau pe Internet la http://www.hamradio.com. Personalul este foarte serviabil si cunoscator in materie. Standurile lor sunt mereu prezente la Dayton si la multe alte adunari radioamatoricesti. La Dayton mi se dau 2 cutii pline de cataloage, pe langa cele obtinute prin autoservire, stiind ca sunt destinate pentru radioamatorii YO. Firma trimite teancuri mari de cataloage la diferite simpozioane si talciocuri pentru distributie gratuita.

Cand le ceri un catalog sau chiar un teanc de ele si le multumesti, ei insista sa-ti multumeasca tie ca ai cerut. Oare cititorii acestui websait cat de des au intalnit astfel de atitudini? Este doar o intrebare retorica, rog nu raspundeti.

Acest catalog are 114 pagini, dimensiunea este de 20.5 x 26 cm. Contine produsele fabricate de Alinco, Ameritron, Astron, Butternut, Cable Xpertrs, Cushcraft, Diamond, Heil Sounds, Hustler, Hy Gain, Icom, Kenwood, MFJ, Tokyo Hy-Power, US Tower, Vibroplex, Yaesu si multe altele.

Lucrarea prezinta antene, acordoare, rotoare, piloni, amplificatoare, cabluri, carti, softuri pentru calculatoare, filtre, manipulatoare, redresoare, microfoane, casti, difuzoare, transivere, panouri solare, instrumente de masura, unelte pentru constructori si tot ce doreste un radioamator sa cumpere sau si mai bine, sa primeasca drept cadou.

Majoritatea cumparaturilor facute in decursul anilor le-am facut prin aceasta companie si va spun un "secret" care dealtfel este arhicunoscut. Daca gasesc un produs intr-un alt catalog, ale unei alte firme, si acolo este acelas produs este mai ieftin, ma intorc la Ham Radio Outlet, cer si mi se reduce pretul la acelasi nivel. Ce poate cere mai mult un om zgarcit ca mine?


R & L ELECRONICS - Catalog

Compania care publica anual acest catalog se gaseste la 1315 Maple Avenue, Hamilton, OH 45011, USA, are telefonul: 1-800-221-7735, websaitul: http://www.randl.com iar adresa email: sales@randl.com. Catalogul are 88 de pagini iar dimensiunea este de 21.0 x 27.3 cm.

Intreprinderea reprezinta un numar mare firme care produc foarte multe aparate si piese electronice diferite folosite de radioamatori. Catalogul ofera aparate si piese ale firmelor Alinco, American Tower, Ameritron, Anphenol, Astatic, Astron, Butternut, Comet, Cushcraft, Diamond, Heil, Hustler, Hygain, Icom, Kenwood, M2, Maha, MFJ, Mirage, Rohn, Timewave, Vectronix, Vibroplex, Yaesu si a multor altele.

Catalogul are doua parti. In prima parte cele oferite sunt ilustrate si descrise. A 2-a parte are liste lungi de produse cu indicativele si denumirea lor, precum si ceace este mai inportant, pretul lor.

Preturile la unele produse cateodata sunt putin mai mici decat la alte companii, dar cheltuielile de expediere sunt putin mai mari, deci se cam conpenseaza. Daca pretul lor la un aparat este mai mic decat la firma (HRO) unde cumpar de obicei cele necesare, dar unde cheltuielile de expediere sunt mai mici sau chiar inexistente, atunci revin la firma mea favorita care reduce pretul la acelasi nivel ca R & L Electronics.

R & L Electronics nu este atat de darnica cu cataloage ca si alte firme similare. La Dayton, marile companii au standuri mari cu multi angajati si unele pun pe tejgheaua lor sute de cataloage ca orisicine poate lua cate doreste. R & L Electronics nu pune nici un catalog pe tejgheaua lor, cine vrea trebuie sa ceara de la unul din angajatii lor. Eu i-am luat pe rand pe toti care au lucrat acolo cerand de la fiecare cate 3 cataloage, sa mai adun ceva pentru YO. Trebuia insa sa fiu atent sa nu merg de 2 ori la acelasi angajat, caci s-ar uita urat la mine si eu chiar cand cercesc sunt o fire sensibila.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 1-3-2011

8630

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact