hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Expeditia DX in Insula Sable - CY0

Martie 2011

Dan Rabinca YO9FNP

N0TG/CY0 - Randy, AA4VK/CY0 - Ron si K8LEE/CY0 - Wayne vor incerca din nou sa activeze Sable Island (CY0), aceasta fiind a treia lor incercare de a ajunge pe insula.

Echipa a stabilit intervalul 7-15 martie 2011 ca obiectiv de a activa Sable Island. Echipei initiale i s-a alaturat Wayne, K8LEE care il inlocuieste pe WA4DAN, nevoit sa se retraga datorita unor obligatii legate de afacerile sale.

Pe 5 martie echipa se va deplasa in Canada la Halifax, pentru a se ocupa de detaliile finale legate de logistica si pentru a pregati zborul charter catre Sable. Membrii echipei si-au modificat programul personal astfel incat acesta sa fie cat mai flexibil pentru a putea fi adaptat oricaror posibile intarzieri ce ar putea apare din cauza vremii nefavorabile. Site-ul expeditiei va fi actualizat periodic cu privire la desfasurarea expeditiei si asupra oricaror posibile modificari ale activitatilor planificate, inlusiv pe timpul sederii in Halifax.

Dupa cum multa lume stie, aceasta va fi a treia incercare de a ajunge pe insula, celelalte fiind ratate din cauza vremii nefovorabile. Desi starea vremii va fi intotdeauna imposibil de previzionat cu mare precizie, membrii echipei sunt optimisti datorita catorva zboruri de aprovizionare efectuate deja cu succes catre Insula Sable in cursul lunii trecute. Daca totusi va aparea si acum o intarziere datorita vremii, ei vor ramane in Halifax, sperand ca intarzierea va fi totusi de scurta durata. Astfel vor fi pregatiti pentru a putea pleca spre insula imediat ce vremea le va permite.

Despre Insula Sable:

Insula Sable este situata in largul coastelor Noii Scotii, Canada (latitudine 43.95 N, longitudine 59.92 V), la circa 300 km sud-est de Halifax. Insula are 45 de kilometri lungime si circa 1 kilometru latime, fiind formata in totalitate din nisip. Serviciul Meteorologic din Canada, institutie aflata in subordinea autoritatilor de mediu canadiene mentine o prezenta continua pe insula. Pe insula mai exista de asemenea cateva amenajari destinate activitatilor sezoniere ale Departamentului pentru Pescuit si Oceane si Garzii de Coasta, acestea incluzand cateva cladiri, doua faruri, doua piste pentru aterizarea elicopterelor si o baliza de navigatie.

Accesul pe insula si activitatile desfasurate aici sunt administrate de Paza de Coasta canadiana, in numele Guvernului Canadei, prin aplicarea prevederilor Regulamentelor Insulei Sable si a "Canada Shipping Act". Insula Sable este renumita pentru caii sai salbatici, precum si pentru epavele ce se gasesc aici. Insula este populata de peste 300 de cai salbatici, protejati prin lege de orice interferenta umana.

Este de asemenea o insula fascinanta din punct de vedere al istoricului sau natural si geologic. Putini oameni au sansa de a o vizita din cauza statutului sau de zona protejata. Toti cei care au pus vreodata piciorul pe nisipul alb al insulei s-au simtit cumva schimbati pentru totdeauna. Exploratorul portughez Joao Alvares Fagundes si membrii expeditiei sale, care au explorat regiunea intre anii 1520-1521 au fost probabil primii europeni care au pus piciorul pe insula. O scurta incercare de colonizare de catre Franta, la sfarsitul secolului 16, folosind condamnati, a fost sortita esecului. Insula a mai fost locuita sporadic de catre navigatori, supravietuitoti ai unor naufragii in zona. In anul 1801 guvernul Noii Scotii a instalat aici o statie de salvare, membrii echipajului acestei statii fiind primii locuitori permanenti ai insulei. Cele doua faruri, unul pe varful de est, celalalt pe varful de vest al insulei au fost construite in anul 1872. La inceputul secolului 20 Compania Marconi a instalat pe Sable o statie radio si guvernul canadian a infiintat statia meteo.

Frecventele de operare:

Informatii pentru QSL:

Pentru obtinerea QSL-ului, organizatorii expeditiei ofera trei alternative:

1) DIRECT, pentru toate cele trei indicative (incluzand plic autoadresat si timbre, IRC sau USD):
Randy Rowe, N0TG
3017 Coventry Lane
Waxahachie, Texas 75165 USA

2) Solicitare QSL online (optiune preferata de organizatori): in aceasta varianta nu mai este nevoie de trimiterea QSL-ului propriu, insa este necesara o contributie financiara minima)
Adresa pentru solicitarea QSL-ului online: http://www.n0tg.com/sablesupport.htm

3) QSL via Birou:
- pentru N0TG: via biroul W0;
- pentru AA4VK: via biroul W4;
- pentru K8LEE: via biroul W4

Toate logurile vor fi incarcate pe Lotw dupa ce procesul de procesare a QSL-urilor va fi aproape incheiat.

Fotografii facute in expeditiile DX anterioare pe Sable Island:


Murray, WA4DAN, in octombrie 1996


Fotografie facuta din avion, la sosirea pe Sable Island, in 1996


Yagi TH3 de la HyGain, pentru 10, 15 si 20 de metri

Membrii actualei echipe, simuland instalarea antenelor pentru Sable Island 2011:

Scopul pe care si-l propun membrii actualei expeditii este acela de a satisface "nevoia" de Sable Island, fie ca DXCC nou, fie ca banda sau mod nou, in randul HAM-ilor din lumea intreaga si cu precadere in randul celor din Japonia.

Sursa informatiilor:

  • Site-ul oficial al expeditiei: http://www.cy0dxpedition.com
  • Wikipedia

    Multumesc lui Ron AA4VK pentru amabilitatea cu care mi-a permis preluarea de informatii si fotografii de pe site-ul expeditiei.

    Succes ham-ilor YO in contactarea expeditiei in cat mai multe benzi si moduri de lucru!

    Dan Rabinca YO9FNP

    Articol aparut la 25-2-2011

    9658

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (6)  

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-02-25 08:23:19 (ora Romaniei)
  • Felicitari Dane pentru initiativa.

  • Postat de Viorel - YO2MHJ la 2011-02-25 09:24:45 (ora Romaniei)
  • Multumim de info,o sa incercam sa lucram...cine stie cand o sa mai ajunga cineva pe aici...73!

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-03-01 15:09:53 (ora Romaniei)
  • Hello YO9FNP !Felicitari pentru munca depusa si pentru informatii !Pozele sunt superbe !Multe DX-uri !73 Vasile !

  • Postat de Nick - YO4RSS la 2011-03-07 18:18:09 (ora Romaniei)
  • Imi pare rau,dar in aceasta perioada eu mai si muncesc.Poate in alta,perioada sau data....73 Nick

  • Postat de niculae ion - YO9CEB la 2011-03-07 23:01:00 (ora Romaniei)
  • Nu este AA4VK RON ci N1SNB JEFF 73 sanatate si la reauzire

  • Postat de georgeta - (neradioamator) la 2012-08-31 20:57:06 (ora Romaniei)
  • ...am vazut documentarul ...cerd ca aici si-a facut Dumnezeu casa dinsului...iubesc acesti cai SUPERBI ca si pe cei din Romania...uite un motiv pentru care Dumnezeu are grija de planeta Pamint,,,
    cu respect, Georgeta

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Expeditia DX in Insula Sable - CY0"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact