hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

Sa facem cunostinta cu Lefter Ion, YO7IV

Nini Vasilescu YO3CCC

Despre dotarea lui Ion YO7IV din noul sau amplasament de la Calinesti (langa Pitesti) auzisem multe lucruri de bine si de foarte mult timp doream sa pot sa o vad. Ocazia s-a ivit pe 18 ianuarie 2011 cand am putut sa o admir in adevarata ei splendoare.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO7IV: Recent mi-am aniversat 55 de ani de cand m-am nascut, respectiv 9 ianuarie 1956, in satul Carcea, la 6 Km est de Craiova, judetul Dolj.

YO3CCC: Cum ati aflat despre undele radio?

YO7IV: Chiar de mic ma intrebam cum de se aude vocea, muzica s.a.m.d. in radioul rusesc pe tuburi din casa, un VEF Akord. Initial credeam ca totul vine prin cordonul de alimentare pe care-l priveam, intrebator, prizele fiind montate in toata casa la inaltimea de peste 1,5m, asa fiind moda vremii probabil. Un episod amuzant s-a petrecut cand ii intrebam pe ai mei, cum la primele ore ale diminetii interpreti de tot felul aveau chef de cantat. In fine, au fost multe episoade nostime, culminand cu tentativa (impreuna cu sora mea) de a-i intepa pe cei care ii auzeam la radio, cu andrelele de impletit ale mamei; e lesne de inteles cam cum arata aceea panza si membranele difuzoarelor. Activitatea proprie de radio am inceput-o cu receptorul cu galena, pe care repede l-am inlocuit cu o dioda de detectie cu germaniu, urmat de radiouri cu amplificare directa cu tranzistoare, etc.

YO3CCC: Cum ati aflat despre radioamatori?

YO7IV: Cu traficul radio am luat contact in jurul varstei de 10 ani, in sat activand Nelu YO7AKL, acum SK. Nu pot descrie cat de tare m-a fascinat ceea ce facea omul ala acolo. Duminica dimineata ma chema sa ascultam impreuna emisiunea de QTC, fiind incantat de ceea ce auzeam. Revista Sport si Tehnica mi-a oferit posibilitatea sa aflu aproape tot despre activitatea de radioamator, dar si alte publicatii (carti) din domeniu ale acelor vremuri. M-au pasionat pana si locomotivele de la calea ferata, inscriindu-ma la Liceul industrial CFR din Craiova pe care l-am terminat in 1977, neapucand insa sa profesez nici o clipa domeniul in care ma pregatisem deja. Aproape de majorat, dintr-o pura intamplare am luat contact cu un alt domeniu (aviatia sportiva) la fel de pasionant si interesant care s-a transformat repede in profesie, in care am activand peste 35 de ani, dar nici o clipa nu am abandonat interesul pentru radio si electronica, o perioada abordand chiar si domeniul audio.

YO3CCC: Cand ati devenit aviator profesionist?

YO7IV: In 1980 am devenit pilot profesionit, din 1985 la Tarom, iar ultimii 15 ani pe toate seriile de Boeing 737. Chiar am avut placerea sa transport si cativa radioamatori: Iulian YO7DEW (care a facut si blatul; Hi!), Morel 4X1AD, Augustin YO7AQF, Costel YO3ACX, Carol YO3RU, Tomi DL2FDP si vor fi si altii probabil.

YO3CCC: La bordul aeronavei faceati receptii radio in benzile de radioamatori?

YO7IV: La bord avem un transceiver de scurte Collins pe care numai eu il porneam, de 400W, ce lucra in AM, USB (cu pasi de 1 kHz) si CW; foarte des ascultam in 14 si 21 MHz QSO-uri in CW sau SSB, la inaltimea de 10-12.000m unde era propagare aproape permanent. Hi! Emisie foarte putin am facut de acolo fiindu-mi de ajuns cat faceam pe pamant. Nu va descriu mimica colegilor, mai ales la receptia semnalelor telegrafice. Fireste, in timp s-au obisnuit cu piuiturile din cabina si anormal ar fi fost sa nu mai fi pornit statia de HF. In toata perioada relatata pana acum pasiunea pentru electronica nu m-a parasit nici o clipa chiar cochetand ceva vreme si cu domeniul audio, ca tanar meloman.

YO3CCC: Care au fost primii radioamatori pe care i-ati cunoscut?

YO7IV: Cu radioclubul am luat contact in 1983 la Pitesti, cunoscandu-i atunci in prima faza pe: Liviu YO7FO, Nelu YO7AUS, Augustin YO7AQF, Piti YO7UP, Doru YO7DAA, Miki YO7CVL, Dan YO7BAY si ulterior pe multi altii.

YO3CCC: Cu ce aparatura ati debutat ca radioamator?

YO7IV: Primul receptor de trafic a constat dintr-o sincrodina cu TAA661 din Tehnium dupa YO3DKM, care a functionat imediat ce l-am alimentat.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator autorizat?

YO7IV: In 1986 am primit autorizatia de emisie cu indicativul de acum si mi-am inceput activitatea cu un mic transceiver QRP de imprumut de la Nelu YO7AUS si o antenna LW, dupa care a urmat binecunoscutul A412 si alte echipamente home made dupa scheme de ici colo. Dupa 1990, am trecut ca marea majoritate, la echipamente de fabrica.

YO3CCC: Aveti preferinte pentru anumite benzi de frecvente?

YO7IV: Ma pasioneaza traficul in toate frecventele dela 1,8 MHz pana in 432MHz! Anul acesta sper si la 23 cm.

YO3CCC: Lucrati in telegrafie s-au lucrati numai in fonie?

YO7IV: In unde scurte, traficul il desfasor 99% in CW, in rest, dupa caz fonie sau CW.

YO3CCC: Alte moduri de lucru ati mai abordat?

YO7IV: Cu multi ani in urma am facut si primele incercari in modurile digitale, respectiv RTTY, la care insa am renutat destul de repede. Modurile digitale nu figureaza inca in preocuparile mele, chiar si in QSO-urile EME.
Cu mare pasiune am urmarit si continui si acum, activitatea unor radioamatori care s-au remarcat prin constructii radio, trafic radio in diferite frecvente si moduri de lucru, concursuri in general si telegrafie in special, fonie si mixt, telegrafie sala, vanatoare de vulpi, apreciindu-i mult pentru experienta si realizarile lor, impartasite si altora. Am citit si recitit cu multa pasiune articole deosebit de frumoase, abordate cu mult talent si competenta, publicate de radioamatorii nostrii, incat si acum pot sa reproduc pasaje intregi din acestea. Pe cativa doar, am avut fericitul prilej de a-i cunoaste in direct. O revelatie deosebita am avut-o cand radioamatori de-ai nostri ce-i credeam aproape “cantonati” intr-un anumit spectru de frecvente, cum ar fi UKW-isti si mai sus, EME-isti, ne-am intalnit in 1,8 MHz. Ba chiar au coborat si in VLF, respectiv 137 kHz. Imi vin in minte acum: Szigy YO2IS, Cristi YO3FFF, Doru YO2AMU si mai sunt. Am o adevarata apreciere de asemenea pentru cei care au curajul si priceperea de a aborda domeniile virgine ale activitatii de radioamtor, frecvente noi, moduri de lucru, etc. Sunt, de asemenea si un incurabil nostalgic radio, placandu-mi sa admir echipamente radio vechi manufacturate, in special cele pentru amatori in care se vede talentul si priceperea celor de atunci. In aceeasi masura, ma atrag irezistibil si echipamentele de ultima ora din hobby-ul nostru, de care sunt la fel de incantat de performantele ce le ating si realizarea tehnica in sine, gandite de electronisti de exceptie si asamblate de roboti insa, dar astea-s evolutiile.

YO3CCC: Cum ati invatat telegrafie?

YO7IV: Telegrafia am invatat-o singur, programul nepermitandu-mi sa fiu la cursurile de la radioclub.

YO3CCC: In concursuri participati?

YO7IV: Am participat la cateva concursuri in unde scurte si la multe in 144MHz si 432MHz, de acasa si din portabil. De asemenea am si cateva QSO-uri EME in 2m si 70cm, efectuate numai in CW.

YO3CCC: Sunteti pasionat de constructii?

YO7IV: Ca majoritatea, sunt si eu foarte pasionat de constructii de tot felul: amplificatoare de putere pe 144 si 432MHz, surse liniare etc. Exceptand antena directiva de scurte, toate celelalte sunt realizate aici, inclusiv pilonii care le sustin, construiti din cornier si platbanda, din segmente a cate 3 metri, vopsite apoi la Pitesti in mediu electrostatic. Problema foarte delicata in instalarea acestor “turnulete” s-a ivit atunci cand vrand, nevrand, a trebuit sa ma urc in varful lor pentru definitivarea lucrarii, actiune absolut inconfortabila pentru mine la aceea inaltime; chiar si mai mica, efectul ar fi fost acelasi. Am incercat de la sol sa pregatesc totul in cele mai mici detalii , pentru a scurta la minim timpul petrecut acolo sus, dar cu toate acestea am facut multe escaladari cu multa adrenalina. Chestiunea este stiuta in zona si se marseaza cu mult umor, mai ales la un pahar. Hi ! Astfel, ajutorul meu practic, oferit in acest sens ar fi nesemnificativ si d-aia nici nu sunt solicitat, sau eventual numai de pe pamant sa ajut cumva, lucru ce nu-mi displace. Pe langa functionalitate, tin foarte mult si la aspect, chiar daca acesta inseamna consum suplimentar de timp si nu numai. Asamblarea pe verticala, cu o singura exceptie cand am folosit un sistem troliu si scripeti, s-a facut cu ajutorul unei macarale. Antenele toate insa, au fost ridicate cu macaraua, locul permitandu-mi acest lucru. Lucrarile mari, cu bataie lunga, mai greaoaie, cu fiare, suduri, armaturi, nu-mi displac, dispunand de rabdarea necesara.

YO3CCC: Ce echipamente folositi in clipa de fata?

YO7IV: Actualmente, echipamentul din casa cuprinde: IC 7700 (200 W), FT 847, TM255E, TS 700A (retro).

YO3CCC: Dar afara, padurea aceea de antene din ce este compusa?

YO7IV: Afara, am urmatoarele antene:
- pentru unde scurte un Yagi cu 7 elemente, pentru 3 benzi, de la HY GAYN la 15 m deasupra solului; tot pentru unde scurte am si antene filare pentru 3,5, 7 si 10 MHz dar si un 14AVQ.
- pentru UUS folosesc: sistem de antene AZ/EL 4x144MHz LY DJ9BV, 4x432 LY DJ9BV la circa 15m inaltime, cu polarizare orizontala si 4x144MHz LY DJ9BV si 2x432 MHz LY DJ9BV, polarizate vertical, tot la circa 15m inaltime, toate cu sisteme de rotire de la YAESU. Deasupra beam-ului de US, am instalat un dual band 2m/70cm Diamond X510 al carui varf este la circa 24m inaltime. Elevatia, unde a fost cazul am obtinut-o cu ajutorul unui actuator clasic de la antenele parabolice pentru satelit. Sumatoarele, toate cumparate, mai putin unul care este facut aici si functioneaza foarte bine. O buna parte din antenele de ultrascurte, au fost realizate de pe vremea cand locuiam la bloc, in Pitesti, intr-un apartament cu 2 camere, fiind usor de imaginat cam ce era acolo. Toate antenele de VHF si UHF sunt din tevi de duraluminiu de foarte buna calitate, AVIATUBE, frantuzesti, utilizate in constructii aeronautice (de aceste materiale deosebite s-au mai bucurat si alti radioamatori), cu elementii izolati cu inele de teflon, conferindu-le o buna rezistenta mecanica si electrica odata cu trecerea timpului.

YO3CCC: Mai faceti diferite constructii in timpul liber?

YO7IV: Aici la tara mi-am amenajat un mic atelier, dotat cu strictul necesar care-mi permite sa efectuez multe lucrari mecanice si de alta natura, fara a mai cere prea des ajutor din afara. Sigur si cand nu aveam acest spatiu, nu au existat problme cu sprijinul primit in special de la radioamatorii din imprejur, dar nu putine au fost situatiile cand buna dispozitie a prevalat. Dar nu am regretat niciodata. Hi!

YO3CCC: Petreceti mult timp langa transceivere?

YO7IV: Petrec foarte mult timp la radio, in special in anotimpul rece, lucrez random cel mai mult si desigur DX-urile imi fac o placere deosebita. In sezonul cald ma ocup indeaproape de vegetatia de aici, florile, pomii, via, gazonul, facand o pasiune si din aceasta dar si miscare in aer liber. Alte hobby-uri nu mai am, ajungandu-mi acesta. De aproape un an mi-am incetat activitatea profesionala, iar de cateva luni impartasesc si statutul de bunic, ceea ce ma bucura nespus.

YO3CCC: Acum, la incheiere doriti sa transmiteti ceva celor care v-or citi aceste randuri?

YO7IV: Celor ce citesc aceste randuri si nu numai, le doresc multe impliniri, sanatate si satisfactii deosebite in hobby-ul ce ne leaga.

YO3CCC: Multumesc si pe aceasta cale amicului Viorel YO3CCU care a asigurat transportul.

Interviul a fost realizat pe 7 ianuarie 2011. Alte poze ocazionate de acest interviu se gasesc la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 18-2-2011

12084

Inapoi la inceputul articolului

Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact