hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

FIELD DAY HANDBOOK

Vasile Giurgiu YO6EX

Apariţia fenomenului Field-Day este veche, a fost semnalată încă înainte de al doilea război mondial, în Statele Unite. Aici, primul concurs a fost organizat de ARRL în 10/11 iunie 1933.

Iniţial organizatorii au intenţionat testarea abilităţii radioamatorilor de a opera în condiţii de urgenţă, utilizînd echipamente portabile şi alimentare electrică independentă de reţea, în cazul unor dezastre naturale. Dar imediat radioamatorii au descoperit partea placută, distractivă, a ieşirii în natură. Astfel că Field-Day a devenit un mod de petrecere a timpului liber în natură cu familia şi prietenii, fără a renunţa la hobby – radioamatorismul.

Dacă în Statele Unite scopul principal a rămas exerciţiul în caz de urgenţă şi secundar partea distractivă, în Europa participarea la Field-Day are ca principal motiv, petrecerea unor zile plăcute în natură, cu familia şi prietenii.

La noi în ţară fenomenul ca atare este puţin practicat, cu excepţia participării la concursurile de UUS, eveniment cunoscut mai mult sub denumirea de "a ieşi în portabil". Este adevărat că operarea radio în natură este mai costisitoare decît a face trafic de acasă, dar infinit mai interesantă.

Personal am avut ocazia unor evenimente tip Field –Day încă din anul 1968 cînd am avut prima ieşire organzată în natură. Mai mulţi radioamatori am petrecut trei zile frumoase la Păltiniş (Sibiu), în corturi, iar ca echipament am avut două staţii RBM-1 alimentate din acumulator, dar şi două generatoare manuale de la o staţie G1 Marconi. Generatoare care generau curent dacă învîrteai serios de o manivelă... motiv de făcut muşchi.

În prezent avem la dispoziţie infinit mai multe mijloace, ieşirea "la iarbă verde" şi operarea în condiţii de Field-Day este mult mai facilă.

Mulţi dintre noi am constatat la fiecare deplasare în natură că nu am prevăzut tot ce este necesar, că ceva lipseşte fie din echipamentul radio, fie alte lucruri. M-am gîndit să fac o listă cu obiectele strict necesare într-o asmenea expediţie. Urmarea a fost necesitatea unui plan de lucru.o listă cu participanţi siguri, etc.

Ulterior am pus pe hârtie tot acest necesar, ca un fel de ghid valabil în orice deplasare, cu atît mai mult într-o "expediţie" Field-Day.

Primul lucru de stabilit: cu cine mergem şi unde mergem. Trebuie convinşi membri de familie, de văzut care prieten este dispus la o excursie, să fie operator sau nu, de discutat perioada, data plecării, mijloace de transport, variante de drum. Nu în ultimul rînd bugetul disponibil. Apoi lista lucrurilor strict necesare; XYL-ul sau YL-ul are un cuvînt greu de spus! Dacă le ingnoraţi, în loc de DX-uri veţi colecta reproşuri... Hi. Interesaţi-vă de lista repetoarelor ce pot fi accesate în zonă.

Echipamente radio: un transceiver de US (+UUS), antena tuner (Z-Match), SWR-metru, 2-3 statii UUS portabile, antene, căşti, microfoane, manipulator telegrafic el-key dar şi o cheie simplă pentru cazuri de defecţiune, ceas digital, veioză pentru staţie, caiet-log, laptotp cu programele necesare, cabluri, mufe, manuale de operare, un mic instrument de măsură AVO, creioane, pixuri, gumă, ascuţitoare, hârtie de scris, 2-3 cartoane A4. O hartă şi informaţii despre locul expediţiei, drumuri de acces.

Antene: orice antenă avem la dispoziţie. Dar de preferat este confecţionarea unor antene numai pentru acest scop. Un dipol montat ca Inverted-V pentru benzile de jos (160).80/40m şi o antenă verticală pentru benzile 40-10m. Recomand utilizarea beţelor de undiţă de 8-10m din fibră de sticlă, pe care putem instala tot felul de antene. Sunt ieftine 20-30 lei/buc. Un pilon telescopic pentru dipol. O ţeavă de 50-60 cm ascuţită la un capăt şi prevăzută cu un şurub la celălalt, pentru pămîntare.

Mobilier: masă pentru staţie, scaune pliante pentru operatori, dar şi pentru ceilalţi expediţionari. O altă masa pliantă pentru pregătirea şi servirea mesei. Un răcitor portabil.

Adăpost: corturi pentru dormit, un cort pentru instalarea staţiei, un parasolar, mărimea acestora după nevoi şi posibilităţi, saci de dormit, eventual paturi pliante, cîteva pături, recomand un izolant de cauciuc pentru pardoseala corturilor.

Surse de energie: generator de curent, mărimea în funcţie de consum (Honda produce generatoarele cele mai silenţioase). 1-2 prize multiple pe care vom ataşa cablurile de alimentare ale staţiei, lumini, încărcătoare. Şi/sau acumulatori 90-120 Ah, acumulatori de rezervă pentru laptop şi staţii portabile, baterii pentru lanterne. Combustibil pentru generator.

Iluminat: veioză cu leduri pentru staţie, cabluri cu dulii şi becuri economice pentru iluminat în corturi dar şi exterior. Lanterne cu led. Cîteva lumânări groase, chibrituri, brichete.

Alte materiale: diverse sârme, un ghem de sfoară, 20-30m frînghie, cîteva cuie, izolatori de antenă, stingător de incendiu, cîteva piroane de ~30cm pentru fixat corturi, antene, în caz de vânt puternic.

Unelte: o lopată tip Linemann, topor, ciocan, cuţit, cleşte patent, şurubelniţe, un mic fierăstrău, foarfecă, pistol de lipit, fludor.

Igienă: Apă de spălat cca. 5L/persoană, săpun, prosoape, periuţă şi pastă de dinţi, aparat de ras, batiste de hârtie şi pînză, prosoape, hârtie igienică.

Băuturi: apă potabilă sau minerală 5L/persoană, sucuri. Diode cu plută, după caz... (şi nevoi...) Hi.

Apărare: spray lacrimogen sau paralizant, un generator cu ultrasunete (o telecomandă tip vechi este destul de bună) contra animalelor.

Medicamente: spirt sanitar, apă oxigenată, pansamente sterile, antinevralgice, o cremă cu flori de gălbenele pentru tratarea zgîrieturilor, spray anti-ţînţari.

Ustensile pentru bucătărie: aragaz cu 2-3 butelii, grătar, farfurii şi caserole din plastic, pahare şi căni tot din plastic, o oală şi o cratiţă de 5L, linguri, furculiţe, cuţite, ibric pentru ceai/cafea, briceag, tirbuşon, şerveţele din hârtie şi pînză, lemne şi mangal pentru grătar, saci din plastic pentru gunoi, un termos de 1-2 L.

Alimente strict necesare: sare, zahăr, ulei, oţet, piper măcinat, cafea, pliculeţe cu ceaiuri, pâine, biscuiţi săraţi şi dulci, supe la plic, concentrate tip vegeta. Restul alimentelor se stabilesc în funcţie de dorinţă şi număr de persoane. Fructele şi legumele nu trebuie să lipsească.

Pe toata perioada expediţiei alimentele trebuie păstrate la umbră şi la adăpost de animale, furnici etc. Eventual într-un rucsac atîrnat de creanga unui copac, cu o frînghie.

Transportul şi păstrarea cărnii: în lipsa unui răcitor învelim carnea în prosoape îmbibate cu oţet şi o păstrăm la umbră; cînd se usucă prosopul repetăm operaţia. Altă metodă: la locul de campare culegem urzici, le spălăm şi învelim în ele carnea.

Băuturi reci (în lipsa unui răcitor):

(1) punem într-un vas cu apă 100-150 gr sare şi cîteva bucăţele de albastreală pentru rufe. Introducem sticlele cu băuturi şi punem vasul la umbră într-un loc unde circulă un curent de aer. Eventul un mic ventilator.

(2) Punem sticlele într-un vas cu nisip peste care turnăm 500 gr. sare mare, adăugăm apă pînă la îmbibarea nisipului. Dupa 30-40 de minute vom avea băuturile reci.

Îmbrăcăminte: în funcţie de zonă şi de anotimp. Şi vara pot fi nopţi foarte reci, mai ales la munte. Sunt necesare canadiene, pulovere, pantaloni lungi, pălărie de soare, şapcă cu cozoroc, o umbrelă pentru ploaie. Încălţăminte cît mai comodă, pantofi tip tenis, basket. Dacă mergeţi la munte obligatoriu ghete sau bocanci indiferent de anotimp.

Instalarea cortului: Cortul se instalează întotdeauna în partea mai ridicată a terenului. În jurul cortului se face un şanţ de cca 8-10cm adîncime, pentru a facilita scurgerea apei în caz de ploaie. Pe pardoseala cortului se pune un izolant, de regulă din cauciuc. Cortul trebuie fixat şi ancorat bine, pentru a nu ne trezi cu el, ridicat de vînt.

Instalarea generatorului de curent: Zona în care se instalează generatorul trebuie să fie la o oarecare distanţă de corturi, pe direcţia principală a vîntului în funcţie de cît de zgomotos este.. Iarba şi eventuale tufişuri trebuie tăiate pe o rază de trei metri în jur. Dacă generatorul este zgomotos, se pot monta în jurul lui cîteva panouri de placaj. Combustibilul se depozitează mai departe de generator. Stingătorul de incendiu trebuie să fie uşor accesibil. Orientativ vă prezint consumul la cîteva aparate electrice:

Filtru pentru cafea: ~1500w
Frigider portabil: 700w (la pornire 2200w)
Transceiver: 200-400w
Calculator desktop: 800w
Monitor: 250w
Laptop: 250w
Imprimantă: 600w
Încărcător acumulatori >15A: 380w
Încărcător acumulatori >60 A: 1500-5500w
Becuri iluminat 40-60w/buc

Generale: La stabilirea locului de campare trebuie ţinut cont de faptul că acum multe terenuri şi păduri sunt proprietate privată. Să ne asigurăm de permisiunea proprietarului. Alegem un loc cît mai plat, fără găuri şi vizuini în pămînt. Locul unde instalăm antenele este bine să fie împrejmuit cu o panglică multicoloră sau o sfoară cu bucăţele de pînză de culoare orange, din metru în metru, pentru a proteja antenele dar şi oamenii să nu se împiedice de ele.

Imediat după sosire trebuie identificate sursele de apă, izvoare, fântîni. Nu faceţi foc sub copaci sau aproape de cort. Pentru foc alegeţi un loc liber la cel puţin 3m distanţă. Împrejmuiţi locul pentru foc cu pietre sau cărămizi. Aveţi grijă să stingeţi focul seara, înainte de culcare sau la plecare. Curăţaţi locul de resturi şi gunoaie pe care le luaţi cu voi şi le depuneţi la prima ghenă de gunoi sau acasă. Resturile de alimente, fructe, legume, le puneţi într-o groapă pe care apoi o astupaţi cu pămînt.

Concursuri Field-Day:

IARU CW: prima Sâmbătă şi Duminică a lunii Iunie, orele 1500-1459 UTC.
IARU SSB: prima Sâmbătă şi Duminică a lunii Septembrie orele 1300-1259 UTC.

Sper ca acest mic ghid orientativ să vă fie de folos.

© Acest material cade sub incidenţa dreptului de autor (copyright).
Reproducerea totală sau parţială pe alte saituri, presa scrisă sau audio-vizual, se poate face numai cu acordul autorului. A se citi si politica de copyright la Radioamator.ro

Vasile Giurgiu YO6EX

Articol aparut la 16-2-2011

8880

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (13)  

  • Postat de Dan - YO3IBW la 2011-02-16 09:26:47 (ora Romaniei)
  • Laptop 250W ? Din ce secol se calculeaza a fi laptopul la asa consum? Eu am un HP530 care consuma 20W cu ecranul pornit. Ce sa mai zic de noile configuratii bazate pe Intel Atom.
    In rest, felicitari pentru articol! O sa vina vremea frumoasa si odata cu aceasta si iesirile in aer liber.
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-02-16 12:40:53 (ora Romaniei)
  • Huh!Cam multa energie se consuma la un field day...7KW(cu modestie...)
    Daca insa adaugam ultima noutate in materie de productie energetica: "Amplificatorul energetic Rossi"(vezi Universitatea din Bologna).Este ok.
    73!

  • Postat de Andrei - YO3IEW la 2011-02-16 12:50:19 (ora Romaniei)
  • Desktop 800W ? Mai mult de 300-350w nu ia nici core 2 duo 8400 @ 3GHz. Monitor CRT mediu 90-100W.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2011-02-16 14:49:43 (ora Romaniei)
  • @ YO3IBW & YO3IEW: laptopul tãu modern consumã 20w din acumulator. Cînd se încarcã cât crezi cã consumã? 60-70w. La cele vechi poate ajunge la peste 250w. Radioamatorii au tot felul de laptopuri ºi desk-uri. Cele mai vechi consumã destul de mult. Calculatorul meu actual consumã 300w, dar cel dinainte consuma 680w... Datele de acolo sunt orientative pentru un consum maximal.
    Voi luaþi situaþia voastrã personalã ca un cap de afiº...
    Consumul total de curent este dat de cantitatea de aparaturã pe care vrei s-o utilizezi. Dacã te duci singur cu un QRP, te poþi descurca cu maxim 4-500w consum. Cînd eºti în grup se schimbã situaþia.

  • Postat de Emil Dragut - YO4ED la 2011-02-16 16:53:00 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol Vasile, l-am parcurs cu interes si placere 73 Emil

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2011-02-16 20:33:04 (ora Romaniei)
  • E interesant articolul ca info , e ca un ghid cu impletiri radioamatorism si drumetie la munte . Am vazut si eu cifrele vehiculate de autor ....cam cat de mare este grupul care are nevoie de toate acestea va rog , asa orientativ ? Cu respect , Dan

  • Postat de Miki - YO5AJR (yo5ajr) la 2011-02-17 15:04:17 (ora Romaniei)
  • Articol bine venit.....vine primavara....hi. Tnx. Sica. Eu cu yo5pvc acu mesterim o sursa de generator hidrogen (HHO)cu care reducem (speram) consumul grupului electrogen cu cca. 25 - 45% consumul de carburant si reducem si poluarea....hi.

  • Postat de Daniel - YO5PDW la 2011-02-18 11:36:47 (ora Romaniei)
  • O singura chestie mai lipseste:TIMPUL(liber)HI.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-02-19 10:59:23 (ora Romaniei)
  • Hello Domnule Vasile YO6EX !Va felicit pentru articol !Nu punetzi la inima remarcile rautacioase !
    Este mult mai usor sa critici decat sa te chinuiesti sa scrii si sa-ti asumi riscul ca sa fii criticat !Eu am fost in portabil prin anii 1988 la BABELE de mai multe ori cu o monoplaca YO3AVE cu antene in 2m si m-am chinuit cu 2 acumulatoare "mobile ".
    Pe atunci nu se gaseau generatoare mobile decat f greu !
    Multe DX-uri si alte articole "ORIGINALE" !
    73 s Vasile !

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-02-25 08:27:36 (ora Romaniei)
  • Hello Vasile!Da, da cafea nu ai putut sa faci....
    Apropos, cati W asigurai Vasile cu mobilele tale?

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2011-02-25 08:30:28 (ora Romaniei)
  • Apropos, Domnul Vasile, Babele aveau deja curent electric.Cred ca ai stat ca tot omul dornic de DX la cort, nu la cabana.73!Astept cu nerabdare prima lebatura R118-FT101B.

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-03-04 15:39:26 (ora Romaniei)
  • Hello YO9CHO !Florine,nu am fost la cabana ci mai sus pe o stanca,nu puteam emite decat cu 5W,lucram pe cei din YO3 f bine...si pe YO9...pe cei din Ploiesti !Emitatorul TV de la Costila...ma bruia !Ca antena am avut un F9FT cu 2 antene verticale...dar degeaba...deranjul !Am mai fost si la Varful Omul cu un cort...dar dezamagire...totala !In legatura cu R118...mai ai de asteptat...putin,pana-mi aduc din Florida...un ICOM SERIOS !Multe DX-uri din...PACIFIC cu 1 W !
    73 Vasile !

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2011-03-25 14:34:34 (ora Romaniei)
  • FIELD DAY HANBOOK poate fi modificat ºi adãugit. Pentru a fi la curent cu aceste modificãri, vizitaþi: http://yo6ex.blogspot.com/

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "FIELD DAY HANDBOOK"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact