hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

CIRCUIT "Γ" de LABORATOR

Partea a 2-a: Realizarea practica

Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

Prima parte, foarte putina teorie si tabelul cu valori teoretice, se gaseste in Revista "Radiocomunicatii si Radioamatorism", editata de FRR, numarul 12 / 2010. (click aici pentru vizualizare)


Fig. 1 Schema de montaj

Avind citeva cutii cu maimute pline cu tot felul de troace, mi-am propus sa refolosesc tot ce se poate din vechituri. Astfel cutia este a foarte vechiului transceiver UW3DI, (400x350x165mm, dar daca ar fi fost noua, ar fi putut fi mai mica), condensatorul variabil este dintr-un liniar nu foarte vechi, facut acum citiva ani, cu QB4/1100 A alimentat din MOT - uri, condensatorii in vid sint recuperati din laditele cu piese de schimb de la statii militare, bobina variabila nu mai stiu de la ce statie este iar condensatorii cu mica la 5 kV sint rusesti, tot de pe la armata. Comutatorul l-am cumparat mai de mult pe eBay. [se gaseste si acum - decembrie 2010 - la AL7LW; are 10 buc si le vinde cu 10 $ bucata si nu are multi clienti] Spatiu pe panou fiind destul, nu strica sa se monteze si un reflectometru cu doua instrumente sau unul cu doua ace incrucisate. Etalonarea o face fiecare cum vrea. "Wati", daca s-au utilizat toruri, pentru ca montajul este insensibil la frecventa, sau "SWR" daca montajul foloseste linii paralele si deci deviatia instrumentelor este dependenta de frecventa. Daca se utilizeaza un instrument cu ace incrucisate se executa reflectometrul cu toruri si instrumentul se etaloneaza in wati si swr.

Montajul propriu-zis nu ridica probleme deosebite, fotografiile urmatoare aratind mobilarea sasiului in succesiunea de montaj.. Reflectometrul este cu linii . Instrumentele au 50 µA fiecare, de fabricatie CCCP, si au scala redesenata de la 0 la 100 diviziuni.

Daca se etaloneaza scalele inductantei variabile si a condensatorului in valori absolute [microHenry si picoFarazi] atunci circuitul poate fi reprodus pentru orice aplicatie dedicata. Eu am scris valorile masurate ale capacitatii si ale inductantei in doua tabele fixate pe panoul frontal al aparatului pentru a le avea astfel totdeauna la indemina. In Tabelul "C - L masurate" se prezinta, pentru exemplificare, valorile masurate ale capacitatii si inductantei din aparatul facut de mine si prezentat aici.

(Dati click aici pentru Tabel C-L calculate, Tabel C - L masurate, Etichete)

Asupra afirmatiei de mai sus, cum ca Montajul propriuzis nu ridica probleme deosebite, sint necesare totusi citeva comentarii. Pentru un dispozitiv "de laborator" care sa fie bun la toate, asa cum se vede in tabelul cu valorile teoretice, excursia de inductanta trebuie sa fie de la mai putin de 1 µH pina putin peste 50 µH iar capcitatea minima sa fie de 10 pF si sa poata fi crescuta pina peste 600 pF. Aceste valori sint ale "aparatului", de la borna de intrare la borna de iesire, si includ atit valorile intrinseci ale pieselor cit si pe acelea parazite ale montajului. Dupa ce am terminat montajul si am masurat capacitatile parazite, m-am ingrozit. Capacitatea minima este de 85 pF !!!

Intentia mea a fost laudabila, si anume aceea de a realiza un dispozitiv care sa asigure o excursie cit mai mare de capacitate. De aceea condensatorul variabil are capacitatea minima de numai 5 pF, dar montajul, asa cum l-am executat eu, introduce capacitati parazite astfel:

  • partea aferenta montajului condensatoarelor fixe introduce 23 pF.
  • partea bobinei mai adauga 37 pF.
  • capacitatea reziduala a condensatorului variabil impreuna cu capacitatea proprie a monturii acestuia insumeaza 25 pF.

    Asadar capacitatea minima cu care lucreaza adaptorul este de fapt 85 pF, excursia de capacitate fiind pina la 180 pF fara nici un condensator fix conectat in paralel cu cel variabil.

    Cit se poate drege busuiocul ? Si mai ales cum ? Primul pas in masuratori care reclama o capacitate mai mica de 85 pF este acela de a desface firul de legatura intre condensatorul variabil si cursorul comutatorului, linga suportul condensatorului variabil [vezi foto 14]. In felul acesta se obtine o excursie de capacitate de la 63 pF pina la 157 pF eliminindu-se capacitatea parazita a zonei condensatoarelor fixe Daca trebuie realizata o capacitate minima mai mica de 65 pF, trebuie schimbata bobina rotativa cu o alta de alt model, cu o capacitate proprie mai mica, [modelul pe care l-am avut la dispozitie introduce in circuit, el singur o capacitate parazita de 37 pF]. Acest lucru eu nu l-am putut face, neavind la dispozitie alta bobina variabila. Ar fi bine ca de la inceput sa se monteze o bobina variabila cu o capacitate parazita cit mai mica !!! Citeva modele de inductante variabile sint prezentate in Fig. 15 [Poze de pe e-bay la 24 ian 2011] Recomandabil este modelul 3 din fotomontaj, in coltul din dreapta sus, pe care l-am marit in Fig. 16 Apoi in Fig. 17 este indicata una din.sursele pentru procurarea unor astfel de echipamente.

    Valoarea masurata, minima a inductantei bobinei variabile din montajul realizat, de la care se porneste, de la mufa la mufa, este de 1.386 µH, iar valoarea maxima masurata este de 48.5 µH valoari care satisfac aproape tot domeniul de masura propus.

    [Aceste valori - capacitate si inductanta - sint masurate intre iesirea de inalta impedanta si masa, pentru capacitate si intre firul cald al mufei de intrare si mufa de iesire, pentru inductanta. Socul de descarcare electrostatica nu este conectat in circuit in timpul acestor masuratori].

    Multumesc pe aceasta cale lui Victor, YO4IRV pentru materialul alubond pe care mi l-a pus la dispozitie si l-am folosit la panoul frontal al aparatului si lui Liviu, YO4AD, pentru linia de captura a swr - metrului si pentru concursul pe care mi l-a dat la efectuarea masuratorilor inductantei.

    Fotografiile 18 si 19 redau aparatul terminat

    Fotografii ale aparatului facute in timpul montajului:


    Fig. 2 Capacul cutiei cu panoul din spate


    Fig. 3 Panoul Frontal cu etichetele nescrise


    Fig. 4 Panoul Frontal vazut din spate


    Fig. 5 Sasiul in timpul montajului - 1


    Fig. 6 Sasiul in timpul montajului - 2


    Fig. 7 Sasiul in timpul montajului - 3


    Fig. 8 Sasiul in timpul montajului - 4


    Fig. 9 Sasiul in timpul montajului - 5


    Fig. 10 Sasiul in timpul montajului - 6


    Fig. 11 Cablajul instrumentelor


    Fig. 12 Cablajul reflectometrului


    Fig. 13 Sasiul cu montajul initial terminat


    Fig. 14 Montaj pentru 62 - 157 pF


    Fig. 15 Inductante variabile


    Fig. 16 Inductanta buna pentru tuner


    Fig. 17 O sursa pentru procurare


    Fig. 18 Panoul din spate cu scala pentru 65 - 165 pF


    Fig. 19 Panoul frontal cu etichetele scrise

    Gheorghe Andrei Radulescu YO4AUP

    Articol aparut la 30-1-2011

    12302

    Inapoi la inceputul articolului
  • Comentarii (2)  

  • Postat de Valerica COSTIN - YO7AYH la 2011-02-02 21:28:40 (ora Romaniei)
  • Componente de calitate si o realizare practicã excelentã.Felicitãri!

  • Postat de sandu tuchel - YO4-3100GL la 2012-09-24 00:56:44 (ora Romaniei)
  • de cind ma stiu marea mea dragoste este electronica rageti o concluzie 02 04 1943-25 09 2012 qth 23 20 d-le valerica am vazut realizarea d-stra ma bucur foarte mult ca mai sunt si radioamatori care mai construesccite ceva daca aveti nevoie de ceva sunatima 0236336064 sidaca am va trimit fara nici o obligatie multe 73

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "CIRCUIT "Γ" de LABORATOR"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact