hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre YO DX HF Contest 2010

Nikolaus Kintsch DL5MHR

Am intirziat putin cu acest material, asta din cauza ca nu eram hotarit daca sa-l scriu sau nu, din cauza celor petrecute in acest concurs.

Ca si alta data, incep acest articol cu citeva date statistice (matematica nu minte HI).

Loguri intrate au fost 1160 plus cele 31 loguri intrate dar anulate din motive cunoscute.
Numarul de loguri neintrate de la statii care au aparut de mai mult de n ori in alte loguri – 1090.
Avind in vedere ca aceste statii au aparut in mai mult de n loguri am putut considera ca aceste statii au participat in concurs. In timpul verificariilor logurilor statiilor NON YO, legaturile cu aceste statii au fost considerate corecte si au aparut cu notatia Log+6.

In concluzie numarul de statii participante in concurs poate fi luat de:
1160 + 1090 = 2250 statii participante.
Vazind aceasta cifra, pot spune (in comparatie cu alte concursuri) ca acest concurs se incadreaza in categoria concursurilor medii.

Pentru statiile YO (conform regulilor) nu au fost luate in considerare decat legaturile confirmate in logurile statiilor care au trimis log (fara Log+6)

Din pacate au existat destul de multe statii care (desi au facut un numar mare de legaturi) nu au trimis log ceea ce a facut ca aceste legaturi sa fie anulate la statiile YO.

Citeva din acestea sunt:

RX9LW – 733 QSO, G0ORH – 690; OH8WW – 699; 5B4AIF – 630 si multe alte statii.
Din pacate au fost si statii YO care au uitat sa trimita logul ceea ce este... nu-stiu-cum, avind in vedere ca era cel mai mare si important concurs YO.
Acestea sunt:
2BBX; 2LIW; 2LRH: 3JV; 6BLU (280 de aparitii in loguri straine); 7LHU; 8BDQ; 8BPY(144); 8OU(152) 9AFE.

Nr tari DXCC de la care s-a primit log - 69
Judete din YO care au lucrat / Nr de statii cu loguri primite:
AB/2; AG/7; AR/7; BC/7; BH/2; BN/5; BR/5; BT/6; BU/25; BV/1; BZ/11; CJ/6; CS/5; CT/7; CV/4; DB/2; DJ/7; GJ/4; GL/6; GR/3; HD/7; HR/2; IF/2; IS/5; MM/3; MS/3: NT/4; PH/20; SB/2; SM/4; SV/9; TL/5; TM/10; TR/3; VL/6; VN/3; AA/1.
Statia din jud. AA a fost o statie YO/MM.
Deci au aparut numai 36 (+1) de judete YO. Unde o fi restul care ar fi constituit multiplicator?

Asta a fost situatia cu participantii. Acum in ce priveste verificarile logurilor:

Total QSO verificate – 283024 dintre care
QSO OK - 210934 (in acest numar sunt si QSO-urile cu Log+6)
QSO Log+6 – 32585 Fata de nr de QSO-uri verificate reprezinta 11,5%
No Log – 21215 QSO-uri
QSO OK fara Log+6 – 178349 (reprezinta 63%)
QSO-uri Err Call – 2185
QSO-uri BadTime – 567
QSO-uri BadBnd – 269
QSO-uri BadMode – 62

Dupa verificare, am gasit urmatoarele loguri cu peste 1000 de legaturi acceptate (OK pt YO respectiv OK Log+6 la statii straine): YP9W – 1089 legaturi; YO9HP – 1071 legaturi; OH5Z – 1071; YR9F – 1011; RT3T – 1011.

In ce priveste problemele majore ivite in acest concurs, s-au descoperit un numar de 31 de loguri trimise de statii-fantoma, cu legaturi valabile facute tot cu statiile-fantoma, respectiv cu legaturi anulate facute cu statii care nu apartineau acestui club select dar inexistent. Ca urmare o statie YO a fost descalificata. Dupa cite am auzit, s-ar fi depus contestatie de catre aceasta, dar pina in prezent nu stiu nimic de discutarea acestei contestatii sau eventual de retragerea ei. Imi pare rau ca desi cantitatea de munca depusa in mod uzual pentru verificare, a mai aparut si problema asta a carei rezolvare a multiplicat mult timpul necesar pentru a gasi ce si cum. Nu pot intelege cum a putut aparea asa ceva, oare timpul necesar pentru a face aceste loguri, a le compila, a creia adrese false de E-mail, a le trimite, plus munca depusa de noi pentru a le gasi, oare nu putea fi folosit (timpul) pentru ceva mai creativ si mai folositor?
Daca cineva imi spunea asa ceva (eu care anul acesta fac 56 de ani de radioamatorism) il lamuream spunindu-i ca radioamatorismul este un hobby care se face in timpul liber si ca asa ceva nu poate sa apara.
Ce mult se inseala unii care cred asta !!!

Probleme cu logurile venite au fost cele uzuale si anume au aparut loguri cu tot felul de timpi si date aiurite (atit din YO cit si din strainatate), loguri cu banda sau modul de lucru inversate. Problema care este de neinteles, este ca aceste erori pot duce la anularea unui numae mare de legaturi facute si eliminarea lor de catre statia concurenta ar dura 5 la 10 minute. Cred eu ca este mult mai usor de gasit eroarea la 300 de legaturi decit in 200000 de mii de legaturi de verificat.
In ce priveste timpul, exista programe care regleaza timpii de pe computerul propriu la milisecunde, ar trebui numai rulat acest program inaite de inceperea concursului.
Au mai aparut si erori grosolane in loguri si anume RST transmis 599 receptionat 59 ca si alte neconcordante, care puteau fi gasite fara probleme prin acel program mic aflat pe HP-ul meu si care ar fi gasit toate (sau aproape) erorile sintactice de pe log.

In ce priveste propunerile, ce s-ar putea face pentru a gasi pe cei care incearca sa pacaleasca, din punct de vedere al arbitrarii atita timp cit legatura respectiva apare in logul corespondentului cu toate datele corecte, nu vad cum s-ar putea anula pe motiv ca se aude mai tare sau mai slab sau ca cel care lucreaza la statie are voce mai groasa sau mai subtire.
In DL exista un singur concurs (Field day) in care se anunta inainte de concurs unde se va amplasa statia care lucreaza cu /P si DARC-ul (daca gaseste pe cine) poate delega un amator sa se duca pe campul respectiv si sa verifice daca toate cerintele pentru FD au fost indeplinite. Singura diferenta este ca cel care verifica, nu merge la nimeni acasa ci merge la un cort pe cimp sau la o rulota, sta 10 minute si apoi pleaca dupa ce a vazut cum se lucreaza.

Astea ar fi in mare, ceeace pot spune despre YO DX Contest 2010

Succes pentru 2011 si sa nu mai apara surprize!

N.R. Rezultatele finale si logurile corectate ale participantilor in YO DX HF 2010 se gasesc la aceasta adresa.

Nikolaus Kintsch DL5MHR

Articol aparut la 29-1-2011

7180

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de Neagu Constantin - YO4US la 2011-01-29 12:37:57 (ora Romaniei)
  • Din anul 2008,in toate concursurile internationale,precum si in YODXHF lucrez cu programul lui DL5MHR.Din 2010 am iceput sa lucrez numai on-line,si sunt multumit de rezultatele obtinute(in special in YODXHF)raportate la dotarea modesta pe care o am(Pout=60W,verticala AVT-3 de la ECO pt.10,15 si 20 m,inverted V pt. 40 m,nu am antena pt.80m).Toata stima si multumirile noastre pentru acest inimos prieten,care alaturi de Ciprian,N2YO,au facut atat de multe in sprijinul radioamatorilor YO! Titi,YO4US

  • Postat de Vasile - YO9FEH la 2011-01-30 12:47:49 (ora Romaniei)
  • Am lucrat in acest concurs numai...SPORADIC din diverse motive !Dar am avut bunul simtz sa trimit logul pt bucuria celor care au fructificat ...participarea mea in interesul...lor !Poate anul acesta nu voi trimite doar...log control !73sVasile

  • Postat de Nicu - YO3FOM la 2011-01-31 13:59:59 (ora Romaniei)
  • Ma tem ca din clasamentul statiilor YO au disparut niscaiva loguri,dintre acelea care au fost corectate.Unde sunt oare,pentru ca ele nu apar macar nici la categoria descalificari?

  • Postat de Nicky - DL5MHR la 2011-01-31 17:37:59 (ora Romaniei)
  • Care sint acele loguri YO, corectate si neaparute in clasament? Nicky DL5MHT

  • Postat de DAROCZI CAROL - YO2GL la 2011-02-01 21:49:35 (ora Romaniei)
  • Multumesc pentru aceasta analiza Nicky.Ai muncit mult,sper ca munca ta este apreciata.Eu apreciez mult munca si oboseala pentru un scop comun!
    Ce parere ai de categorii de participare si rezultatele obtinute de concurenti din categoriile declarate? Iti doresc multa sanatate si putere de munca! 73! Carol/yo2gl

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre YO DX HF Contest 2010"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact