hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Nicoara Paulian (Lix) YO3NP

Nini Vasilescu YO3CCC

Despre Lix am auzit foarte multe povesti la vremea respectiva. Atunci, am ramas surprins de ingeniozitatea acelui grup din care facea parte si Lix, care a reusit sa puna la punct o serie de aparate specifice radioamatorilor: transceiver-ul A412, manipulator electronic, terminale RTTY, dar si calculatorul L/B 881. Si eu am fost unul din cei care am construit si folosit un A412. Nesansa a facut ca pana acum sa nu-l intalnesc niciodata pe acest constructor pasionat.

Nini: Data si locul nasterii?

Lix: Bucuresti, 5 ianuarie 1953.

Nini: Cum ai aflat despre undele radio? Cand si cum ai luat pentru prima data legatura cu radioamatorismul?

Lix: Inca de mic eram pasionat de electricitate; parintii mei m-au sprijinit si-mi cumparau (sau imi dadeau bani sa-mi cumpar) beculete si baterii, sirme si intrerupatoare cu care ma jucam inca de pe la varsta de 10 ani. Unul dintre locurile unde ma duceam cu o placere deosebita era magazinul de articole electrice de la Piata Kogalniceanu. Cam pe la 12 ani mi-am facut primul telefon (interfon) cu care comunicam cu sora mea (fiecare avea camera lui) iar la 14 ani mi-am construit primul receptor cu galena. Imi amintesc ca o data, fiind bolnav de una din bolile tipice copilariei, ca sa ma mai faca sa uit de plictiseala de a fi tintuit la pat, parintii mi-au cumparat cateva carti din colectia Maini indemanatice. Intre altele a fost si cartea lui Gheorghe Stanciulescu YO7DZ, Vreau sa devin radioamator. Cartea aceasta m-a fascinat atat de tare, ca din momentul in care am citit-o m-am hotarat sa devin radioamator.

Nini: Care au fost primii radioamatori pe care i-ai cunoscut?

Lix: Am avut onoarea si placerea sa-l intalnesc pe maestrul George Craiu, intr-un mod poate nu tocmai obsinuit. Cand mergeam pe strada eram cu ochii pe sus, cautand antene de radioamator. Aveam cam 16 ani, cand, la un moment dat mi-a sarit in ochi o antena neobsinuita pe o strada laterala fata de strada Stirbei Voda (eram pe bicicleta). M-am oprit si m-am uitat cu atentie dupa feeder (era un dipol cu linie simetrica de coborare), sa vad pe ce fereastra intra in casa. Apoi am studiat soneriile de la intrarea unde banuiam ca duce feeder-ul, iar pe una din ele scria: George Craiu YO3RF. Mi-am facut curaj si am sunat. Am avut norocul ca maestrul insusi sa-mi deschida usa. I-am spus timid cine sunt si fara sa ezite, dansul m-a invitat in casa. Mi-a aratat rig-ul si apoi m-a invitat sa ma asez pe un scaun linga dansul. Mi-a dat o pereche de casti, dupa care el a facut cateva QSO-uri in fonie. Eram in al noualea cer!

Nu mai stiu cat timp am stat acolo, incremenit ca sa nu-l deranjez, dar am fost foarte impresionat; totul era exact asa cum citisem in cartea lui YO7DZ! Intr-un tarziu, a trebuit sa plec; maestrul m-a invitat la Radioclub (pe vremea aceea, Radioclubul era langa fostul strand Izvor). Si uite-asa, martea urmatoare m-am prezentat la Radioclub. Mai departe a venit totul de la sine.

Nini: Cand ai devenit radioamator? Ai fost mai intai receptor si apoi ai devenit radioamator de emisie?

Lix: In 1969 am obtinut indicativul de receptie YO3-2366, iar in 1974 pe cel de emisie-receptie YO3BEJ. In mod normal trebuia sa iau autorizatie de emisie in 1971 (cerusem, si era prevazut sa primesc YO3AXX), dar datorita nerabdarii m-am apucat de piraterie inainte sa-mi vina autorizatia. Aveam toate examenele date, toate formularele depuse, dar inca nu implinisem 18 ani. Dintr-o intamplare am fost prins de cei de la MPT; un vecin m-a vazut pe geam, intamplarea a facut ca vecinul respectiv era pensionat de la MPT!). Am scapat numai cu o amenda de 3000 de lei, platita de parinti, dar asta numai pentru ca inca nu eram major. Autorizatie evident ca nu am mai primit. Intr-o zi, dupa cativa ani, m-am intalnit cu Dan Antoni YO3ZA la magazinul Dioda de pe str. Academiei si din una in alta, l-am intrebat si de sansele mele de a mai deveni radioamator. El mi-a recomandat sa-mi redepun dosarul si se va rezolva. Si chiar asa a fost.

Nini: Cum ai ajuns de la indicativul YO3BEJ, indicativul YO3NP?

Lix: Initial am primit indicativul YO3BEJ. In 1983 am solicitat si primit indicativul YO3NP, cu recomandarea speciala a Biroului FRR, pentru merite deosebite in activitatea de radioamator.

Nini: Cu ce aparatura ai debutat ca radioamator?

Lix: Totul era home made. E greu sa-mi amintesc exact acum, dar stiu ca receptorul era foarte elaborat pentru vremea aceea. Avea 14 sau 15 tuburi cu o medie frecventa deosebita pe 455 kHz, cu multe transformatoare de medie frecventa. Primul emitator a fost un auto-oscilator cu un tub 807 injghebat in pripa, cu care am lucrat cateva zile in CW. Apoi mi-am construit un excitator cu tranzistoare care avea si posibilitate de emisie DSB cu purtatoarea suprimata, SSB-ul saracului cum il denumeam pe vremea aceea. Am folosit diverse amplificatoare finale, in general bazate pe unul sau mai multe tuburi de televizor tip PL509.

Nini:Ai lucrat numai in fonie?

Lix: Nici vorba, am lucrat in: CW, SSB, RTTY si SSTV.

Nini: Cand ti-ai construit primul receptor si ce ai scris pe el?

Lix: Pe la mijlocul anilor 60, pe atunci aveam 14 ani, mi-am construit primul meu radioreceptor si am scris pe el Lixco Electronics; aceasta se intampla in 1967. Numele venea evident, de la Lix Company. Ceea ce la inceput a parut a fi o fantezie a tineretii, a devenit mai tarziu ceva serios. Spre sfirsitul anilor 70 numele Lixco era deja cunoscut printre radioamatorii din Romania.

Nini: Cand si cum ti-a venit ideea realizarii transceiverului A412?

Lix: Ideea nu mi-a venit peste noapte, probabil ca multe idei de genul asta. Daca amintirile nu ma inseala, totul a pornit prin anul 1976, de la Dan Voiculescu YO3JX, care isi construise un sasiu de aluminiu pentru viitorul sau transceiver. Dan pornea intotdeauna de la mecanica si de-abia cand cutia era gata, atunci se gandea si la electronica. Imi amintesc ca planurile lui despre viitorul transceiverului erau destul de clasice si neconforme cu ale mele, cu toate astea m-a impresionat vointa lui de a-l duce la bun sfirsit.

Nini: Care a fost punctul lui de plecare?

Lix: Initial, el a pornit de la etajul final, construit in jurul a doua tuburi EL500. Imi amintesc ca i-am sugerat sa foloseasca un tranzistor ca prefinal, la care el a fost neincrezator. Ca urmare, i-am desenat o schema cu un 2N3866 cu un circuit acordat in colector si priza pe bobina, care ataca cele doua EL500 in grila. L-am injghebat impreuna, initial pentru banda de 20m. Folosind un generator de semnal, etajul final scotea in jur de 100 de wati.

Nini: Nu v-ati gandit sa faceti si finalul tranzistorizat?

Lix: Evident ca daca prefinalul era tranzistorizat, ramanea acum de facut restul, tot pe baza de semiconductori. Dan nu avea o idee clara cum ar trebui sa fie intrucat el pornise pe ideea cu tuburi. Cum si eu planuiam sa-mi construiesc un transceiver, in cele din urma ne-am hotarit sa lucram impreuna la proiect; urma sa-l folosim pe al lui drept cobai, dupa care, tot impreuna, sa mai construim un exemplar identic si pentru mine. La vremea respectiva nici nu ne trecea prin minte la ce se va ajunge.

Nini: Cine a facut parte din echipa care a proiectat, construit, vandut si asigurat Service-ul lui A412?

Lix: Echipa Lixco era compusa initial din Dan Voiculescu YO3JX, Stefan Bordeanu YO3DP si cu mine. Mult mai tarziu ni s-a alaturat si Romeo Burada YO9CFR din Turnu Magurele. Stefan era consilierul nostru intr-o gramada de probleme de teorie a electronicii; tot el a contribuit cu mana lui talentata care a desenat filmele pentru cablajele imprimate. Ideea generala a transceiver-ului imi apartine si a fost inspirata de un transceiver celebru pe vremea aceea, numit Atlas. Impreuna cu Dan am organizat comercializarea kit-ului format din placile si documentatia transceiver-ului, si tot amandoi am asigurat si Service-ul.

Nini: Ai putea sa-mi descrii in ordine cronologica evolutia lui A412?

Lix: Asta e partea cea mai grea. Dar incerc pe scurt:
-1976: Incepe lucrul la transceiver-ul lui Dan Voiculescu, la vremea respectiva fara planuri de productie pe scara larga. Intrucat Dan reuseste sa procure un filtru XF9, transceiver-ul este bazat initial pe o schema clasica. Inspirandu-ma insa din schemele transceiverului american Atlas, lucrurile iau o turnura diferita si anume, tranceiver-ul va fi in cea mai mare parte tranzistorizat. Unul din punctele forte si diferit de Atlas, este amplificatorul bidirectional.
-1977: Transceiver-ul lui Dan devine operational. In procesul de dezvoltare, incolteste ideea comercializarii noului produs. Intrucat fabricarea pur si simplu nu era posibila in economia socialista si influentati de o firma celebra la vremea respectiva (Heathkit), am recurs la solutia comercializarii de kit-uri de placi cu documentatia aferenta, dar fara componente.
-1978: Dupa multa fanfara, kit-urile A412 devin disponibile la un pret in jur de 500 de lei. Succesul comercial a fost neasteptat si a trebuit in scurt timp sa mai lansam o productie de cablaje.
-1982: Lixco anunta discontinuarea transceiverului A412 si pune in domeniul public toata documentatia.

Nini: A cui a fost ideea calculatorului B881?

Lix: In 1983 mi-am construit un micro-calculator, botezat B880, bazat pe documentatia unui kit Intel (MCS-80), pe care am primit-o de la Stefan Bordeanu YO3DP. El lucra la Institutul de Telecomunicatii si aveau acolo un asemenea kit. B880 era o uzina bazata pe un suport de cablaj cu numerosi conectori de cite 52 pini, in care montam placi tip eurocard 100/160 mm. CPU-ul, sistemul I/O, memoria, fiecare reprezentau un modul separat. Asa am putut sa-l largesc si sa experimentez mai tarziu diverse subsisteme din viitorul B881. Ca urmare a succesului comercial al lui A412, m-am gandit ca am putea repeta aventura si cu un microcalculator, desi nu eram convins la vremea aceea ca vor exista interesati.

Nini: De unde va procurati componentele?

Lix: Era foarte dificil. La inceput, de la prieteni emigrati in vest, desi riscurile erau foarte mari. Mai tarziu, cand o parte din componente se puteau procura si pe relatia est, respectiv RDG, URSS sau chiar din Romania, au inceput sa apara pe canale neoficiale, sau cum se spunea, de la bisnitari.

Nini: Cine a facut parte din colectiv?

Lix: Initial am fost numai eu si cu Stefan, pentru ca Dan Voiculescu nu a sesizat in faza respectiva valoarea practica a proiectului. Mai tarziu l-am cunoscut pe Gelu Chita, un excelent teoretician si bun programator (decedat in 2008 la virsta de 46 de ani in urma unui accident). Gelu m-a impresionat si l-am cooptat imediat in Lixco. El l-a adus ceva mai tirziu pe Liviu Ionescu, un programator de exceptie. Nici Liviu si nici Gelu nu au fost si nu sunt radioamatori. Cam prin 1984 l-am cooptat si pe Ion Rusovici in colectiv, care avea sa devina ceva mai tarziu YO3JF.

Nini: Cum va scriati memoriile?

Lix: Foloseam memorii UV-EPROM, pe care le scriam cu programatoare proiectate de noi, atat hardware cat si software. De sters, le stergeam cu o lampa de UV uriasa, pe care am gasit-o in institutul de cercetari din Baneasa unde lucram. Ion si-a incropit si el o lampa acasa, dintr-un bec fluorescent de iluminat public.

Nini: Parca am inteles ca acest calculator a intrat in productie de serie.

Lix: Intr-adevar, B881 a intrat in productia de serie la CCAB, care cred ca vine de la Centrul de Cercetari pentru Armata din Bucuresti. Povestea este distractiva intr-un fel, intrucat cei de acolo nu ne-au cerut nici o licenta si nici nu ne-au intrebat nimic; l-au copiat pur si simplu! Imagineaza-ti incercarea mea de ai trage la raspundere, intr-un stat unde noi, Lixco oricum n-aveam voie sa existam si unde nu puteam da pe nimeni in judecata pentru furt de proprietate intelectuala! In cele din urma, datorita intelepciunii sefului departamentului respectiv, dl. Ion Afendulis, am gasit un modus videndi in care atat CCAB-ul cat si Lixco au avut de castigat. Povestea insa este prea lunga pentru a incape aici, dar trag speranta ca o voi pune pe hartie intr-un viitor nu prea indepartat.

Nini: Din cate tin eu minte, parca, circuitele imprimate le faceati la FEA?

Lix: Da, asa este. O cunostinta de-a lui Ion Rusovici YO3JF ne-a facut legatura acolo. Evident, totul era neoficial.

Nini: Cum v-ati apucat de RTTY? Cine a avut ideea? Care a fost contributia fiecaruia pentru a se putea lucra in acest mod de lucru care era o noutate pentru aceea perioada?

Lix: Era prin 1976, pe vremea cand Dan YO3JX lucra la Radioclubul Bucuresti. La un moment dat au venit de la armata niste masini de telex cu banda, fabricatie RFT model T51, daca nu ma insel. Cand le-am vazut, pe loc mi-a venit ideea sa punem una la treaba. Erau in perfecta stare de functionarea, tot ce mai lipsa ca sa ne apucam de trafic in banda, era modemul, sau cum se numea pe vremea aceea terminal unit.
M-am pus pe treaba si cum pe vremea aceea lucram la serviciu cu niste chip-uri de medie frecventa cu demodulator FM integrat, m-am gandit ca acestea ar putea fi folosite sa demoduleze si audio, nu numai MF. Circuitele erau produse la IPRS si daca nu ma insel era vorba de NE565. Am incropit un demodulator folosind acest circuit integrat, iar pe partea de emisie am folosit in oscilator relativ clasic, exact nu imi mai amintesc cum era construit, dar parca avea o bobina cu miez de ferita pentru aplicatii audio.

Nini: Cand ai facut prima legatura in RTTY?

LiX: Intr-o seara, cu toate componentele insailate, m-am prezentat la radioclub unde o masina T51 astepta deja pregatita. Dupa ce am reglat cu un generator de audio partea de receptie, am cuplat instalatia la masina telex pe de o parte si la transceiverul YO3KWA pe de alta. Dupa cateva manevre din butonul de acord, masina telex a inviat si pe banda inscriptoare a aparut HB9AVK care tocmai chema CQ. Dan m-a indemnat: Ce mai stai, cheama-l! Eu vroiam sa mai verific si partea de emisie, frecventele oscilatorului de audio, sa masuram shift-ul de 170 Hz, dar nu a fost chip cu Dan, care a si trecut transceiverul pe emisie! Neincrezator l-am chemat pe HB9AVK si spre uimirea noastra, acesta ne-a raspuns! Ce-a urmat? Nu mai spun, un pile-up cum n-am intilnit in viata mea, asta pentru ca la vremea respectiva eram singura statie YO in RTTY!

Nini: Din cate stiu, mai tarziu ati trecut la ceva mult mai elaborat.

Lix: Da, asa cum am povestit deja, am folosit o inventie neconventionala. Nimeni nu cred ca mai facuse vreodata asa ceva. Sistemul a functionat, dar avea mari dezavantaje, pentru ca in conditii de QRM nu era reliabil. Orice semnal in spectrul audio care nu apartinea de emisiunea dorita, il scotea din regim. Lipsa de selectivitate a modemului era in cazul nostru compensata de filtrul de telegrafie al transceiverului. Ulterior, impreuna cu Stefan Bordeanu YO3DP, specialistul nostru in filtre, am proiectat un nou TU bazat pe filtre cu amplificatoare operationale 741, ce se fabricau si la IPRS. Noul modem avea o schema relativ clasica, fata de primul despre care se poate spune ca era neconventional.

Nini: Povesteste-mi despre manipulatorul electronic cu memorie. A cui a fost ideea si cine facea parte din echipa? Ce memorie (memorii) foloseati, cumva MMN 2102?

Lix: Manipulatorul cu memorie are si el povestea lui hazlie. Imi amintesc ca necesitatea unui asemenea manipulator era din ce in ce mai mare. Atat Dan YO3JX cat si eu eram implicati din ce in ce mai mult in diverse concursuri, majoritatea de telegrafie. Un manipulator cu memorie nu mai era un lux, ci o unealta foarte necesara intr-un concurs. Ca urmare, l-am provocat pe Stefan Bordeanu la un alt gen de concurs, sa ne gandim fiecare la cate o solutie si va cistiga proiectul care are mai putine circuite integrate. Schema mea avea 7 circuite, cand i-am spus el a replicat simplu: Ai cistigat! Memoria folosita era intr-adevar 2102 si era impartita logic in patru sectoare de cite 256 de bytes, manipulatorul putand astfel sa stocheze pana la patru mesaje diferite.

Nini: Ce soft ati facut pentru concursul Cupa Dunarii?

Lix: Unul din marii sustinatori ai Cupei Dunarii si in general al concursurilor de telegrafie era Bratu Radu YO4HW. Eram buni prieteni si de multe ori cind venea la Bucuresti, tragea peste noapte la mine. Asa mi-a vazut calculatorul B880 si intre altele si programele de receptionat si transmis Morse. El a sugerat sa facem un program special pentru concursul Cupa Dunarii, care ar simplifica mult organizarea si desfasurarea competitiei. L-am implicat pe Gelu Chita in proiect si impreuna am facut un program specializat pentru competitie. A fost un mare succes, mai ales la proba de receptie.

Nini: Povesteste-mi despre pasiunea ta din tinerete, banda de 7MHz.

Lix: Pentru mine, banda de 7MHz a fost o pasiune permanenta, nu numai in tinerete. Initial am inceput aici pentru ca nu aveam voie in alta parte avand numai clasa a III-a, dar chiar si dupa ce am avansat la a II-a, tot in 40m am ramas. Nu stiu exact de ce, dar mi s-a parut ca totul este mult mai dificil aici decat de exemplu in banda de 20m. Cele mai spectaculoase QSO-uri in 40m au fost cele in SSB cu americanii in split-frequency.

Nini: Ce poti sa-mi spui despre colaborarea ta cu dl. Afendulis?

Lix: Am spus deja ca este un subiect prea larg ca sa-l putem trata aici. Important este ca de la o stare initiala de tensiune legata de ceea ce noi, Lixco, am considerat ca este un furt de proprietate intelectuala, am ajuns la o colaborare extrem de fructuoasa si pentru noi si pentru CCAB. Intre altele, imi amintesc de un contract de cercetare incheiat intre CCAB si ICPP, institutul unde lucram, in valoare de 1 milion de lei. Evident ca nimeni din Lixco nu a beneficiat de vreun ban din acest contract, dar in acest fel am putut oficializa colaborarea noastra. Lixco a beneficiat de pe urma colaborarii cu CCAB-ul intre altele prin aceea ca membrii echipei au primit cu titlu de folosinta imprimante Robotron, unitati de disc flexibil, samd.

Cautand in arhiva personala am gasit un film (placa F) de pe vremea cand mi-am facut circuitele imprimate pentru A412 prin fotografiere la Sectia de Zincografie de la etajul 3 din Combinatul Poligrafic Casa Scanteii, dar si cateva fotografii cu trasceiverul gata realizat.

Interviul a fost realizat pe 4 noiembrie 2010. Mai multe poze ocazionate de acest interviu se gasesc in albumul de la qsl.ro

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 28-12-2010

18200

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (27)  

  • Postat de Francisc Grunberg - YO4PX la 2010-12-29 12:11:54 (ora Romaniei)
  • Am avut placerea de a folosi manipulatorul cu memorie creat de dl. Paulian chiar din primele luni de la autorizarea mea din 1980, dupa multi ani de asteptare. Dar cea mai mare bucurie mi l-a produs echipamentul de RTTY, pe care l-am achizitionat mai tarziu de la Andy YO3AC. Dupa cate mi-a relatat, era chiar prototipul publicat in revista. Andy a obtinut cu acea aparatura DXCC-ul in RTTY nr. 47 in lume si primul in YO, apoi am luat si eu diploma nr. 131, al doilea in YO. Pe vremea aceea erau foarte putine statii YO in RTTY, stiu ca mai lucra YO2IS (cu home made), YO7BI si YO3RF (cu un terminal Thono Teta). Il salut pe dl. Paulian pe aceasta cale, ii multumesc si ii doresc multa sanatate.

  • Postat de Vasile Ciobanita - YO3APG la 2010-12-29 13:03:14 (ora Romaniei)
  • Ma bucur foarte mult ca Liux a inceput sa ne povesteasca lunga sa activitate de radioamator si de creator de aparatura.
    Stiu ca acest interviu - realizat excelent de catre Nini - este doar un inceput.
    Multumiri Lix pentru toate!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-12-29 17:15:56 (ora Romaniei)
  • Una din primele statii YO care a lucrat in RTTY a fost YO8FR. El folosea un teleimprimator antix. Ceea ce era nostim la acel aparat era ca folosea si foarte multe benzi telex cu mesaje preimprimate. LA aparitia SSTV-ului a fost de asemenea unul dintre primiii care l-au incercat. Trecerea la lucru cu PC a facut-o dupa 1990 cand a trecut la Commodore.

  • Postat de Safriuc V - YO5PEZ la 2010-12-29 17:34:57 (ora Romaniei)
  • Am facut LB881, am cumparat si acel floppy de 8 inch si bug-ul cu memorie. Cand a aparut "Totul despre microprocesorul Z80" a lui Miklos Patrubany prin 1989, Lixco "ne-a obligat" sa stim deja totul despre 8080. Daca aceste nu ar fi fost, nu stiu ce meserie as fi avut astazi. Iti multumesc d-le Paulian si iti doresc multa sanatate.

  • Postat de geo - YO7VT la 2010-12-29 21:07:53 (ora Romaniei)
  • "Lix" a fost si ramane in continuare un "TITAN"al
    radioamatorilor din YO. Am construit A412, LB881,
    manipulatorul cu memorie.Placa imprimata a manipulatorului am primit-o personal de la domnia sa, cind arata ca in poza nr.5.
    Personal iti multumesc pentru tot ce ai realizat impreuna cu tot colectivul "Lixco" pt.radioamatorismul romanesc.u stima si respect,GEO

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-12-29 21:48:41 (ora Romaniei)
  • Majoritatea hamilor YO am avut pana in anul 1990 un A 412 sau un bug cu memorie construite dupa schemele distinsului Domn Lix.Din pacate nu pastrez decat fotografii.
    Salutari respectoase pentru Domnul Lix si felicitari lui Nini pentu interviu. Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Gabi - YO3CEN la 2010-12-30 00:33:00 (ora Romaniei)
  • Produsele "Lixco" au marcat o cotitura in viata mea de radioamator. Dupa primul meu emitator homemade cu 6k7 si g807 modulat AM cu un traf audio montat invers (infasurarea de 8 ohmi catre amplificatorul cu ASZ-uri si primarul in grila ecran 807) am construit primul meu xcvr - A411 - cu filtru EMF 500 si un BD 13x in final. Schema am avut-o (o am si acum) de la Dan (YO3JX) iar in loc de cristal de 500khz foloseam un oscilator cu tranzistor inchis ermetic intr-o incinta din polistiren expandat care avea o gaura pentru reglarea cu surubelnita a purtatoarei. Apoi au urmat diverse variante HM de A412 construite tot in jurul unui filtru EMF. Natural, primul calculator a fost un LB881 - de fapt numai placa plantata ca restul am construit eu (conectoare, carcasa, sursa - nu in comutatie). In RTTY nu stiu exact cand am aparut...doar stiu ca Dan (YO3JX) mi-a pus la dispozitie un program free care mergea pe LB881. Apoi am facut RTTY cu o clona de ZX. A829 (placa - plantarea pieselor, bug-ul incorporat si carcasa facuta de mine) mi-a fost de un real folos - eram pafarist in ale CW-ului. La multi ani cu sanatate in 2011 Lix si multumesc...

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-12-30 11:47:57 (ora Romaniei)
  • Grupul Lixco a a vut un impact deosebit asupra radioamatorismului romanesc intr-o perioada grea. Prima oara l-am cunoscut pe Lixotto prin intermediul lui Stefan, YO3DP cu care eram in legaturi de serviciu. Prin 1978 cred, l-am vizitat pe Lix acasa si am primit de la el placa modemului de RTTY pe care l-am folosit cu un teleimprimator RFT T-51 casat de la posta.Asa am intrat in randul radioamatorilor YO activi in RTTY pe atunci (YO3AC, YO3RF, YO3ND si YO8FR. Apoi, tot prin intermediul lui YO3DP am obtinut si placa manipulatorui electronic caruia i-am adaugat o cheie iambica facuta de mine dupa modelul Bencher (cand am plecat din YO, i-am lasat cadou acest manipulator lui Tavi YO3JU (SK). Ultima etapa a fost obtinerea kit-ului A-412, partial de la YO3DP, partial de la YO6VZ (SK). Eu am optat pentru un final tranzistorizat facut cu 2 tranzistoare BLY-94, marfa rara si extrem de scumpa pe atunci, primite de la regretatul YO4XF. La mecanica am fost ajutat mult de YO4AVD si YO4CVZ. Filtrele Cheybashev de 200W le-am realizat cu ajutorul lui Serghei Sevdenko, actualmente 4X6UJ. Poate acum pare obsolete, insa A412 a fost o mare cotitura si a produs o mare efervescenta, sute si sute de radioamatori au construit infrigurati acest transceiver si au putut aparea pe banda in conditii mai mult decat onorabile. Dupa ani de zile, am avut placerea sa-l intalnesc din nou pe Lix cand a vizitat Israelul. Am un deosebit respect pentru YO3NP si YO3DP de la care am invatat multe lucruri noi. Multumesc intregului grup Lixco pentru aportul si contributia deosebita (poate unica) la dezvoltarea radioamatorismului romanesc si prin care au intrat cu onoare in Hall of Fame YO.
    Fara legatura directa cu radioamatorismul, as dori totusi sa amintesc pe Stefan YO3DP (unul din proiectantii proiectului PCM de la ICPTc, si cu care am instalat si inaugurat primul sistem digital de comunicatii de tip PCM 30, premiera absoluta in Romania, si care folosea un suport radio pe 4GHz. Imi amintesc si astazi, cum ne-am catarat pe un pilon de radioreleu de 45m inaltime am montat parabolica si heliaxul si am reglat directia in cel mai hazliu mod posibil. Vorbim de sfarsitul anilor '70 !
    La Multi Ani Lix, Stefan si Dan precum si tuturor radioamatorilor YO.
    73, Morel, 4X1AD, ex.YO4BE.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-12-30 12:43:38 (ora Romaniei)
  • Mai detin inca un A412 functional la care i-am reconstruit da cateva ori majoritatea placilor, din motive de accident neprevazut, gen curs lichide in el sau scapat penseta printre placi cand era in functiune si, decat sa caut defectele, a fost mai convenabil refacerea integala a placilor cu pricina. Sensibilitatea nu este mai prejos de cea a aparatelor moderne iar calitatea excelenta a emisiei face de multe ori sa nu fiu crezut ca mai folosesc asa ceva, desi dispun si de un Kenwood. Trainicia cu care produsele lui YO3NP rezista cu brio peste decenii face ca acest mare constructor sa devina un model pentru oricine vrea sa realizeze ceva de calitate si durabil. Ii doresc lui YO3NP multa sanatate, bucurii de pe urma realizarilor sale, 51, 55 si 73! La multi ani!

  • Postat de La multi ani cu sanatate in 2011 !! - (neradioamator) la 2010-12-30 13:32:11 (ora Romaniei)
  • Ma gandeam ca dupa 89,vor apare "clone" sau radioamatori hotarati sa-si depaseasca " maestrul".Desi Internetul abunda de constructii HM, unele de certa valoarea realizate de radioamatori din foste tari socialiste,la noi a existat un singur " Ghiocel" care a realizat:o echipa, un produs bine definit si individualizat, absolut necesar pietei in acel moment, tot procesul R&D ( cercetare -dezvoltare)si mai ales distributie , service adica tot ce tine de un fabricant serios !! Am construit un LIXCO A412 cu final cu un singur EL500, il tin amintire si acum !! Felicitari din toata inima lui Nicoara Paulian, pentru ce a facut cu adevarat pentru radioamatorismul romanesc !!

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2010-12-30 14:40:11 (ora Romaniei)
  • Aceasta echipa a avut mult curaj in ceea ce au facut. Sa spunem ca totul a inceput de la acel XF9 pe care l-au avut. In Moldova la putere in acea vreme erau celebrele filtre emf 500 aduse din spatiul fostului URSS, unde se vindeau impreuna cu cristalele pentru benzi. Aveau in acea vreme o valoare undeva la 2500 lei care era o valoare. Apoi au aparut modificarile placii de baza la A412 pentru a putea fi folosit si filtrul de 500. La sfarsitul anilor 80, daca imi aduc bine aminte, se terminase cu importul statiilor industriale (ultimele importate au fost FT277zd) pentru cluburile copiilor si cu un ultim efort (nu neaparat financiar ci mai curand pentru a ocoli politica momentului) au cumparat cateva zeci de filtre xf9, au trimis la CPSP-urile care aveau radioclub activ o lista de piese necesare si i-au chemat la Bucuresti pe instructori pentru a realiza acest minunat A 412. Cred ca mai multe despre asta poate povesti Sandy 3ND.

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2010-12-30 19:59:00 (ora Romaniei)
  • De Lix ma leaga multe amintiri,toate placute,multe dintre ele hazlii,pastrez o mare consideratie pentru el.Am facut si concursuri impreuna[BARTG si altele],cat priveste produsele LIXCO,a fost o cotitura in lumea constructorilor HM din YO.Lix a dovedit ca se poate ajunge si la "productie de serie" intr-o vreme in care nimeni nu se gandea sau nu indraznea sa faca asta.Cred ca am construit"la comanda" vre-o 30 de A412 dar prin mana mea au trecut cel putin 100 !!!!! Cristi{YO8DHD} are memorie f. buna.Dupa ce am reusit sa aduc prin CNOP 45buc FT277ZD[pentru fiecare jud cate unul] inca mai era nevoie in tara de "scule",asa ca am reusit sa aduc si 40 buc XF9B.Au fost convocati 35 de instructori de la Casele Pionierilor la YO3KPA si impreuna s-au realizat 35 de A412.Lix ne-a ajutat atunci cu documentatia si cred ca a fost fericit sa vada un asa "val" de "suporteri" hi hi.
    Nu stiu daca nai tine minte de cate ori a mers cu mine cu masina la Buzau,la YO9AGM....cate glume spuneam pe drum.Acel Gelu,Dumnezeu sa-l odihneasca,era elev la KPA,asa l-a cunoscut Lix si au ramas prieteni.Il intreb acum daca ii spune ceva cuvantul"NEOGIPAR",numai noi doi stim...hi hi hi.Au fost vremuri frumoase,vremuri in care entuziasmul nostru intrecea interesele materiale.Lix ramane un prieten cu care n-am vorbit de mult dar ii pastrez aceiasi afectiune si pretuire.Am scris in anul 2000 un articol despre RTTY-ul din 1980,de legaturile facute in prima zi a Anului Nou, coordonate de Lix.Cate discutii aveam,cum corespondam si foloseam selcalul lui HB9AVK .O zi ne desparte de 2011 si vad ca se potriveste din nou.Sa fii sanatos, prietene Lix,tu,Janet si Roxana. 73' 88'Sandy YO3ND

  • Postat de Mirzan Daniel - YO8RQP la 2010-12-30 20:17:28 (ora Romaniei)
  • YO3NP este OMUL.OMUL care a constientizat ca trebuie sa puna mana pe pistolul de lipit si sa deseneze scheme pt prieteni.Este OMUL care a reusit sa insufle tinerilor domniei sale(nu celor de acum,din pacate)dorinta de a depasi niste standarde impuse habotnic de sistem.OMUL care va fi pomenit in timp datorita acestui minunat proiect A-412.Dragi radioamatori YO,datorita acestui proiect si creatorului sau,avem ceva care sa ne personalizeze,ceva care sa marcheze propria noastra identitate.Multa sanatate va doresc,dl Paulian si un Nou An fericit dvs,cat si intregii comunitati(a doua mea familie)YO.73s de YO8RQP,Daniel,Falticeni.

  • Postat de Conrad Corneliu - YO4BXX la 2010-12-30 22:13:46 (ora Romaniei)
  • Salutari LIXOTTO (asa cum iti spunea YO4HW Radu - SK. si ma bucur sa citesc aici despre tine si realizarile echipei LIXCO! In acei ani am venit de multe ori la Bucresti cu probleme de servici si abia asteptam sa vin la voi sa culeg noi date despre A412 si despre LB. Am fost primul constantean care am obtinut placa (Nr 4) de LB si in termenul cel mai scurt am pus-o in functiune si am putut face legaturi in RTTY cu modem, LB si A412!!! Toate erau tip LIXCO. Toate mi-au influentat si cariera de electronist.
    Multumesc Lix ca m-ai primit de atatea ori la servici si acasa (pe Dr. Lister sau la B. Obor)si ai fost asa amabil si mi-ai aratat tot ce doream sa stiu despre trx, LB, modem pentru telex. Acolo l-am cunoscut si pe Micutzu, pe Dan Voiculescu cu care am colaborat mult timp, pe Bordeanu. Dupa ce am adus LB-ul si modemul la club la YO4KCA, l-am lasat acolo cateva saptamani pentru RTTY, am reusit astfel sa-i conving pe constanteni de eficienta lui si dupa un an erau peste 30 de echipamente LB881 in Constanta!
    Felicitari! Multa sanatate, un AN NOU 2011 cu multe succese si realizari. Felicitari Lix de la YO4BXX Corneliu Conrad

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2010-12-31 22:17:00 (ora Romaniei)
  • La multi ani tuturor radioamatorilor! Acest interviu are partea lui secreta, deoarece la acea vreme resursele materiale erau foarte limitate de catre regimul comunist, iar cand vedeam un articol semnat de d-nul Nicoara Paulin eram cuprins de un fel de gelozie sau ura, in mintea mea aparand intrebarile: ,,de ce? de unde stie? de unde are piesele? etc.'' pentru aproape toti pasionatii ca noi avand o zestre foarte modesta, cat si bagajul de cunostinta despre telex si alte minuni de pe atunci! Ajunsesem sa ignor articolele(scuze pentru asta!) doar din pricina imposibilitatii realizarii schemelor propuse, doar sa nu-mi produc singur rau! Astazi am elucidat doar partial enigma, multumim autorilor pentru articol si un An Nou mai bun!'73!

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2011-01-01 15:36:46 (ora Romaniei)
  • Am avut placerea sa ne intalnim de cateva ori la 4KCA, unde am discutat mult pe marginea lui A412. Am construit cu toate inconvenientele vremii, dar cu mare pasiune un A412, cu care am lucrat ani buni in unde scurte si cu care am avut satisfactii deosebite. Am facut rost si de o placa de baza de LB881 si am construit restul. Imi amintesc ca la un moment dat i-am facut si update la LB881 in OS2 (parca asa ceva sau OS8), rescriind un alt set de epromuri. Ce vremuri !

  • Postat de Cristi Diaconu - YO3GDI la 2011-01-03 00:12:47 (ora Romaniei)
  • Despre dl. Afendulis Ion spicuim cateva randuri din presa de profil:
    ,,BUCURESTI, 12 apr (MEDIAFAX) - Dupa ce instanta suprema a dat, vineri, sentinta în cazul "Motorola", generalul Victor Athanasie Stanculescu a declarat presei ca decizia judecatorilor este cea pe care a asteptat-o, dar ca pledeaza în continuare "nevinovat" pentru faptele imputate.

    "Din punctul de vedere al frumusetii actului juridic, asta era de asteptat", a spus generalul Stanculescu, adaugînd: "Te erodeaza un astfel de proces, chiar daca ai antrenament în acest sens".

    Un complet de trei judecatori al Curtii Supreme de Justitie a hotarît încetarea procesului "Motorola", întrucît a intervenit prescriptia faptelor pentru care generalul Stanculescu si alte noua persoane au fost trimise în judecata.

    Faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice si de complicitate la aceasta infractiune - retinute în sarcina acuzatilor în acest dosar - se pedepsesc cu închisoare de la sase luni la cinci ani. Prescriptia în cazul acestora intervine la cinci ani de la comiterea lor.

    Decizia de vineri poate fi contestata la un complet de noua judecatori al Curtii Supreme.

    În luna mai 1997, Sectia parchetelor Militare i-a trimis în judecata pe Petre Sinescu - fost director la IPO Tulcea, Þtefan Simion Nasui - director Ageximco, Ion Afendulis - director la Alfa Bit, colonelul (r) Þtefan Gheorghe, colonelul (r) Emil Vladoiu, locotenent-colonelul (r) Marian Badea, generalul (r) Gheorghe Anton (decedat), generalul (r) Neculai Matei, generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu - fost ministru al Apararii si Ioan tipu (decedat) - fost ministru al Agriculturii.

    Sase persoane - respectiv Petre Sinescu, Þtefan Simion Nasui, Ion Afendulis, colonelul (r) Þtefan Gheorghe, colonelul (r) Emil Vladoiu si locotenentul-colonel (r) Marian Badea - au fost arestati timp de o luna, dupa care instanta suprema a hotarît judecarea lor în stare de liberatate.

    Afendulis, Nasui, Sinescu, col.(r) Vladoiu, col.(r) Þtefan si a lt.col. (r) Badea au fost acuzati de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals. Gen. (r) Gheorghe Anton (decedat), gen. (r) Neculai Matei si gen. (r) Victor Athanasie Stanculescu au fost acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Ioan tipu (decedat) pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

    Toti cei zece au fost acuzati de prejudicierea MApN cu 6.172.509 dolari, în urma achizitionarii a 1.000 de statii Motorola.

    Totusi, nici MApN si nici banca prin care s-au facut operatiunile comerciale nu au reclamat instantei supreme ca ar fi suferit vreo paguba.

    Conform actului de trimitere în judecata a celor zece persoane implicate în afacerea pentru echipamentele Motorola, de la bugetul MApN a fost luata, în anul 1990, suma de 213.754.000 de lei, adica 6.172.509 de dolari, la un curs de 34,6 lei/dolar. Daca afacerea nu ar fi fost încheiata prin mai multi intermediari (Alfa Bit Bucuresti, Ageximco Bucuresti, IPO Tulcea si American International Radio Inc. SUA), ci direct cu furnizorul (firma Motorola), contractul nu ar fi depasit 600.000 dolari.

    În 1990, pentru ca Armata nu putea achizitiona statiile, neavînd valuta, MApN a apelat la Ministerul Agriculturii, care putea obtine dolari în schimbul vînzarii unor cantitati de peste oceanic. ``.
    Mi-e sila... In tara asta escrocii sunt spalati, piptanati si scosi la lumina ,,curati si nepatati`` dupa ani de zile...si chiar facuti revolutionari cu acte in regula....RUSINE.
    Nu vreau sa speculez, nu il cunosc personal pe dl. Nicoara Paulian (eram prea mic pe atunci) insa nu stiu in ce masura apropierea lui de personajul respectiv a adus vreun plus radioamatorismului romanesc. Nu degeaba, imediat dupa revolutie (oare??) personajul respectiv (Afendulis) a fost partas impreuna cu altii la afacerea Motorola, primul tun postdecembrist.
    PS. nu tot ce zboara este digerabil.

  • Postat de Gradescu M. Marcel - (neradioamator) la 2011-01-03 03:21:31 (ora Romaniei)
  • Acest articol mi-a trezit instantaneu amintiri vii. Eu eram In Bucuresti , lucram la Institutul de Cercetari Electronice, si aveam indicativul YO3BIA. Eram prieten cu LIX(PISINEL) si Dan Voiculescu, si am incercat sa ajut un pic la finalizarea proiectului. Seful sectiei de ferite din Institut era inginerul Dan Lingureanu, fost coleg de grupa in facultate cu mine. Dan, era un baiat bun, cu simtul umorului si dispus sa ajute .I-am povestit ca aveam nevoie de torurile de ferita pentru transceiver si el a conceput un plan de a mi le furniza, declasind ceva din ele sub pretextul ca erau necorespunzatoare din punct de vedere tehnologic. Radu Bratu ,Sergiu Florica, Cristian Zait, au fost printre primii "beneficiari". Ulterior am inceput sa dau in toata tara .Transceiverul A-412 era o achizitie buna pentru noi toti, deoarece noi nu aveam magazinele cu echipament electronic pentru radioamatori. A fost o realizare deosebita si istoria a consemnat-o dupa cum se vede.73, la toti, AB2DP

  • Postat de Safriuc - YO5PEZ la 2011-01-03 10:41:22 (ora Romaniei)
  • Intre ani 1986-1993 am lucrat intr-un institut de cercetare. Dupa 1990 directorul acelui institut, un om deosebit de performant (conform criterilor anterioare anilor '90) a lucrat prin nu stiu ce minister, a fost anchetat, au scris ziarele... M-am reintalnit cu acest domn, ar trebui sa-mi fie RUSINE domnule Cristi Diaconu? Zici ca erai "prea mic pe atunci", ar fi bine ca inainte de-a judeca oameni, doar prin simpla asociere, sa folosesti un metru.

  • Postat de George - YO9HSW la 2011-01-04 01:47:24 (ora Romaniei)
  • Transceiverul despre care se vorbeste in interviu (A412 - seria "zero") poate fi vazut aici:
    http://www.yo9hsw.ro/index.php?page=Museum

  • Postat de Szigy - YO2IS la 2011-01-05 11:34:33 (ora Romaniei)
  • Bucuros sa aflu vesti despre LIXCO. Am fost si eu unul din beneficiarii realizarilor grupului,
    incepand cu debutul in RTTY in 1978 cand am fost 'recuperat' din traficul 'via sat' prin Delia
    YO2DM, care participa la QSO-urile de duminica cu YO3BEJ, pana la faimosul si fiabilul L/B881.
    Posed inca in stare de functiune un A412is cu benzi WARC si PA 2 x GU60, un L/B881 care stie
    HSCW, RTTY si...emisie SSTV (alb, negru si gri !), cartridge cu BASIC Mit (prima varianta rulata
    pe L/B !), modemul RTTY si manipulatorul cu memorie. Din pacate nu am avut 'acces' la unitatea de
    floppy !, hi. I-am avut ca oaspeti pe Lix si Jeny in campania de promovare a lui A412, am fost si
    noi in vizita la Bucuresti, fiind impresionat de ceace 'producea' YO3BEJ apoi 3NP in 7 MHz.
    L/B881 a fost 'scoala' mea de programare in assembly de care profit si azi in era PIC-urilor !.
    Sunt fericitul posesor al unui manual A412 editia 1980, cu dedicatia lui Lix...'Cu admiratie pentru
    un mare constructor ! Lix/3BEJ'. La Multi Ani ! cu sanatate maxima si spor la toate cele.

  • Postat de toni - YO2LMA la 2011-01-06 15:32:20 (ora Romaniei)
  • Stimabili HAMI , eu dupa cate stiu si sunt martori oculari care in anii 1970 , nu in 1975 ex YO2AFB , a fost PRIMUL ROMAN care a avut o statiune RTTY , si care a fact prima data de pe teritoriul YO legaturi RTTY , Cine nu crede sa-l intrebe pe YO2ARV, pe YO2QY pe YO2LBB si multi altii care au fost martori oculari la acest eveniment .Ex YO2AFB traieste si azi in State , si o sa vina la vara in YO .Nenea Paulian are meritele lui absolut deosebite , si eu cred ca nu are nevoie si de merite , nemeritate poate. Sunt si publicatii ale acelor vremuri care lamuresc aceasta ,, eroare,, . Ex YO2AFB in vremea aceea era printre altele si reprezentantul ,,Electronica ,, pe regiunea Hunedoara , era un om bine pregatit asa fel ca a avut curajul sa , plece, in State , fetele dansului au ramas cativa ani in tara si abia la urma au obtinut ,, plecarea,, dupa multe interventii occidentale inclusiv ale ,, Europei Libere,,.A plecat pe drumul vietii doar cu speranta si hardul ,,brain,, fiind singurele lucruri pe care s-a bazat .Daca ce am sris eu aici nu e corect si cineva poate dovedi ,, contra,, are scuzele mele. Cu stima YO2LMA toni

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2011-01-07 21:08:40 (ora Romaniei)
  • Primele QSO-uri în RTTY le-am fãcut in Februarie 1969, utilizînd un telex RFT T-51, împrumutat de la serviciu.

    De la Lix mai am ºi acum un manipulator cu memorie... merge în continuare.

  • Postat de Mutiu Ioan - (neradioamator) la 2011-01-18 15:28:58 (ora Romaniei)
  • Vazand articolul imi aduc aminte de cei cativa ani petrecuti la Tg.Mures unde l-am avut mentor in ale radioamatorismului (si nu numai)pe YO6LV,care mi-a facut rost de o copie alui A412 de la YO6BKG pe care ulterior l-am vizitat.Am inceput constructia .Filtrul, stiu ca am cumparat 10 cristale de 8 MHz din care YO6CBN mi-a facut filtrul iar pentru laterale(ingeniozitate de hobist)am pus niste grafit pe un crital.Pentru reglaje m-a ajutat un alt radioamator cu aparate .Si uite asa l-am terminat.Cati au contribuit atunci, astazi ar fi un SRL deci

  • Postat de Bogdan - YO3IIU la 2011-01-19 22:33:02 (ora Romaniei)
  • Apreciez foarte mult cat de avansat era la vremea lui A412 dar in acest moment ma intereseaza mai mult istoria din jurul grupului Lix. Cred ca d-l Nicoara e dator istoriei radioamatorismului cu continuarea acestui articol care sa elucideze cum a fost posibila o astfel de realizare intr-o perioada in care totul era supravegheat si orice initiativa particulara era redusa la tacere.

  • Postat de Mutiu Ioan - (neradioamator) la 2011-01-25 11:39:25 (ora Romaniei)
  • Comentariul meu era de lauda pentru cei care au facut un echipament viabil.Toata stima pentru cei care l-au pus la dispozitie

  • Postat de Tausanu Iordan - YO4CAH la 2011-01-25 21:15:39 (ora Romaniei)
  • Sunt foarte bucuros sa aud opinii despre Lix si echipa lui.In Macin au fost consruite 5 trcv A412 cu care am obtinut rezultate fb.Yo4dcz{sk} l-a construt si in banda de 2 metri.Acualmente este inca pe masa mea in stare de functionare si la care nu pot sa renunt.Toata stima si tot respectul pentru echipa de la Lixco

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Nicoara Paulian (Lix) YO3NP"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact