hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Romani pe meridianele lumii

Shalom Barak 4Z4BS

Nini Vasilescu YO3CCC

Dl. Shalom Barak este Membru de Onoare al Federatiei Israeliene de Radioamatori (IARC) din 1987;
-de cativa ani, domnia sa este Secretarul Federatiei;
-detine diploma ARRL DXCC HONOR ROLL cu 342 de tari confirmate (330 tari active, 12 tari delete);
-de 5 ani este Examinatorul national de telegrafie.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

4Z4BS: M-am nascut in data de 14 octombrie 1932 in orasul Botosani.

YO3CCC: Unde v-ati petrecut copilaria?

4Z4BS: Era in 1947, aveam numai 15 ani, stateam pe o prispa de lut in fata unei case vechi intr-o frumoasa seara cu luna plina in orasul meu natal Botosani si ma intrebam: Mai Shalom, ce vei face tu cand vei fi mare, intrucat ziua este impartita in 3; 8 ore se lucreaza, 8 ore se doarme, dar ce vei face cu restul de 8 ore? Pentru nimic in lume nu am gasit raspuns pana cand am ajuns soldat in armata romana.

YO3CCC: Cum ati ajuns sa invatati telegrafie?

4Z4BS: In prima zi la unitatea militara din orasul Zalau, fiecare recrut a trecut prin fata unei comisii de ofiteri din toate armele si cand a venit randul meu, un ofiter spune: RADIO (asta era in noiembrie1952). Nu am stiut ce e aia RADIO (neavand acasa un aparat de radio), am ramas uimit si pentru faptul ca eram numit analfabet (din cauza razboiului am terminat numai 4 clase primare) si, desi ofiterul a vazut acest lucru scris, m-a trimis la RADIO, adica la transmisiuni. Dupa instructia de recrut, am fost trimis cu inca vreo cativa ostasi la scoala de transmisiuni din Oradea, in ianuarie 1953. Dupa primele lectii de morse am stiut deja ca asta va fi hobby-ul meu pentru viitor. Aici, dupa 6 luni de cursuri am devenit premiantul plutonului si am fost declarat stahanovist (cine oare mai tine minte acest cuvant?); am adus o imbunatatire in antrenamentul de transmisie cu statiile radio pe camp, ceea ce a facut ca la numai 6 luni de militarie, dupa terminarea cursului de telegrafie, sa fiu invitat la o Sesiune nationala a transmisiunilor la Bistrita Nasaud, unde participantii erau ofiteri de transmisiuni din toata tara, iar printre participanti se afla chiar ministrul Fortelor Armate din acea vreme, generalul Emil Bodnaras. Am fost chemat la tabla in fata tuturor si pe tabla am descris inventia (inovatia) mea, la care multi au ramas uimiti, inovatie cu care am adus mari economii Armatei si bineinteles, tarii! Asa erau considerate atunci inovatiile care erau acceptate de cei mari, stahanoviste! Cu aceasta ocazie am primit pe loc de la Comandantul transmisiunilor urcarea la gradul de Sergent, o medalie si am devenit instructor de telegrafie. Totul la numai 6 luni de militarie!

YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea stagiului militar?

4Z4BS: Dupa 3 ani de armata, am revenit la Botosani unde am cautat sa infiintez un radioclub in oras, dar numai dupa doi ani de zile de insistenta am reusit sa pun temelia primului Radioclub cu sediul la Tribunalul orasului (asta se intampala in 1957), primind indicativul de emisie-receptie YO8KGL. Dupa cateva lectii de CW in acest sediu am primit o camera la Casa de Cultura in centrul orasului. Nu pot nicicum uita ajutorul deosebit primit de la raposatul Dem Dascalu YO8DD, un adevarat Dascal care ma vizita cel putin odata la doua saptamani, imi aducea noutati si sprijin permanent. Eu am primit doar indicativ de receptor (adica SWL) YO8-1323. Faptul ca in aceea conjunctura politica nu am primit autorizatie de emitator se poate intelege dela sine si nu am dreptul sa acuz pe nimeni.

YO3CCC: Cand ati participat la primul concurs de telegrafie?

4Z4BS: In 1961 am participat la primul concurs de telegrafie sala in Suceava, dar nu mai tin minte locul pe care m-am clasat. Imi aduc aminte ca, de 1 Mai 1961 am fost invitat la Suceava ca sa iau parte la defilarea de pe strazile orasului, eu fiind intr-un camion cu o statie de radio si transmiteam semnale Morse.

YO3CCC: Cand ati emigrat in Israel?

4Z4BS: In august 1961 am emigrat in Israel, casatorit, fara copii si m-am stabilit in orasul Herzliya, la 10 km nord de Tel-Aviv, deoarece aveam rude acolo. La 4 zile dupa sosire am inceput lucrul la o fabrica textila din Tel Aviv, unde am lucrat pana in 1997 cand am iesit la pensie; 36 de ani in acelas loc ca sef de productie. In Botosani am lucrat la Uzinele Textile Moldova unde directorul uzinei era si el radioamator, dar regret ca nu i-am retinut indicativul si numele.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator de emisie?

4Z4BS: In 1963, dupa ce m-am aranjat putin, am luat legatura cu Federatia Israeliana de Radioamatori, unde am fost primit ca receptor cu indicativul 4X4-760. Dupa doi ani, in 1965, am primit indicativul de incepator (clasa a III-a) 4Z4NBS, iar in 1967 am trecut examenul clasa B si am obtinut indicativul 4Z4BS, indicativ pe care i-l detin si acum. Este interesanta istoria initialelor BS. In primul rand, numele meu, Bacalu Shalom mi-a dat ideea de BS, dar exista si al doilea motiv nu mai putin interesant: trebuia sa-l amintesc pe orice cale pe dascalul meu in viata. Era vorba de BOTOSANI si SUCEAVA orasul meu si al lui Dem, fie-i tarana usoara!

YO3CCC: Ce functii ati indeplinit in cadrul IARC-ului?

4Z4BS: Aici, in Israel, din 1968 si pana in 1978 am detinut functia de secretar al Federatiei si totodata si QSL Manager pentru toata tara. Din 1979 si pana astazi sunt membru in comitetul de conducere al Federatiei in numeroase functii importante, intre care si cea de Secretar general. In plus, de 5 ani sunt si Examinatorul national de telegrafie.

YO3CCC: Cu ce performante va puteti lauda?

4Z4BS: Sunt Membru de Onoare al Federatiei din 1987 si detin Diploma ARRL DXCC HONOR ROLL cu 342 de tari confirmate (330 tari active, 12 tari delete)

YO3CCC: Cat de des veniti in Romania?

4Z4BS: Din1992 si pana in 2000 am venit in Romania in fiecare an la hotel Bradul din orasul Covasna si bineinteles, am colindat putin si prin tara. Am foarte multe amintiri pretioase din Romania pe care nu le pot uita.

YO3CCC: Care a fost motivul celei de-a doua vizite in Romania?

4Z4BS: Cea de-a doua vizita, cea din anul 1992, a avut loc in urma unei intamplari. De cateva saptamani ma trezeam dimineata cu dureri foarte mari la piciorul drept. Intr-o buna zi ma intalnesc cu un bun prieten, tot roman si ii povestesc acest lucru. Spre mirarea mea imi spune: Du-te la Covasna, cere sa faci tratament cu mofete si vei scapa de dureri. Asta am si facut. Am ajuns in Covasna, m-am cazat la hotelul Bradul si m-am hotarat sa nu-i spun D-nei Doctor scopul sosirii mele, sa vad daca dansa descopera de ce sufar. Cand m-a intrebat ce ma doare am spus ca pe mine nu ma doare nimic, ca pe sotie o doare spatele si am fost trimis la Policlinica pentru analize. La citirea analizelor si-a dat seama ca circulatia sangelui este mai mica in piciorul care ma doare si razand imi spune: Dumneata esti sanatos si ai venit numai ca pe sotie o doare spatele, atunci ce-i cu piciorul drept? Atunci m-am hotarat sa-i spun toata tarasenia si dansa mi-a promis ca dupa trei saptamani de tratament voi pleca acasa fara dureri la picior. Asa a si fost. De atunci, din 1992, am venit in fiecare an la tratament pana in anul 2000. M-am indragostit de Covasna si de ciorba de burta. Hi!

YO3CCC: De la Covasna ati plecat acasa?

4Z4BS: Dupa ce am stat trei saptamani in Covasna la tratament am venit in Bucuresti pentru doua zile si dupa aceea inapoi in Israel. Cum am ajuns, sotia a ramas la hotel sa se odihneasca iar cineva de la Radioclub a venit sa ma ia, cred ca era Ghita YO3FU. Odata ajuns la Radioclub, surpriza a fost foarte mare. Nu mai putin de 20 de radioamatori in frunte cu D-l Ciobanita mi-au facut o primire exceptionala. Era o masa plina de bunatati iar eu am fost rugat de cei prezenti sa le povestesc despre activitatea Radioclubului Central din Israel dar si despre activitatea pe care o desfasor eu acolo. Am avut multe de povestit, baietii ma ascultau cu gura cascata si se vedea ca apreciaza tot ce spun. Dupa un paharel de palinca, Radu Bratu a propus sa ne repezim pana la raposatul Gica Petrescu cu care Ghita aranjase mai inainte aceasta vizita. In drum, am trecut pe la hotel si am luat-o si pe sotia mea cu noi. Pentru D-l Petrescu a fost o vizita foarte placuta dar si pentru noi. El ne-a povestit despre vizitele lui in Israel, unde avea multi cunoscuti si prieteni, dar si despre succesele pe care le-a avut acolo. Ne-a facut o surpriza, a cantat pentru noi ca apreciere a faptului ca am venit sa-l vizitam. La plecare, sotiei i-a dat cateva inregistrari ale sale pe placi mari de pick-up, asa cum erau odata. Ne-am fotografiat impreuna cu el ca amintire. El arata obosit dar in stare buna. Ne-am intors la Radioclub iar Ghita a adus de acasa salata de vinete, facuta de sotia lui, special pentru sotia mea. Hi! In semn de apreciere a activitatii mele si pentru legaturile stranse pe care le pastez cu radioamatorii din YO, D-l Ciobanita mi-a inmanat certificatul de Membru de onoare al FRR, fiind astfel primul radioamator israelian care a primit acest certificat.

YO3CCC: Aveti prieteni radioamatori in Romania?

4Z4BS: Am multi prieteni radioamatori dar mi-i amintesc in special pe cei care nu mai sunt printre noi. Acum cativa ani m-am hotarat ca pe acestia sa ii onorez prin sadirea unor pomi in amintirea lor in Padurea Nationala a Federatiei Israeliene de Radioamatori, Silent Keys Forest.

YO3CCC: Exista asa ceva?

4Z4BS: Da, da, exista asa ceva in Israel. Este unicul gest in lume si se poate vedea pe Internet la: www.iarc.org/skf .

YO3CCC: Mai veti pe cineva in familie radioamator?

4Z4BS: Am cautat sa am un mostenitor care sa duca steagul mai departe si am gasit pe un nepotel de la fiica noastra.

YO3CCC: Lucreaza in fonie sau in telegrafie?

4Z4BS: Si el s-a indragostit de telegrafie si la numai 12 ani a obtinut deja autorizatie de emisie gradul B cu indicativul 4Z5RL si lucreaza 99 % numai in telegrafie. Imi amintesc cum mi-a returnat microfonul cand i-am adus primul transceiver, spunand ca el nu v-a lucra in fonie ci numai in telegrafie. Am luat microfonul, dar cand a implinit varsta de 14 ani si a ajuns la viteza de 30 cuvinte/minut, i-am cerut inapoi manipulatorul si i-am dat microfonul sa se antreneze si in limba engleza. Acum doua saptamani a fost incorporat in armata si bineinteles, a fost luat cu ambele maini si pus la loc de cinste in armata.

YO3CCC: Cand ati revenit prima data in Romania dupa emigrarea d-voastra in Israel?

4Z4BS: La 13 ani dupa emigrarea in Israel, in luna octombrie 1974, m-am hotarat sa vizitez Romania intr-o excursie organizata de ONT Carpati, timp de doua saptamani; o saptamana excursie si o saptamana de capul meu. Un alt bun prieten in YO in afara de Dem Dascalu (Dumnezeu sa-l odihneasca) este Adrian YO3APJ. Acesta m-a asteptat la aeroport si m-a dus la hotel. A doua zi a inceput excursia de 8 zile si uite asa am ajuns si la Suceava, din pacate nu si la Botosani. La Suceava, la intrarea in hotel, m-au asteptat cativa radioamatori in frunte cu dl. Dem YO8DD, iar dupa ce am facut cunostinta, unde puteam sa ne ducem? Bineinteles ca la o crasma, un restaurant placut, unde tin minte ca eram vreo 10 persoane. Discutii, amintiri placute si bineinteles le-am explicat ce si cum se desfasoara activitatea la Federatia noastra. Nu uita ca deja de cativa ani eram Secretarul Partidului, scuzati al Federatiei. Hi! Si cum era de asteptat, in fara de mititei a fost si Sfanta Palinca, iar mie asa de dor mi-a fost de ea incat am uitat sa mai numar paharele; era placut, frumos si de neuitat. Am continuat excursia iar cand am ajuns din nou in Bucuresti, grupul s-a destramat, fiecare plecand in drumul sau. M-am intors din nou in Suceava, unde am stat din nou cateva zile si astfel am avut ocazia sa-l cunosc pe Silviu YO8FZ. Cu dl. Dem YO8DD am colindat si la Botosani. Dupa cateva zile m-am intors la Bucuresti de unde m-a luat Adrian YO3APJ cu masina si impreuna cu sotia acestuia am ajuns la Constanta unde am avut placerea sa-l cunosc pe Radu Bratu si familia lui. Acesta ne astepta cu purcelul la gratar; a fost o duminica foarte placuta, o seara de neuitat. A doua zi ne-am intors la Bucuresti iar dupa masa am facut o vizita la FRR unde am fost primit de raposatul Paolazzo YO3JP. Amintirea cea mai frumoasa si placuta a fost intalnirea cu nea Mihai (Misu) Popescu YO3PI, care s-a apropiat de mine si m-a rugat sa nu plec ca se intoarce imediat iar dupa cateva minute s-a intors cu o mica amintire pentru sotia mea, cred ca era o bluza cu motive populare, o iee. D-zeu sa-l ierte. Am plantat si pentru dansul un pom in SKF.

YO3CCC: Ce alte functii mai detineti?

4Z4BS: De mentionat ca in afara de Secretar al Federatiei mai detin si functia de coordonator al SKF, adica sunt responsabil si cu paduricea Federatiei din muntii Ierusalimului, unde fiecare poate sa planteze unul sau mai multi copaci in memoria radioamatorilor care au plecat dintre noi pe lumea cea dreapta si buna. Am sadit copaci pe cheltuiala mea in memoria mai multor prieteni ai mei, numai la cei pe care i-am cunoscut personal si nu exista zi sa nu primesc cereri din strainatate pentru acest lucru.

YO3CCC: Care este modalitatea de a planta un copac in memoria cuiva drag?

4Z4BS: Exista un formular pe care il trimit la cine este interesat in a aminti chiar persoane care nu au fost radioamtori. Sunt multe cereri de plantare pentru persoane dragi si scumpi familiilor care mai sunt in viata. Daca persoana pentru care este sadit pomul nu este radioamtor, pe formular se scrie: Plantez X pomi in cinstea lui Y si nu in memoria lui Y. In ziua de azi, fiecare pom costa 10$ plus inca 3$ expeditia. Cererea o trimit prin posta sau e-mail, mi se returneaza, apoi o inaintez Ministerului agriculturii dupa care primesc o diploma frumoasa pe care o trimit familiei. Acum se pot sadi pomi si in urmatoarele situatii:
- copii care vor sa sadeasca cativa pomi in cinstea parintilor care au implinit 50 de ani de casatorie;
- frati sau surori care vor sa sadeasca pomi in cinstea tinerei perechi care se casatoreste;
- la nasterea unui copil sau nepot;
- sau multe alte ocazii; nu mai este numai pentru radioamatori, desi padurea este a Federatiei. Sectia de impadurire din Ministerul Agriculturii planteaza o data pe luna numarul de copaci care au fost comandati in aceasta perioada.

YO3CCC: Pentru cine ati sadit pomi pana acum?

4Z4BS: Pana acum am plantat pomi pentru urmatorii prieteni: YO8DD (primul pom sadit), YO3RF, YO3PI, UA4AQO, DJ4KU, YO4XF, YO4HW, YO3AC, YO7VS, YO4CPQ, VK9NS, HA0UU, YO8RF si asa mai departe. Din cauza unei probleme cu link-ul Federatiei noastre nu am actualizat lista SKF dar o voi face in curand. Se poate intra pe: www.iarc/skf si se pot vedea lucruri interesante.

Interviul a fost realizat pe 26 aprilie 2010. Mai multe poze realizate cu ocazia acestui interviu gasiti in albumul de la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 24-11-2010

9650

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (7)  

  • Postat de Tatata Nicolae-Corneliu - YO3AIS la 2010-11-24 14:45:43 (ora Romaniei)
  • Salut acest eveniment,peste tot in lume romani nu uita de radacinile lor(radio)Este un bun roman care face cunoscut tara noastra.Ne mandrim cu asa emisari,multi am fost si multi vom ramane in sportul nostru Sincere felicitari dragul nostru compatriot,multa sanatate tie si familiei tale.Si eu ma numar printre prieteni tai pe care ai avut bunavointa de a-l sprijini si ajuta cu diplome si o medalie .73 & 88. Nicu

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2010-11-24 19:56:39 (ora Romaniei)
  • Mare bucurie sa reaaud povestea prietenului nostru Shalom, de data asta mult mai picanta ( cu ani in urma am publicat in YO/HD Antena , povestita chiar de el, o mica particica a vietii in Romania a lui Shalom si am simtit in relatarea lui nostalgia acelor vremuri si locuri). Shalom este de multi ani membru de onoare al Radioclubului YO HD Antena DX Grup Deva si ne-a ajutat de multe ori, dar in mod cu totul special cu ocazia plantarii in Padurea Radioamatorilor Disparuti (Silent Key Forest) a trei arbori in memoria lui Dick, YO7VS, fost si el membru al clubului nostru.
    Ii dorim lui Shalom multa sanatate si putere de munca, iar lui Nini sa ne poata incanta in continuare cu aceste reportaje-document!

  • Postat de Calin - YO2LOG la 2010-11-26 21:45:50 (ora Romaniei)
  • In sfarsit un material interesant, dupa serialul turistic al cuplului..., ma rog, nu le retin indicativele, serial care n-are prea multa tangenta cu radioamatorismul, ideea este ca au poze faine si atat. Am avut mai multe legaturi cu 4Z4BS., am aflat acum multe despre el, salut initiativa lui 3CCC. Un om cu totul deosebit, ii doresc lui Shalom tot binele de pe lume!

  • Postat de edy dermengi - YO3BR la 2010-11-27 16:10:51 (ora Romaniei)
  • in sfirsit un articol foarte bun despre un romanas de al nostru de alta nationalitate...un radioamator adevarat care nu era... dus....cu trenul prin Alaska si eventual pe alte meleaguri. se pare ca radioamatorismul este mult mai bine vazut si ocrotit in Israel decit in tara noastra. Prietenii stiu de ce....[reclama cu Bergenbier]!!!.domnului Shalom ii urez mazel tov ve toda raba ve toda raba

  • Postat de Neacsu Laurentiu - YO8AXP la 2010-11-30 10:57:42 (ora Romaniei)
  • Am citit cu multa bucurie sufleteasca interviul excelent, realizat cu acest spirit nobil, care poarta numele de Shalom Barak, pe care l-am intalnit de mai multe ori in traficul radio.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-12-08 08:33:45 (ora Romaniei)
  • Shalom! SHalom!
    73!

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2010-12-22 11:02:13 (ora Romaniei)
  • Privesc acest QSL de la 4Z4BS primit in 1976,pe cand aveam indicativul YO7-6618/MH.Au trecut
    aproape 35 de ani de atunci si articolul pe care l-am citit mi-a intarit convingerea ca radioamatorismul este o pasiune pretioasa,legind prietenii si implinind destine.Domnule Shalom,QSL-ul dumneavoastra fiind primul meu DX confirmat,am placerea de a va ura la sfarsit de an
    "Sarbatori fericite!" si "La multi ani!"

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Shalom Barak 4Z4BS"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact