hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Antena HB9CV

Ilie Mihaescu YO3CO

Un indicativ de radioamator a devenit un neologism international, impus de o creatie tehnica cu aplicatii deosebite în domeniul radiocomunicatiilor; este vorba de Antena HB9CV. Realizarea unui nou tip de antena cu parametri electrici deosebiti nu poate fi optiunea hazardului, ci rezultatul unei îndelungate experiente bazate pe profunde cunostinte practice si studii teoretice.

HB9CV este indicativul de radioamator, obtinut în 1937 de catre Rudolf Arthur Baumgartner, nascut la Berna la 11 octombrie 1914. De la 20 de ani este preocupat de tehnica frecventelor înalte si urmeaza cursuri cu acest profil si îsi obtine licenta în Electrotehnica în 1943. Imediat se angajeaza la firma Brawn Boveri si se ocupa cu cercetari în domeniul curentilor purtatori.

Din 1947 activeaza în Administratia Federala si apoi la Departamentul Militar Federal în calitate de inginer specialist în tehnica frecventelor înalte si comunicatii radio. Experientele sale ca radioamator au avut multiple aplicatii pe plan civil si militar, fiindca R.A. Baumgartner a elaborat si mai multe tipuri de echipamente de radiocomunicatii, în special, amplificatoare de putere. Astazi, ca utilizator de multi ani al antenei HB9CV aduc un gând de recunostinta acestui mare radioamator Rudolf Arthur Baumgartner.


Figura 1

Comparând caracteristicile electromecanice ale antenei HB9CV (figura 1), cu ale altor antene directive, se pot evidentia:
- simplitatea constructiva (numai 2 elemente);
- performante electrice echivalente cu ale antenei canal de unda cu 3 elemente, care este de doua ori mai lunga (Wide Speed), comportament mecanic bun la intemperii, dupa montaj, fara alte retusuri, poate fi utilizata optim, banda de trecere larga, SWR redus.

Ca orice antena formata din elemente λ/2 este recomandata pentru benzile de 15m, 10m, 6m si, evident, pentru frecvente superioare din UHF si VHF.


Figura 2

Caracteristicilor unei antene directive se raporteaza totdeauna la antena dipol simplu a carui caracteristica de radiatie este prezentata în figura 2. Evident, antenele directive trimit energia de la emitator într-o directie si un sens dorite, oferind la punctul de receptie un câmp electromagnetic cu o intensitate mai mare în raport cu dipolul, asigurând astfel un raport semnal / zgomot superior.

Ca sa fie un control asupra câmpului la receptie, toti constructorii de aparate etaloneaza si masoara acest câmp pe scala S care are 9 trepte cu pas de 6dB. Astfel este stabilit ca o indicat ie S9 sa însemne ca la intrarea aparatului avem o tensiune de radiofrecventa de 50µV. Pasul de 6dB corespunde unui raport de 4:1 în putere, fiindca asa reiese din formula pentru raportul între puteri exprimata în dB. PsdBt=10log P1/P2 Daca la un punct de receptie primim un control S9 si folosim un emitator de 100W, înlocuind antena dipol cu o antena directiva cu un câstig de 6dB, este suficient sa lucram cu putere de 25W ca la acelasi punct de receptie sa avem tot S9, adica 50µV. Cum la rezonanta impedanta unei antene este o rezistenta pura si constanta, rezulta ca puterea emisa determina o anumita tensiune si un anumit curent la intrarea antenei. Daca dublam puterea emisa, la receptie nu se câstiga decât 3dB, adica jumatate de punct S. Cum în unde scurte, conform literaturii de specialitate, cu antena HB9CV se obtine un câstig de 8...10dB, aceasta corespunde la o crestere cu 1,5; ceea ce nu este de neglijat.


Figura 3

Ca sa explici matematic functionarea unei antene este destul de complicat si greu accesibil celor fara pregatire în domeniu, de aceea vom încerca a prezenta functionarea antenei HB9CV pe considerente logice si experiente practice. Distanta de λ/8 între doi dipoli (figura 3) stabilita teoretic si verificata practic, produce un defazaj al câmpului electromagnetic de 225° între elementul director si cel reflector. Ca sa existe efect de directivitate trebuie asigurat un sistem de alimentare a antenei care sa creeze defazajul stabilit. Fiindca defazajul natural ar fi numai de 180°, reflectorul se alimenteaza cu o linie ce provoaca o rotire de faza în plus cu 45°. Cuplajul mutual între dipoli pentru radiatia într-un sens, trebuie sa fie tot cu un decalaj de faza de 225° si pentru aceasta un dipol este mai lung – reflectorul. Antena lucreaza cu randament optim când nu apar reflexii si deci trebuie sa prezinte în punctul de alimentare o rezistenta. Elementele reactive ce înrautatesc adaptarea pot fi eliminate prin mici modificari ale lungimii elementelor.


Figura 4

Alimentarea antenei se face cu un dispozitiv T care asigura defazare între dipoli, legatura cu emitatorul fiind lânga director. Dispozitivul T se face din sârma de cupru izolata, eventual cu PVC. Diametrul sârmei trebuie sa fie cel putin egal cu diametrul conductorului cablului de alimentare. Este preferata alimentarea simetrica de 240-300? cu un cablu panglica (Twin lead), dar si alimentarea asimetrica cu cablu coaxial de 75?. Practic, atunci când impedant cablului este diferita de 75?, pentru adaptare, cablul (punctul cald) se cupleaza printr-un condensator variabil, 10...60pF din care se cauta un acord optim. Efectul este acelasi si din mici modificari ale lungimilor dipolilor. Deci, posibilitati de modificari ale impedant de intrare exista practic si sunt usor realizabile. Trebuie avut în vedere ca linia de defazare trebuie sa aiba o distanta între conductoare de 12...25mm. Impedanta caracteristica a acestei linii nu are importanta, dar lungimea electrica trebuie sa fie λ/8. Viteza de propagare pe o linie paralela este aproximativ 0,9C. Antena HB9CV fiind cu ambele elemente rezonante, câstigul maxim se obtine când lungimea directorului este 0,94 λ/2. În schimb, un raport fata/spate maxim, se atribuie pentru lungimea reflectorului, egala cu λ/2, iar a directorului egala cu 0,92 λ/2 (figura 4). Cu aceste ultime precizari, se mareste banda de lucru a antenei. Cum se afirma ca de la aceasta antena se obtine un câstig de 8...10dB, înseamna un câstig de energie de 6...10 ori în raport cu un dipol simplu. Într-un QSO câstigul antenelor celor doua statii se însumeaza si deci numai câstigul de la antene ajunge între 16 s 20dB. Conform afirmatiei anterioare înseamna 3 puncte pe scara S.

Raportul fata/spate al antenei este parametru important, în special la receptie, fiindca ne informeaza cât sunt atenuate semnalele (zgomotul) din spatele antenei. Practic s-a stabilit ca la legatura la mare distanta raportul fata/spate este de 40dB, pe când la o legatura de numai 200km (short skips) raportul este 10dB, contributia fiind a unghiului vertical de radiatie.

Constructia fizica a antenei HB9CV comporta elementul de sustinere si cele doua vibratoare. Elementul de sustinere poate executa din teava de otel sau dural cu diametrul de 33mm. Elementele active se pot construi din teava de dural, usor de procurat de la magazinele articole de instalatii sau de la reprezentanta producatorului (Alurom).




Figura 5

Ca banda de trecere a antenei sa fie mai mare se impune folosirea tevilor cu diametre mai mari recomandabil de 32 sau 24 mm (sau ceva apropiat, figura 4). Dimensiunile elementelor pentru fiecare banda de frecventa se pot calcula dupa formulele date pe desene (figura 5) sau se pot prelua din tabelul 1. Fiind o antena directiva, se recomanda a i se atasa si un sitem mecanic de rotire. Când este montata pe pilon se va cauta ca planul antenei sa fie cât mai orizontal.


Tabelul 1

Asamblarea întregului sistem se face cu suruburi iar liniile de acord se prind de elementele rezonante cu coliere, preferabil din tabla de alama. Dupa constructie antena se va cupla la un emitator intercalând un masurator de unde stationare. Pentru aceasta operatie antena va fi fixata la înaltimea de 1,5...2m fata de sol si fara obiecte sau obstacole în apropiere.


Figura 6

Se fixeaza frecventa centrala de lucru si se masoara SWR. Daca valoarea SWR este mare (peste 2), se cauta acordarea antenei prin lungirea sau scurtarea elementelor fata de valorile calculate. Daca fiderul este cuplat prin condensator, se actioneaza si asupra acestuia pâna când raportul de unde stationare ajunge sub 1:1,3.

Bibliografie
Baumgartner R.A. – "Originea si principiile antenei HB9CV"

Ilie Mihaescu YO3CO

Articol aparut la 15-9-2010

16378

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (16)  

  • Postat de Adrian - YO5PBG la 2010-09-16 00:16:41 (ora Romaniei)
  • Salut Ilie, multumiri pentru articol.
    Ceea ce se stie mai putin despre HB9CV este probabil faptul ca aceasta minunata inventie poate fi imbunatatita prin adaugarea de elemente.
    Anul trecut, fiind interesat de o antena "inteligenta", capabila sa incapa in rucsac, sa aiba castig mare etc... adica sa fie geniala... am ajuns la HB9CV in varianta cu 3 directori adaugati celor 2 elemente. Antena, destinata pentru 432MHz. Nu m-am sinchisit cu masurarea SWR (neavand un SWR-metru pe care sa ma pot baza) sau cu cinestie ce reglaje, in schimb am reusit un QRB de cca. 100Km fara probleme (59/59) lucrand cu max. 1W din... apartament, et. 3, bloc ecranat al naibii de bine. Antena am pus-o in dreptul geamului, cu vizibilitate Nord, QSO-ul fiind realizat cu statie din SUD-VEST (clar reflexie), prin urmare e clar ca antena are un castig considerabil cu toate ca lungimea e cca. l/1.5 (50cm). Directivitate este extrem de pronuntata din cate am observat.
    Prin urmare, ca sfat pt. incepatori si specialisti din auzite: domeniul radio da rezultate doar pt. experimentatori care baga in seama si solutii uitate ori de "nisa", nu doar pentru cei care cred in min. 100W dintr-un superTCVR industrial si o antena de min. 200euro.

  • Postat de Pit - YO3JW la 2010-09-16 09:15:37 (ora Romaniei)
  • "cei care cred in min. 100W dintr-un superTCVR industrial si o antena de min. 200euro."... Eram intr-un magazin care vinde echipamente pentru radioamatori si ma intalnesc cu un cunoscut care avea in mana o antena filara. - Ai venit sa faci cumparaturi? Cei cu aia in mana? -Pai am luat-o s-o montez acasa!.... Daca sa zicem un transceiver "de azi" e greu de facut acasa, apoi sa iei sarma, izolatori si ceva pentru intins antena mi se pare ca este un lucru care a mai ramas la indemana oricui! Dar sa-l iei gata facut..... Asa ca spiritul de "experimentator" a cam disparut..... Tot ca o idee: Undeva intr-o publicatie umoristica era un capitol cu bancuri care avea intotdeauna acelasi moto: "Nu exista bancuri vechi! Pentru orice nou nascut acestea sunt noi!"

  • Postat de Dan - YO6OMD la 2010-09-16 17:45:56 (ora Romaniei)
  • Varianta data are cateva neajunsuri, in principal nu poti sa dai cu kwati in ea fara sa scoata fum condensatorul trimmer. :-)))
    HB9CV este o antena practica, in 2m cu 3w out din FT290R1 am realizat o legatura in sudul Bulgariei approximativ 630km.
    Insa am folosit o varianta modificata care este mai usor de reglat, de utilizat si suporta putere mare, in functie de materialul antenei si cablul coaxial utilizat.
    Datele constructive se gasesc aici:http://home.arcor.de/yo4gms/hb9cv/hb9cv.htm.
    Ar fi interesant de obtinut datele constructive si pentru benzile de US si 50Mhz.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-09-16 17:54:12 (ora Romaniei)
  • D-le Mihaescu, nu stiu daca articolul dvs. este fructul experimentarilor dvs. sau poate o traducere a bibliografiei. Exista insa o afirmatie in articol ca un HB9CV pentru 14MHz, cu 2 elemente de lungime lambda/2, boom de 2.65m, are un castig de 8-10dBd si un raport fata/spate F/B care ajunge la 40dB (la DX??). Prin comparatie, un cunoscut Yagi tot monobanda pentru 14MHz cu 5 elemente, tot de lambda/2, cu un boom de 15.1m, la 20m inaltime, modelat cu programul NEC-4, exhiba urmatoarele rezultate: 8.5dBd, 15.7dBi si un raport fata spate de 27dB. Inca un exemplu: un alt Yagi de calitate, tot monobander pe 14MHz, cu 7 elemente, boom de 19m, modelat pe NEC-3 la o inaltime de 25m, prezinta un castig de 8.4dBd, 16.3dBi si un raport fata/spate F/B de 25dB. Aceste diferente afecteaza serios credibilitatea datelor prezentate despre HB9CV. 73 de Morel, YO3/4X1AD

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-09-16 18:22:22 (ora Romaniei)
  • Morel are dreptate. Cîºtigul de 8-10 dB este fantezie curatã. Cîºtigul adevãrat este de 4,15 dBd (6,3 dBi) ºi raport F/S ~ 19dB...

  • Postat de Ion - YO8RXK la 2010-09-19 20:47:30 (ora Romaniei)
  • @YO6EX.Subscriu in totalitate, am verificat si eu aceasta antena magica si simpla, dar....stiti cum e, ....magia siplitatii imbata amatorii, dar aici e farmecul, nu in antenele sinfazate ale confratilor din Est, care ar putea avea o greutate de o tona!? Oare si aia mai sunt radioamatori, sau ei au uitat propriul statut, intrand in atributiile unor institutii ale Statului, Radioastronomie, Radare, si alte ciudatenii care mai sunt astazi!

  • Postat de liv.livadaru - YO8OU la 2010-09-20 14:58:59 (ora Romaniei)
  • d,le 4x1ad,adica cel cu 5 ele doar la 2o m inalt. are parametrii mai buni decit cel cu 7 ele. la 25 m inalt.? pare interesant programul respectiv. Dar apropo ,cine din dumnevoastra are un HB9CV ? in scurte bine inteles,despre care sa-si spuna parerea? Inteleg ca D,tra o face-ti doar pentru ca a-ti citit documentatii,si nu din practica realizarii antenei .Eu am de aproximativ 4 ani un HB9CV in 10 mhz,un mastadont,nu prea sus ,si pot sa-mi permit o umila apreciere asupra parametrilor obtinuti.Daca esti incepator,ai de furca la reglaje,daca ai mai experimentat cite ceva fie si la alte tipuri de directive ,ai o sansa in plus.Oricum este retinut citeva lucruri principale: elementii sa rezoneze in frecv.date .Raportul fata/spate cit mai aproape de cel dorit.In cazul meu ca sa fiu si concret,am reusit in final, dupa multe incercari,de ordinul zilelor, sa obtin un cistig de 5 dB si un raport F/S de 20 dB .Poate ca daca as fi avut piosibilitatea s-o urc la aprox. 2o m ,as fi obtinut parametrii mai buni.

  • Postat de liv.livadaru - YO8OU la 2010-09-20 18:28:19 (ora Romaniei)
  • d,le 4x1ad,adica cel cu 5 ele doar la 2o m inalt. are parametrii mai buni decit cel cu 7 ele. la 25 m inalt.? pare interesant programul respectiv. Dar apropo ,cine din dumnevoastra are un HB9CV ? in scurte bine inteles,despre care sa-si spuna parerea? Inteleg ca D,tra o face-ti doar pentru ca a-ti citit documentatii,si nu din practica realizarii antenei .Eu am de aproximativ 4 ani un HB9CV in 10 mhz,un mastadont,nu prea sus ,si pot sa-mi permit o umila apreciere asupra parametrilor obtinuti.Daca esti incepator,ai de furca la reglaje,daca ai mai experimentat cite ceva fie si la alte tipuri de directive ,ai o sansa in plus.Oricum este retinut citeva lucruri principale: elementii sa rezoneze in frecv.date .Raportul fata/spate cit mai aproape de cel dorit.In cazul meu ca sa fiu si concret,am reusit in final, dupa multe incercari,de ordinul zilelor, sa obtin un cistig de 5 dB si un raport F/S de 20 dB .Poate ca daca as fi avut piosibilitatea s-o urc la aprox. 2o m ,as fi obtinut parametrii mai buni. Cu antena erespectiva am reusit sa trec de 3oo tari confirmate in 3o m.Dupa parerea mea un HB9CV bine reglat si ajustat poate avea un raport F/S mai bun decit un YAGI cu 3 ele.Sunt convins ca YO3CO a studiat bine aceasta antena si ca este in cunostinta de cauza,dar cum spuneam mai sus ,una sa citesti si sa te documentezi si altceva este s-o faci si sa si mearga.Dela sirma la directiva diferenta este mare, esti in alta lume.

  • Postat de liv.livadaru - YO8OU la 2010-09-20 18:28:23 (ora Romaniei)
  • d,le 4x1ad,adica cel cu 5 ele doar la 2o m inalt. are parametrii mai buni decit cel cu 7 ele. la 25 m inalt.? pare interesant programul respectiv. Dar apropo ,cine din dumnevoastra are un HB9CV ? in scurte bine inteles,despre care sa-si spuna parerea? Inteleg ca D,tra o face-ti doar pentru ca a-ti citit documentatii,si nu din practica realizarii antenei .Eu am de aproximativ 4 ani un HB9CV in 10 mhz,un mastadont,nu prea sus ,si pot sa-mi permit o umila apreciere asupra parametrilor obtinuti.Daca esti incepator,ai de furca la reglaje,daca ai mai experimentat cite ceva fie si la alte tipuri de directive ,ai o sansa in plus.Oricum este retinut citeva lucruri principale: elementii sa rezoneze in frecv.date .Raportul fata/spate cit mai aproape de cel dorit.In cazul meu ca sa fiu si concret,am reusit in final, dupa multe incercari,de ordinul zilelor, sa obtin un cistig de 5 dB si un raport F/S de 20 dB .Poate ca daca as fi avut piosibilitatea s-o urc la aprox. 2o m ,as fi obtinut parametrii mai buni. Cu antena erespectiva am reusit sa trec de 3oo tari confirmate in 3o m.Dupa parerea mea un HB9CV bine reglat si ajustat poate avea un raport F/S mai bun decit un YAGI cu 3 ele.Sunt convins ca YO3CO a studiat bine aceasta antena si ca este in cunostinta de cauza,dar cum spuneam mai sus ,una sa citesti si sa te documentezi si altceva este s-o faci si sa si mearga.Dela sirma la directiva diferenta este mare, esti in alta lume.

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2010-09-20 22:46:57 (ora Romaniei)
  • Pentru YO8OU: D-le Livadaru, conform celor afirmate mai sus, cu inca putina osteneala si reglaje puteti ajunge la un castig 8-10dBd si chiar 40dB F/B (la DX ??).
    In ceea ce priveste experienta mea practica, am avut placerea sa trudesc la un HB9CV inca de prin 1973, cand am avut placerea sa fiu vecinul de bloc a lui YO3CV si pe care l-am ajutat la constructia, reparatiile si intretinerea timp de cativa ani de zile a celebrei antene din Bucurestiul acelor ani, in care nu erau decat 3-4 antene directive. Din cate imi amintesc eu, acesta a fost primul HB9CV rotativ in HF din Romania. De-a lungul anilor, am mai experimentat cu HB9CV pe 14MHz si 144MHz, pana am realizat avantajele si in special limitarile conceptului , pasind mai departe spre antene mai performante. De atunci si pana astazi, am experimentat si realizat nu putine antene si sisteme de antene, inclusiv munca ‘neagra’.
    Daca doriti si dvs. sa va documentati, va recomand sa rasfoiti specificatiile tehnice de la antenele Optibeam OB5-20 ( http://www.optibeam.de ); respectiv Force12, modelul Magnum 720 (http://www.texasantennas.com/index.php?option=com_content&view=article&id=168&Itemid=171 ).
    In plus, va sugerez cordial o modelare/simulare cat de simpla facuta pe un software, v-ar dezvalui multe lucruri interesante. Nu e nevoie de un software elaborat si costisitor precum programele din familia NEC folosite de toti producatorii profesionisti de antene si alte organizatii academice sau militare. Si variantele mai accesibile precum MiniNEC, MMANA sau EzNec sunt suficiente ba chiar si versiuni DEMO gratuite precum WIPL-D Lite ( http://www.wipl-d.com ) etc.. Nu vreau sa pomenesc standardele, metodologia si procedurile de testare profesionala al parametrilor de radiatie al antenelor(care se executa in poligoanele specializate), pentru ca nu acesta este scopul postarii mele.
    Cativa radioamatori YO care au intrat deja in domeniul modelarii computerizate a antenelor si cu care am discutat, au constatat ca li s-a largit foarte mult orizontul tehnic si capacitatile de analiza si intelegere in domeniul antenelor. In plus, au realizat cate legende urbane si mituri in materie de antene si-au pierdut consistenta din cauza excesului de empirism.
    Da, cele doua antene pomenite de mine, modelate pe software , pot exhiba rezultatele de care am vorbit. Si, in anumite cazuri specifice, o antena cu 7 elementi poate avea performanta usor inferioara celei cu 5 elemente , in materie de gain si F/B. Exista considerente de proiectare diverse, ca de exemplu in cazurile cand se urmareste in plus si o crestere a raportului fata-lateral F/L chiar in detrimentul F/B si Gain. Sau, si mai des, in cazul cand se doreste optimizarea sistemului de alimentare al antenei (prin deplasarea anumitor elementi fata de pozitia optima), chiar in detrimentul F/B si Gain-ului. Ca in vechea dilema : `ce e mai bun, un F/B mai mare, un gain mare sau un compromis intre cele doua`, dilema cu raspunsul binecunoscut radioamatorilor cu experienta.
    Nu m-au deranjat spusele dvs.. Sunt multumit ca se mai discuta si despre parametri de radiatie ai antenelor si nu numai despre vesnicul SWR, considerat de prea multi radioamatori ca parametrul hotarator si unic in definirea performantei unei antene.
    Succes in constructii si experimentari.
    Morel
    YO3/4X1AD
    ex.YO4BE

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2010-09-21 00:08:34 (ora Romaniei)
  • Desi nu am inca un "mastodont" pe casa, asta nu ma impiedica sa fac unele simulari in raport de cele citite. Am constatat ca un HB9CV se comporta mai bine aproape de sol, exhiband o directivitate mai putin fragmentata pe elevatia 20-45 grade. Totusi, castigul sau la 5-15 grade, acolo unde se manifesta legaturile DX este destul de redus in raport cu un simplu Yagi clasic, cu 3 elementi. Urcand antena HB9CV la 45 m cat are (cu aproximatie) un bloc de 10 etaje, se observa un comportament ambiguu cu o fragmentare masiv a lobului in plan vertical. Spre deosebire de YAGI insa, apar lobi la unghi mare care se traduc in zgomot in timpul zilei din cauza radiatiei solare. Lobul din spate are o forma forte neregulata si "descentrata" (HB9CV) spre deosebire de YAGI care este simetric pe axa 0-180 grade.
    Totodata, simultan cu ridicarea de la sol, HB9CV isi modifica dramatic impedanta fiind necesare ajustari pe linia de adaptare. Din nou, YAGI se comporta ceva mai bine, dezadaptarea nefiind atat de mare (10% YAGI fata de 100% HB9CV). O concluzie sumara arata ca este mai usor de reglat un Yagi in locatia concreta. De asemeni, un YAGI va avea mai putin zgomot in timpul zilei, aspect deloc de neglijat mai ales daca intentionam sa folosim antena in benzile superioare. Simplitatea in reglaj a antenei YAGI fata de HB9CV ma face sa ii dau o "nota" mai buna. In rest, daca insumam castigul lobilor, putem ajunge la castiguri apoteotice care desfid orice amplificator bagat in priza!

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-09-21 20:23:20 (ora Romaniei)
  • Pe la mijlocul anilor 70, am construit o antenã ZL-Special (pe 14 MHz), care este tot un HB9CV dar cu elementele din sîrmã. O construcþie destul de greoaie, dar mai ieftinã decat HB9CV. Nu am fost foarte încîntat de rezultate. Am observat ºi eu zgomotul destul de ridicat, iar performantele la DX erau cam la fel cu un Yagi cu 2 elemente, dar care era cu mult mai uºor de construit ºi reglat. O antenã W8JK cu radiaþie bidirecþionalã, a dat rezultate mai bune decît ZL-Special. Cred cã HB9CV este o antenã destul de bunã în UUS, dar pe US nu justificã cheltuiala ºi munca depusã.

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-09-22 13:17:42 (ora Romaniei)
  • P.S. OK5IM produce ºi vinde antene HB9CV pentru US. In funcþie de bandã 10m la 20m, preþul/bucatã este 2.800-3.700 coroane cehe. ªi el dã aceste performanþe: Cîºtig 4,1 dBd, raport F/S 20 dB.
    Cei interesaþi sã cumpere: http://www.ok5im.com

  • Postat de Adrian - YO5PBG la 2010-09-22 22:49:37 (ora Romaniei)
  • interesante comentarii, utile. cred ca o antena HB9CV se poate comporta f. bine, in f unctie de aplicatia dorita. nu degeaba e f. folosita excesiv la orientare/triangulare. In schimb, desi nu prefer compromisurile, uneori sunt necesare. Mie de pilda, HB9CV mi-a parut mult prea directiva; daca nu ai orientarea aproape la grad aproape ai pierdut posibilitatea de a avea un qso cu statii care se intorca rar incoace, spre YO pe UUS de pilda. Pe de alta parte rap. F/B in cazul meu a fost "amplificat" si prin adaugarea de elemente directoare in fata celor doua ale HB9CV.ului propriuzis. Pana la urma pt. portabil in 432Mc am hotarat sa fac un dk7zb short yagi de 1m - 7el, desi castigul e sensibil acelasi.

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-09-23 17:59:12 (ora Romaniei)
  • In "Antennenbuch" a lui DM2ABK - Karl Rothammel (Editura Militara Germana, 1968, pg. 215) se prezinta exact ce a prezentat autorul articolului si ceva in plus: modul de legare a elementelor si cu cablu coaxial pentru alimentare direct cu cablu coaxial (adaptare gamma), cu indicarea dimensiunilor intre punctele de legare, lungimi elemente etc. Este de fapt ce a aratat autorul numai in fotografie, nu ati remarcat asimetria cablului de legare, despre care nu ofera informatii in text? In plus, Rothammel arata si cum se poate construi HB9CV din conductori filari (sarma). Castigul precizat de Rothammel este de max. 5dB iar puterea suportata la alimentarea cu cablu bifilar este de 200-300W, cu cablu coaxial si adaptare gamma depinde de ce poate duce cablul. Sper ca viitoarele articole tehnice sa fie mai originale, sa indice sursa bibliografica si ... mai rezervate in privinta minunilor. 73!

  • Postat de nic - YO4LHR la 2014-03-08 22:44:28 (ora Romaniei)
  • In concluzie, orice sarma este o antena. Prea multa vorbarie

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Antena HB9CV"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact