hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Coşna 2010

Minai Enea YO8CYN

"Nu cunosc soluţia pentru a atinge succesul, dar ştiu că pentru a eşua e suficient să nu fac nimic "
B. Cosby.

Coşna 2010. Camporeea naţională a exploratorilor din România. Succes sau eşec? Sincer să fiu, mi-e greu să răspund la această întrebare. Nu pentru că nu ştiu răspunsul, (îl ştiu, l-am văzut cu ochii mei), ci pentru că...ştiu, că sunt mulţi care ştiu mai bine şi mai multe ca mine dar...

Am fost întrebat, insistent chiar de unii dintre dumneavoastră în timpul deselor legături radio efectuate de la tradiţionala tabără de acum naţională, ce sunt exploratorii, ce explorează, câţi am fost, cum ne descurcăm, etc...O să încerc pentru început să răspund la aceste întrebări.

YO8KZE este indicativul Radioclubului Asociaţiei "Exploratori pentru viitor" din Moldova, asociaţie care reuneşte copii şi tineri din Biserica Adventistă de ziua a şaptea, dar nu numai, cu scopul de a-şi forma caractere nobile şi personalitate demnă şi utilă familiei, societăţii şi lui Dumnezeu, prin metodele cele mai moderne şi cu personal în contiună specializare. Obiectivele?

- transmiterea valorilor morale de bază, cum ar fi: cinstea, respectul, altruismul, curajul, ordinea, punctualitatea;
- cunoaşterea şi ocrotirea naturii, aceasta fiind creaţia lui Dumnezeu şi unul din mijloacele prin care omul se poate bucura de iubirea divină transmisă prin natură;
- încurajarea descoperirii şi dezvoltării în spirit altruist a talentelor şi capacităţilor membrilor asociaţiei;
- dezvoltarea capacităţilor de conducere şi de a lua decizii;
- sprijinirea integrării familiale şi sociale cât mai bune a membrilor asociaţiei

Exploratorii se întâlnesc săptămânal în cluburile lor locale unde învaţă lucruri pe care şcoala sau familia nu le predă apoi pun în practică aceste lecţii. Oferta de specializări este destul de mare şi variată oferindu-le posibilitatea ca fiecare copil sau tânăr să-şi găsească locul, cum ar fi : tehnici de supravieţuire, alpinism, sculptură, muzică, orientare, arta culinară, (câţi dintre copii noştri acasă nu sunt doar consumatori, doar mama este cea care...pregăteşte mâncarea, ei bine aici, au lucrat, prin roaţie şi după plăcere, cot la cot cu bucătarii...), ecologie, foto, radiocomunicaţii, etc... Sperăm de la anul şi vânătoare de vulpi. Apoi, în vacanţa de vară, exploratorii se întâlnesc în tabere zonale de regulă, iar din când în când în tabere naţionale, aşa cum a fost anul acesta.

Pentru o săptămână, zona Coşnei a fost bătătorită, poate ca niciodată până acum de...mulţi exploratori. Peste 900 de copii, sosiţi din toate colţurile ţării, unii cu trenul, alţii cu autocare special închiriate pentru acest eveniment. Zonă foarte frumoasă, campus pe măsură de câterva hectare bune unde corturile au început să se vadă ca...ciupercile după ploaie iar aceşti minunaţi copii au putut trăi, crea şi învăţa lucuri şi lecţii noi folosind în general numai ceea ce se găseşte în natură, iar ciocanul, cuiele sau alte instrumente ajutătoare au fost folosite doar atunci când chiar nu se putea fără.

Ziua deschiderii (şi a închiderii ) taberei a fost una care cu siguranţă nu va fi uitată mult timp...Toţi cei peste 900 de exploratori, împreună cu instructorii lor, specialiştii de la centrele de specializare, invitaţii din ţară şi străinătate, îmbrăcaţi în tradiţionala uniformă, pe fond muzical "live" de fanfară, s-au adunat în careu la drapel pentru această festivitate. Era ceva...ce îmi aducea aminte de paradele de pe...vremuri. Nu că aş fi...nostalgic, dar, în discuţiile cu aceşti minunaţi copii, îmi mărturiseau că momentele acelea îi făceau să se simtă speciali. Şi chiar sunt speciali.

Fiecare zi începea cu momente speciale de părtăşie, cunoaştere şi rugăciune. Apoi se servea masa, pregătită chiar acolo în campus, fiecare zonă a ţării având bucătăria proprie ce deservea copiii din zona respectivă. Nu puţine au fost ocaziile în care mirosul trăda mancarea pregătită şi, unii din nord de exemplu mergeau la cei din sud pentru că...mâncarea era mai bună sau mai gustoasă. Apoi se trecea la activităţile primei părţi a zilei, pe ateliere de specializare. Urma masa de prânz, pauza şi apoi a doua parte a instruirilor şi activităţilor. Spre apus, masa de seară după care iarăşi momente de neuitat, seratele şi programele speciale în care se treceau în revistă, prin proiecţii video cele mai frumoase momente ale zilei.

Eşec sau succes? Grupul numeros de exploratori de la atelierul de ecologie, au trecut la practică. În două echipe, una dimnineaţă şi alta după masă, au "măturat" la propriu şi la figurat fiecare stradă din comuna Coşna. Nu a rămas nici o bucăţică de hărtie sau gunoi pe străzi sau pe malurile râului din preajmă. Locuitorii, responsabilii primăriei sau cei ce treceau ocazional prin zonă rămâneau uimiţi de ce pot face nişte tineri.

La atelierul nostru de radiocomunicaţii, anul acesta am fost trei instructori. Liviu, YO8TLP, Răzvan- YO8TRR şi subsemnatul. Faţă de anii anteriori, şi dotarea a fost mai bună, (mulţumind pe această cale celor ce ne-au ajutat în acest sens, YO8RGS/I0, VK4WT, YO8RCM, F8DGI, etc.) Am putut lucra pe trei domenii separate de data asta, digitale – TS 850 S, SSB - Icom 718 şi telegrafie Icom 735. Pentru Uus, FT 225RD cu antenă Omega, Icom W2E şi DJ 180. Am montat două deltaloop-uri din undiţe de fibră de sticlă pentru benzile superioare şi un inverted pentru 3,5 Mhz. A fost o nouă ocauzie de a testa antenele pentru superioare, mai ales că, aşa cum spuneam, le-am întins doar după formulele consacrate, fără un analizor sau alt aparat. S-au comportat excelent iar surpriza a fost ca, folosind un tuner am reuşit multe legături şi în 80 metri. Dovada stau paginile logului cu sutele de QSO-uri efectuate în această perioadă. Vreau să mulţumesc tuturor celor ce au avut plăcerea şi şi-au luat timp pentru a face legături cu noi. Au fost momentele cele mai gustate de toţi cei ce ne treceau...pragul cortului nostru. In treacăt spun, imediat ce păşeai pe poarta Camporeei, atenţia era atrasă de antenele noastre. Una montată la 8 metri pe un pilon din ţeavă de dural pătrat folosită la...termopane, cealaltă în vârful unui...brad la peste 15 metri, de care am agăţat şi inverted-ul. S-au comportat excelent şi la intemperii, ploaie şi vânt. Copiii au fost încântaţi de ce se poate învăţa în acest domeniu, bucuria lor fiind fie să se joace la manipulator încercând să transmită cu generatorul semnele învăţate sau cu cele două staţiii pe 50 Mhz să simuleze legături radio. Şi, o făceau chiar foarte bine.

Eşec sau succes? Greu de precizat...În orice caz, pentru noi şi ei a fost un succes. Depinde de mine şi de tine, de noi ce se va alege de acest prim pas făcut. Aceşti copii vor veni în oraşele, localităţile noastre. Poate vă vor căuta şi vă vor cere ajutorul. Îmi place să cred că uşa dumneavoastră va fi deschisă pentru ei aşa cum pentru mine uşa unor... "rechini" ca YO3RF, YO3AC, YO3BEJ. YO3JX, YO3APG, YO8CVY, YO8BOI, YO8GN, şi a altora a fost deschisă.

Bucuriile pentru ei şi pentru noi, instructorii au continuat...Excursia pe vârful Ouşoru a fost o provocare în special pentru "orăşenii" ce stau doar cu degetele pe tastatura...computerului sau telefonului. Dar, odată ajunşi sus...au uitat de tot efortul depus pentru că splendoarea muntelui te copleşeşte.

Ploaia abundentă care a făcut ca multe corturi să fie inundate (asta a fost o lecţie învăţată pe care unii nu au pus-o în practică...au învăţat că un cort se pune cu...faţa la vale, în jos, niciodată nu în sus...etc...) dar, dincolo de hainele ude, ploaia a oferit momente de cunoaştere, de legare de relaţii între tineri care cine ştie dacă se vor mai vedea vreodată. Am fost şi sunt fericit că am putut avea ocazia de a fi împreună cu aceşti tineri. Le mulţumesc pentru lecţiile frumoase pe care le-am învăţat de la ei şi am ajuns acasă mai motivat de a continua ce am început cu ei.

Eşec sau succes? Nu ştiu cât de mare a fost sau va fi succesul. Dar ştiu şi sunt convins că nu a fost un eşec. Pentru că, atunci când contiuni să faci ceva, ce îţi place şi ţie şi altora, ceva ce face bine, ceva ce înnobilează viaţa cuiva şi mai ales acestor vlăstare ale noastre, cred, şi sper să nu greşesc, nu e un eşec. Munca voastră dragi prieteni, e un succes. Poate că nu se vede acum, dar asta nu mai contează.

Am citit undeva că : "Pesimistul zice – nu se poate, optimistul zice – se poate, dar vine cineva care spune – am făcut!" Tu, din care categorie vrei să faci parte?

A consemnat reporter de serviciu, Mihai, YO8CYN

Minai Enea YO8CYN

Articol aparut la 24-8-2010

9760

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Marius - YO7FB la 2010-08-24 22:01:38 (ora Romaniei)
  • FELICITARI!

  • Postat de nicu almasi - YO7HUZ la 2010-08-25 12:51:09 (ora Romaniei)
  • Sincere felicitari din partea unui lider cercetas, care se ocupa de ani de zile de proiectele si programele centrului din Ramnicu Valcea si pe deasupra mai este si seful unei unitati de... exploratori (15-18 ani, ramura de varsta la Cercetasii Romaniei), se numeste Cassiopeea.
    Mi-a placut trupa, locul de camp, liderii adulti din foto si nu in ultimul rand activitatile.
    Voi vorbi colaboratorilor mei din c.l. si colegilor din tara despre actiunea voastra.
    Inca o data sincere felicitari.
    Gata oricand!
    Nicu
    yo7huz

  • Postat de nicu - YO7LUM la 2010-08-25 17:29:48 (ora Romaniei)
  • FELICITARI. Asa trebue sa facem toti

  • Postat de Sorin - YO7CKQ la 2010-08-26 08:34:53 (ora Romaniei)
  • In urma cu ceva timp ascultam la Europa FM, emisiunea Romania in direct, condusa de Robert T. Tema zilei: cum ar trebui cheltuiti niste bani pentru a integra in societatea nostra, o anume etnie care creeaza probleme peste tot. Suna ascultatori multi; oameni diferiti pareri diferite. Mai suna inca unul care explica transant: cu generatia asta ( batrina, nota mea ) nu se mai poate face nimic asa ca banii in mod logic trebuie dirijati catre educatia tinerilor, aflati inca in scoli. Rezultatele se vor vedea in 10-15 ani.

    Revenind la articolul lui Mihai si la intrebarea care se repeta: esec sau succes ? Personal cred ca eforturile au fost dirijate in directia corecta si, daca se va persevera, rezultate solide vor aparea pe termen mediu si lung. Atit la strins gunoiul cit si la modurile digitale :-))

    Important este ca se face ceva, decit sa ne vaicarim ca s-a dus de ripa radioamatorismul :-)

    Felicitari pentru activitate, Mihai si nu in ultimul rind pentru material !


    73s, OE/YO7CKQ/P

  • Postat de Cristi - YO8RZE la 2010-08-26 08:55:33 (ora Romaniei)
  • Felicitari Mihai! Subscriu la ce a zis Sorin mai sus. Asa este, investitiile in noua generatie sunt cele mai sigure investitii. Acesti copii, care astazi isi formeaza caracterul intr-un mediu propice si bine organizat, vor putea pe viitor lua decizii importante pentru intreaga tara! Pacat ca cei care ne conduc acum nu se gandesc decat la investitiile ,,pe termen scurt" favorabile lor si clientelei lor!

  • Postat de DANCI ORTANSA GABRIELA - (neradioamator) la 2011-02-24 12:03:07 (ora Romaniei)
  • FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACETI SI MULT SUCCES MAI DEPARTE.E O MUNCA GREA DAR PLINA DE SATISFACTI.

  • Postat de DANCI ORTANSA GABRIELA - (neradioamator) la 2011-02-24 12:03:38 (ora Romaniei)
  • FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACETI SI MULT SUCCES MAI DEPARTE.E O MUNCA GREA DAR PLINA DE SATISFACTI.

  • Postat de DANCI ORTANSA GABRIELA - (neradioamator) la 2011-02-24 12:03:54 (ora Romaniei)
  • FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACETI SI MULT SUCCES MAI DEPARTE.E O MUNCA GREA DAR PLINA DE SATISFACTI.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Coşna 2010"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact