hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Stoica Ilie - YO3BWZ

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe nea Ilie l-am cunoscut in urma cu foarte multi ani prin intermediul lui nea Costica YO3ARD cu care dansul era prieten. Mi l-a recomandat ca pe un foarte bun telegrafist, mare amator de concursuri, dar si un foarte bun constructor. In plus, este o placere sa discuti cu dansul despre radioamatorism; este un om de la care ai multe de invatat.

YO3CCC: Data si locul nasterii?

YO3BWZ: Sunt nascut pe 13 decembrie 1940 in comuna Eliza Stoienesti, judetul Ialomita.

YO3CCC: Cand ati venit in Bucuresti?

YO3BWZ: Am venit in Bucuresti in 1955 cand am inceput sa urmez cursurile Scolii profesionale a fabricii Radio Popular.

YO3CCC: Ce aparat de radio se construia in aceea perioada la Radio Popular?

YO3BWZ: Atunci se construia aparatul de radio Victoria.

YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea Scolii profesionale?

YO3BWZ: In continuare am urmat cursurile Scolii medii tehnice Iosif Ranghet (actualmente Unirea). Am fost prima promotie de depanatori TV, iar practica am facut-o pe televizoarele Temp 2 si Record.

YO3CCC: Ce a urmat dupa terminarea scolii?

YO3BWZ: Intre 1960 si 1962 am efectuat stagiul militar la aviatie langa Craiova; aici i-am cunoscut pe viitorii radioamatori: Mircea Badoiu YO9AGI si YO9PC.

YO3CCC: Ce ati facut dupa terminarea armatei?

YO3BWZ: Am revenit in Bucuresti si pentru o perioada am lucrat la Uzina Vulcan, dupa care m-am transferat la o unitate militara ca electronist. Aici am lucrat impreuna cu un radioamator Nelu Dada YO3ASF.

YO3CCC: Cand ati devenit radioamator?

YO3BWZ: Prin 1975-1976 am devenit receptor cu indicativul YO3-2183/B iar doi ani mai tarziu am devenit radioamator de emisie cu indicativul YO3BWZ, indicativ pe care il am si in ziua de azi.

YO3CCC: Ce moduri de lucru folositi?

YO3BWZ: Lucrez si in fonie si in telegrafie, dar prefer telegrafia.

YO3CCC: Cand si cum ati aflat de radioamatori?

YO3BWZ: In 1957, pe vremea cand eram in Scoala profesionala, a aparut primul numar al revistei Radioamatorul. Din aceasta revista am aflat despre radioamatori si de sediul lor din strada Anghel Saligny. Mergand aici i-am cunoscut pe: Nae Codarnaie YO3ZM, Pantea Ionel YO3RI, Cezar Pavelescu, Liviu Macoveanu YO3RD.

YO3CCC: Cu ce ati facut primele receptii?

YO3BWZ: Pentru ca in aceea perioada se lucra in fonie, in AM, primele emisiuni ale radioamatorilor le-am ascultat pe 7MHz cu un aparat de radio Victoria.

YO3CCC: Care a fost primul receptor realizat de d-voastra?

YO3BWZ: Dupa ce am devenit radioamator receptor, primul receptor construit de mine a fost un 0-V-2 cu lampi.

YO3CCC: Dar dupa ce ati devenit radioamator de emisie?

YO3BWZ: Atunci mi-am construit si am lucrat cu receptor si emitator separat, iar ulterior am construit primul meu transceiver, care era cu 18 tuburi dupa schema lui SM5RY. Cu acest aparat de emisie-receptie am lucrat pana in 1982 cand am terminat de construit urmatorul transceiver realizat dupa schema lui SP5WW, prima varianta. In 1983 am construit si un A-412 cu care lucrez si in ziua de azi cu toate ca intre timp am achizitionat un TS 520.

YO3CCC: Ce alte constructii ati mai realizat?

YO3BWZ: Tot timpul mi-a placut sa construiesc cate ceva si aici as putea aminti: mili-voltmetru de RF, frecventmetru numeric cu tuburi Nixie (1982), SWR-metru cu rezistenta de sarcina pentru acord, liniar pentru A-412 cu GU29.

YO3CCC: Cu ce antene lucrati?

YO3BWZ: In clipa de fata nu mai am decat doua antene: un dipol cu care lucrez in toate benzile si un dipol la geam pentru banda de 10m.

Interviul a fost facut in data de 19 aprilie 2010. Un album creat cu aceasta ocazie se gaseste la QSL.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 15-8-2010

10064

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (5)  

  • Postat de edy dermengi - YO3BR la 2010-08-16 20:11:29 (ora Romaniei)
  • sa traiti .bucuros sa aflu noutati despre dvs !!!multa sanatate si bani.73

  • Postat de Toni Ivanovici - YO3BTN la 2010-08-18 16:31:00 (ora Romaniei)
  • Îmi place sã cred cã îndrãgitul nostru prieten YO3BWZ îºi mai aminteºte cu ce emiþãtor a fãcut prima lui legãturã în eter : cu un emiþãtor în telegrafie echipat în final cu lampa EL12 . Dupã cum cred cã n-a uitat nici CU CINE a fãcut prima legãturã : cu vecinul lui de cartier YO3BTN . Hi ! Era prin anii '70 ºi cu toþii eram sub vraja tonului telegrafic de tip clopoþel cu care ne delecta pe atunci YO3BOG - alt YO3BOG decît cel de acum . Nu ºtiu cîte scheme de manipulare electronicã am tot testat spre a ne apropia cît de cît de tonul aristocratic al lui YO3BOG . Apoi , cred cã Ilie n-a uitat etapa A7b -urilor , luate de la radioclub ºi puse în funcþiune simultan de el , de mine ºi de YO3BZF . Multe antene am tot încercat pentru acele A7b-uri : inverted V , ground plane , dipol simplu ºi toate au mers prost pe plan local . Pînã-n ziua cînd ne-a venit ideea sã încercãm ºi un dipol repliat , care ne-a lãsat cu gura cãscatã pe toti , într-atît de bine mergea . De atunci , noapte de noapte numai în 10 metri stãteam , deschizînd apetitul ºi altora pentru QSO-urile QRP nocturne : YO2BBW/3 , YO3ARD, YO3ZM ºi alþii . Nãdãjduiesc ca aceste amintiri sã-l fi binedispus pe Ilie , cãruia îi doresc forþã , sãnãtate ºi vigoare . Cãci de entuziasm n-am remarcat vreodatã sã ducã lipsã .

  • Postat de ARON - YO9BRT la 2010-08-22 20:33:33 (ora Romaniei)
  • DR OM ILIE,sunt bucuros sa vad coltisorul de unde faci transmisiunile in eter.Voi transmite acest lucru si lui YO9PC,STANCU ION-NELU- va fi cu siguranta incintat.Multa sanatate,constructii interesante,utile si sa n-e auzim cu bine,73.

  • Postat de Mircea Badoiu - YO9AGI la 2010-09-09 17:57:41 (ora Romaniei)
  • Te salut Ilie!
    Mã bucur sã te revãd pe aceastã cale... Mi-amintesc faptul cã dupã primirea autorizaþiei ºi ,,ieºirea'' în eter te-am contactat ºi te-am recunoscut dupã vocea puþin ,,grizonatã'' pe care o aveam în memorie de de la capul pistei de decolare-aterizare, unde te întâlneam în perioada stagiului. De asemenea, mai reþin generozitatea unor piloþi de pe mig-uri, care erau tare cumsecade ºi apropiaþi de noi - trupeþii - vizavi de comandanþii noºtrii ºi ne mai cadoriseau câte-o ciocolatã, un pachet de unt, etc. din raþia lor de 5500 calorii îmbunãtãþitã, hi... M-a marcat tare mult stagiul militar în timpul cãruia am aniversat împlinirea a 18, 19 ºi respectiv, 20 de ani, datoritã blocadei Cubei din octombrie 1962...
    ªi ,,trecurã anii ca nori lungi pe ºesuri...'' - vorba poetului. Sãnãtate multã ºi la reauzire, iar dacã ne ºi revedem prin YO3 cu atât mai bine... 73 de Mircea - YO9AGI.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-09-11 23:08:38 (ora Romaniei)
  • Poimaine seara este Concursul "GEORGE ENESCU". Pe langa bucuria participarii obisnuite, acum am si un scop precis: Sa-l reintalnesc pe mereu prezentul YO3BWZ, Ilie. La multi ani, in al 70-lea an de viata ! 73 de Mircea - yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Stoica Ilie - YO3BWZ"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact