hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Sa facem cunostinta cu Gheorghe Teodor Emil - YO3UA

Nini Vasilescu YO3CCC

Pe Teo (cum ii spun prietenii) l-am cunoscut in urma cu foarte multi ani si am avut mereu prieteni comuni. Stiam ca lucreaza cu un transceiver pe care si l-a construit in urma cu foarte multi ani si eram curios sa-l vad cum arata.

YO3CCC: Data si locul nasterii.

YO3UA: 14 februarie 1935, strada Fainari, Bucuresti.

YO3CCC: De unde pasiunea pentru aparatele de radio?

YO3UA: De la tata am mostenit pasiunea pentru aparatele de radio deoarece a avut un Atelier Service Blaupunkt si Telefunken. Tot de la el am avut si baza materiala: notiuni de citit o schema, tuburi, rezistente, condensatoare, etc. Fara sa pricep prea multe asistam la depanarea aparatelor de radio. In copilarie am oscilat intre chimie si fizica. Eram un chimist amator: creeam divese substante colorate (amestecam diverse lichide), pocnitori. Ca lucrari practice la scoala am avut urmatoarele lucrari: radioreceptor cu galena, aparat de radio cu reactie cu o lampa, apoi cu doua pe UM si UL.

YO3CCC: Cum ati auzit despre radioamatori?

YO3UA: Familia avea un aparat de radio Zenith care avea multe subgame de US si cautand muzica de jazz am dat peste Pavelescu Cezar YO3GK si Louis Galian YO3GL care discutau intre ei in 40m. Am purtat o discutie cu tata despre ce am auzit iar dansul fiind mai informat decat mine m-a lamurit despre ce este vorba si asa am ajuns in strada Jacques Elias nr.2 la AAUSR (Asociatia Amatorilor de Unde Scurte din Romania).

YO3CCC: Pe cine ati cunoscut acolo?

YO3UA: Acolo am dat de: nea Cristian (tatal lui Petrica YO3ZR) care era secretarul Asociatiei si ne invata telegrafie, George Craiu YO3RF, Liviu Macoveanu YO3RD, tanarul student Petrica Cristian YO3ZR, Ghicadia Teodor YO3GM, Draguleanu Nicolae YO3CZ.

YO3CCC: Ati devenit direct emitator sau mai intai ati fost receptor?

YO3UA: Mai intai am fost receptor si am primit indicativul YOR-339; in tot acest timp cat am fost receptor am sustinut o activitate intensa: receptii, schimburi de QSL-uri si in decembrie 1954 fara nici un examen am primit indicativul YO3UA. In 27 februarie 1955 am iesit prima data in eter si am facut prima legatura cu YO3RF.

YO3CCC: Inainte de a fi autorizat ca emitator ati facut ceva piraterie ca am vazut ca se purta la aceea vreme?

YO3UA: Eram un grup de trei persoane care faceam experiente si piraterie inainte de a avea autorizatii: YO3VU, YO3ZA si YO3UA. Toate legaturile le-am facut in telegrafie.

YO3CCC: V-a prins bine in armata ca ati stiut telegrafie?

YO3UA: In noiembrie 1955 am fost luat in armata si am ajuns la Radiolocatie, Grupa transmisiuni. Cunoscand telegrafie m-au trimis direct la RMT (Reparatii Materiale de Transmisiuni).

YO3CCC: Care a fost primul loc de munca dupa satisfacerea stagiului militar?

YO3UA: In 1958, dupa satisfacerea stagiului militar obligatoriu de trei ani, m-am angajar la IRME in Laboratorul de electronica unde i-am gasit pe: YO3GK, YO3CZ si YO3ZM.

YO3CCC: La concursuri ati participat?

YO3UA: Am participat atat la concursuri interne cat si internationale.

YO3CCC: Cu ce transceiver lucrati in prezent?

YO3UA: In 1982 am construit un transceiver UW3DI varianta a doua (tuburi si tranzistori) cu care lucrez si in ziua de azi.

YO3CCC: Ce antene folositi in clipa de fata?

YO3UA: Am doua antene: un W3DZZ si un VS1AA de 20,2m.

Interviul si fotografiile au fost realizate pe 3 martie 2010.

Un album ocazionat de acest interviu se gaseste la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 7-7-2010

10565

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Toni Ivanovici - YO3BTN la 2010-07-07 12:25:17 (ora Romaniei)
  • M-a emoþionat articolul . Dar dintr-un motiv foarte personal : cã primul radioamator pe care l-am cunoscut în viaþa mea a fost YO3UA . Era prin 1960 iar eu eram elev in liceu . Pe vremea aceea piese de radio ca sã-þi construieºti un receptor cît de modest numai la talcioc puteai gãsi . Prin magazinele de radio socialiste fluiera vîntul . Aºa cã frecventam talciocul însoþit de colegul meu de bancã Dan Marinoiu , viitorul YO3DFN . Talciocul era în acele vremuri la capãtul tramvaiului 18 , pe aproape de cimitirul aflat azi în zona staþiei de metrou Nicolae Grigorescu . Iar în talcioc peste cine dãm într-o duminicã de prin luna mai ? Peste un tînãr de vreo 25 de ani care vindea exact ce cãutam noi : condensatoare variabile cu micã , lãmpi , socluri ºi ceva reviste . Era YO3UA care , extrem de prietenos , ne-a invitat sã-l vizitãm acasã ca sã ne arate staþia lui de radioamator . Plini de emoþie am onorat invitaþia ºi aºa am vãzut prima datã o staþie de radioamator . Era echipatã în final cu o lampã pe care Teo a apreciat-o mult în decursul vieþii : LS50 . Lampa germanã dupã care ruºii au copiat GU-50 -ul lor . Avea un receptor home-made super dublã schimbare de frecvenþã care mergea de rupea pãmîntul iar lîngã el se gãsea un grid-dip-metru . Teo era nelipsit duminica pe 7 MHz , lucra în fonie cu modulaþie Heissing , pe grila ecran . Vocea lui penetrantã de tenor rãzbãtea chiar ºi prin cel mai sîngeros QRM . A fost un constructor de mîna-ntâi , a îndrãgit echipamentele home-made ºi i-a contaminat ºi pe alþii de plãcerea de a construi . Nu pot scãpa acum prilejul sã-i urez viaþã lungã iar pe Nini sã-l felicit pentru reportaj .

  • Postat de Dan Marinoiu - YO3DFN la 2010-07-07 17:06:16 (ora Romaniei)
  • Felicitari Nini! Articolele scrise de tine referitoare la radioamatorii nostri(si in mod special la cei mai in "varsta", pe care i-am cunoscut sau pe care ii auzeam duminica pe 7 MHz)imi fac o deosebita placere, iar pentru Theo in mod special, deoarece asa cum a spus si bunul meu prieten si amic in "ale radioului" Toni YO3BTN, Theo fiind primul radioamator " in carne si oase" pe care l-am cunoscut! Asa cum a spus si Toni prima vizita la Theo acasa (langa Gara Obor, unde locuia atunci)a fost ceva extraordinar pentru noi; am vazut un splendid receptor dubla cu tuburi si un emitator si am putut sa butonam si noi la ele , Toni (care stia , ca si acum foarte bine telegrafia) a facut chiar si o legatura in CW (cu indicativul lui Theo, Hi!! A fost o experienta unica pentru noi (incepatorii) si asta datorita amabilitatii deosebite a lui Theo! De atunci am ramas buni prieteni si ma alatur celor spuse de Toni
    urandu-i multa sanatate si DX -uri frumoase in continuare!
    Toate cele bune lui Nini si sa continui cu aceasta frumoasa initiativa si la cat mai multa reportaje cu radioamatorii nostri cunoscuti(se stie ca romanii au prostul obicei sa-si aduca aminte de personalitatile lor doar dupa ce nu mai sunt printre noi!)
    73!
    Dan
    YO3DFN

  • Postat de Dan - YO9CWY la 2010-07-07 19:03:24 (ora Romaniei)
  • Articol foarte interesant. Frumoasa activitate, cum s-ar zice, "radioamator adevarat". Respectuoase felicitari !

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-07-07 22:10:17 (ora Romaniei)
  • Interesant articolul despre un coleg cu o experienta deosebita.Cu stima ,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-07-12 20:30:36 (ora Romaniei)
  • Multumim pentru info si felicitari pentru activitate ... am remarcat si adresa locului nasterii .... eu locuiesc acum pe langa str. Fainari , pe Aleea Cenusaresei . 73, YO3GH, Op. Dan

  • Postat de Iuliu Alexandru Boros - (neradioamator) la 2010-08-12 22:37:43 (ora Romaniei)
  • Articolul mi-a trezit multe amintiri legate de Teo. Am fost colegi de serviciu multi ani si el m-a introdus la club si m-a sprijinit in obtinerea indicativului de SWL (YO3-2164/BU).

  • Postat de Iuliu Alexandru Boros - (neradioamator) la 2010-08-12 22:38:01 (ora Romaniei)
  • Articolul mi-a trezit multe amintiri legate de Teo. Am fost colegi de serviciu multi ani si el m-a introdus la club si m-a sprijinit in obtinerea indicativului de SWL (YO3-2164/BU).

  • Postat de Iuliu Alexandru Boros - (neradioamator) la 2010-08-12 22:38:19 (ora Romaniei)
  • Articolul mi-a trezit multe amintiri legate de Teo. Am fost colegi de serviciu multi ani si el m-a introdus la club si m-a sprijinit in obtinerea indicativului de SWL (YO3-2164/BU).

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Sa facem cunostinta cu Gheorghe Teodor Emil - YO3UA"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact