hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari         Tipariti

60 de ani de la infiintarea Palatului Pionierilor din Bucuresti

(1 iunie 1950-1 iunie 2010)

Nini Vasilescu YO3CCC

Din arhiva personala, am scos la lumina zilei doua brosuri despre Palatul pionierilor, editate cu diferite ocazii; prima cu ocazia celei de-a 20-a aniversari a Palatului pionierilor (1970) si a doua cu ocazia inaugurarii noului Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei (28 iunie 1986) din Parcul Tineretului din capitala; din motive necunoscute mie, brosura a fost tiparita abia in 1988. Aceste brosuri au fost scanate in totalitate si din continutul lor se pot afla foarte multe informatii. Ele sunt prezentate in cele ce urmeaza.

Dar sa o luam cu inceputul. Pe 1 iunie 2010 in ziua in care s-a sarbatorit Ziua internationala a copilului s-au implinit 60 de ani de la infiintarea Palatului Pionierilor, in incinta renumitului si stravechiului Palat Cotroceni. Se intampla pe 1 iunie 1950. Dupa o istorie zbuciumata intinsa pe mai multe secole, Palatul Cotroceni a fost daruit purtatorilor cravatelor rosii din capitala. Palatul pionierilor a fost conceput ca o institutie de educatie extrascolara si cu mijloace specifice adecvate varstei avea ca scop cultivarea aptitudinilor si talentele copiilor, iar prin pregatirea instructiv-educativa in randul tineretului scolar, oferindu-le largi posibilitati de folosire utila a timpului liber. De-a lungul existentei sale, Palatul pionierilor a urmarit sa extinda acele genuri de preocupari care starnesc un viu interes din partea meselor largi de copii.

Astfel, se ajunsese ca in 1970, la Palatul pionierilor, copiii sa beneficieze de trei cluburi: de cultura teatrala, muzicala si cinematografica. Pentru ca aceste actiuni aveau un caracter diversificat si atractiv ele antrenau in jurul lor zeci si sute de mii de participanti. Se pot aminti actiunile prilejuite de unele aniversari traditionale, spectacole de datini si obiceiuri, evocari istorice, diferite concerte, matinee stiintifice, indragitul concurs Vanatoare de vulpi, serbari campenesti, sezatori, intreceri si concursuri sportive, jocuri de orientare turistica, drumetii si excursii. Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile care impulsioneaza si satisfac curiozitatea, dorinta de miscare, educatia fizica. La Palatul pionierilor din Bucuresti functionau peste 40 de cercuri de stiinta si tehnica, artistice si sportive, unde mai bine de 9000 de pionieri si scolari isi petreceau timpul liber in mod placut si folositor. Aici isi imbogateau cunostintele despre lume si viata, isi largeau orizontul cultural, capatau deprinderi practice invatand sa manuiasca unelte, aparate si masini. Aceste cercuri cu diferite profiluri creeau un cadru favorabil cultivarii intereselor si aptitudinilor, pe alte cai decat cele didactice.

Clubul tehnico-stiintific

In cadrul acestui club exista: Statiunea pionierilor tehnicieni si Statiunea pionierilor naturalisti. In cercurile statiunii pionierilor tehnicieni se urmarea familiarizarea membrilor sai cu problemele tehnicii si stiintei, urmarindu-se dezvoltarea deprinderilor practice constructive, precum si formarea unei gandiri tehnice orientata spre creativitate.

Copiii care activau la Statiunea pionierilor tehnicieni aveau posibilitatea sa practice:

- Cercul de navomodele; aici era un adevarat santier naval, unde fantezia micului constructor de nave isi gasea cadrul adecvat manifistarii sale. Tot aici activa si un lot de sportivi de performanta care a reprezentat Palatul pionierilor la concursuri din tara si de peste hotare.
- Cercul de aeromodele; aici se realiza o gama variata de lucrari de la aeromodele de carton, la elicoptere si aeromodele telecomandate.
- Cercul de radio; acesta era unul din cele mai reprezentative cercuri tehnice ale palatului si isi indreapta preocuparile catre constructia aparatelor de radio cu tranzistori si tuburi electronice. Tot aici se realizau emitatoare si receptoare pentru captivantul joc Vanatoare de vulpi, iar tinerii cei mai dotati lucrau la statia de radioamatori YO3KPA.
- Cercul de electronica aplicata; avea ca preocupare principala abordarea electronicii, indeosebi sub aspectul aplicatiilor din industria tehnica.
- Cercul de depanare radio-televiziune; avea ca scop familiarizarea copiilor cu tehnica repararii receptoarelor de radio si televiziune.
- Cercul micilor automibilisti; a fost infiintat inca din 1950 pentru ca mai tarziu (1968) sa se transforme in cercul de carting.
- Cercul de foto; acesta exercita o mare atractie pentru copii.
– Cercul de arta aplicata in lemn; aici se realizau diverse obiecte de arta prin: sculptura, intarsii, pirogravura, etc
- Micile gospodine; se instruiau in domeniul artei culinare, dar invatau sa cunoasca regulile de comportare civilizata in societate, obisnuindu-se cu o tinuta corespunzatoare in diferite ocazii.
- Cercul de arta populara si cercul de broderii; aici se reuneau pionierii si scolarii care doreau sa cunoasca specificul artei noastre populare.
- Cercul de legatori-tipografie; aici copiii se deprindeau cu mestesugul confectionarii albumelor si al tiparirii revistelor.

Statiunea pionierilor naturalisti

Aici, copiii aveau la dispozitie: sere cu o suprafata de 3000m2, o cladire moderna, un lot experimental cu livezi de pomi fructiferi, o crescatorie de iepuri, stupi, acvarii, utilaj agricol corespunzator, astfel putand patrunde in domeniul plin de curiozitati din minunata viata a florei si faunei. Copiii puteau activa in urmatoarele cercuri:

- Cercul micilor botanisti; aici ei invatau sa cultive plante, formandu-si deprinderile practice de munca pentru semanarea, plantarea si ingrijirea rasadurilor de flori, legume, puieti de pomi si arbusti decorativi.
- Cercul micilor zoologi; aici pionierii studiau viata albinelor, invatau sa amenajeze acvarii, observau evolutia pestisorilor colorati, descoperea taine din viata pasarilor.

Sectia cultural-artistica

In aceste cercuri, copiii aveau parte de o indrumare spre frumusetile oferite de cunoasterea artei, le era cultivat gustul pentru frumos iar pasii le erau calauziti in directia insusirii procedeelor de stapanire a unor deprinderi instrumentale, de cant, de dans, etc.

In continuare, doar o sa enumar aceste cercuri, mai multe amanunte despre ele aflati citind materialul scanat.

- Cercurile plastice;
- Cercurile instrumentale;
- Cercul de teatru;
- Cercul de teatru de papusi;
- Cenaclul literar;
- Corul de copii;
- Cercul de dansuri populare;
- Cercul de balet;
- Cineclubul;
- Cercul de tobe si trompete;
- Fanfara pioniereasca;
- Cercul prieteni prin corespondenta;
- Orchestra populara;
- Orchestra simfonica.

Clubul sportiv Cutezatorii

Acesta s-a infiintat la 8 iunie 1968, fiind primul club sportiv al pionierilor si scolarilor din tara si avea ca sarcina organizarea unor actiuni de masa (concursuri, competitii sportive), selectionarea si pregatirea celor mai dotati copii pentru reprezentativele pe ramuri de sport ale clubului.

La sfarsitul primei brosuri se prezinta o harta cu toate mijloacele de trasport in comun care ajungeau la Palatul pionierilor. Ce trebuie retinut este faptul pionierii care se indreptau catre cercurile Palatului pionierilor nu cumparau bilete pe aceste mijloace de transport in comun. Deoarece Palatul Cotroceni trebuia sa devina resedinta sefului statului de atunci si pentru ca trebuia sa intre in renovari si restaurari adecvate scopului propus, in data de 25 octombrie 1975, Palatul Pionierilor a fost mutat intr-o cladire din strada Sfintii Apostoli. Spre regretul meu, de aici nu am materiale (fotografii) si nici informatii. Aici a functionat aproape 11 ani, pana cand s-a mutat din nou, de aceasta data intr-o cladire noua, construita pentru ei, in Parcul tineretului.

In dimineata zilei de 28 iunie 1986, tovarasul Nicolae Ceausescu impreuna cu tovarasa Elena Ceausescu au inaugurat noul Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei din Capitala. Mai departe va las sa descoperiti singuri cum au decurs lucrurile, citind paginile brosurii. Si acum sa revenim in zilele noastre.

In data de 5 iunie 2010 s-au sarbatorit 25 de ani de la inaugurarea cladirii actualului Palat National al Copiilor (asa se numeste acum fostul Palat al Pionierilor si Soimilor Patriei). Si de acesta data, pe parcursul a mai multe ore, copiii care activeaza la diferite cercuri din palat, au oferit un spectacol de zile mari, dupa care a urmat inmanarea unor diplome de merit tuturor celor care aveau o cariera didactica de peste 25 de ani desfasurata in Palatul National al Copiilor. In holul de la intrare s-a amplasat o statie de emisie-receptie de unde un copil de 10 ani (membru al cercului de radio si radioamator autorizat), sub indrumarea si supravegherea lui Florin YO3GOD, efectua legaturi in unde scurte cu indicativul special YR60KPA. Am ramas cu amintiri deosebit de placute, mai ales ca in perioada 1965-1968 am frecventat si eu Cercul de radio de la Palatul pionierilor din incinta Palatului Cotroceni.

Si pentru ca intotdeauna mi-a placut ordinea si disciplina, tin sa precizez ca prin acest articol am dorit sa prezint lucrurile asa cum au fost din punct de vedere istoric si cronologic al faptelor. Si pentru ca, mai mult ca sigur, ar putea fi cineva care sa-mi puna caracterizarea de FOST, o sa-l dezamagesc profund si o sa fiu cu un pas mai inainte prezentand niste documente care sa ateste contariul: decizia CNSAS si carnetul de membru UTC din care rezulta ca am fost primit obligatoriu in randurile organizatiei pe data de 26 decembrie 1973 (la varsta de 20 de ani!) pe vremea cand satisfaceam stagiul militar in unitatea militara 01020 din orasul Dej. Carnetul de membru PCR nu pot sa-l prezint pentru ca nu am fost. Daca in schimb cineva o sa ma acuze ca sunt un NOSTALGIC, atunci ii dau profunda dreptate, pentru ca scriind acest articol m-a apucat o mare nostalgie dupa aceea perioada a copilariei, cand singura mea grija era sa ma joc cu prietenii, perioada care din pacate a trecut pe nesimtite si as da orice ca sa o mai retraiesc cel putin inca odata.

Albumul cu poze orcazionat de acest articol se gaseste la qsl.ro.

Nini Vasilescu YO3CCC

Articol aparut la 23-6-2010

15352

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (14)  

  • Postat de Borislav Marincovici - YO7BSU la 2010-06-23 19:26:08 (ora Romaniei)
  • Desigur,sântem cu totii nostalgici dupã anii tinereþii,când frecventam cercurile de la Casele pionierilor si nu doream decât sã ne funcþioneze aparatele si sã devenim radioamatori.Nu ne ramâne decât sã urãm celor care activeazã la Palatul Naþional al Copiilor succese pe toate liniile ºi sãnãtate!

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-06-23 21:38:59 (ora Romaniei)
  • Eheeeeee , am fost la cercul de navomodelism , nu mai stiu cine era instructor in acea vreme , '69 - '71 parca , dar am invatat multe .... apoi tot acolo la Palat am invatat sa inot la mini-strandul de acolo !! Bun articol pentru istorie , Nini !73 , Dan , YO3GH

  • Postat de Tarata Nicolae-Corneliu. - YO3AIS la 2010-06-23 23:16:55 (ora Romaniei)
  • Felicitari draga prietene,avem amintiri comune care nu se pot uita.Afost o perioada frumoasa ,pe care o regretam am inbatranit. 73.Nicu.

  • Postat de Safriuc - YO5PEZ la 2010-06-24 09:47:15 (ora Romaniei)
  • Prin ani '67 la o lectie de limba franceza "Ici YO3KPA" am aflat prima oara de radioamatorism.

  • Postat de Adrian - YO3SK la 2010-06-24 13:56:10 (ora Romaniei)
  • Citirea articolului mi-a lasat in gust de "cocleala" si nu numai ata.
    Am aparut la cercul de radio dela palat in 1951.Maistru era un domn mai in varsta.
    Cercul de radio era "crema" activitatilor, frecventate de ELEVI, printre care si 2-3 pionieri.
    Am fost interesat si de proiectia filmelor fiind "ucenicul" lui "nea Costica" operatorul dela
    sala de festivitati, care se gasea la intrare pe partea dreapta. In hol se gasea si "femeia
    de sticla" un corp uman splendid, facut din celuloid.
    Nini, puteai sa te documentezi dela Dl. Batraneanu pentru perioada de inceputuri ale palatului.
    Dansul a prelua conducerea cercului dela batranul maistru de radio.
    Am activat 4 ani la acest cerc. In aceasta perioada nu am auzit un cuvant despre PMR
    sau politica. Cunostintele acumulate mau ajutat in viitoarea profesie.
    Nu pot sa te felicit cum a facut un ham mai sus. Nu am facut parte din aceeasi "patura
    sociala" cu EL inainte de '90. In carnetul de utc nu scrie ca ai cerut sau ai fost silit sa fii membru
    Articolul este scris in cea mai profunda apologie comunista. Parca este iesit de sub
    pana unui cirac ceausist. Isi are locul numai intr-o publicatie de extrema staga.
    Cei dela "scanteia tineretului" ti-ar fi acordat un premiu.
    Consider ca este o jignire adusa "tutulor" celor cinstiti, dar care nu au fost pionieri, utm-isti,
    utc-isti, pmr-isti , pcr-isti, sau avut alta culoare a ochilor, decat cea albastra. Sunt printre noi
    oameni, care au facut inchisoare, refuzand comunismul.
    Din acest motiv consider ca articolul nu are ce cauta pe acest site.
    Rog D-nii Administratori eliminartea lui. RADIOAMATOR.RO NU este o publicatie care face
    apologia comunismului

  • Postat de Petrica STOLNICU - YO8RIJ la 2010-06-24 14:01:53 (ora Romaniei)
  • Felicitari pentru articol!Vremurile acelea au avut si ceva bun, iar acest exemplu este unul dintre ele! Din pacate lipsa unor astfel de centre sub o forma juridica sau alta o sa ne coste foarte mult in viitor! Activitatea radioamatoriceasca se degradeaza si se restrange pe zi ce trece deoarece nu avem pe cine lasa sa preia stafeta pentru a o duce mai departe. Lipsa unei viziuni corelata cu actualitatea va duce inevitabil la un blocaj! Cu cat doar speram ca nu se va intampla cu atat va deveni mai certa aceasta situatie! 73! de Petrica

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2010-06-24 20:23:16 (ora Romaniei)
  • Incerc eu sa echilibrez discutia ca sa nu degenereze. Cu scuze pentru cei care se simt ofensati , eu consider ca articolul nu face apologia comunismului , este pur si simplu o prezentare istorica . Chiar daca vrem sau nu vrem acel palat s-a numit din 1 mai 1950 , Palatul Pionierilor si a fost si sediu UTM . La mine in clasa din generala , multi pionieri au fost la cercurile din Palat , dorind sa invete , neavand legatura cu comunismul , uteceul sau politica din acea perioada ( cred ca nici nu ne dadeam seama ce inseamna sa fii pionier – era ca un premiu ca inveti si ai note bune ) . Cinste celor care au luptat si au suferit pentru o credinta si nu au acceptat comunismul niciodata , dar aici facem radioamatorism si nu politica … Nini a incercat sa ne aduca aminte de radioamatorism-ul din anii ’50 – 60 ... Istoria este asa si se poate gasi in unele publicatii echidistante:
    - La sfarsitul anilor 1920, reºedinþa regalã de la Cotroceni, radical reamenajatã de mai multe ori, devenise una dintre cele mai moderne palate din România, cu toate acestea dupã moartea Reginei Maria, Regele Carol al II-lea ºi apoi Regele Mihai nu au mai folosit aceastã locuinþã.
    - Dupã cutremurul din 1940 au urmat o serie de consolidãri ale clãdirilor ºi bisericii, supravegheate de arhitectul Mario Stoppa.
    - În aprilie 1944 palatul a fost din nou avariat în urma bombardamentelor asupra Capitalei. Reparaþiile au fost realizate dupã planurile arhitecþilor Petre Antonescu ºi Horia Teodoru între 1945-1947.
    - Din 1949, ansamblul arhitectural de la Cotroceni ºi-a schimbat funcþiunea, devenind de la 1 mai 1950 Palatul Pionierilor, sediu al Uniunii Tineretului Muncitor.
    - Din 12 iulie 1991, prin hotãrâre guvernamentalã, vechiul palat regal împreunã cu dependinþele mãnãstirii cantacuzine au devenit Muzeul Naþional Cotroceni, iar aripa nou construitã în anii 1980 a devenit sediul Preºedinþiei României.
    Si inainte de ’89 si dupa , am fost inginer . Am trait bine si atunci ( desi intelectualii nu erau in elita sociala atunci ) si traiesc si acum prin munca mea , m-am adaptat si e ok. Asa cum am spus , am fost la un cerc in vechiul Palat , perioada f buna si pentru radioamatorismul romanesc , ... , din pacate mie noul Palat din apropierea parcului Tineretului imi sugereaza exact comunismul dement si disperat , o cladire fara personalitate , ca si celelalte “ obiective “ ale epocii ( acum imi cer scuze pentru cei care acolo au facut si inca fac adevarate “ minuni “ si pentru radioamatorism romanesc , pentru copiii nostri ...... ) . Nini nu poate sa multumesca pe toata lumea , dar va rog nu minimizati efortul lui Nini pentru a ne informa , pentru ca este un mare sufletist si merita respectul nostru .... daca nu suntem buni cu noi, nu ajungem nicaieri...
    Cu respect , Dan YO3GH

  • Postat de Alex Vulpe - YO3SP la 2010-06-27 13:56:33 (ora Romaniei)
  • NU VOI ADAUGA SAU ELIMINA VREUN CUVINT DIN ACEST ARTICOL A LUI NINI VASILESCU YO3CCC,CI VOI REPRODUCE FIDEL CHIAR ADLITERAM,CE A SCRIS EL PE MARGINEA ARTICOLULUI"60 de ani de la infiintarea Palatulu AU i Pionierilor din Bucuresti" CITEZ: IN DIMINEATA ZILEI DE 28 IUNIE 1986,TOVARASUL NICOLAE CEAUSESCU INPREUNA CU TOVARASA ELENA CEAUSESCU AU INAUGURAT NOUL PALAT AL PIONIERILOR SI SOIMILOR PATRIEI DIN CAPITALA.INCHEI CITATUL.FOTOGRAFIA DIN ACEST ARTICOL ARE ELOCVENTA A MII DE CUVINTE.COMENTARIILE PE MAI TARZIU. Alex Vulpe YO3SP.73! SI SA AUZIM DE BINE.
    Dallas,Texas USA

  • Postat de Alex - YO9FYP la 2010-06-27 18:20:56 (ora Romaniei)
  • Cred ca fiecare oranduire are parti bune si parti rele. Nu am agreat comunismul, dar, ca fost elev care frecventam Casa Pionierului, pot sa spun ca nu am fost indoctrinat in vreun fel, iar de invatat se invatau destule lucruri utile, indiferent care era cercul pe care il frecventai. Il felicit pe Nini pentru articol fiindca cel putin a incercat sa ne duca cu gandul in vremea copilariei noastre si a reusit sa ne faca sa ne aducem aminte de partile frumoaste si pure ale ei si nu consider ca acest articol este o lauda adusa vechiului regim. Faptul ca unii dintre noi am avut ghinionul sa ne nastem atunci, sa fim o tanara generatie "de sacrificiu" si sa induram sau sa ne bucuram de micile placeri ale copilariei, nu este vina noastra si nici nu trebuie sa ascundem sau sa uitam acest lucru.

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-06-27 22:13:02 (ora Romaniei)
  • Draga Alex(YO3SP), articolul este "subtil", daca citesti putin inainte, gasesti: " Mai departe va las sa descoperiti singuri cum au decurs lucrurile, citind paginile brosurii. Si acum sa revenim in zilele noastre.
    ", dupa care urmeaza citatul dumneavoastra.Cred ca a citi cu atentie este suficient.
    Apreciez articolul, ca fiind o realitate istorica.Politic sunt de centru si incerc sa vad ce a fost bun si rau in perioada care am trait-o.
    Excesele de "dreapta" sau de "stanga" nu ma fac decat sa zambesc.Din pacate, Romania , trece printr-o perioada foarte nefasta.Perioada manelelor, americii anilor 1800, etc.In general, societatea trebuie sa evolueze calitativ si cantitativ, aceasta fiind numita evolutie.
    Etichetele sunt absolut anacronice, ma uitam pe youtube la filme de arhiva, germane, rusesti, americane si constatam acelasi lucru:MANIPULARE.
    Important cred este care este castigul individului.Eu am avut norocul sa trag un loz bun.In sensul ca am putut profita de ce tinerii din ziua de azi nu au ocazia, fie ca nu vor, fie ca nu sunt capabili fie ca sunt prost orientati.
    A discuta avantajele unei societati sau alteia este o mare greseala.Eu zic ca si Dan Baciu ca fiecare tip de societate are avantajele si dezavantajele sale.Greseli exista in fiecare societate, mai grave sau mai putin grave.In general, istoria , este scrisa de castigatorii de moment.Ce va fi si unde se va ajunge, zic ca nimeni nu poate stii.
    Hai sa lasam lucrurile sa "curga" si cred ca natura le va aseza in locul lor, bine definit.
    73!Si fara ranchiuna.
    P.S.Felicitari Nini!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-06-27 22:17:18 (ora Romaniei)
  • P.P.S.Am vazut, Dallas, Texas.La mine EUROPA, Franta, Troyes.Cu stima!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-06-28 16:45:21 (ora Romaniei)
  • Intamplarea face, ca timp de 6 ani, cu jumatate de norma, am condus si eu Cercul de radioamatorism de la Casa pionierilor din Oradea.
    De aceasta perioada imi aduc aminte cu nostalgie. Copii de ieri, infectatzi cu virusul radioamatorismului la cerc, az sunt inginer, profesori, informaticieni de clasa. S-a invatzat telegrafie, vanatoare de vulpi, constructzii electronice. Nu s-a facut politica si indoctrinare! Ca pe coridoare erau lozinci, citate, portrete, la ora actuala este o problema redondanta. A nega aceste aspecte pozitive la activitatea de la Casa pionierilor este o ipocrizie ...Felicitari Nini pentru prezentarea istorica echilibrata! 73/dx Alex

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2010-06-28 19:20:58 (ora Romaniei)
  • În anul 1964 împreunã cu Mircea Zara YO6ADL (acum YO4ADL) ºi Ladislau Kovanda YO6XI (SK), am înfiinþat cercul de radioamatorism ºi radioclubul (YO6KEC) Casei Pionierilor din Sibiu. Cu intermitenþe, pînã prin 1984, am condus cercul de radiocomunicaþii. Copii au învãþat ce este radioamatorismul, au facut vînãtoare de vulpi (radio-goniometrie), au învãþat telegrafie, au învãþat tehnica de radiocomunicaþii. I-am dus în tabere tehnice unde aveau ocazia sã cunoascã alþi copii din toatã þara, pasionaþi de radioamatorism, dar ºi o pleiadã de radioamatori renumiþi. Mulþi din copii de atunci, sunt astãzi radioamatori autorizaþi, cunoscuþi în bandã. Nu numai cã nu s-a fãcut învãþãmînt politic de tip comunist, ba, pot spune cã copii de la cercul de radioamatorism, au început sã afle ºi sã se întrebe dece în þãrile din vest se poate orice, iar la noi în þarã nu. Pereþii camerei radioclubului pionierilor, erau tapiþaþi cu fotografii tãiate din reviste vestice, ale unor echipamente fabricate în vest. Traficul radio le-a deschis pionierilor orizontul de cunoaºtere, primeau ºi trimiteau QSL-uri, aflau multe lucruri despre lume, care acasã sau la ºcoalã nu aveau de unde sã le afle. Pionierii de atunci sunt astãzi profesori, ingineri, electroniºti, informaticieni, unii raspîndiþi pe tot mapamondul, tocmai datoritã casei pionierilor! Sunt curios ce pãrere au alþi radioamatori, care au fost profesori sau maiºtri-instructori la casele de pionieri! Plãtiþi prost, dar ºi-au fãcut treaba cu pasiune ºi dãruinþã faþã de copii, nu faþã de partidul comunist. Sunt curios ce spune Andrei Buta YO6XK, cît învãþãmînt politic a fãcut ca elev, la casa pionierilor. Dacã pot sã reproºez ceva articolului lui Nini YO3CCC, este faptul cã nu s-a documentat suficient de la sursã. O vizitã la Bãtrîneanu YO3CB ar fi fost beneficã. Cît despre afirmaþiile lui YO3SK, ele sunt cu totul deplasate.

  • Postat de Stanescu Florentin - YO3FEW la 2010-06-29 09:30:38 (ora Romaniei)
  • M-am nascut in noiembrie '63. Pt ca invatam foarte bine (am luat premiul I) am fost facut facut pionier in primul val, alaturi de cei mai buni din clasa. Restul, cei sub nota 9, au trebuit sa mai astepte.
    Recunosc ca atunci am fost tare mandru de aceasta "inegalitate" si mi s-a parut corecta. Azi gandesc la fel.
    Initierea in electronica mi-am facut-o in cls a VIII-a, la Casa Soimilor Patriei si a Pionierilor din sect 2. Nimeni nu mi-a zis un cuvant despre politica PCR, etc. Si nici la lic. Electronica, apoi la Fac de Electronica. Evident cu exceptia celor care predau Economie Politica si Filozofia conform perceptelor oficiale.
    Sunt curios daca in alta tara nu s-ar fi procedat la fel...
    Asa ca, azi, avand aproape 47 de ani, personal consider afirmatiile despre indoctrinare practicata la aceste cercuri, cel putin nereala, ca sa nu ma exprim mai dur..
    Cine a trecut prin acea epoca, eu doar 26 de ani, a stiut ca se putea alege intre (viata de) supravietuire si colaborarea cu organele statului, evident bcurandu-se si de avantajele de rigoare.
    Unii, cinste lor, au ales chiar opozitia activa.

    In concluzie eu il felicit pe Nini pt munca depusa si timpul pierdut.
    Si il invit pe cel/cei care cred ca pot face un articol mai bun, inclusiv curat dpdv politic, dar bazat pe fapte reale, conform epocii, sa ne dovedeasca prin fapte, ca cu gura..
    Daca nu, SA TACA.
    Cert e ca in acea epoca Nicolae/Elena Ceausescu conduceau Romania si e normal ca ei au aprobat si inaugurat noul sediu.
    In Germania a Hitler a facut autostrazi, in URSS, Stalin altele...
    Asta e istoria, cu bune si relele ei. Nu o putem schimba, ca Orwell..

    La acest articol nu se (mai) primesc comentarii.

    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact